Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spacerem po Karkonoskich pastwiskach [1]
Marcin T
22-08-2009, 13:08
Piękne te tereny :)
Zapraszam :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img190.imageshack.us/i/401mn.jpg/)
bardzo ładnie, kadrowo i kolorystycznie, śliczne zielenie zrobiłeś, równiez bardzo ładnie liscie wierzby - bdb zdjęcie :-D
malasana
22-08-2009, 13:34
Rzeczywiscie, bardzo ladne zdjecie, bez zarzutu.
Dobrze pokazane.Kolor jest przyjemny( ładna zieleń):-D
Proac150
22-08-2009, 13:41
Ładnie jest, podoba się
dawidlawecki
22-08-2009, 13:43
fotka ładna ale kadr jak dla mnie bardzo przeciętny
Zgadzam sie z Harbem, dobre zdjęcie.
fotka ładna ale kadr jak dla mnie bardzo przeciętny
a powiedz mi tak z czystej ciekawosci jak Ty byś kadrował ten motyw ?, teraz kadr jest swietnie podzielony na dwie części, płot został bardzo ładnie umieszczony niemalże w przekatnej zdjecia i spowodował ze mamy dwa obszary, strefa pastwiska z przodu które w bdb kolorystyce wnosi do fotki spokój i druga strefa za płotem, gdzie dla odmiany wkracza dynamizm z pasmem drzew i górami w tle, zdjecie jest wieloplanowe ---- mz. jest to kadr ksiazkowy, tylko się uczyć (warto się nieraz zstanowić co się pisze) :-D
dawidlawecki
22-08-2009, 16:10
wiem co pisze kadr jest dla mnie bardzo przeciętny mimo że fotka jest pod każdym kątem poprawnie wykonana. Kard przeciętny = nudny, często poruszany temat, kawałek płota, łąki, pagórek zw brak "KLIFU" ... Fotografia nie tylko polega na tym by słodzić, pisze to co widzę, fotka ma być dla mnie ciekawa, wywoływać emocję. Marcin T wykonał masę doskonały fotek ale ta dla mnie nie przemawia. Nie uważam się z pro. ale wiem czego chcę i co mi się podoba. Ale możemy pisać, że wszystko jest doskonałe... bo wiesz taka jest psychologia for internetowych, pisz dobrze o innych oni napiszą też dobrze o Tobie bo po co pisać zle jak można dobrze - (czytałem kiedyś publikacje na ten temat) - wybacz nie ma zamiaru powielać tej tezy piszę co widzę, myślę i czuję. Pozdrawiam
wiem co pisze kadr jest dla mnie bardzo przeciętny mimo że fotka jest pod każdym kątem poprawnie wykonana. Kard przeciętny = nudny, często poruszany temat, kawałek płota, łąki, pagórek zw brak "KLIFU" ... Fotografia nie tylko polega na tym by słodzić, pisze to co widzę, fotka ma być dla mnie ciekawa, wywoływać emocję. Marcin T wykonał masę doskonały fotek ale ta dla mnie nie przemawia. Nie uważam się z pro. ale wiem czego chcę i co mi się podoba. Ale możemy pisać, że wszystko jest doskonałe... bo wiesz taka jest psychologia for internetowych, pisz dobrze o innych oni napiszą też dobrze o Tobie bo po co pisać zle jak można dobrze - (czytałem kiedyś publikacje na ten temat) - wybacz nie ma zamiaru powielać tej tezy piszę co widzę, myślę i czuję. Pozdrawiam
ok . kazdy ma prawo mieć własne zdanie - jednak ja podsumowujac Twoją opinię na temat tego zdjecia, bardziej się skłaniam do stwierdzenia iż fotka po prostu nie jest w Twoim guscie, natomiast Ty w swoim pierwszym komentarzu wyraznie pisałeś o kadrowaniu i do tego odniosłem się w swoim poscie
pozdrawiam :-D
A mi się zdjęcie podoba bardzo. I podzielam zdanie harb'a co do płotu. Dodał zdjęciu dynamiki według mnie.
grudzinsky
22-08-2009, 16:35
ladnie, ale niebo strasznie szumi...
