PDA

Zobacz pełną wersję : D70 - wybór trybu AF-C / AF-S

brzezior
04-10-2006, 13:44
Tak mi przyszło do głowy, że może w gronie forumowiczów jest jakiś sprytny programista, który byłby w stanie spowodować zmiany w oprogramowaniu D70-tki polegające na zmianie funkcji klawisza BKT:
Nie korzystam z tej funkcji właściwie nigdy(robię wyłącznie RAW-y), natomiast zmiana trybu pracy autofocusa (C / S) w szybki sposób byłaby przydatna. A może już ktoś coś takiego uczynił?

moshica
04-10-2006, 14:12
No powiem że nieźle to obmyśliłeś, ja również z BKT nie skorzystałem skoro walę w RAWie a przełączanie AF-S/AF-C byłoby pod ręką. Szczerze nie wierzę żeby ktoś dalej rozwijał soft pod D70 a szkoda !

Pozdrawiam
Moshica

ufolek
04-10-2006, 15:21
Żeby to przeprogramowac, to najpierw trzeba ukrasc źródła od Nikona ;)

brzezior
04-10-2006, 22:02
Skoro udało się zrobić polskie menu, to moze i da się przeprogramować guzior

Marcin T
04-10-2006, 22:03
Skoro udało się zrobić polskie menu, to moze i da się przeprogramować guzior
Jak to Polskie menu :shock: gdzie? jak?

brzezior
05-10-2006, 07:48
Nikon Klub Polska udostępnia polskie menu do D70 - ale tylko dla tych, co się do klubu zapisali. A przynajmniej tak się chwalą. Poza tym mam w pamięci rosyjską przeróbkę softu do EOSa 300D, która pozmieniała (poprawiła) obsługę aparatu. Stąd też moje nadzieje na zmianę softu do D70.

wigi
05-10-2006, 08:25
jakieś herezje tu słyszę, że gdy robi sie w RAW-ie to BKT jest niepotrzebny. Jeśli chodzi o WB to się zgodzę, ale co do ekspozycji to może się bardzo przydać...

moshica
08-10-2006, 10:47
Jeszcze nigdy z BKT nie skorzystałem robiąc w RAWie. Albo wprowadzam ręcznie korektę EV na + albo robię HDRa albo tak obrabiam fotkę w Camera RAW w PS, że ustawiam odpowiednio korekcję EV, potem krzywe, lub HDR w ostateczności. Udowodnij że BKT jest do RAWa potrzebny, to może coś jeszcze się nauczę....

Pozdrawiam
Moshica

brzezior
08-10-2006, 12:49
Tak, tak. I ja myślę, że w którymś z najbliższych modeli tej funkcji po prostu zabraknie, albo zostanie ukryta gdzieś w czeluściach menu - powiedzmy obok wstępnego podniesienia lustra.
Ale wychodzi na to, że tylko rosjanie robią nieautoryzowane poprawki softu (EOS 300D)... No nic - szkoda. Chyba będę musiał poczekać do wymiany aparatu - a to prędko nie nastapi...

Czornyj
08-10-2006, 13:06
Jeszcze nigdy z BKT nie skorzystałem robiąc w RAWie. Albo wprowadzam ręcznie korektę EV na + albo robię HDRa albo tak obrabiam fotkę w Camera RAW w PS, że ustawiam odpowiednio korekcję EV, potem krzywe, lub HDR w ostateczności. Udowodnij że BKT jest do RAWa potrzebny, to może coś jeszcze się nauczę....

Pozdrawiam
Moshica
moshica, nawet w RAW D70 ma rozpiętość tonalną w porywach do 8EV. Nigdy nie fotografowałeś bardziej kontrastowej sceny?

moshica
09-10-2006, 07:54
moshica, nawet w RAW D70 ma rozpiętość tonalną w porywach do 8EV. Nigdy nie fotografowałeś bardziej kontrastowej sceny?

Czornyj oczywiście że fotografowałem scenę bardzo kontrastową, np. zachody słońca. Tylko że na BKT mogę sobie zrobić 2 lub 3 zdjęcia a tak przełączam w tryb M i tylko kółkiem zmieniam czas albo przesłonę i nie ograniczają mnie 3 ujęcia w BKT. No niestety dobre może to jest jak ktoś robi jpgi, albo miał aparat tadycyjny ale dla RAW to ten przycisk moim zdaniem ma niewielkie znaczenie tak jak chore programy tematyczne, których jak dla mnie wcale nie musi być bo nigdy z nich nei korzystałem. Ważne mieć tryb M, A,S i to wystarczy, no i żeby matryca miala dużą rozpietość, to problem z głowy

Pozdrawiam
Moshica