PDA

Zobacz pełną wersję : zachowanie nissin di622

fotouser
19-08-2009, 23:01
Czesc

Wlasnie odebralem nissina di622 (to moja pierwsza lampa). Podpieta jest pod d80. Chcialem sie dowiedziec czy ponizsze zachowania sa normalne:

1) lampa co 3s piszczy bez wzgledu czy jest wlaczona czy w trybie oszczedzania energi (mruga sie dioda ttl + delikatnie 2 ostatnie diody w power level),
2) gdy aparat jest bezczynny lampa po ok 3s wchodzi w tryb oszczedzania energii,
3) zmiana ogniskowej w lampie dobrze rzezi gdy palnik jest na wprost, gdy pod katem 45 to w przedziale 18-55 jest cisza.

Jak to wyglada u was?

fotouser
20-08-2009, 00:17
i jeszcze podpytanie:

4) w trybie preselekcji przyslony trzyma mi sztywno czas 1/60 (tak mam ustawione w opcjach - otwarcie migawki dla przyslony). Ale jak ta opcje zmienie na np 1s to wtedy tryb A dziala mi dobrze tzn zmienia sam czas. Lampa sie wyzwala w obydwu przypadkach.

O co tu ze tak zapytam chodzi?

adolfik9501
20-08-2009, 23:31
1. Czasami lampy piszczą, ale to raczej podczas ładowania...
2. W instrukcji pisze, że po około 30 sek. a nie 3...
3. Niech się wypowiedzą posiadacze.
4. Z lampą wbudowaną będziesz miał tak samo.

Sam punkt 3 kwalifikuje lampę na wymianę.

fotouser
21-08-2009, 00:48
Dzieki za odp. W tej chwili mam 2-dniowe doswiadczenie z lampami dlatego wszystko mnie dziwi i nie mam mozliwosci podpiecia czegokolwiek innego dla porownania.

2) stad to pytanie, moze zmienili firmware alebo co.
3) zauwazylem ze biorac palnik na 45" ogniskowa palnika ustawia sie w 1 pozycji, metoda prob i bledow wyszlo ze jest to dla ok. 38-40mm
4) a jak powinno byc ?

Zapytuje zatem: A jak to jest u was drodzy Fomurowicze/ki ?

KaeF
21-08-2009, 01:52
Odnośnie pkt 3:

Wydaje mi się [nie daję gwarancji na to co piszę], że w instrukcji lampy jest napisane, że jak obrócisz palnik od pozycji "na wprost", to automatycznie ustawia się na ogniskową 35mm. Dlatego zoom działa tylko "na wprost". Jak obracam lampę, żeby odbić światło, to obchodzę problemik dookoła i zmieniam z ttl na odpowiedni do sytuacji power level.

Przeczytaj instrukcję dokładnie.
Pozdrawiam

EDIT: Lampa nissin wydaje takie odgłosy. Plusem tego jest to, że na pewno nie zapomnisz jej wyłączyć:D

adolfik9501
21-08-2009, 10:14
Ad.2 Nowy firmware podobno ma wyjść na przełomie września i października i ma dawać możliwość wyzwolenia za pomocą gorącej stopki po za aparatem (np. radiem). Jak będzie zobaczymy.

Ad.4 Ustawienie "otwarcie migawki dla błysku" spowoduje, że nie zejdziesz poniżej niego - patrz str. 141 instrukcji. Lampa błyśnie zawsze, jak jest włączona. Minimalny czas błysku wynosi 1/200. Z czasami krótszymi nie naświetli się cała klatka. Lampy bardziej zaawansowane pozwalają wyzwalać się z czasami krótszymi (Auto FP)

update:
Sam punkt 3 kwalifikuje lampę na wymianę.

chodziło mi o pkt.2 dotyczący czasu przechodzenia w stan oszczędzania energii.

fishq
21-08-2009, 11:34
Ad.2 Nowy firmware podobno ma wyjść na przełomie września i października i ma dawać możliwość wyzwolenia za pomocą gorącej stopki po za aparatem (np. radiem). Jak będzie zobaczymy.

Ad.4 Ustawienie "otwarcie migawki dla błysku" spowoduje, że nie zejdziesz poniżej niego - patrz str. 141 instrukcji. Lampa błyśnie zawsze, jak jest włączona. Minimalny czas błysku wynosi 1/200. Z czasami krótszymi nie naświetli się cała klatka. Lampy bardziej zaawansowane pozwalają wyzwalać się z czasami krótszymi (Auto FP)

update:

chodziło mi o pkt.2 dotyczący czasu przechodzenia w stan oszczędzania energii.

Skąd masz takie newsy odnośnie ad.2 ?

andzialipka
21-08-2009, 11:41
Witam wszystkich mam zamiar dzisiaj kupić Nissinka Di622. Mam do Was pytanie, czassami posiadam też SB 800 pożyczoną, chciałabym doświetlać obiema z dwóch boków. Czy to jest do zrobienia bez użycia fotoceli tylko przez jakieś radio? Czy te lampy się wogóle "polubią"?
Proszę o pomoc mam tylko 600 zł a muszę kupić coś porządnego, to straszne! ;)
sorki za wcięcie w temat :)

fotouser
21-08-2009, 11:49
w temacie:

2) cos tlumacz instrukcji mial duze problemy z translacja czasu:
w wersji polskiej widze:
- ze przechodzi po ok. 30s w stand-by
- i ze lampka pilot miga co 5s
w ang:
- ze 2 minuty
- i ze lampka pilot miga co 2-3s

