PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 Pejzaż nocny - pytanie

chrzanu
20-08-2009, 22:07
Dzisiaj zakupilem nikona D5000. Dlaczego pejzaz nocny wychodzi rozmazany i VR nie działa?

Krzysi3k
20-08-2009, 22:12
Dzisiaj zakupilem nikona D5000. Dlaczego pejzaz nocny wychodzi rozmazany i VR nie działa?

a jaki jest czas bo pewnie w tym jest przyczyna ? w nocy VR jest psu na budę ;)

clueless
20-08-2009, 22:16
wyłącz vr, aparat na statyw i wtedy rób nocne pejzaże ;)

chrzanu
20-08-2009, 22:25
szkoda ze bez statywu sie nie da zrobic ladnego zdjecia pejzazu nocnego ;/

dko
20-08-2009, 22:28
jak nocny to:
1. statyw
2. wyłączyć VR !!!!!!!
3. timer (aby nie drgało od naciskania "guzika")
4. tryb M
to tak na szybko, udanych eksperymentów

fumio
20-08-2009, 22:29
Da się tylko musisz utrzymać aparat 20 sec. bez drgnięcia ;-)

(najlepiej chyba po kielichu)

;-)

Pozdr.

Krzysi3k
20-08-2009, 22:30
szkoda ze bez statywu sie nie da zrobic ladnego zdjecia pejzazu nocnego ;/

zdjęcia nocne z ręki to wyzwanie trudne ale mozliwe ;)
moze nie byla to ciemna noc ale dośc ciemno

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto.nd.e-wro.pl/2/i.jpg)

to już ze statywu, bo bez niego bez szans na powodzenie

źródło (http://www.foto.nd.e-wro.pl/2/k.jpg)

wszystko robione kitem 18-55

truman20
20-08-2009, 22:53
Szczyt rozczarowania: ...dajesz za aparat 3k zł i zdjęcia wychodzą rozmazane, zupełnie jak w tym za 200zł. Niestety takie rzeczy trzeba kupować z głową, bo każdy myśli, że dając kupę kasy za aparat, to ten zrobi zdjęcia zawsze idealne, nawet w środku nocy z ręki... no bez przesady.

Jatin
21-08-2009, 11:09
jak nocny to:
1. statyw
2. wyłączyć VR !!!!!!!
3. timer (aby nie drgało od naciskania "guzika")
4. tryb M
to tak na szybko, udanych eksperymentów

Wytłumacz mi dlaczego koniecznie musi być tryb M a nie np. A albo jakiś inny (z wyłączeniem pełnego Auto)

Bo to bardzie profesjonalnie wygląda? Czy może światłomierz lepiej działa w M niż w A.
Czy może po prostu wolisz tracić czas na ręczne ustawienie tych samych parametrów ekspozycji które ustawiła by automatyka np. w trybie A.
Tak z ciekawości pytam.

Co do VR to jak najbardziej się sprawdza oczywiście w rozsądnym przedziale czasów powiedzmy do 1/10s max.
Nie zawsze mam przy sobie statyw a widzę fajny kadr i przy VR mam przynajmniej szansę pstryknąć nieporuszoną fotkę, raz się uda a raz nie ale kilka razy VR się przydał. Oczywiście nie jest to lekarstwo na brak światła bo jednak statyw to statyw. :)

nos74
21-08-2009, 16:48
Bardzo ładne te zdjęcia :) , szczególnie podoba mi się drugie, ciekawe jaka ogniskowa?

ket24
21-08-2009, 17:19
Bardzo ładne te zdjęcia :) , szczególnie podoba mi się drugie, ciekawe jaka ogniskowa?
EXIF prawdę Ci powie :)

Drugie zdjęcie naprawdę fajne. Szacun za te 13 sekund z ręki.

pieczarek
21-08-2009, 17:42
to już ze statywu, bo bez niego bez szans na powodzenie

źródło (http://www.foto.nd.e-wro.pl/2/k.jpg)

Drugie zdjęcie naprawdę fajne. Szacun za te 13 sekund z ręki.

Uwielbiam takie czytanie ze zrozumieniem.

