Zobacz pełną wersję : Jeszcze raz, który plecak na co dzień?
Dobra, to jeszcze raz porozmawiajmy o plecakach :)
Sprzętu przybywa, a miejscu w plecaku nie.
Czas na wymianę i ciężko się zdecydować.
W oko wpadły mi dwa modele:
-Lowepro Flipside 400
-Naneu Pro Sahara 217F
Pierwszy, to jak wiadomo system szybkiego dostępu do sprzętu, bez potrzeby zdejmowania plecaka (ale czy na pewno wygodny?)
Drugi, to duży plecak, raczej nie wyróżniający się niczym szczególnym (prócz tego, że podoba mi się jego design i czuję sympatię do firmy Naneu ;p ).
Czy znajdą się użytkownicy, którzy testowali oba plecaki?
Jak sprawdza się ten system Flip'a?
Mam obawy, czy przy moim dużym brzuchu to się sprawdzi.
Chciałbym wsadzić do niego D200 z gripem, 70-200 i 4 szkła + lampa.
Na plecak mogę przeznaczyć ok. 350 zł.
Może znacie coś ciekawego w podobnej cenie?
eldritch
19-08-2009, 17:24
Pierwszy, to jak wiadomo system szybkiego dostępu do sprzętu, bez potrzeby zdejmowania plecaka (ale czy na pewno wygodny?)
czy aby się tobie coś nie pomyliło? chodzi Ci o to, że przekręcasz plecak zapięty na biodrach do przodu...???
To i tak plecak z pleców musisz zdjąć...
Już lepiej imo jest z fastpackami. Jeżeli chodzi o szybki dostęp do sprzętu.
Dokładnie o to mi chodziło.
No w końcu nie potrzeba zdejmować Flipside'a, kłaść na ziemi i wyciągać sprzętu, tylko przekręcić i wyjąć.
Fastpack'i mi nie odpowiadają.
Myslales o Lowepro Vertex 200 AW
Teraz kiedy go nosze, moge napisac tylko SUPER:-D Plecak
Tak, tylko trochę za drogi jak dla mnie.
eldritch
19-08-2009, 19:05
IMO ten patent z obracaniem jest bardzo slaby...
powód 1: może mniej istotny, ale po załadowaniu tak sporego plecaka jak 400 utrzymywanie wszystkiego na jednej plastikowej klamerce...
powód 2: po obróceniu plecaka (na brzuch) musisz otworzyć dość pokaźną klapę i spoglądać do wnętrza zza jej krawędzi, masz wtedy zasłoniętą klatkę piersiową - wyciągasz aparat i... nie masz go gdzie zawiesić - przeszkadza ta "klapa". Jeżeli chcesz sięgnąć tylko po to by wymienić obiektyw (czyli masz już zawieszony na szyi aparat - to nie otworzysz plecaka bo aparat będzie Ci przeszkadzał... kto by się z czymś takim użerał...
szczerze powiem, że ja też się chcę przesiąść na coś ciut większego i nie mogę znaleźć nic sensownego...
mam teraz Oriona II i potrzebuje coś co "na luźno" zmieści D200 + 70-300 z założoną osłona p/s + 2 dodatkowe obiektywy z osłonami (powiedzmy N18-17 _ Tokinę 100 At-x) i do tego lampę oraz ma dodatkowe miejsce na inne klamoty (paszporty, przewodnik, mapa, portfel, klucze, husteczki, jakieś lekarstwa plastry itp.) A... i żeby nie miał kieszeni na lapka - bo i po co... ;)
I nic...
Chciałem kupić flipside 300 - ale tam się taki zestaw teoretycznie mieści na wcisk, a wg mojej opinii się nie mieści.
marcinez
19-08-2009, 19:21
Jeśli chodzi o wygodę i szybkość dostepu do sprzętu to moim zdaniem chyba slingshoty najbardziej się sprawdzają. Eldritch dzięki za opinie, nie ma jak opinia kogoś kto wypróbował plecak w praktyce. Poleciłbym plecaki firmy Kata serii 3N1-xx, ale prawdopodobnie są za małe jak na Wasze potrzeby.
Skoro masz sentyment do Naneu, to może coś z serii Urban Gear?
U120 (http://fotoceny.pl/tow/13728_Naneu_Pro_Urban_gear_U120.html)
U220 (http://fotoceny.pl/tow/13729_Naneu_Pro_Urban_gear_U220.html)
A może coś z Vanguarda? (http://www.vanguardusa.com/product2.php?sort1=1&sort2=1)
Właśnie je przeglądam, marcinez - masz rację, wyglądają na całkiem spore plecaki.