U mnie miga co 2-3 lampka ttl, ok niech im bedzie ttl
A przechodzi w tryb stand-by dokladnie wtedy kiedy w aparacie wylacza sie pomiar (a to jest przeciez regulowane)
Wiec totalny bajzel

3) doczytalem ze jak sie obroci sie palnik to wchodzi na 50mm
a 35mm przyjmuje jak uzywana jest w trybie slave

ok na chwile obecna uznaje ja jako sprawna
dzieki za pomoc

KaeF
21-08-2009, 11:49
Jeszcze raz odnośnie pkt 3:

Otworzyłem dziś pudło z papierami od sprzętu i jest napisane tak:
"When the flash head stays at turning or tilting position, the zoom setting position of Di622 is automatically set at the position for 50mm focal length lens"

Mam nadzieję, że to wyjaśnia kwestię zoomu przy obróconej lampie.
Pozdrawiam

EDIT:
Fotouser: Wyprzedziłeś mój post o kilka sekund:D

adolfik9501
21-08-2009, 11:55
Skąd masz takie newsy odnośnie ad.2 ?

http://www.photomalaysia.com/forums/showpost.php?p=1080834&postcount=42

andzialipka obecnie przez radio się nie da wyzwolić Nissinów Di622 i 466. Może jak wydadzą nowy firmware (jeśli). Poza tym obie lampy spokojnie będą współpracować, z tym że, Nissin zdalnie tylko w manualu (jeśli się nie mylę). Obie posiadają fotocele wbudowane, więc wyzwolisz wbudowaną.

fotouser
21-08-2009, 11:57
EDIT:
Fotouser: Wyprzedziłeś mój post o kilka sekund:D

Dzieki za checi.
Moglbys jeszcze mi pomoc i juz z czystej ciekawosci sprawdzic co u Ciebie miga w trybie stand-by lampka pilot czy ttl.

fotouser
21-08-2009, 11:59
[url] Nissin zdalnie tylko w manualu (jeśli się nie mylę). Obie posiadają fotocele wbudowane, więc wyzwolisz wbudowaną.

Nie mylisz sie.
Dodatkowo glowna lampa musi byc w trybie ttl.

adolfik9501
21-08-2009, 12:04
Nie mylisz sie.
Dodatkowo glowna lampa musi byc w trybie ttl.

Ale to chyba, w trybie slave 1 (dla TTL, co przedbłyski pomija). W trybie slave 2 lampa główna na manual a fotocela wyzwoli po pierwszym błysku.

fotouser
21-08-2009, 12:09
Ale to chyba, w trybie slave 1 (dla TTL, co przedbłyski pomija). W trybie slave 2 lampa główna na manual a fotocela wyzwoli po pierwszym błysku.

Tego juz nie rozumiem, a to co napisalem wzialem z instrukcji
A to ze nissin jako slave dziala tylko w trybie manual to sprawdzilem osobiscie.

adolfik9501
21-08-2009, 12:16
Hmm, to co napisałem wziąłem z angielskiej wersji instrukcji do Di466... W angielskie wersji do Di622 tego nie widzę (?)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img34.imageshack.us/i/di466.jpg/)

A tutaj (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5672&postdays=0&postorder=asc&start=30#top) jest "test użytkownika" tejże lampy pod Canona i gościu też wspomina, że nie tylko TTL na lampie głównej...

update: wynika z tego, że Di622 wymaga trybu TTL lampy głównej przy wyzwalaniu zdalnym, a Di466 może być wyzwalana w trybie TTL lub Manual lampy robiącej za Master.

KaeF
21-08-2009, 12:18
Dzieki za checi.
Moglbys jeszcze mi pomoc i juz z czystej ciekawosci sprawdzic co u Ciebie miga w trybie stand-by lampka pilot czy ttl.

Obejrzałem i jest tak: w tryb stand-by przechodzi bardzo szybko, natomiat świeci się dioda TTL, chociaż do tego dochodzi delikatne mignięcie dwóch ostatnich led'ów z power level. Wydaje mi się, że nei jest to jakiś problem. Nie raz [tak mi się wydaje] w różnych urządzeniach widziałem poświatę na innych diodach wkoło tej migającej.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem troszkę

fotouser
21-08-2009, 12:25
Obejrzałem i jest tak: w tryb stand-by przechodzi bardzo szybko, natomiat świeci się dioda TTL, chociaż do tego dochodzi delikatne mignięcie dwóch ostatnich led'ów z power level. Wydaje mi się, że nei jest to jakiś problem. Nie raz [tak mi się wydaje] w różnych urządzeniach widziałem poświatę na innych diodach wkoło tej migającej.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem troszkę

Bardzo pomogles. Bo mam dokladnie to samo. Identyko.
Btw: jak chcesz wydluzyc czas gotowosci lampy to zmien czas automatycznego wylaczenia pomiaru w puszce.

fotouser
21-08-2009, 12:43
Hmm, to co napisałem wziąłem z angielskiej wersji instrukcji do Di466... W angielskie wersji do Di622 tego nie widzę (?)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img34.imageshack.us/i/di466.jpg/)

potwierdzam, widze tylko 1 tryb slave na di622

adolfik9501
21-08-2009, 12:45
Za stroną producenta: "The sensor circuitry of Di622 is compatible only with the latest pre-flash TTL system offered by Canon or Nikon. The Di622 is not compatible with traditional flash systems or studio flash systems."