DominikS
22-08-2009, 17:42
podoba mi się, bardzo fajnie niebo zagrało, co do kadru to ja nie mam się czego czepiać. Marcinie czy mógłbyś dla miłośnika Karkonoszy sprecyzować to miejsce ? gdzie to dokładnie na co patrzymy ? :) okolice Sobieszowa ? Sosnówki ? pozdrawiam
Marcin T
22-08-2009, 18:59
podoba mi się, bardzo fajnie niebo zagrało, co do kadru to ja nie mam się czego czepiać. Marcinie czy mógłbyś dla miłośnika Karkonoszy sprecyzować to miejsce ? gdzie to dokładnie na co patrzymy ? :) okolice Sobieszowa ? Sosnówki ? pozdrawiam
Dominiku, trafiłeś doskonale. To było gdzieś TUTAJ (http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=woj.+Dolno%B6l%B1skie,+Mi%B3k%F3w&Submit=Szukaj&long=15.6869516&lat=50.8340504&type=3&scale=3)
Byłem w tych okolicach pierwszy raz i jestem pod wrażeniem. Te polany, stawy hodowlane, których jest tam masa...
Dziękuję za dotychczasowe komentarze. Cieszę się, że się podoba.
Już mam w przygotowaniu następne :)
wojtek6308
22-08-2009, 19:00
Jest ładnie i kolorystycznie i kadrowo :) ... choć ja chyba ciachnął bym ze 2 cm od góry.
DominikS
22-08-2009, 20:04
Dominiku, trafiłeś doskonale. To było gdzieś TUTAJ (http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=woj.+Dolno%B6l%B1skie,+Mi%B3k%F3w&Submit=Szukaj&long=15.6869516&lat=50.8340504&type=3&scale=3)
Byłem w tych okolicach pierwszy raz i jestem pod wrażeniem. Te polany, stawy hodowlane, których jest tam masa...
Dziękuję za dotychczasowe komentarze. Cieszę się, że się podoba.
Już mam w przygotowaniu następne :)
Dziękuję za odpowiedź :) zazdroszczę pobytu :)
GUINNESSts
22-08-2009, 20:57
Jakbym tam byl! Bardzo naturalnie. Czuc gdzie stoi drzewo. Ja jak pacne fotke, to drzewo jest za chmurami;)
Jakbym tam byl! Bardzo naturalnie. Czuc gdzie stoi drzewo. Ja jak pacne fotke, to drzewo jest za chmurami;)
?????
Zdjecie poprawne!
dawidlawecki
22-08-2009, 22:02
harb zasada na forach internetowych ( i nie tylko) jest prosta i sprawdzona jak jesteś wśród wron krajak jak one ;) wieże że wiesz co mam na myśli ... u mnie liczy się kreatywność nie książkowe nudne i szablonowe opowieści . Pozdrawiam
Marcin T
22-08-2009, 22:05
Dawidzie, z całym szacunkiem...dziękuję za wypowiedź w kwestii fotografii i w ogóle za odwiedziny w wątku ale proszę aby osobiste sprawy czy też wycieczki załatwiać poprzez PM.
dawidlawecki
22-08-2009, 22:08
Marcin T no to dupa po co te forum ?
Komentowanie:
1. Oceniaj zdjęcie a nie fotografa
2. Nie rób żadnych wycieczek osobistych...zamiast napisać – ty robisz kiepskie zdjęcia – napisz – to zdjęcie jest kiepskie ponieważ...
3. Nie mścij się na autorze za jego negatywne oceny, oceniaj zdjęcie a nie swoja sympatie, co do osoby fotografa
4. Jeśli chcesz zejść z tematu to tylko, jeśli to będzie małe nieistotne wtrącenie, jeśli istnieją duże szanse ze skierujesz dyskusję w zupełnie nowym kierunku, ale już nie związanym z tym zdjęciem to załóż oddzielny watek i odnieś się w nim to tego zdjęcia, jeśli to konieczne.
6. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Jeśli nie wiesz co powiedzieć, z pisaniem wstrzymaj się aż będziesz wiedział, jeśli odczuwasz negatywne emocje, wstrzymaj się z komentarzem i wróć do zdjęcia jak ochłoniesz...
7. Nie pisz na siłę...jeśli nic mądrego nie przychodzi Ci do głowy, pamiętaj, że milczenie jest złotem...
8. Jeśli zdjęcie, jego tematyka lub postawa autora Cię bulwersuje, omiń ten wątek, a jeśli już musisz się wypowiedzieć, staraj się w komentarzu wytłumaczyć swoje emocje zachowując maksimum dobrego wychowania
9. Jeśli cokolwiek skłania Cię do złamania któregokolwiek z powyższych punktów to najlepiej przejdź do następnego wątku
A jak nie wierzysz to zobacz TUTAJ (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358)
Nikonozaur
22-08-2009, 22:36
Jakoś mi umknęła ta fotka, a szkoda, bo jest przyjemna dla oka. Wszystko rozplanowane jak trzeba podparte naturalnymi kolorami. Bardzo ładnie.
dawidlawecki
22-08-2009, 22:37
Komentowanie:
1. Oceniaj zdjęcie a nie fotografa
ODP: Jeśli jest inaczej czekam na uzasadnienie.
