Zobacz pełną wersję : N 24-70 dziwne zachowanie AF
adam1919
22-08-2009, 15:14
Witam. Mój 24-70 dziwnie się zachowuje przy ustawianiu ostrości, ustawi wszystko jak należy, ale przy "dojeżdżaniu" do właściwego miejsca występuje lekkie stukanie - jakby silnik doostrzał i nie mógł od razu trafić we właściwe miejsce. Co prawda i tak ostrość ustawia szybko i trwa to ułamki sekund ale wydaje mi się dziwne. I co dziwne to dzieje się tak przy 24 mm a przy innych ogniskowych raczej mniej albo wcale. Spotkał się ktoś z Was z takim zachowaniem? Bo mam jeszcze gwarancję i nie wiem czy jest to jakaś wada czy powinienem dać sobie z tym spokój. Pozdrawiam.
Mi zdarza się takie zachowanie przy AF-C, z różnymi szkłami (D80).
adam1919
23-08-2009, 21:02
Mi zdarza się takie zachowanie przy AF-C, z różnymi szkłami (D80).
No właśnie to jest podobny dźwięk i zachowanie ale u mnie tak jest na af-s i wlaśnie przy tych 24mm.
northrop
25-08-2009, 18:30
zdaza Ci sie cos takiego ZAWSZE na 24mm, czy tylko w sytuacjach kiedy na przyklad chcesz zrobic zdjecie jednolito bialej scianie?
adam1919
26-08-2009, 00:52
może niekoniecznie zawsze, ale przy jednolitym przecież wcale by nie złapał. Bo ogolnie to ostrość zostaje ustawiona i tak szybko, ale pod sam koniec ostrzenia coś jakby lekko stukało i jak spojrzy się na skale ostrości to widać że AF nie staje od razu w tym punkcie co trzeba tylko przy samym końcu robi to tak skokowo po czym zatrzymuje się w odpowiednim punkcie. Dodam jeszcze tylko, że mam go podłączonego do d700. Pozdrawiam
Przy 24mm szkło jest najbardziej wysunięte do przodu. Być może masz egzemplarz z krzywo zamocowaną elektroniką i optyka zaczepia za nią kręcąc szkłami.