PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z ustawieniami lamp

jurektc
20-08-2009, 20:07
Jestem poczatkujacym zapalonym fotografem :) z wieloma problemami technicznymi.A teraz spróbuje skoncentrowac sie na moim problemie.Zaznaczam ze to moje pierwsze próby z lampami a moja wiedza jest niestety w tym temacie nikła.A wiec,Zakupiłem tła, statywy, lampe Cy 200K z softboksem znalazłem rówierz stara lampe jeszcze z zenita Praktika b220 dokupiłem do niej fotocele do swego nikonka zapodałem 50 1.4 d i ...no własnie rozczarowanie myslałem ze to bedzie proste a tu o...Figa z makiem.Ustawilem na manual, wyłączyłem ttl czas ustawilem na 1/200 iso 100 i ciagle miałem przeswietlone zdjecia.Dopiero przesłona 11 albo i wiecej przypomionało zdjecie.A ja myslałem ze ustawie na na 1,8 i portrecik bedzie piekny ale no właśnie :( powiedzcie od czego mam zacząc co robie zle i czy mozliwe jest piekne rozmycie tła na lampach ??

mateo912
20-08-2009, 21:35
za dużą moc lamp ustawiłeś?

NaRvA
21-08-2009, 08:44
"rozmycie tla" jak to nazwales jest w studio jak najbardziej mozliwe i mozna to zalatwic na wiele sposobow ... mozna po prostu zmniejszyc moc lampy (niektore "schodza" nawet do 5Ws) ... mozna odsunac lampy dalej ... mozna zastosowac rozne modyfikatory ... mozna eeeee ten tego kombinuj sam ! ;)

jurektc
21-08-2009, 12:51
Dobra popróbuje te różne modyfikatory :) a w szególności odległością lampa-obiekt no i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Andy_O
21-08-2009, 13:32
W studio bardzo często występuje problem zbyt dużej ilości światła.
To właśnie dlatego niskie czułości są domeną aparatów studyjnych.
Niskiej jakości lampy źle pracują na małych mocach (zmienia się kolor, czas błysku).
Jedną z metod jest filtr szary, ale wtedy mało widać przez wizjer przy pilotach, a poza tym błyskanie z dużą mocą powoduje odbijanie światła od wszystkiego (sprzęty w studio, podłoga, ściana za fotografem, sufit, meble) i kolor światła robi się dziwaczny.

Świetnie sprawdza się malowanie studia na czarno (łącznie z sufitem) i nie-zagracanie go (wyłącznie czarne i srebrne statywy do lamp, bez fornirowanych mebli).

Znam jedną osobę, która z powodu braku studia (miała lampę z zasilaniem bateryjnym) zabierałą modelkę w nocy do lasu albo na pole (!) i tam spokojnie błyskali, bez obawy, że światło odbije się od ścian. Zdjecia były ciekawe i jedyne w swoim rodzaju :-)

jurektc
21-08-2009, 13:48
No to jako początkujący bez doświadczenia jestem skazany na całkowita porażke :( ???
ISO mam najmniejsze z możliwych dodatkowo zalożyłem do softboksu biały ekran.Jeszcze zabawek nie chowam,zaciskam zęby i do pracy.

jurektc
21-08-2009, 14:01
Czy mam rozumiec ze mój problem to za małe pomieszczenie i za mocne lampy? Gdzie nie czytałem to wszyscy pisza ze lepiej jest miec wiecej swiatła niż mniej.

Andy_O
22-08-2009, 09:43
Gdzie nie czytałem to wszyscy pisza ze lepiej jest miec wiecej swiatła niż mniej.

Lepiej mieć na talerzu 30 kanapek niż dwie ;-)
Tylko kto to zje.

grzybecki
22-08-2009, 22:47
Pierwsz sprawa. Ta stara lampa o której wspominałem na 100% ma jakaś gigantyczną moc a jej błysk jest ustawiony mniej więce na ogniskową bliskiej standardowi. Tzn. że ta lampa emituje Ci silne światło, wąskie, skumulowane. Czy te lampy przez coś przepuszczasz? Zgodze się że im więcej światła tym lepiej, ale ze wszytkiego trzeba korzystać z umiarem. Spokojnie, pozmniejszaj moce lamp, tego starocia odstaw lepiej na bok (nie używaj) zmniejsz iso i zadbaj o otoczenie. Jezli pomieszczenie jest jasne to wypełniajace światło odbijające się od wszytkiego na około może mieć spory wpływ na to co robisz. Tych lamp też nie wyzwalaj przez żadne fotocele emitując błysk z wbudowanej lampy tylko zadbaj o jakieś synchro. Radia wystarczające do warunków domowego studia na allegro są za około 100 zł. A jak nie masz pieniążków, to zgłoś się do mnie, tez jestem ze Szczecina i bardzo chętnie Ci pomogę oddając jakieś stare kable którymi wieki temu wyzwalałem lampy, ze stuprocentowym zadowloeniem (dziś radiowo, bo wstyd przy kolegach był że na kablami wyzwalam, he he he).

Pokaż jakieś zdjęcie z tej pierwszej sesji. Na bank jak coś zobaczymy będzie nam dużo łatwiej ocenić co jest nie tak i posypią się dobre rady...