PDA

Zobacz pełną wersję : d70s lusterko podnosi się ale nie opada

Pchelek
19-08-2009, 20:30
Mam taki problem w d70s że po wciśnięciu spustu lusterko się podnosi potem wyskakuje error na wyświetlaczu i lusterko nie opada, dopiero jak nacisnę ponownie lusterko opada podnosi się znów i zostaje w tej samej pozycji. Wygląda to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=U342AHXKyBA

Dodam że aparat zepsuł się na plaży ale cały czas go miałem w ręce nie zmieniałem obiektywu nie było kontaktu z piaskiem ale może jednak coś się do środka dostało, pytam się bo może wystarczy rozkręcić i poczyścić...? Czy to po prostu padła migawka i trzeba wymienić na nową ? Aparat zrobił 8tyś zdjęć

ps
wiem że zakładałem podobny temat w innym dziale ale tam nikt nie odpisał spróbuję jeszcze raz tutaj

CodeBoy
19-08-2009, 22:38
stawiam na wilgoc, mialem tak kilka razy z d70s, po wyschnieciu samo przechodzilo.

carl00s
20-08-2009, 12:45
z tego co pamietam, to jest wada D50/70. Zawieszajace sie lustro moze swiadczyc np. o niskim poziomie energii w AKU - mimo, ze widac, ze jest pelne na wyswietlaczy, wypracowane aku moze nie miec sily. Albo po prostu przebieg lustra osiagnal max i mechanizm ten nalezaloby wymienic. Poszukaj, bo bylo na ten temat sporo, wraz z kosztami wymiany lustra. Ja jednak na poczatek kupilbym nowke funkiel nie smigane aku.

mirroo
20-08-2009, 13:08
Podobne problemy miałem z d70s na nieoryginalnym akumulatorze. Problem tego akumulatora był taki, że miał słabą wydajność prądową. W standby pokazywał pełne naładowanie. Po zrobieniu kilku zdjęć czy przy ich przeglądaniu wskaźnik nagle opadał. Potem, podczas bezczynności znów pokazywał pełne naładowanie.

Pchelek
20-08-2009, 14:51
opcja z wilgocią odpada bo aparat nie działa już od 2tyg więc by już mu dawno przeszło, co do aku to mam nieoryginalny i dość słaby ale przełożyłem z nowego d90 i dalej to samo, poczytałem inne posty i nic mi nie pomaga nawet uderzenie ;) więc pozostaje mi naprawa, i tutaj jeszcze takie pytanie jakie będą przybliżone koszty w serwisie nikona ? Chodzi mi o to że mam jeszcze d90 a fotografia to tylko hobby więc jak oni mnie tam dużo skasują to bym wolałbym sprzedać jako uszkodzony niż naprawiać

maciek.evo
20-08-2009, 19:12
ja bym jeszcze przeczyścił styki od obiektywu!!

Dorian
20-08-2009, 21:16
Ale w D70s i w D90 są chyba inne baterie? Sprawdź gdzieś z dobrą baterią. Poszukaj kogoś z forum, w okolicach Ciebie. :)

abiele
20-08-2009, 23:15
serwis się kłania

Drogis
20-08-2009, 23:52
Ale w D70s i w D90 są chyba inne baterie? ...
Z tego co wiem, baterię z D90 (EN-EL3e) można włożyć do D70s, ale w drugą stronę (EN-EL3a lub EN-EL3 -> D90) to już nie zadziała. Jeżeli się mylę, proszę o korektę.

Co do samego problemu, na pierwszym miejscu obstawiałbym wilgoć.
Odłóż korpus na dzień czy dwa w suchym miejscu - po tym czasie będziesz znacznie mądrzejszy, co do przyczyny awarii.

Drugi na liście byłby mechanizm podnoszenia/opuszczania lustra. Może piasek dostał się tam gdzie nie trzeba? Jeżeli czujesz się na siłach, możesz wtedy rozebrać aparat i przeczyścić go samemu. Jeżeli nie, to już chyba tylko serwis.

mucha-cmax
21-08-2009, 09:30
Jak dla mnie to nie będzie ani wilgoć ani piasek, lustro nie wykonuje całego cyklu tylko pół więc bym stawiał 90% problem zasilania lub elektroniki z przewagą na elektronikę. gdyby coś mechanicznie blokowało to po podniesieniu lustra nie szło by go opuścić a tym bardziej naciskając spust.