2. Nie rób żadnych wycieczek osobistych...zamiast napisać – ty robisz kiepskie zdjęcia – napisz – to zdjęcie jest kiepskie ponieważ...
ODP: Podaj pojęcie i definicję wycieczek
3. Nie mścij się na autorze za jego negatywne oceny, oceniaj zdjęcie a nie swoja sympatie, co do osoby fotografa
ODP: Podaj dowody
4. Jeśli chcesz zejść z tematu to tylko, jeśli to będzie małe nieistotne wtrącenie, jeśli istnieją duże szanse ze skierujesz dyskusję w zupełnie nowym kierunku, ale już nie związanym z tym zdjęciem to załóż oddzielny watek i odnieś się w nim to tego zdjęcia, jeśli to konieczne.
ODP: Uzasadni, że temat rozmowy odbiega od temu posta.
6. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie pisz. Jeśli nie wiesz co powiedzieć, z pisaniem wstrzymaj się aż będziesz wiedział, jeśli odczuwasz negatywne emocje, wstrzymaj się z komentarzem i wróć do zdjęcia jak ochłoniesz...
ODP: Tylko ludzie bliscy zero nie mają swojego zdania.
7. Nie pisz na siłę...jeśli nic mądrego nie przychodzi Ci do głowy, pamiętaj, że milczenie jest złotem...
ODP: Jeśli uważasz, iż mowa o kreatywności w sztuce jest pusta zastanów się...
8. Jeśli zdjęcie, jego tematyka lub postawa autora Cię bulwersuje, omiń ten wątek, a jeśli już musisz się wypowiedzieć, staraj się w komentarzu wytłumaczyć swoje emocje zachowując maksimum dobrego wychowania
ODP: Szanuje bardzo wszystkie prace autora jest jeden z ciekawszych postaci na tym forum. Aktualna praca składnia mnie do komentarza. Zapraszam do czytania uważnie i ze zrozumieniem moich postów.
9. Jeśli cokolwiek skłania Cię do złamania któregokolwiek z powyższych punktów to najlepiej przejdź do następnego wątku
ODP: Wklejanie szablonowych pustych punktów bez podstawnie nie ma tu żadnego sensu. Lepiej napisz uzasadnienie...
Dokladnie tutaj!
harb zasada na forach internetowych ( i nie tylko) jest prosta i sprawdzona jak jesteś wśród wron krajak jak one ;) wieże że wiesz co mam na myśli ... u mnie liczy się kreatywność nie książkowe nudne i szablonowe opowieści . Pozdrawiam
ODP: Wklejanie szablonowych pustych punktów bez podstawnie nie ma tu żadnego sensu. Lepiej napisz uzasadnienie...
Zmusiles mnie......zaznaczylem grubsza czcionka o co mi chodzi......meliski sie napij!
A jezeli to sa dla ciebie puste punkty to do Admina z tym!
dawidlawecki
22-08-2009, 22:44
Greg77 nadal nie kumasz trudno już nie zrozumiesz
Kolejny przyklad.....
dawidlawecki
22-08-2009, 22:52
Greg77 jak to jest z Tobą mówisz innym JAK a sam CO robisz ".....meliski sie napij!" chyba, że masz inny regulamin ? Acha już wiem uważasz się za lepszego ok to pozdrawiam ;) Nie powołuj się na admina bo admin to człowiek który ma głowę nie po to by tylko czapkę nosić ...
Marcin T
22-08-2009, 22:57
A ja mam nadzieję, że Moderator tu posprząta i pozostawi wyłącznie posty dotyczące prezentowanej fotografii.
