Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 Pejzaż nocny - pytanie
Dzisiaj zakupilem nikona D5000. Dlaczego pejzaz nocny wychodzi rozmazany i VR nie działa?
Krzysi3k
20-08-2009, 22:12
Dzisiaj zakupilem nikona D5000. Dlaczego pejzaz nocny wychodzi rozmazany i VR nie działa?
a jaki jest czas bo pewnie w tym jest przyczyna ? w nocy VR jest psu na budę ;)
clueless
20-08-2009, 22:16
wyłącz vr, aparat na statyw i wtedy rób nocne pejzaże ;)
szkoda ze bez statywu sie nie da zrobic ladnego zdjecia pejzazu nocnego ;/
jak nocny to:
1. statyw
2. wyłączyć VR !!!!!!!
3. timer (aby nie drgało od naciskania "guzika")
4. tryb M
to tak na szybko, udanych eksperymentów
Da się tylko musisz utrzymać aparat 20 sec. bez drgnięcia ;-)
(najlepiej chyba po kielichu)
;-)
Pozdr.
Krzysi3k
20-08-2009, 22:30
szkoda ze bez statywu sie nie da zrobic ladnego zdjecia pejzazu nocnego ;/
zdjęcia nocne z ręki to wyzwanie trudne ale mozliwe ;)
moze nie byla to ciemna noc ale dośc ciemno
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto.nd.e-wro.pl/2/i.jpg)
to już ze statywu, bo bez niego bez szans na powodzenie
źródło (http://www.foto.nd.e-wro.pl/2/k.jpg)
wszystko robione kitem 18-55
truman20
20-08-2009, 22:53
Szczyt rozczarowania: ...dajesz za aparat 3k zł i zdjęcia wychodzą rozmazane, zupełnie jak w tym za 200zł. Niestety takie rzeczy trzeba kupować z głową, bo każdy myśli, że dając kupę kasy za aparat, to ten zrobi zdjęcia zawsze idealne, nawet w środku nocy z ręki... no bez przesady.
jak nocny to:
1. statyw
2. wyłączyć VR !!!!!!!
3. timer (aby nie drgało od naciskania "guzika")
4. tryb M
to tak na szybko, udanych eksperymentów
Wytłumacz mi dlaczego koniecznie musi być tryb M a nie np. A albo jakiś inny (z wyłączeniem pełnego Auto)
Bo to bardzie profesjonalnie wygląda? Czy może światłomierz lepiej działa w M niż w A.
Czy może po prostu wolisz tracić czas na ręczne ustawienie tych samych parametrów ekspozycji które ustawiła by automatyka np. w trybie A.
Tak z ciekawości pytam.
Co do VR to jak najbardziej się sprawdza oczywiście w rozsądnym przedziale czasów powiedzmy do 1/10s max.
Nie zawsze mam przy sobie statyw a widzę fajny kadr i przy VR mam przynajmniej szansę pstryknąć nieporuszoną fotkę, raz się uda a raz nie ale kilka razy VR się przydał. Oczywiście nie jest to lekarstwo na brak światła bo jednak statyw to statyw. :)
Bardzo ładne te zdjęcia :) , szczególnie podoba mi się drugie, ciekawe jaka ogniskowa?
Bardzo ładne te zdjęcia :) , szczególnie podoba mi się drugie, ciekawe jaka ogniskowa?
EXIF prawdę Ci powie :)
Drugie zdjęcie naprawdę fajne. Szacun za te 13 sekund z ręki.
pieczarek
21-08-2009, 17:42
to już ze statywu, bo bez niego bez szans na powodzenie
źródło (http://www.foto.nd.e-wro.pl/2/k.jpg)
Drugie zdjęcie naprawdę fajne. Szacun za te 13 sekund z ręki.
Uwielbiam takie czytanie ze zrozumieniem.
zdjęcia nocne z ręki to wyzwanie trudne ale mozliwe ;)
Pierwsze zdjęcie było robione z czasem 1/50, więc chyba nie było tak trudno ....
truman20
21-08-2009, 17:51
Wytłumacz mi dlaczego koniecznie musi być tryb M a nie np. A albo jakiś inny (z wyłączeniem pełnego Auto)
Nie słuchaj go, tak piszą starzy wyjadacze, trzeba im to wybaczyć. :mrgreen:
Co do VR to jak najbardziej się sprawdza oczywiście w rozsądnym przedziale czasów powiedzmy do 1/10s max.
