Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt
Witam mam lustrzanke d70 ale ze względu na wielkość nie zawssze moge go mieć przy sobie i postanowiłem kupić sobie kompakta jakiegoś i jakiego mi polecicie??
Czy nikona czy może cos innego??
Na necie ogladałem nikona coolpix p6000 i mi sie spodobał.
niezly ten p6000 ale cena niezla tez :P jak nie zalujesz to wez leice dlux4? albo panasonic lx3? canon g9/10..
albo G11- sensownie się zapowiada,
w nikonie- dla mnie wyboru brak
albo G11- sensownie się zapowiada,
w nikonie- dla mnie wyboru brak
p6000 jest już jakiś czas na rynku, canon wypuścił g11, pewnie niedługo pojawi się jakiś nikonowski: może p7000?
eldritch
24-08-2009, 21:31
Zdecydowanie komuś kto fotografuje lustrzanką nie polecam zakupu debilka - nawet tak dobrego jak G10.
Jak chcesz mały aparat to kup sobie D40 z małym szkłem albo olka 420 z malym zoomem
Chyba że,... olka E-P1 - tyle, że za tyle kasy...
zulu_mike
25-08-2009, 23:51
Zdecydowanie komuś kto fotografuje lustrzanką nie polecam zakupu debilka
Ja, mimo nie duzego doswiadczenia, a moze przez to (oraz przez to ze jestem pod pewnym wplywem Kena Rockwella). Uwazam zakup dobrego kompaktu za nieglupi pomysl. Sam sie teraz do czegos przymierzam, mysle o G10/LX3 albo jak wyjdzie to Canon S90 - ten bylby idealny gdyby jeszcze dostal sanki.
Ostatnio mialem okazje zrobic kilkaset zdjec Sony H10 i musze przyznac, ze mnie dosc pozytywnie rozczarowal, szczegolnie predkoscia AF i czasem potrzebnym od zlapania ostrosci do wykonania zdjecia. Bylo to zawsze pieta ahillesowa moich kompaktow, tutaj mialem zdjecie wtedy kiedy chcialem, a nie sekunde pozniej.
coach_lodz
01-09-2009, 14:46
Mam podobny dylemat i czekam na Fuji F70EXR... specyfikacja dobra, a do fuji mam sentyment po tym jak posiadałem s6500fd...
marcin_G
03-09-2009, 10:21
Ja od dawna robię Coolpixem P5100 i w sumie chwalę go. Jedyna wada z mojego punktu widzenia: w niektórych stytuacjach AF sobie nie radzi gdy jest bardzo ciemno. Poza tym - super aparat. I podobno Jpegi robi lepsze niż P6000
Odradzam g9/g10/11 bo te aparaty są dość duże jak na kompakt. Jeśli masz już lustrzanke to może weż taki aparat aby schował się elegancko w kieszeni, w torebce i przy tym nie zwracał na siebie uwagi. Napewno odpuść sobie wszystkie długie zoomy bo też są wielkie :>
Można jeszcze rozważyć panasonica GF-1 o ile cena nie będzie tak zwariowana jak w przypadku Pena. Chyba zmieści się do kieszeni. osobiście użytkuje d40x z 50 1,4 i mimo to chciałbym dodatkowo coś mniejszego. Kompakt z których korzystam (canon a630) szumi, a różnica w jakości jest taka, że czasem nie chce mi się go brać na spacer zamiast D40 :) Miałem do czynienia również z nowszymi modelami małpek jednak podstawowa różnica w jakości w porównaniu z lustrem pozostaje ogromna - dlatego liczę że micro 3/4 potanieje
A tak na teraz to - podbierając wątek - również się zastanawiam nad kompaktem w kieszeń i mam dylemat. Ten Gf-1 będzie niewiele mniejszy od d40, obiektyw 20 w 3/4 daje podobny zakres do mojej 50... Druga opcja to nowy canon s90 - ma mieć jasne szkło. Z całym szacunkiem, ale w klasie kompaktów Nikona nie biorę pod uwagę :)
Z całym szacunkiem, ale w klasie kompaktów Nikona nie biorę pod uwagę :)
Nie miałem nigdy kompatu nikona ale napewno funkcja projektora w nowym kompakcie jest zajefajna.
http://www.youtube.com/watch?v=9NO_3DeMVxw&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Efoto%2Dkurier%2Epl%2Faktua lnosci%2Fsprzet%2Dfoto%2Dvideo%2Fpokaz%2D1097%2Dni kon%2Dcoolpix%2Ds1000pj%2Dpierwszy%2Daparat%2Dz%2D wbudowanym%2Dprojektore&feature=player_embedded
Dodatkowo aparat wygląda na dość poręczny. Jest chyba jeszcze jeden nikon który to potrafi (trochę tańszy)