Zobacz pełną wersję : 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR czy NIKKOR 35mm f/1,8G ??
Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Niedługo zamierzam zakupić Nikona D90(jest to mój 100% wybór i raczej nic mnie od tego nie odciągnie) będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa.
Jedynym moim dylematem jest obiektyw zastanawiam się który wybrać 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR czy NIKKOR 35mm f/1,8G? Nie wiem czy powinienem porównywać te modele, ale jednak mam problem i chciałbym się przekonać który będzie lepszy do zdjęć typu reportaż, krajobraz, architektura, natura?
Aha uprzedzając pytania do wydania mam 4000zł.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
slawson38
22-08-2009, 13:13
Jeżeli to ma być jedyny obiektyw, to bardziej bym Ci polecił do Twoich potrzeb 18-105. Masz większy zakres ogniskowych i VR . Z czasem dokupisz 35-tkę.
Popieram kolegę slawson38. Kup 18-105. Z tym szkłem poznasz bardzo duży zakres ogniskowych, a jak już będziesz świadomy co Ci trzeba to będziesz kupował dalej:)
... Z czasem dokupisz 35-tkę.
I wygodne buty.
Tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103072&highlight=18-105 masz niemal identyczny post.
Tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103072&highlight=18-105 masz niemal identyczny post.
Oj przepraszam za mój błąd. Przeglądałem forum ale nie znalazłem hmm... musiało się gdzieś zawieruszyć ;p.
I tak nadal mam dylemat.
Tutaj dostaję wskazówki aby brać 18-105, jak na początek. W tamtym poście piszą, że po przesiadce z 18-105 na 35 używają tylko tego drugiego. Już sam nie wiem.
Ja bym sie trzymał wskazówek w tym poście. Zwlaszcza ze bedzie to Twoja pierwsza lustrzanka wiec bedziesz zapewne duzo zdjec robic na poczatek. Z czasem sam zadecydujesz czy wolisz szeroki kat czy bardziej jakies tele i dokupisz obiektyw jaki Ci bedzie potrzebny. Kto wie, moze sie okaze ze 35 mm to w ogole nie Twoj zakres ? :)
Bierz 18-105VR, zbieraj kasę na 35mm. Mam obydwa te szkła z D90 i ich zastosowania są całkiem inne. Ale na początek, do nauki na pewno lepszy będzie 18-105.
Zgadzam sie z przedmówcami. Też mam oba szkła. pomimo tego że cześciej robię zdjecia 35. To na poczatek polecam kitowego zooma. Ma na pewno więcej zasosowań a to i tak według mnie całkiem udany obiektyw. Potem zbieraj kase na 35. Oba te szkła się bardzo dobrze uzupełniają.
ja bym na twoim miejscu kupił 35/1,8 oraz za grosze (nie wiem okolo150zł?) kita 18-55.
A dlaczego? hmm - wydawanie około 1tyś na kita o przedłużonej ogniskowej jest IMO drogą inwestycją.
A najważniejsze - czy zobaczysz różnicę w jakości fotek miedzy 18-55 a 18-105? Myślę, że jednak nie, a kupując 35 myślę, że tak
Ja zauważyłem. 18 - 105 to wbrew pozorom nie tylko przedłużona ogniskowa.
Piotrek Charchuła
24-08-2009, 19:54
A może jakiś kompromis co do obiektywów ? Czyli nie światło 1.8 ani 3.5-5.6 tylko np tamron 17-50 2.8 ?
Jak przez dłuższy czas nikt nic nie pisał, już prawie się zdecydowałem na 18-105:) ale teraz znowu mały mętlik w głowie ;/ ale dobrze, że mam czas do 1 września ;)
czy z wyborem pierwszej lustrzanki i tego obiektywu zawsze jest taki problem?? ehh...
18-105 to dobry wybór na początek, ostry z praktyczną ogniskową, w dobrej cenie w komplecie z body.
Trochę popstrykasz, poznasz wady i zalety obiektywu, ulubione ogniskowe i wtedy zdecydujesz, co kupić docelowo.
Jeśli fotografia cię wciągnie, to i tak nie poprzestaniesz na jednym obiektywie, jeśli cię nie wciągnie, to 18-105 będzie uniwersalnym szkłem do wszystkiego.