Dyskusje nad regulamin powinno prowadzić się w innym dziale forum...
a powiedz mi tak z czystej ciekawosci jak Ty byś kadrował ten motyw ?, teraz kadr jest swietnie podzielony na dwie części, płot został bardzo ładnie umieszczony niemalże w przekatnej zdjecia i spowodował ze mamy dwa obszary, strefa pastwiska z przodu które w bdb kolorystyce wnosi do fotki spokój i druga strefa za płotem, gdzie dla odmiany wkracza dynamizm z pasmem drzew i górami w tle, zdjecie jest wieloplanowe ---- mz. jest to kadr ksiazkowy, tylko się uczyć (warto się nieraz zstanowić co się pisze) :-D
A moze chodzi po prostu o to, ze nie kazde miejsce jest warte by je fotografowac. Do samej wartosci technicznej nikt nie ma tu zastrzezen. Jak slusznie zauwazyles, mozna sie na niej uczyc. Ale jesli chodzi o fotografie jako calosc to ta akurat mnie rowniez nie porywa.
Przepraszam autora jesli wyszlo troche OT.
dawidlawecki
22-08-2009, 23:01
Marcin T tak swoją drogą to nie obraz się i nie myśl, że ci wchodzę... ale Twoje prace są tu jedne z najciekawszych na tym forum i wywołują emocje, ale akurat ta na mnie nie sprawiła wrażenia jest monotematyczna, a forum nie jest po to tylko by słodzić. Masz dowód na to, że jak jest się wśród wron to trzeba krakać jak one.... ale jaki w tym sens ;)
dawidlawecki
22-08-2009, 23:02
woda nareszcie ktoś mnie rozumie.... ale jak widać ciężko było...
Marcin T
22-08-2009, 23:07
Marcin T tak swoją drogą to nie obraz się i nie myśl, że ci w chodzę... ale Twoje prace są tu jedne z najciekawszych na tym forum i wywołują emocje, ale akurat ta na mnie nie sprawiła wrażenia jest monotematyczna, a forum nie jest po to tylko by słodzić.
Jestem tego samego zdania jeśli chodzi o to...słodzenie i nie ustosunkowałem się negatywnie do Twojego pierwszego komentarza w wątku.
Oczywistym jest, że nie każda praca musi zagrać na duszy oglądającego-to chyba niemożliwe i nikt o to nie ma do Ciebie pretensji, że jej nie czujesz. Każdy z nas jest inny.
Sprawy kadrowe z Januszem chyba zostały pokrótce wyjaśnione więc chciałbym aby w wątku dyskutować dalej wyłącznie o fotografii a nie regulaminach.
dawidlawecki
22-08-2009, 23:10
dokładnie również o to mi chodzi i wiem już, że mnie rozumiesz tylko nie wiem po co ta złośliwość ze strony Greg77, może to zrozumie .... kiedyś, a więc temat zamknięty .
A moze chodzi po prostu o to, ze nie kazde miejsce jest warte by je fotografowac. Do samej wartosci technicznej nikt nie ma tu zastrzezen. Jak slusznie zauwazyles, mozna sie na niej uczyc. Ale jesli chodzi o fotografie jako calosc to ta akurat mnie rowniez nie porywa.
Przepraszam autora jesli wyszlo troche OT.
i nie musi, przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałem polemizując z dawidlaweckim a napisałem miedzy innymi
.....bardziej się skłaniam do stwierdzenia iż fotka po prostu nie jest w Twoim guscie, natomiast Ty w swoim pierwszym komentarzu wyraznie pisałeś o kadrowaniu i do tego odniosłem się w swoim poscie......
i to tyle, wskazane jest czytać za zrozumieniem :-D
dawidlawecki
22-08-2009, 23:12
no właśnie harb "czytać za zrozumieniem" i o to chodzi :)
no właśnie harb "czytać za zrozumieniem" i o to chodzi :)
Ty chłopcze idż już spać :evil:
dawidlawecki
22-08-2009, 23:15
harb dlaczego mnie obrażasz nie rozumiem nie jestem dla Ciebie żadnym chłopcem ... nie rozumiem o co Ci teraz chodzi ?
harb dlaczego mnie obrażasz nie rozumiem nie jestem dla Ciebie żadnym chłopcem ... nie rozumiem o co Ci teraz chodzi ?
sio pajacu :-D
dawidlawecki
22-08-2009, 23:16
no to pojechałeś ... to świadczy tylko o Tobie
no to pojechałeś ... to świadczy tylko o Tobie
Ty od godziny wystawiasz swiadectwo o sobie i to w dwóch wątkach, dlatego sądzę że sen Cię ukoi
dawidlawecki
22-08-2009, 23:21
harb nic nie rozumiesz i nie zrozumiesz tak czy inaczej publicznie Cię nie obrażam a ty to robisz, pytam dlaczego?
GUINNESSts
22-08-2009, 23:23
A ja mam nadzieję, że Moderator tu posprząta i pozostawi wyłącznie posty dotyczące prezentowanej fotografii.