XGrzesX
21-08-2009, 17:46
zdjęcia nocne z ręki to wyzwanie trudne ale mozliwe ;)

Pierwsze zdjęcie było robione z czasem 1/50, więc chyba nie było tak trudno ....

truman20
21-08-2009, 17:51
Wytłumacz mi dlaczego koniecznie musi być tryb M a nie np. A albo jakiś inny (z wyłączeniem pełnego Auto)

Nie słuchaj go, tak piszą starzy wyjadacze, trzeba im to wybaczyć. :mrgreen:

Co do VR to jak najbardziej się sprawdza oczywiście w rozsądnym przedziale czasów powiedzmy do 1/10s max.
Nie zawsze mam przy sobie statyw a widzę fajny kadr i przy VR mam przynajmniej szansę pstryknąć nieporuszoną fotkę, raz się uda a raz nie ale kilka razy VR się przydał. Oczywiście nie jest to lekarstwo na brak światła bo jednak statyw to statyw. :)
VR, a przynajmniej ten w obiektywach (Nikona a może nie tylko...) lepiej wyłączyć jak masz aparat na statywie. Miałem D60 z kitem VR i dzwiłem się dlaczego zdjęcia ze statywu wychodzą poruszone... Teraz wróciłem do Pentaksa i mam SR w body - nie ma już tego problemu. Widocznie zdiebko inaczej to działa. VR czasami się przydaje, głównie dla zdjęć "z ręki", ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.

ket24
21-08-2009, 17:56
Uwielbiam takie czytanie ze zrozumieniem.
Się czepiasz.. Każdemu się zdarzy przeoczyć mały tekst między dwoma wielgachnymi zdjęciami :P

nos74
21-08-2009, 18:33
....jakby tak jeszcze zrobić zbliżenie księżyca (100-150mm) i wkleić go tutaj zamiast tego małego, to byłaby miazga, tak tylko sobie do siebie mówię :)

Garos
21-08-2009, 19:29
Nie słuchaj go, tak piszą starzy wyjadacze, trzeba im to wybaczyć. :mrgreen:

VR, a przynajmniej ten w obiektywach (Nikona a może nie tylko...) lepiej wyłączyć jak masz aparat na statywie. Miałem D60 z kitem VR i dzwiłem się dlaczego zdjęcia ze statywu wychodzą poruszone... Teraz wróciłem do Pentaksa i mam SR w body - nie ma już tego problemu. Widocznie zdiebko inaczej to działa. VR czasami się przydaje, głównie dla zdjęć "z ręki", ale oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.

czyli początkująca osoba musi do aparatu kupić statyw,bez niego z VR nie zrobi super fotki ?
Jeśli tak, to taka osoba lepiej jak kupi body ze śrubokrętem,będzie zdecydowanie łatwiej i na początku obejdzie się bez statywu. Tak to zrozumiałem,poprawcie jeśli źle skumałem.

Mrozu
21-08-2009, 19:35
a co ma śrubokręt wspólnego ze statywem i długimi czasami? SR to nie skrót od ŚRubokręt

Garos
21-08-2009, 19:42
a co ma śrubokręt wspólnego ze statywem i długimi czasami? SR to nie skrót od ŚRubokręt
faktycznie mój błąd,pomyślałem iż śrubokręt jest to system stabilizacji ale tak nie jest.Sorki,nie do końca zakumałem.

Jatin
21-08-2009, 19:57
Jak już napisałem VR to nie statyw i w żadnym wypadku go nie zastąpi ale przy zdjęciach z ręki i niezbyt długich czasach się sprawdza mi osobiście udaje się zrobić nieporuszone zdjęcia przy czasie około 1/8s oczywiście wymaga to skupienia i cierpliwości często nie wychodzi za pierwszym razem a czasem wcale.

Nie można stawiać pytania czy początkująca osoba potrzebuje statywu a zaawansowany fotograf zrobi zdjęcie w tych samych warunkach z VR. Ludzka ręka drży u amatorów i profesjonalistów (może trochę bardziej u alkoholików :p ) do tego dochodzi wciśnięcie wyzwalacz drgniecie aparatu przy klapnięciu migawki itp. VR się sprawdza do pewnego momentu (czyt. długość ekspozycji) a potem czy jesteś początkujący czy zaawansowany musisz mieć statyw i już.

dko
21-08-2009, 21:40
[QUOTE=Jatin;1429503]Wytłumacz mi dlaczego koniecznie musi być tryb M a nie np. A albo jakiś inny (z wyłączeniem pełnego Auto)

nie musi być :), ale jak już rozwijamy statyw warto poeksperymentować :) (pierwszą poglądową zawsze robię w A i potem kombinuje), co do VR to jak statyw to VR off i juz, z ręki jak się trochę poćwiczy i opanuje oddech można całkiem "długie" fotki robić

Jatin
21-08-2009, 22:32
Jak chcę poeksperymentować to mam brecketing ekspozycji w trybie A :)