PDA

Zobacz pełną wersję : d300 nie ustawia ostrości

romeq
20-08-2009, 18:42
Witam!
Mam problem z d300 - mianowicie aparat nie ustawia ostrości. Naciskam spust do połowy i zero reakcji ze strony autofokusa obiektywu.
Moje szkła:
- tamron 17-50/2.8
- nikon 50/1.8
- sigma 10-20
Objaw j/w dla wszystkich szkieł.
Robiłem reset dwoma przyciskami i dalej to samo.

Dodam ze obiektywy działają bez problemu z d70s.

Ktoś spotkał się z takim problemem?

kymaj
20-08-2009, 18:54
a zobacz czy nie masz gałki od fokusa na M :) wiem ze to za glupie ale ja raz przez swoje roztargnienie i impulsywność motalem sie z "brakiem ostrosci" dobre pare godzin, az uświadomiłem sobie ze nie przełączyłem na S , lub wyczyść styki wacikiem i spirytusem przy bagnecie

romeq
20-08-2009, 19:10
styki czyściłem.... bez rezultatu :(

gałeczka autofokusa ustawiona na S lub C i dalej nie ustawia ostrości.

dodam ze po dociśnieciu spustu do końca aparat robi zdjęcie.

kymaj
20-08-2009, 19:22
1) aktualny i poprawnie masz zainstalowany soft w apracie??? wersja A i B muszą byc takie same
2) zobaczy czy dasz rade ustawić autofokus wciskająć guzik AF-ON
3) moze taki sposob jeszcze : wyjmij baterie na pare godzin z aparatu i zobacz co bedzie
4) i na koniec jedno z głupich pytań.. :) ale te najgłupsze przeważnie występują - zobacz czy w MENU ustawień osobistych, a dokladnie pozycja a5 jest włączona

romeq
20-08-2009, 19:47
1) aktualny i poprawnie masz zainstalowany soft w apracie??? wersja A i B muszą byc takie same
2) zobaczy czy dasz rade ustawić autofokus wciskająć guzik AF-ON
3) moze taki sposob jeszcze : wyjmij baterie na pare godzin z aparatu i zobacz co bedzie
4) i na koniec jedno z głupich pytań.. :) ale te najgłupsze przeważnie występują - zobacz czy w MENU ustawień osobistych, a dokladnie pozycja a5 jest włączona

ad.1 soft a i b - 1.10 - aktualizowany jakoś pół roku temu i do tego czasu było ok
ad.2 nie mogę - po naciśnięciu AF-ON reakcja taka sama jak na spust ... czyli żadna.
ad.3 wyjmę na noc i napisze jutro, ale aku naładowany w 69 % więc nie powinno być problemów.
ad.4 a5 - ON (spust migawki / AF-ON)

Jeżeli mam ustawioną pozycję a1 i a2 na priorytet ostrości to aparat nie powinien robić zdjęcia zanim poprawnie nie ustawi ostrości.... a jednak robi :P

kymaj
20-08-2009, 19:51
...serwis :( chyba , ta bateria to pewnie nic nie da, bo w sumie co mialaby dac.... no ale warto spróbowac, powodzenia

romeq
20-08-2009, 20:04
chociaż aparat na gwarancji wolałbym uniknąć serwisu, ostatnio mnie oskubali na ponad 1000 zl ;)

po dłuższych oględzinach dochodzę do wniosku jakby aparat myślał, że cały czas jest na manualnym ustawieniu ostrości i nie reaguje na zmianę guziczka na C i S :/

nokinnikon
20-08-2009, 20:14
Czy reaguje na zmianę ustawienia punktów ostrości. Jeżeli jest na manualu to powinien aktywny być tylko środkowy

romeq
20-08-2009, 20:30
Mogę zmieniać punkty ostrości na C i S .... ale na M też :)

kymaj
20-08-2009, 20:35
Czy reaguje na zmianę ustawienia punktów ostrości. Jeżeli jest na manualu to powinien aktywny być tylko środkowy

na M mozna zmieniać dowolnie punkty ostrości

nokinnikon`owi chyba chodzilo też o to, ze mając poprawnie ustawiona puszke , na C lub S , menu na autofokus a5 itp itd.... to czy przy zmianie punktu ostrosci tez Ci fokus nie lapie?

