PDA

Zobacz pełną wersję : sb900 i lampy Quantuum 300ws

piotrpl
20-08-2009, 01:34
Witam,
mam takie pytanko zamierzam kupic taki zestaw http://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/quantuum-sq-201-2-x-200-ws,9346s do oswietlenia sali weselnej bede bral to z lampami 300ws. puszka d300 + sb900

teraz zastanawiam sie jak bede mogl zdalnie wyzwolic te lampy. odbiornik radiowy poradzi sobie z tymi lampami?
troche zielony jestem w tym temacie, wiec jesli ktos stestowal to z tym modelem lamp to prosze o pomoc.

myslalem o czyms takim
http://www.allegro.pl/item710505983_phottix_wyzwalacz_radiowy_lamp_study jnych_2_odbio.html

ale w tej opcji jak dobrze kminie to rezygnuje z sb900 bo nadajnik jest mocowany na sankach.
podpowiedzcie bo poczytalem kilka watkow i tak srednie wnioski z nich wyciagnolem :)
pozdr

sawi
20-08-2009, 10:33
teraz zastanawiam sie jak bede mogl zdalnie wyzwolic te lampy.

Ze specyfikacji:
Sposoby wyzwolenia: fotocela, kabel synchronizacyjny, przycisk TEST, radio

prz3mo7
21-08-2009, 10:23
zgadza się, że przy użyciu odbiornika nie da się użyć lampy sb. tylko po co jeszcze sb, jak będziesz miał 2x200W?
każde radio poradzi sobie z takimi lampami, musisz uważać na zasięg, jak duża jest sala i jaki może być zasięg takie radia

w studio spokojnie można wyzwalać lampy studyjne fotocelą, za pomocą błysku z sb, ale na dużej sali może być problem. wszystko zależy do ustawienia
lamp, mocy błysku sb i jeszcze pewnie wielu innych czynników (czy sala będzie ciemna, czy jasna, czy są filary, itd)

do większości sal sb ustawiona głową w górę lub w stronę gdzie można odbić światło wystarczy jest inny problem
i do tego jeszcze nie doszedłem
otóż, sb900 zanim błyśnie wysyła błyski próbne (kilka błysków) i po jakiejś sekundzie błysk właściwy z wyzwolenie migawki.
całość wygląda tak. wciskam spust migawki, kilka błysków i dopiero później aparat robi zdjęcie i za nic nie umiem wyłączyć tych błysków
są w każdych ustawieniach, nawet w manualu. zdjęcie robione jest z opóźnieniem i traci się dużo fajnych ujęć:(
jak ktoś wie jak to wyłączyć proszę o info:D
pozdrawiam

Raf 007
21-08-2009, 12:21
Proponuję taki wyzwalacz radiowy, który oprócz stopi działa też na kabel synchro (np powelux tak ma) wtedy lampa na sanki a radio na kablu.

piotrpl
21-08-2009, 14:01
a tych przedblyskow to niemasz czasem od ustawianie "redukcji czerwonych oczu" ?