Nie zawsze mam przy sobie statyw a widzę fajny kadr i przy VR mam przynajmniej szansę pstryknąć nieporuszoną fotkę, raz się uda a raz nie ale kilka razy VR się przydał. Oczywiście nie jest to lekarstwo na brak światła bo jednak statyw to statyw. :)
VR, a przynajmniej ten w obiektywach (Nikona a może nie tylko...) lepiej wyłączyć jak masz aparat na statywie. Miałem D60 z kitem VR i dzwiłem się dlaczego zdjęcia ze statywu wychodzą poruszone... Teraz wróciłem do Pentaksa i mam SR w body - nie ma już tego problemu. Widocznie zdiebko inaczej to działa. VR czasami się przydaje, głównie dla zdjęć "z ręki", ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.
Uwielbiam takie czytanie ze zrozumieniem.
Się czepiasz.. Każdemu się zdarzy przeoczyć mały tekst między dwoma wielgachnymi zdjęciami :P
....jakby tak jeszcze zrobić zbliżenie księżyca (100-150mm) i wkleić go tutaj zamiast tego małego, to byłaby miazga, tak tylko sobie do siebie mówię :)
Nie słuchaj go, tak piszą starzy wyjadacze, trzeba im to wybaczyć. :mrgreen:
VR, a przynajmniej ten w obiektywach (Nikona a może nie tylko...) lepiej wyłączyć jak masz aparat na statywie. Miałem D60 z kitem VR i dzwiłem się dlaczego zdjęcia ze statywu wychodzą poruszone... Teraz wróciłem do Pentaksa i mam SR w body - nie ma już tego problemu. Widocznie zdiebko inaczej to działa. VR czasami się przydaje, głównie dla zdjęć "z ręki", ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.
czyli początkująca osoba musi do aparatu kupić statyw,bez niego z VR nie zrobi super fotki ?
Jeśli tak, to taka osoba lepiej jak kupi body ze śrubokrętem,będzie zdecydowanie łatwiej i na początku obejdzie się bez statywu. Tak to zrozumiałem,poprawcie jeśli źle skumałem.
a co ma śrubokręt wspólnego ze statywem i długimi czasami? SR to nie skrót od ŚRubokręt
a co ma śrubokręt wspólnego ze statywem i długimi czasami? SR to nie skrót od ŚRubokręt
faktycznie mój błąd,pomyślałem iż śrubokręt jest to system stabilizacji ale tak nie jest.Sorki,nie do końca zakumałem.
Jak już napisałem VR to nie statyw i w żadnym wypadku go nie zastąpi ale przy zdjęciach z ręki i niezbyt długich czasach się sprawdza mi osobiście udaje się zrobić nieporuszone zdjęcia przy czasie około 1/8s oczywiście wymaga to skupienia i cierpliwości często nie wychodzi za pierwszym razem a czasem wcale.
Nie można stawiać pytania czy początkująca osoba potrzebuje statywu a zaawansowany fotograf zrobi zdjęcie w tych samych warunkach z VR. Ludzka ręka drży u amatorów i profesjonalistów (może trochę bardziej u alkoholików :p ) do tego dochodzi wciśnięcie wyzwalacz drgniecie aparatu przy klapnięciu migawki itp. VR się sprawdza do pewnego momentu (czyt. długość ekspozycji) a potem czy jesteś początkujący czy zaawansowany musisz mieć statyw i już.
[QUOTE=Jatin;1429503]Wytłumacz mi dlaczego koniecznie musi być tryb M a nie np. A albo jakiś inny (z wyłączeniem pełnego Auto)
nie musi być :), ale jak już rozwijamy statyw warto poeksperymentować :) (pierwszą poglądową zawsze robię w A i potem kombinuje), co do VR to jak statyw to VR off i juz, z ręki jak się trochę poćwiczy i opanuje oddech można całkiem "długie" fotki robić
Jak chcę poeksperymentować to mam brecketing ekspozycji w trybie A :)