petreq
20-08-2009, 20:44
Kiedyś miałem podobny problem z D200. Silnik bardzo wolno kręcił i nie ustawiał ostrości. Zresetowałem body, odpiąłem obiektyw, wyciągnąłem baterię... i pomogło...

romeq
20-08-2009, 21:29
na M mozna zmieniać dowolnie punkty ostrości

nokinnikon`owi chyba chodzilo też o to, ze mając poprawnie ustawiona puszke , na C lub S , menu na autofokus a5 itp itd.... to czy przy zmianie punktu ostrosci tez Ci fokus nie lapie?

na żadnym z pół ostrości nie łapie, wogóle nie chce kręcić silnikiem af (nawet tym hsm w sigmie) :(

petreq: twoja metoda przetestowana 10 razy i nie pomaga....

btw. jest może jakiś hard reset w d300 ? instrukcja mówi tylko o resecie "dwoma przyciskami"

luxius
20-08-2009, 21:34
poszukaj od spodu, kolo tabliczki znamionowej, chyba

kymaj
20-08-2009, 21:40
no i nie zapomnij o tej baterii na noc, kto wie...

nokinnikon
20-08-2009, 22:45
Jeżeli masz nastawione 51 pkt ostrości, to w przypadku S ustawiając ostrość puszka podświetla kilka pól. Chodzi mi o to, że wtedy jest 51 pól aktywnych. Przykładając wizjer do oka przed naciśnięciem migawki żadne pole ostrości nie jast pokazane (wyróżnione czarną obwódką) . Jeżeli przełącznik puszki jest ustawiony na M to mimo nastawienia 51 pól ostrości w wizjerze jest przed naciśnięciem migawki wyróżnione (czarna obwódka) tylko jedno pole. Jeżeli zatem po nastawieniu na puszce 51 pól ostrości przed naciśnięciem migawki w wizjerze jest wyróżnione (czarna obwódka) tylko jedne pole ostrości a aparat nie nastawia ostrości po wciśnięciu migawki do połowy i mimo to można zrobić zdjęcie oznacza to tylko jedno APARAT JEST W TRYBIE M. Nie wiem oczywiście czy to wina uszkodzonego przełącznika C S M czy zwis czy padła elektronika. Ja jednak proponuję zacząć od przełącznika C S M (poruszać przedmuchać pooglądać dokładnie) Mój D 300 kilkanaście razy nie chciał ustawiać ostrości ale zawsze powodem było przypadkowe przełączenie C S M na M

kkosecki
21-08-2009, 09:30
Witaj.
Ja mam przypadek z d700 ( już w serwisie od 6.08 ) lustro, a dokładnie to małe lustereczko dające światło na czujniki AF nie opada do swojej pozycji.Odkręć obiektyw i zobacz czy jeśli delikatnie podniesiesz cale duże lustro czy nie ma jakiegoś dźwięku opadnięcia tego lustereczka.U mnie po prostu nie wracało na swoja pozycję aby zaczepić się w małe bolce po bokach.Co prawda AF kręcił i szukał ale nigdy nie trafiał.Pozdrawiam!

nokinnikon
22-08-2009, 08:05
Witaj.
Ja mam przypadek z d700 ( już w serwisie od 6.08 ) lustro, a dokładnie to małe lustereczko dające światło na czujniki AF nie opada do swojej pozycji.Odkręć obiektyw i zobacz czy jeśli delikatnie podniesiesz cale duże lustro czy nie ma jakiegoś dźwięku opadnięcia tego lustereczka.U mnie po prostu nie wracało na swoja pozycję aby zaczepić się w małe bolce po bokach.Co prawda AF kręcił i szukał ale nigdy nie trafiał.Pozdrawiam! Myślę, że z uwagi na to, że AF kręcił to nie ten przypadek. Uważam, że aparat jest w trybie M

nokinnikon
22-08-2009, 08:09
romeq No to co awaria czy Ty coś poknociłeś

romeq
23-08-2009, 08:55
no i nie zapomnij o tej baterii na noc, kto wie...

dla pewności naładowałem aku na full .... dalej to samo :(

romeq No to co awaria czy Ty coś poknociłeś

wygląda na awarię :/
jutro leci do serwisu.

