PDA

Zobacz pełną wersję : Do użytkowników Nikona D90

pritchard
20-08-2009, 08:00
Cześć!
Słuchajcie, ostatnio robiąc zdjęcia zauważyłem w swoim aparacie jedną rzecz, która mnie bardzo zaintrygowała :/ Otóż, załóżmy, że korzystam z programu priorytetu przysłony (A) i robię sobie normalnie zdjęcia. Po wykonaniu każdego zdjęcia włącza mi się jego podgląd. Podgląd znika, a ja nie mogę wtedy wybrać innego/zmienić sobie pola autofokusa, zmienić wartości przysłony kółkiem pod przyciskiem spustu migawki. Zmian mogę dokonać dopiero gdy wcisnę do połowy spust migawki, wtedy dopiero ta możliwość zostaje niejako "odblokowana". Trochę mnie to zastanawia czy to jest wina jakichś ustawień, które sam wprowadziłem, czy może "ten typ tak ma"??

Bardzo proszę o uwagi odnośnie takiego zachowania.
Pozdrawiam!

Valdec
20-08-2009, 08:20
Witam, podglądu chyba nie można wyłączyć, ja mam ustawiony najkrótszy jego czas (4s), chociaż i tak mnie irytuje. Możliwość zmiany ustawień, o których piszesz zależy od ustawienia nr "c2 Opóźn. auto wył. pom. św." Wydłużenie tego czasu powoduje dłuższe pozostawanie aparatu w takim jakby trybie gotowości. Wtedy nawet po zniknięciu podglądu zdjęcia aparat powinien być gotowy do wykonania kolejnego zdjęcia (bez konieczności wciskania spustu migawki do połowy). Wydłużenie tego czasu powoduje też, że częściej trzeba ładować baterię, bo ciągłe mierzenie światła ma wpływ na jej zużycie.

Pozdrawiam!

pritchard
20-08-2009, 08:28
Witam, podglądu chyba nie można wyłączyć, ja mam ustawiony najkrótszy jego czas (4s), chociaż i tak mnie irytuje. Możliwość zmiany ustawień, o których piszesz zależy od ustawienia nr "c2 Opóźn. auto wył. pom. św." Wydłużenie tego czasu powoduje dłuższe pozostawanie aparatu w takim jakby trybie gotowości. Wtedy nawet po zniknięciu podglądu zdjęcia aparat powinien być gotowy do wykonania kolejnego zdjęcia (bez konieczności wciskania spustu migawki do połowy). Wydłużenie tego czasu powoduje też, że częściej trzeba ładować baterię, bo ciągłe mierzenie światła ma wpływ na jej zużycie.

Pozdrawiam!

Hej. Podgląd da się wyłączyć :) I działa świetnie. W menu odtwarzania jest opcja wyłączająca podgląd po zrobieniu zdjęcia. Ale fajnie że mi napisałeś o tym "c2". Teraz aparatu nie mam przy sobie, jedynie instrukcje, to sobie zajrzę co tam jest napisane. A może ktoś ma jeszcze inne sugestie?

DrZin
20-08-2009, 08:43
C2 reguluje, jak długo aparat ma robić pomiar, czyli innymi słowy - jak długo będziesz widział na wyświetlaczu pomocniczym dane o przysłonie i czasie naświetlania. Z podglądem zdjęcia po zrobieniu nie ma to nic wspólnego. Do tego o czym wspomina pritchard służy opcja "Podgląd zdjęć" w "Menu odtwarzania". Nie widzę możliwości ustawienia czasu więc pewnie można tylko włączyć albo wyłączyć. Przy włączonej zmienia się funkcja rolek podczas wyświetlania zdjęcia - możesz przewijać do kolejnych.

smieciucha
20-08-2009, 09:32
Po wykonaniu każdego zdjęcia włącza mi się jego podgląd. Podgląd znika, a ja nie mogę wtedy wybrać innego/zmienić sobie pola autofokusa, zmienić wartości przysłony kółkiem pod przyciskiem spustu migawki. Zmian mogę dokonać dopiero gdy wcisnę do połowy spust migawki, wtedy dopiero ta możliwość zostaje niejako "odblokowana". Trochę mnie to zastanawia czy to jest wina jakichś ustawień, które sam wprowadziłem, czy może "ten typ tak ma"??

Ja mam też taką sytuację tylko w d80.