Dyskusje nad regulamin powinno prowadzić się w innym dziale forum...
I miejmy nadzieje, ze wszyscy to rozumieja. Uwazam, ze to wyjatkowe forum i rzadzi sie wlasnie dzieki administracji swoimi prawami. Niech tak zostanie!!! To my SAMI mamy tu utrzymywac porzadek!!! Nie trzeba wiele. Wystarczy przeczytac regulamin. Powtorze: WYSTARCZY PRZECZYTAC REGULAMIN!!!
Ignoracja glupich i nie regulaminowych tekstow tez pozwoli pozostac tu tylko wielbicielom fotografii:???:
dawidlawecki
22-08-2009, 23:26
GUINNESSts dokładnie i obrażanie na publicznym forum pozostawiam adminowi.
GUINNESSts
22-08-2009, 23:38
Po prostu pieknie! Zobaczcie co narobiliscie;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/kwqaqmgyjf9bkd55n1pd.jpg)
Nikonozaur
22-08-2009, 23:42
Mówią, że w okolicy karkonoskich pastwisk można natknąć się na barana walącego straszne byki... ;)
A ja myslałem , że znam Karkonosze jak własną kieszeń :-D.
Bardzo dobra fotografia. Świetne kolory.
Kadrowanie podoba mi się - ładnie porozkładałeś drugi plan.
Czekam następnych .....
Jest sielsko, spokojnie i bardzo naturalnie.
Cieszę się, że czasami poza kadrami z pogranicza ART ( w dobrym tego słowa znaczeniu oczywiście ), mogę zobaczyć kawałek "zwykłego" krajobrazu, szczególnie jak jest dobrze podany.
Ale poczucie piękna u każdego z nas jest inne więc........................
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie:)
Marcin T
23-08-2009, 00:18
Dziękuję.
Szuwarku, kolejne na pewno będzie :)
To już drugi mega ekspert na jakiego się natknąłem. Chyba mylisz pojęcie kadru i motywu na zdjęciu. Marcin skomponował ten kadr bardzo dobrze. Sam motyw może nie jest powalający ale znam twórczość Marcina i wiem że zrobił to świadomie i bardzo poprawnie. Łamanie zasad klasycznego kadrowania w tym przypadku uważam za totalnie bezsensowne. Nie mniej sądzę że Marcin z miłą chęcią powie Ci gdzie zrobił to zdjęcie i będziesz miał okazję wykazać się swoją kreatywnością i kunsztem artystycznym.
Mam wrażenie że po Twoim imieniu w nicku brakuje trzech cyferek...
a mi sie podoba i kadr i kolory zieleni , i jak pisal wojtek trzeba ciachnac nieba bo jest nie zaciekawe
Marcin T
23-08-2009, 09:43
Piotrek, rzeczywiście niebo jest dosyć ciężkie bo od zachodu szła zmiana pogody. Ponadto wschodzące słońce świecąc mi za plecami nie pomagało, lekko spłaszczając niebo. Sądzę, że gdybym ciachnął w/g wskazówek to niebo zrobiło by się jeszcze bardziej monotonne za sprawą zniknięcia niebieskiego skrawka, które jakby dodaje życia daje nadzieję na powrót plażowej pogody.
Dziękuję Wszystkim za komentarze :)
no tak jak piszesz po ciachnieciu bylby tylko niebieski pasek , to odpada ale po ponownym przyjrzeniu sie niech zostanie jak jest , niebo robi tez klimat z tymi górami w oddali
borregaard
23-08-2009, 10:03
Kolorek ładny,naturalny,kadr OK,ale troszkę mało światła, moim zdaniem.Poprawne zdjęcie,ale pokazywałeś znacznie lepsze.
Bardzo przyjemne zdjęcie,oczywiście można było by wyczekiwać bardziej spektakularnych efektów które czasami funduje natura i w wtedy pewnie było lepsze zdjęcie, ale zawsze może być lepsze.
Jak dla mnie to pozornie prosty widoczek ale przyciąga uwagę i skłania powrócenie do tego zdjęcia.
Miło oglądać kadry z własnego podwórka, szczególnie gdy są ładnie poustawiane i w smacznym kolorze. Co do motywu,..nieśmiało przypomnę,..Nie ważne CO,..ale JAK. Pozdrawiam.
pięknie pięknie. szkoda, że nie większe:)
Soczyście i bardzo przyjemnie dla oka. Ja nie mam uwag.