Jatin
23-08-2009, 12:32
Obawiam się kolego że moduł AF poleciał, znajmy miał dokładnie to samo w D300 znaczy objawy te same i wymienili mu właśnie moduł AF może u Ciebie stało się to samo.

romeq
26-09-2009, 12:06
nie ma sensu zakładać nowego wątku o serwisie nikona więc odkopuje topik sprzed miesiąca.

Wysłałem aparat do serwisu z adnotacją:

Aparat nie ustawia ostrości. Nie kręci silnikiem AF wbudowanym jak i tymi wbudowanymi w obiektywy. Testowane na nikor 50/1.8 Tamron 17-50 i sigma 10-20. Dodam że wszystkie obiektywy działają bez problemu z nikonem d70s.Odpowiedź serwisu:

Nie znaleziono błędów. Technik resetował ustawienia do ustawień fabrycznych z ciągłego AF (cały czas aktywnego). Proszę odnieść się do informacji w instrukcji obsługi.
ER0, EX 4866Chyba nie muszę dodawać, że aparat cały czas nie ustawia ostrości.... :/

Po przeprowadzce zgubiłem instrukcję obsługi więc prośba do forumowiczów o zerknięcie czy jest jakaś wzmianka o "ER0, EX 4866". Google niestety milczy w tej sprawie.

Słynny serwis z Postępu znowu odwalił fuszerke .... :/

plusfoto
26-09-2009, 12:59
I to mi się w podstępu podoba:mrgreen:. Wy sobie piszcia a oni i tak mają wszystkich głęboko w d....

Piotr.S
25-10-2009, 13:55
Mam podobnie, w pewnych przypadkach przy ustawieniu 51 polowego czujnika ostrości aparat nie reaguje. Przełączenie na czujnik jednopolowy ratuje sytuację

Jatin
25-10-2009, 14:04
A ja używam manualnego wyboru punku bo ten automatyczny przeważnie nie trafia tam gdzie ja bym chciał :)

Piotr.S
25-10-2009, 14:17
To jest metoda - używam zawiedziony 51 polowymi bajerami

shiningblack
04-11-2009, 14:37
mialem dokladnie to samo w D300. aparat przestal ustawiac ostrosc, ale mozna bylo zmieniac pola AF, nie reagowal na wybierak trybu AF-S/C/M i na wybierak trybu wyboru pol AF (caly czas tylko wybor reczny)

aparat poszedl do serwisu, bylem akurat w stolycy wiec zawiozlem osobiscie (12.10.2009)
po tygodniu (podpiecie aparatu do kompa trwalo tydzien...) przyszla diagnoza: padla elektronika...
kosztorys:
plytka AF (czolowki) + wszystkie gumy na obudowie + plytka wyzwalania migawki (bo w pamieci aparatu bylo kilka bledow zapisanych, wiec zdecydowano o wymianie) + robocizna to koszt 1100zl.
automatyczna zgoda na naprawe i po dwoch tygodniach nadal brak aparatu.
dzisiaj zadzwonilem dowiedziec sie co jest grane, na co uslyszalem odpowiedz, ze nadal (!) czekaja na czesci. dzisiaj byla dostawa, ale nie przyszly wszystkie czesci, a dostawy sa co dwa tygodnie, wiec musze czekac nastepne DWA tygodnie na same czesci i dopiero zabiora sie za naprawe...
dodam dla niewtajemniczonych, ze po wymianie plytki AF musi byc wykonana cala diagnostyka, ustawianie i testy dzialania AF, a to bedzie znowu trwalo.. optymistycznie patrzac aparatu nie bede mial ze 2 miesiace!

