Zobacz pełną wersję : GO w makro a ogniskowa i odległość
ChollaYi
21-08-2009, 17:00
Kolega karolt w sąsiednim wątku poruszył temat GO w zdjęciach makro co spowodowało, że zacząłem się zastanawiać nad zależnością między GO a ogniskową i dystansem od obiektu. No, i nie potrafię dojść do wniosków :)
Zakładam, że mam dwa obiektywy T90 i N105.
Przyjmuje jednakowa przesłonę np. f16
T90 daje odwzorowanie 1:1 dla odległości ok. 9cm
N105 daje odwzorowanie 1:1 dla odległości ok. 13,5cm
Czyli inaczej mówiąc przy takich odległościach obiektywu (soczewki) od obiektu, obiekt będzie dokładnie tej samej wielkości na zdjęciu zrobionym jednym i drugim szkłem.
Czy GO będzie taka sama w obydwu przypadkach? Odpowiedź uzasadnij :mrgreen:
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1 - ech tyle juz razy przytaczalem wywody Wyszomira na tym forum.
Czy GO będzie taka sama w obydwu przypadkach? Odpowiedź uzasadnij :mrgreen:
Co tu uzasadniać?
Ogólna zasada jest taka, że 2x zmniejszenie ogniskowej powoduje 4x przyrost GO, a 2x zwiększenie odległości daje również 4x przyrost GO i taka definicja jest prawdziwa dla małych krotności zmniejszenia (dużej skali odwzorowania), a takie występują w makro.
Uzyskanie tej samej skali odwzorowania obiektywem o 2x krótszej ogniskowej zmusza nas do 2x zmniejszenia odległości, więc praktycznie w obydwu przypadkach GO będzie jednakowa. Teoretycznie różnica w wielkości GO pomiędzy ogniskową 90mm, a 105mm i przy skali odwzorowania 1:1 wyniesie 0,001mm, przy założeniu że dysponujemy idealnymi obiektywami bez wad optycznych.
Pozdrawiam.
ChollaYi
23-08-2009, 14:01
Co tu uzasadniać?
Odpowiedź :) Nie chciałem dostać gołego: "Tak"
Uzyskanie tej samej skali odwzorowania obiektywem o 2x krótszej ogniskowej zmusza nas do 2x zmniejszenia odległości, więc praktycznie w obydwu przypadkach GO będzie jednakowa. Teoretycznie różnica w wielkości GO pomiędzy ogniskową 90mm, a 105mm i przy skali odwzorowania 1:1 wyniesie 0,001mm, przy założeniu że dysponujemy idealnymi obiektywami bez wad optycznych.
Dzięki! O to mi chodziło.
ChollaYi
23-08-2009, 14:06
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1 - ech tyle juz razy przytaczalem wywody Wyszomira na tym forum.
Ach, ja naturlich ich habe vergessen! Stronkę oczywiście znam ale kompletnie zapomniałem, że tam są te wzory. Dzięki!
Obliczyłem: ymax-ymin wyszła w obydwu przypadkach ok. 1,28mm :)