PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyciągnąć zwinięty film?

lukrobax
19-08-2009, 18:49
Problem jest następujący:
Miałem pewne kłopoty z mechanizmem zaciągania i przewijania filmu w Nikonie F80.
Kiedy sytuacja się wyjaśniła i silnik się poruszył, wciągnąłem sobie do kasetki dwa filmy - innymi słowy na ledwie rozpoczętym filmie uruchomiłem przewijanie i koniuszek kliszy który powinien wystawać z rolki, aby poprawnie założyć i zaciągnąć film, został do tej rolki wciągnięty. Czy jest jakiś domowy sposób na wyciągnięcie go stamtąd nie niszcząc kasetki? Chodzi mi o to żeby móc jeszcze raz założyć te filmy i je wykorzystać... Szkoda marnować tak dobrych filmów...

sejmajnejm
19-08-2009, 18:58
http://www.stopa.cso.pl/technika/wyciaganie.html

trzeba cierpliwosci ale dziala. robilem tak n razy. Wskazowka moze byc to aby wsadzane kawalki filmu, byly skierowane emulsja na zewnatrz nie do siebie.

pzdr.
A.

welury
19-08-2009, 19:17
Proste w opisie, ale wymaga wprawy. Jak się nie mieszka na pustyni to każdy zakład foto ma firmową wyciągarkę.

lukrobax
19-08-2009, 19:28
Wielkie dzięki za pomoc - będę walczył!
A jak się nie uda, to faktycznie pójdę z tym do zakładu;)

igg
19-08-2009, 21:23
jak nie działa to spróbuj w punkcie drugim wsunąć mniej, tak z 0,5cm

sokrates
19-08-2009, 21:30
takie wciągarki można za grosze zdaje się zakupić. to kawałek plastiku odpowiednio wymodelowany

lukrobax
19-08-2009, 21:32
takie wciągarki można za grosze zdaje się zakupić. to kawałek plastiku odpowiednio wymodelowany

Faktycznie są:
http://allegro.pl/item713933611_wyciagarka_do_filmow_kaiser.html

enthropia
20-08-2009, 00:24
Sposób z dwoma kawałkami kliszy jest ok, tylko faktycznie, trzeba czasem mieć do ego dużo cierpliwości. Ostatnio się w ten sposób męczyłem z negatywem Fuji, i nie dałem rady. Pomogło dopiero drobne szydełko. Co do wyciągarki, to może nie takie znowu grosze, no i jak się robi 2 rolki na rok, to chyba szkoda kasy.

karolt
20-08-2009, 21:48
Ważna rzecz: te kawałki filmu trzeba wsuwać w ten sposób, że mają być odgięte od siebie w przeciwnych kierunkach. Sam kiedyś do tego doszedłem - mi to działa niemal w 100%, żadnego męczenia się (to chyba wychodzi na to samo, co sejmajnejm napisał wcześniej).

Robert S.
20-08-2009, 22:45
Ja w sytuacji awaryjnej poradziłem sobie kawałkiem poślinionego papieru fotograficznego błyszczącego :] wyrywasz podłużny paseczek papieru, ślinisz jego końcówkę, przekręcasz szpulką z filmem aż usłyszysz "klik", wsuwasz kawałek papieru do szpulki i energicznie wyciągasz. Powinno zagrać :) Papier wsuwasz błyszczącą stroną tak, aby dotykała filmu.
Jednak potrzeba jest matką wynalazku ;)

hackermuz
21-08-2009, 17:37
w każdym zakładzie foto Ci wyciągną i po problemie ewentualnie jak Ci się często to zdarza to kup własną wyciągareczkę :)

Michał Jędrak
21-08-2009, 20:22
Mam taką wyciągarkę i składa się ona z dwóch pasków plastiku podobnych do filmu foto. Więc patent z filmami to to samo

lukrobax
22-08-2009, 01:52
jak nie działa to spróbuj w punkcie drugim wsunąć mniej, tak z 0,5cm

Już miałem pisać że nie potrafię tego zrobić, już się chciałem poddać i iść spać...
aż nagle przeczytałem Twoja radę, żeby o 5mm mniej wsunąć drugi kawałek - udało się w pierwszym podejściu!
Jeszcze raz dzięki za pomoc!!