Zobacz pełną wersję : Nikkor 55-200VR czy może coś innego?
No i padło na mnie..... Przyszedł czas na nowy obiektyw. Myślę nad Nikkorem AF-S 55-200 VR jako uzupełnienie mojego podstawowego KIT'a 18-55. I mam z tego powodu kilka pytań. Czy warto kupować ten obiektyw? (dodam, że forum przeczytałem) Cena w necie - ok 8 stówek. Ma silnik, ma VR.
Aleeeee....
No właśnie, może jest coś podobnego technicznie i optycznie, a może lepszego od Sigmy czy Tamrona? Od razu dodam, że wydatek powyżej tych 8 stówek raczej (na pewno) nie wchodzi w rachubę. Więc na pewno nie będę zbierać na 70-300 Nikkora, który bądź co bądź jest chwalony.
Nie wypowiem sie na temat innych firm, ale sam posiadam tego nikkora, i jestem z niego bardzo zadowolony. To super spacer-zoom. U mnie tez mial byc uzupelnieniem kita, (kupiłem uzywany) ale odkad go posiadam, to kiciak lezy w torbie, a foce tylko na nim, i oczywiscie SUPER 35-ce. Polecam ten obiektyw z czystym sercem. Pozdrawiam.
W tej cenie, z silnikiem nie ma alternatywy, zwłaszcza,że obrazki są nieco lepsze niż z 18-55, a na poewno nie gorsze.
Okiej. Dzięki za odpowiedzi. Tak chodzę koło tego obiektywu i chodzę... tylko co chwila wypada coś nowego. Jak nie awaria auta to trzeba kupić opał na zimę itd. A szkiełko już bym chciał mieć. Sami rozumiecie. ;-)
sokrates
21-08-2009, 13:41
bierz jeśli masz okazję. Za te pieniądze warto.
.....zwłaszcza,że obrazki są nieco lepsze niż z 18-55....
Nieco? Może przepaść to przesadne stwierdzenie ale różnica na pewno jest spora.
prezes_m
11-09-2009, 12:04
bierz jeśli masz okazję. Za te pieniądze warto.
Wlasnie przysłali mi nikkora 55-200mm VR :)
Zrobiłem pierwsze kilka fotek z okna. Działa wyśmienicie. Nie ma problemu z ostroscia AF się nie gubi... Niestety lekko za oknem pochmurno, dlatego malo kolorowe te fotki - wiec ich tutaj nie wrzuce... :)
Jestem zadowolony z zakupu. Poki co chowam standardowego KIT'a do torby...
serdecznie pozdrawiam i zachęcam nie zdecydowanych do zakupu...
następny cel to jakies szkiełko jasniejscze takie ponizej f2,8..
Mam i ja! Mam go od dwóch tygodni. Kupiłem - w Fotojokerze w cenie 774 zeta - no to brałem. I nie żałuję. Dzięki wszystkim za opinie.
Mam i ja! Mam go od dwóch tygodni. Kupiłem - w Fotojokerze w cenie 774 zeta - no to brałem. I nie żałuję. Dzięki wszystkim za opinie.
też się do niego przymierzam,tylko cena w Fotojokerze jest inna bo 999 :(
raddeli czy u Ciebie nadal jest za 774 zł. ?
Ja do najbliższego sklepu FJ mam jakieś 180 km (do Krakowa). A będąc tam właśnie widziałem też cenę 999.
Cenę 774 zeta znalazłem na skąpcu Link: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/179305. Do tego dopłaciłem 19,50 za kuriera i obiektyw na trzeci dzień był u mnie w domu. Bardzo dobrze zapakowany. Kurier bez problemów zaczekał aż sprawdzę czy w środku jest to co ma być. No i masz 10 dni na sprawdzenie sprzętu. Mogę śmiało polecić :-)
Ja do najbliższego sklepu FJ mam jakieś 180 km (do Krakowa). A będąc tam właśnie widziałem też cenę 999.
Cenę 774 zeta znalazłem na skąpcu Link: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/179305. Do tego dopłaciłem 19,50 za kuriera i obiektyw na trzeci dzień był u mnie w domu. Bardzo dobrze zapakowany. Kurier bez problemów zaczekał aż sprawdzę czy w środku jest to co ma być. No i masz 10 dni na sprawdzenie sprzętu. Mogę śmiało polecić :-)
wielkie dzięki raddeli :-D
raddeli a powiedz mi czy do tego obiektywu dostałeś też osłonę przeciwsłoneczną ?
Pytam bo na allegro znalazłem taki zestaw za 870 zł.
Tak. Było wszystko, z osłoną, dekielkami, futerałem na obiektyw i gwarancją.
Osłona jest typu HB-37 - okrągła, a nie taka jak przy 55-200 bez VR - czyli HB-34 - tulipanowa.
Tak. Było wszystko, z osłoną, dekielkami, futerałem na obiektyw i gwarancją.
Osłona jest typu HB-37 - okrągła, a nie taka jak przy 55-200 bez VR - czyli HB-34 - tulipanowa.
to super,czyli decyzja zapadła i muszę kupić ten obiektyw-taniej nie znajdę niż 774 zł.
Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam.
OK. Cieszę się, że mogłem pomóc. :-)
Pozdrawiam.
prezes_m
14-09-2009, 14:56
ja kupowałem na allegro za 860 z przesylka - pelen komplet
prezes_m
14-09-2009, 15:18
w pełni świadomie :)
Muszę się pochwalić-mam już kolejne szkło 55-200 VR :-D
Gratulacje - teraz udanych zdjęć życzę :)
Chwalipięta :mrgreen::razz:
To stwierdzacie, że do Kitowgo AF-S 18-55 VR, doby będzie AF-S 55-200 VR?
A czy tym obiektywem zrobę zdjęcia sportowe - piłka nożna? Tak wiem zrobię :-)
Ale czy będą oki?
Pozdrawiam
A tak wogóle to witam forumowiczów :-))
On ma niestety dość powolny autofokus, jednak jakość samego obrazka jak na cenę tego obiektywu, tym bardziej dla amatora, jest IMO całkiem dobra.
Lepszym rozwiązaniem byłby 70-300vr, który ma lepszy AF i ostrosc, a już najlepiej coś z f/2.8 :d
jackrabbit
20-01-2010, 00:02
A czy tym obiektywem zrobę zdjęcia sportowe - piłka nożna? Tak wiem zrobię :-)
zalezy jakie duze boisko :mrgreen:
a tak w ogole to wersje VR tych kitowych obiektywow roznia sie optycznie od swoich tanszych braci (bez VR)?
czy to jeden pies?
a tak w ogole to wersje VR tych kitowych obiektywow roznia sie optycznie od swoich tanszych braci (bez VR)?
czy to jeden pies?
Różnią się. Zajrzyj na testy na optycznych.
A ja mam pytanie, żeby nowego tematu nie robic :D
Nikkor 55-200 czy 70-300? Czy jeszcze coś innego? Tak max do 900 zl. Mam D60, profesjonalna nie jestem, więc po polsku proszę...:D
Potrzebny mi tele, najbardziej do sporu, zwierząt (jazda konna, konie), ptaki jakieś, portrety ;)
70-300, hmmmm tylko 70-300 VR nie kupisz w cenie do 1000