duzo sie naczytalem o (nie)dzialaniu i (nie)sprawnosci serwisu Nikona i az nie chcialo mi sie wierzyc, ale to, co tutaj sie dzieje to jakas paranoja... wczesniej na gwarancji naprawialem fabryczna wade AF w F55, razem z przesylkami trwalo to 2,5 tygodnia. normalna poracha, u innych tez tak jest? zaczalem sie zastanawiac na zmiana systemu :(

wspomne jeszcze, ze wszystko stalo sie 4 tygodnie po gwarancji..

Art Erie
04-11-2009, 15:03
[...]Po przeprowadzce zgubiłem instrukcję obsługi więc prośba do forumowiczów o zerknięcie czy jest jakaś wzmianka o "ER0, EX 4866". Google niestety milczy w tej sprawie.

[...]/

W instrukcji nie znalazłem nic takiego jak "ER0, EX 4866" ???

romeq
04-11-2009, 18:49
aparat wrócił kilka dni temu z serwisu
szybki rzut oka na opis naprawy: "naprawa systemu elektrycznego" - notabene konkretny opis naprawy <mega_lol>
myślę sobie... znowu coś zjebali.... ale

podpinam szkiełko i AF DZIAŁA ! :)

skoro był problem z AF to może go podregulowali ? podpinam tamrona 17-50 który miał lekki bf na 50mm, kartka, pstryk jeden drugi..... jest lepiej :)

zakładam sabinke na sanki.... czyżby naprawili lekko bujające się sanki w body ? lampe podpiąłem z dosyć dużym oporem :)

wszystko byłoby cacy gdyby nie to, że nie działa "beep" :/ po ustawieniu ostrości powinen być wydawany dźwięk (d1 sygnał dzwiękowy włączony), to samo w samowyzwalaczu - zdjęcie robi bez problemu tylko nie ma sygnału dźwiękowego przed wyzwoleniem migawki.....

niby to pierdółka z którą można żyć ..... ale czemu serwis naprawiając jedną usterkę zrobił kolejną.... ?

jak bede mniej potrzebował aparatu znowu leci do serwisu.....

NBA
04-11-2009, 18:56
a ale czemu serwis naprawiając jedną usterkę zrobił kolejną.... ?

jak bede mniej potrzebował aparatu znowu leci do serwisu.....

Podstęp... A nie masz ustawione AFS?

igsux3
04-11-2009, 19:29
Sprawdź, czy w menu A autofocusa dla opcji AF-S masz ustawiony priorytet ostrosci czy migawki. W tym drugim nie ma sygnalu dzwiekowego.

wilk325
04-11-2009, 19:32
Sprawdź, czy w menu A autofocusa dla opcji AF-S masz ustawiony priorytet ostrosci czy migawki. W tym drugim nie ma sygnalu dzwiekowego.

i nie ustawia ostrości;), ale zdjęcia robi.

romeq
04-11-2009, 22:10
Podstęp... A nie masz ustawione AFS?

mam ustawione afs, przecież w af-c nie ma potwierdzenia dźwiękowego :)

a2 priorytet w trybie af-s - ostrość
d1 - sygnał dźwiękowy (wysoki/niski)
wybierak trybu autofokusa na "S"

w takim ustawieniu powinien być sygnał dźwiękowy

btw. z tego co pamiętam to wchodząc w menu w pozycję d1 i wybierając jedną z opcji wysoki/niski po potwierdzeniu wyboru przyciskiem OK wydobywał się dźwięk - teraz jest cisza.

igsux3
05-11-2009, 11:25
To w takim razie wyglada na jakias lipe. Sprawdz dla pewnosci autowyzwalacz, wtedy rowniez powinien byc sygnal dzwiekowy. Jesli go nie ma - serwis.