18-105 to naprawdę świetny obiektyw jako kit, szczególnie w połączeniu z D90. Po zakupie 35 1,8 niestety go sprzedałem, poprostu przestałem go używać, tylko, że ja mam jeszcze 85 1,8.
Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż dziś dostałem informację, że mam możliwość dostania na dłuższy czas(rok) za darmo AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED lub Sigma 18-125 mm f/3,5-5,6 DC (oba chodziły na D80) czy byłby w stanie zastąpić Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR??
Aha i czy ten VR jest, aż tak potrzebny??
A może jakiś kompromis co do obiektywów ? Czyli nie światło 1.8 ani 3.5-5.6 tylko np tamron 17-50 2.8 ?
Tez o tym pomyslalem porozgladaj sie po sieci mozna juz w przyzwoitej cenie dostac! A szkielko rewelacja jedyny minus to musial bys go najpierw sprobowac z twoja puszka......rada 18-55 za grosze na poczatek i dozbieraj do 17-50 Tamrona!
jak na rok za darmo możesz mieć 18-135 mm f/3,5-5,6G - to nawet sie nie zastanawiaj tylko bierz. Hmm - gdyby VR był tak potrzebny, to ludzie nie kupowali by puszek Nikona czy Canona tylko Pentaxa i Sony.
Dziękuję za wszelką pomoc. Dziś zamówiłem Nikosia D90 + 18-105. Więc tylko zostało mi oczekiwanie na kuriera z przesyłką, a dalej rozwijanie pasji fotografowania.
Pozdrawiam.
Ten darmowy + 35G/1.8 stanowiłyby świetny zestaw.
Witam,
Mam KITa 18-55 (nawet bez VR ale już GII). Czasem mnie wkurza, zwłaszcza na brzegu kadru - spadek ostrości, CA itp. Niektóre sklepy przyjmują w rozliczeniu stary sprzęt. Myślę: zamienię sobie na 18-105 VR (same peany niemalże wszedzie) . Ile odstanę w rozliczeniu? - pytam. Maksimum 50PLN. No trudno. Robię pare fotek testowych tym "cudem" 18-105. W domu porównuje - i rozczarownie. Na pewno nie lepiej. Parę zdjęć nawet gorzej!. Oczywiście w zakresie 18-55. Czy trafiłem na gorszy egzemplarz? Czy KIT to zawsze KIT a ja mam całkiem dobry 18-55? Ktoś ma podobne doświadczenia? Jednak wezmę stałkę 35mm f1,8 do tego poczciwego KIT'a. Zresztą, nawiązując bliżej do treści wątku: Jak to 35mm "to nie twoj zakres" . Przecież całe lata to był kanon. Czy coś się zmieniło ostatnio?
pozdrawiam
MarekO
olsmar pewnie to wina fotografa :) lub trafiłeś na trefny egzemplarz. Ja foce 18-105 i jak jest światło (co
nieraz jest problemem) to foty są naprawdę ostre i kontrastowe. Porównywałem ze swoją 35/1.8 i 50/1.4
i są różnice ale nie tak duże (oczywiście pomijając sprawę światła). Z pewnością wśród "kitów" ten obiektyw
to optyczny rodzynek. Tylko należy pamiętać że jest on strasznie delikatny tzn. plastikfantastik. Kolega przy
wyjmowaniu z torby ułamał sobie bagnet. Pozdr.
Dzięki, też jeszcze daję mu szansę :). Może, w innym, większym sklepie powtórzę próbę w takim razie. Plastik w nowej sztuce nie powinien rzutować na jakość, a jednak ma parę porządnych soczewek w porównaniu do KITa. Co prawda Ken Rockwell sugeruje coś w tym stylu, że 18-55 jest porównywalny z 18-105. Kilka innych testów też. Ale bardziej cenię sobie opinie zwykłych użytkowników jakoś. Zastanawiam się czy (tańsze, w białych pudełkach) oferty nowych tzw "rozkitowanych" 105-tek w małych sklepikach nie sa czasem gorszego sortu towarem zwróconym przez nabywców kitów typu d90+18-105.
Ken Rockwell nieraz dał ciała. Poczytaj opinie o nim na forum a nabierzesz odpowiedniej rezerwy. Ja osobiście dużo
czytam na NKP i wiele osób ma ogromne doświadczenie i sto razy lepiej ich posłuchać, pogadać z nimi niż opierać sie na jednym ludku. Pozdr.