Valdec
20-08-2009, 10:11
Podsumowując:

W Menu Odtwarzania można włączyć / wyłączyć podgląd zdjęcia po jego zrobieniu.
W menu C4 Autom. wyłączenie monitora można ustawić czas jego świecenia w określonych sytuacjach, również dla podglądu zdjęć.
W menu C2 można ustawić czas mierzenia światła po zrobieniu zdjęcia / puszczeniu spustu migawki wciśniętego do połowy.
Oczywiście ustawienia C2 i C4 mają ze sobą nie wiele wspólnego, regulują zupełnie odrębne kwestie, ale istnieje pomiędzy nimi pewna zależność...
Ustawiając w C2 czas dłuższy niż w C4 dla Podglądu zdjęć, mamy aparat gotowy do zrobienia kolejnego zdjęcia po wyłączeniu się podglądu poprzedniej fotki, możemy zmieniać punkty AF itd. bez konieczności wciskania spustu migawki do połowy, czyli to o co chodziło pritchard.

Pozdrawiam

cheyenne
20-08-2009, 10:23
Valdec
serdeczne dzięki za punkt 5

pritchard
20-08-2009, 10:33
Podsumowując:

W Menu Odtwarzania można włączyć / wyłączyć podgląd zdjęcia po jego zrobieniu.
W menu C4 Autom. wyłączenie monitora można ustawić czas jego świecenia w określonych sytuacjach, również dla podglądu zdjęć.
W menu C2 można ustawić czas mierzenia światła po zrobieniu zdjęcia / puszczeniu spustu migawki wciśniętego do połowy.
Oczywiście ustawienia C2 i C4 mają ze sobą nie wiele wspólnego, regulują zupełnie odrębne kwestie, ale istnieje pomiędzy nimi pewna zależność...
Ustawiając w C2 czas dłuższy niż w C4 dla Podglądu zdjęć, mamy aparat gotowy do zrobienia kolejnego zdjęcia po wyłączeniu się podglądu poprzedniej fotki, możemy zmieniać punkty AF itd. bez konieczności wciskania spustu migawki do połowy, czyli to o co chodziło pritchard.

Pozdrawiam

Dzięki za taką cenną informację :) Teraz jestem w pracy i aż mnie d*pa pali żeby to sprawdzić :)

Valdec
20-08-2009, 11:49
To jeszcze dodam, że w C2 mam 8 sek. a w w C4 4 sek. (nie lubię patrzeć za długo na właśnie zrobione zdjęcie, chyba w ogóle wyłącze ten podgląd) :)

wlopis
20-08-2009, 13:31
Ja mam też taką sytuację tylko w d80.

w D80,
MENU USTAWIEŃ OSOBISTYCH,
poz.06 podgląd zdjęć - włączony/wyłączony

pritchard
20-08-2009, 14:33
To jeszcze dodam, że w C2 mam 8 sek. a w w C4 4 sek. (nie lubię patrzeć za długo na właśnie zrobione zdjęcie, chyba w ogóle wyłącze ten podgląd) :)

No właśnie wczoraj wyłączyłem WOGÓLE podgląd :) Świetnie się pracowało, gdyby nie te drugie ustawienie, o którym nie wiedziałem :) Dzisiaj sobie sprawdzę jak to się ma w praktyce :)

pritchard
20-08-2009, 20:32
Wróciłem po pracy do domu, sprawdziłem, wprowadziłem wszystkie ustawienia tzn.: wyłączyłem automatyczny podgląd po wykonanym zdjęciu i zmniejszyłem czas pomiarów "c2" do możliwego minimum - 4s., i teraz wszystko działa jak należy :) Aparat jest gotowy do korekcji ustawień natychmiast po zrobieniu zdjęcia :) Dzięki chłopaki!!

Valdec
20-08-2009, 23:21
No to fajnie, że jesteś zadowolony z wprowadzonych zmian w ustawieniach, ale jeszcze taka mała uwaga. Wyłączenie podglądu to wg mnie dobre posunięcie, też już to zrobiłem, ale jeśli zależy Ci na tym, aby aparat zawsze po zrobieniu zdjęcia był gotowy do korekcji ustawień, to czas w C2 bym trochę zwiększył :)

Dla przykładu weźmy taką sytuację: zrobiłeś zdjęcie, podgląd masz wyłączony, więc bez problemu możesz zrobić kolejne, ok, ale zrobiłeś to zdjęcie i rozglądasz się za kolejnym ujęciem, minęło 5-6 sek., celujesz, chcesz zmienić punkt AF i lipa, nie działa, aparat skończył 4 sekundowy pomiar światła i "przeszedł w stan spoczynku", trzeba wcisnąć spust migawki do połowy, żeby znów ruszyło :)

