Zobacz pełną wersję : D50 - problem z ostrościa na 50mm 1/8f
smoothart
21-08-2009, 21:56
Witam serdecznie
Jakiś czas temu spadł mi aparat. Jak się potem okazało nie ostrzył mi okiektyw 50 mm 1/8f, ale kitowy okiektyw działał poprawnie. Poszedłem z aparatem do serwisu do Pana Adriana Gary w Chorzowie i okazało się ze w wewnętrznym silniczku w aparacie wyłamały się 2 zeby. Tak więc aparat łapie mi ostrość tylko z obiektywami posiadającymi własny silniczek, a na 50 mm po prostu się zacina i dopiero jak nastawi się ostrość lekko recznie łapie.
Niestety żadna zębatka z d70, d40 nie pasuje i musze wymienić ją na taką sama z D50.
Dzwoniłem do Nikona spytac się czy dałoby się zamówić taką cześć i usłyszałem tylko ze dostępny jest cały mechanizm ktory będzie kosztować ponad 500 zl. Szukalem jakiegos uszkodzonego D50 na czesci na allegri i po serwisach ale neistety jesli juz cos znajde to w astronomicznych cenach.
Czy ktos nie wiedzialby gdzie moglbym dostac taka czesc? Albo chociaz dac namiary na kogos kto ma D50 na czesci
Z gory dziekuje za odpowiedz
Tomek
Niestety żadna zębatka z d70, d40 nie pasuje i musze wymienić ją na taką sama z D50.
Dzwoniłem do Nikona spytac się czy dałoby się zamówić taką cześć i usłyszałem tylko ze dostępny jest cały mechanizm ktory będzie kosztować ponad 500 zl. Szukalem jakiegos uszkodzonego D50 na czesci na allegri i po serwisach ale neistety jesli juz cos znajde to w astronomicznych cenach.
Czy ktos nie wiedzialby gdzie moglbym dostac taka czesc? Albo chociaz dac namiary na kogos kto ma D50 na czesci
Allegro. Kupić uszkodzonego D50 jako dawcę... Chyba będzie jednak najtaniej. Podejrzewam że pojedyncze części serwisowe są dość drogie, więc stąd astronomiczne ceny. Możesz spróbować dać na forum ogłoszenie w odpowiednim dziale.
Zębatka z D40 z pewnością nie będzie pasować... :D:D:D:D A jak takiego magika znajdziesz, to uciekaj z takiego serwisu czym prędzej...
Spróbuj u zegarmistrza. Możliwe że dobry fachowiec byłby w stanie dorobić.
Mi kiedyś zegarmistrz dorobił 1/3 uszkodzonego uzębienia trybika w zegarku, wyciął dokładnie tyle samo
z oryginalnego kółka i wkleił na jego m-ce zużyty fragment. Dla mnie kosmos jeśli chodzi o precyzję -choć na co dzień pracuję
na centrach cnc...
Zegarek działa do dziś.
Może ktoś dałby radę.
smoothart
22-08-2009, 13:13
No wlasnie bede musial sie chyba rozejrzec za tym zegarmistrzem a tak pozatym to dzwonie do kazdego serwisu do jakiego znalazlem adres moze ktos ma cos na stanie.
Zębatka z D40 nie będzie pasować ponieważ w D40 tak owej nie ma panowie :)
Zębatka z D40 nie będzie pasować ponieważ w D40 tak owej nie ma panowie :)
To przecież się śmieją z tego właśnie Panowie. W swoim czasie patrzyłem z ciekawości za matrycą do d50, bo sobie chyba porysowałem przy czyszczeniu, znalazłem dwie sztuki wystawione przez serwis z nikonów, które zaliczyły glebe, z zastrzeżeniem, że nie wiedzą czy sprawne. Chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość i wyczaić taki serwis, co ma w demobilu d50, albo szukać na allegro i dopytać jakby ktoś miał inne części do d50. Chyba do mało których urządzeń po gwarancji udaje się dostać części w rozsądne cenie. Do Calibry w ASO pojechałem kupić śrubę i tulejkę służące do mocowania ogranicznika drzwi, okazało się że mogę kupić cały ogranicznik w cenie używanych drzwi :-) Tak to jest z serwisami :-)
Może temat spoza tematu foto, ale najdroższą część serwisową jaką widziałem była śrubka do mocowania klapki dysku twardego w laptopie X (nie pamiętam serii). Koszt śrubki w serwisie to 40 PLN. Śrubka jest zwyczajna, do nabycia w każdym sklepie metalowym zapewne. Serwis X był (jest) w czasach kiedy miałem z nim do czynienia (kilka lat temu) był chyba jednym z najdroższych serwisów jakie w życiu widziałem. Ceny części zamiennych wielokrotnie przewyższały ich ceny rynkowe, nawet te najwyższe...
Gdzie X jest jedną z wiodących marek sprzętu komputerowego :D
smoothart
07-10-2009, 18:19
Niestety dalej nic mi sie nie udalo zalatwic ;(
ThomasVoland
07-10-2009, 19:32
A nie da się dorobić zębatki? Przecież to nie jest jakaś zębatka, na którą działają ogromne przeciążenia, nie musi być wzmacniana itp. Warsztatów obróbki metalu jest cała masa przecież
Właśnie starałeś się dowiedzieć czy ktoś nie podjął by się naprawy tej zębatki?