Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy filtr polaryzacyjny jest dla mnie?.

Zbysior
21-08-2009, 10:16
Fotografuje ptaki, raczej te mniejsze nie ustawiane tylko z podejścia,
Nigdy nie używałem filtra polaryzacyjnego.
Jako że ptaki spotykam w różnych miejscach… raz w zacienionych a za chwilę w nasłonecznionych i raczej na zdejmowanie i zakładanie filtra polaryzacyjnego nie mam czasu.
Mam pytanie… czy przy takim sposobie fotografowania filtr polaryzacyjny będzie mi się sprawdzał?.
Czy jeśli robię zdjęcie w miejscu zaciemnionym obniży jakość, czy zachowa się neutralnie?.
Filtr będę używał w Sigmie 150-500 najczęściej z przesłoną 8, Sigma podpięta do D700.

welury
21-08-2009, 10:22
Nie obniży jakości pod żadnym względem. Zmniejszy kontrast. Spowoduje zmniejszenie ilości światła w zależności od ustawienia - max - minimum.
A w jakim celu chcesz go zastosować?

Zbysior
21-08-2009, 10:54
Dzięki
Ogólnie chciałbym poprawić jakość zdjęć w słońcu bez strat w cieniu, chodzi mi o wyciągnięcie lepszych kolorów i kontrast, czasem niebo by się przydało bardziej niebieskie a połówek do mojego szkła nie ma, na lepszy obiektyw mnie jeszcze nie stać.
Używam cały czas filtru UV, muszę kiedyś go ściągnąć i porównać zdjęcia.

welury
21-08-2009, 12:42
UV niczego nie zmienia, ja używam tylko jako osłonę obiektywu. Matryca jest filtrowana i nieczuła na UV. UV (0) nie powoduje żadnych zmian.
Do pociągnięcia nieba PL jest dobry. Jak pisałem zmniejsza rozpiętość tonalną, ale nie na tyle żeby w słoneczny dzień wyrównać kontrast - słońce - cień.

Zbysior
21-08-2009, 13:07
Więc jak myślisz czy jest sens wydawać 800 zł na PL, do mojego szkła tyle kosztuje polar Sigmy, jeśli efekty będą mizerne to jednak dość spora kasa a zawodośtwo jeszcze mi nie grozi.

welury
21-08-2009, 13:21
Dodam jeszcze, że PL wzmacnia nasycenie kolorów. Czy warto? To trudne pytanie. Najlepiej wypróbować jego działanie. A jaka średnica filtra?

Zbysior
21-08-2009, 13:41
Średnica 86.
W ptasiej fotografi nasycenie kolorów jest ważne i niebo często wychodzi na biało, często nie ma czasu wprowadzać ustawienia z puszki skierowanej w niebo.

welury
21-08-2009, 14:44
Pl wprowadza delikatne zmiany. Na tak duże przypadłości jest na nic. W takich sytuacjach trzeba korzystać a programu manualnego. Ustawić parametry czasu i przysłony wcześniej. Potem polować. Ptaki to trudna sztuka i wymaga cierpliwości. Jak uda się 1 dobre zdjęcie na kilkanaście to już sukces.

Zbysior
21-08-2009, 16:31
Wielkie dzięki za pomoc:-D.
Już mam jasność, nigdzie właściwie nie mogłem wyczytać co może mi dać taki filtr, informacji wszędzie sporo ale mało konkretnych, piszą że filtr poprawia to lub tamto ale nie piszą w jakim stopniu.
Na UV też sporo wydałem i dopiero od ciebie się dowiaduje że działa tylko jako osłona szkła.
Lepiej poczekać i jakiś dobry, jasny obiektyw kupić niż pchać się w następne wydatki.
Tym obiektywem można już dobre zdjęcia robić ale jak oglądam zdjęcia mistrzów to jednak widać różnicę… pomijając ich doświadczenie i podejście do modelu którego to jeszcze długo się będę uczył, to widać wpływ dobrego obiektywu na jakość zdjęć.

Kalmar
21-08-2009, 16:39
Wielkie dzięki za pomoc:-D.
Już mam jasność, nigdzie właściwie nie mogłem wyczytać co może mi dać taki filtr, informacji wszędzie sporo ale mało konkretnych, piszą że filtr poprawia to lub tamto ale nie piszą w jakim stopniu.
Na UV też sporo wydałem i dopiero od ciebie się dowiaduje że działa tylko jako osłona szkła.
Lepiej poczekać i jakiś dobry, jasny obiektyw kupić niż pchać się w następne wydatki.
Tym obiektywem można już dobre zdjęcia robić ale jak oglądam zdjęcia mistrzów to jednak widać różnicę… pomijając ich doświadczenie i podejście do modelu którego to jeszcze długo się będę uczył, to widać wpływ dobrego obiektywu na jakość zdjęć.

Szkoda, że ALFA nie czytujesz, zawsze pisał nie przepłacać, szczegółnie w odniesieniu do UV.

welury
21-08-2009, 16:54
Ja sam używam filtr polaryzacyjny, i jest oczywiście dobry, jeśli wiem czego od niego oczekuję. Niestety (dla kosztów) własnej praktyki nie zastąpi teoria.
Trudno też słowami opisać pewne efekty i ich "siłę", jednak w Twoim przypadku radził bym powstrzymać się z kupnem i zobaczyć jak to działa u kogoś.

Zbysior
21-08-2009, 17:12
Szkoda, że ALFA nie czytujesz, zawsze pisał nie przepłacać, szczegółnie w odniesieniu do UV.

Jak zaczynałem to czytałem i wiem o kogo chodzi, potem zaparkowałem w przyrodzie i wyleciało mi z głowy że warto poczytać co ALF pisze, nadrobię poczytam.