Mam nadzieję, że teraz jest już wystarczająco obrazowo, niech każdy sobie przemyśli i potestuje ustawienia tak, żeby miał wygodnie pracować :)

Dzięki, pozdrawiam!

driftmen
20-08-2009, 23:27
to samo mnie irytuje w mojej 50

Antonioo
30-08-2009, 10:06
A mi to w ogóle nie przeszkadza:)

pritchard
30-08-2009, 13:43
No to fajnie, że jesteś zadowolony z wprowadzonych zmian w ustawieniach, ale jeszcze taka mała uwaga. Wyłączenie podglądu to wg mnie dobre posunięcie, też już to zrobiłem, ale jeśli zależy Ci na tym, aby aparat zawsze po zrobieniu zdjęcia był gotowy do korekcji ustawień, to czas w C2 bym trochę zwiększył :)

Dla przykładu weźmy taką sytuację: zrobiłeś zdjęcie, podgląd masz wyłączony, więc bez problemu możesz zrobić kolejne, ok, ale zrobiłeś to zdjęcie i rozglądasz się za kolejnym ujęciem, minęło 5-6 sek., celujesz, chcesz zmienić punkt AF i lipa, nie działa, aparat skończył 4 sekundowy pomiar światła i "przeszedł w stan spoczynku", trzeba wcisnąć spust migawki do połowy, żeby znów ruszyło :)

Mam nadzieję, że teraz jest już wystarczająco obrazowo, niech każdy sobie przemyśli i potestuje ustawienia tak, żeby miał wygodnie pracować :)

Dzięki, pozdrawiam!

Super, już sobie C2 zwiększyłem do 8s. Zobaczę jak teraz mi się będzie pracowało. Swoją drogą, to głupota jest braku możliwości wyłączenia przejścia aparatu w stan spoczynku. Skoro tak inżynierowie chcieli zaoszczędzić energię, to mogli wyłączyć wyświetlanie ilości zdjęć przy wyłączonym aparacie. Wg mnie to głupota.

pire
12-09-2009, 21:32
Niby wiedziałem że można wyłączyć ten podgląd, ale ten wątek mnie natchnął i rzeczywiście pracuje się lepiej bez podglądu.
Dzieki

Charakterny
13-09-2009, 23:47
Miałem ten sam problem , dzięki za pomoc

VeeDee
16-09-2009, 13:22
Hmm. Natchnęło mnie to do sprawdzenia swoich ustawień. I znacząco zmniejszyłem czasy. Szczególnie w C2 i C4.

Blokada z C2 nie była dla mnie irytująca (odruchowo sam wciskałem do połowy, choć wkurzało jak się zrobiło się czasami zdjęcie). Teraz zmniejszyłem do wartości minimalnej.

emet_b
16-09-2009, 13:30
To ja się podpytam w swojej sprawie, otóż: mam D300 i od 4 dni również D90. W D300 ultradźwiękowe czyszczenie matrycy po prostu słychać, aż zęby bolą. W D90 nic nie słychać.
Czy w D300 jest inna "czyszczałka", czy może D90 jest nadpsute??

pritchard
16-09-2009, 14:13
To ja się podpytam w swojej sprawie, otóż: mam D300 i od 4 dni również D90. W D300 ultradźwiękowe czyszczenie matrycy po prostu słychać, aż zęby bolą. W D90 nic nie słychać.
Czy w D300 jest inna "czyszczałka", czy może D90 jest nadpsute??

Ja tam sie jeszcze nie mogę na ten temat wypowiedzieć, bo nie korzystałem z tej funkcji (jeszcze) :)

Fefka
16-09-2009, 14:31
W moim D90 też nic nie słychać przy czyszczeniu matrycy więc popsute raczej nie jest...

VeeDee
16-09-2009, 15:57
Kwestia wrażliwości ucha. Masz lepszy słuch na wysokie dźwięki :) Może D90 i D300 mają inne częstotliwości... i akurat D300 jest w Twoim zakresie słuchu, a D90 nie... Hmm

PS W D90 słyszę jak czyści, ale mnie to nie drażni. W D300 chyba też słyszałem.

ThomasVoland
17-09-2009, 00:27
Ja tam sie jeszcze nie mogę na ten temat wypowiedzieć, bo nie korzystałem z tej funkcji (jeszcze) :)

Standardowo załącza się ona automatycznie przy włączaniu i wyłączaniu aparatu