eldritch
20-08-2009, 09:19
Prawda jest taka, że modeli plecaków nigdy dość, każdy potrzebuje czegoś innego i trudno mu znaleźć coś chociażby zbliżonego da ideału, a jednocześnie wie jak ten ideał powinien wyglądać - i zadaje sobie pytanie dlaczego nie ma akurat tak zrobionego... ;)
IMHO plecak miejsko-turystyczny (wielkości zbliżonej do OrionTrekera):
powinien mieć czyli tzw. (+):
1 - dwie komory jedną dużą na sprzęt i drugą trochę mniejszą na inne klamoty - musi się zmieścić mapa, przewodnik portfel paszporty i jeszcze parę drobiazgów w tym jakieś drobne (!) zakupy;
2 - mieścić spokojnie body z założonym średniej wielkości telezommem bez potrzeby jego odpinania przy chowaniu aparatu;
3 - mieścić dodatkowo min 2 średniej wielkości obiektywy (w tym tego powyższego telezooma luzem, gdy akurat nie jest przypięty do body) + lampę błysk. lub małą kamerę video; I TO WSZYSTKO NIE NA WCISK
4 - mieć zewnętrzną siatkę na butelkę - co by nie trzeba było wkładać jej do górnej komory zajmować miejsce i obawiać się o zalanie sprzętu;
5 - mieć dodatkowe paski umożliwiające przewieszenie/zaczepienie bluzy polarowej lub koszuli
6 - mieć system doczepiania małego statywu lub monopoda
7 - mieć pokrowiec od deszczu
8 - dostęp do komory foto plecaka od tyłu
9 - koniecznie DWIE szelki
a nie powinien mieć czyli tzw. (-)
1 - komory na lapka
2 - pasa biodrowego - chyba że z możliwością całkowitej jego likwidacji/odczepienia - po co to komu np. na pustyni lub w mieście
3 - zbyt wiele zamków - czyli np czegoś takiego jak mają fastpacki i katy - tam się wszędzie coś odpina - co imho osłabia konstrukcję i umożliwia "rozprucie się plecaka"
4 - fotograficznego wyglądu - czyli nie wyglądać jak np. Tamraci expedition
5 - możliwości "przerobienia" plecaka na plecak "niefotograficzny" - czyli inaczej mówiąc podział na komory powinien być sztywny i trwały
jakby ktoś mógł podsunąć jakiś pomysł - byłbym wdzięczny - ostrzegam że nie będzie łatwo - znam w zasadzie całą ofertę Lowepro, Tamraca, NG, Naneu, Vanguarda, większą część KATY - no ale nie wszystko miałem w ręku i może coś jednak przegapiłem???
mini - sorry że się podczepiłem pod Twój wątek
PS - co możecie powiedzieć o wykonaniu i materiałach używanych w NaneuPro - nigdy nie widziałem ich "na żywo" a zastanawiam się nad Bravo - bo jest najbliższy ideału - czy są podobne do Lowepro?
A jeżeli ktoś ma Bravo NaneuPro - czy mógłby mi podać wewnętrzne wymiary tego "kwadratu" pomarańczowego, że się tak wyrażę... ;)
jakby ktoś mógł podsunąć jakiś pomysł - byłbym wdzięczny - ostrzegam że nie będzie łatwo - znam w zasadzie całą ofertę Lowepro, Tamraca, NG, Naneu, Vanguarda, większą część KATY - no ale nie wszystko miałem w ręku i może coś jednak przegapiłem???
Część z Twoich wymagań na pewno spełnia ten plecak (http://www.swiatobrazu.pl/jack_wolfskin_acs_photopack_24__plecak_na_fotograf iczne_wycieczki.html)
eldritch
20-08-2009, 09:37
mini, a widziałeś to: http://www.fotoceny.pl/tow/14224_Naneu_Pro_Sahara_217_F.html
Miałem wcześniej Naneu Pro Alpha, ale odkąd szklarnia trochę się rozrosła zmieniłem na Naneu pro Sahara 217 F i ... nie żałuję. Wygodny, pakowny i sprawdził się podczas łażenia w tureckim upale. W te małe kieszonki spokojnie da się wcisnąć małe butelki wody mineralnej - dzięki temu nie majta nam się nic z boku.
eldritch
20-08-2009, 09:58
Część z Twoich wymagań na pewno spełnia ten plecak (http://www.swiatobrazu.pl/jack_wolfskin_acs_photopack_24__plecak_na_fotograf iczne_wycieczki.html)
bardzo niewielką...
mini, a widziałeś to: http://www.fotoceny.pl/tow/14224_Naneu_Pro_Sahara_217_F.html
Tak, widziałem, nawet napisałem, na początku, że interesuje mnie ten plecak.
Niestety, Warszawa jest jakaś zacofana i nigdzie nie mogę go dostać, żeby go obejrzeć.
Jedyny sklep który znalazłem:
http://allegro.pl/item714037373_naneu_sahara_217f_zielona_aparat_lap top_17_w_wa.html
Cena nawet dobra, ale nie można obejrzeć, tylko odbiór (przynajmniej tak kiedyś mi pisał).
Niestety, Warszawa jest jakaś zacofana i nigdzie nie mogę go dostać, żeby go obejrzeć.
http://www.europa-foto.com.pl/index.php?products=product&prod_id=614
Zadzwoń spytaj się czy mają, mieszczą się na Tarczyńskiej na tyłach Sobieskiego, byłem oglądałem kupiłem swój jakieś dwa tygodnie temu.
Nie mają, już pytałem.
Czekają na dostawę z hurtowni :(
Nie mają, już pytałem.
Czekają na dostawę z hurtowni :(
A te Urban, o których pisałem Ci kilka postów wyżej nie pasują Ci?
Jakoś ten design mi nie pasuje.
Jeszcze raz;) Mini kolejny ciężki dylemat co?;) Nie łatwiej pojechać w sobotę- niedzielę na giełdę i popatrzeć na nie samemu?
No właśnie problem w tym, że w ten weekend wyjeżdżam na kilka dni i chciałem już mieć plecak.
Co do giełdy, jest tam jedno stoisko z Naneu, ale jakoś nie mam pewności, czy będzie ten plecak.
Flipside'a już widziałem.
Masz jeszcze fotorimex w Rembertowie:)
Ale w Rimex'e nie ma Naneu.
Nie testowałem wielu plecaków... w zasadzie tylko 1, który mam. Slingshot 350. Oglądałem i przymierzałem się do wielu. Stanęło na SS. Zacząłęm od 200, ale był za mały, 300 - OK, ale za namową żony wziąłem 350. Różnica vs 300: ma kieszeń na lapka. Lapka nie noszę, ale kieszeń sprawdza się znakomicie na gazety, książkę, mapę, kurtkę p/desz. itp. Część na foto mam od początku szczelnie wypełnioną (a miał być rozwojowy...) więc tam już nic nie wejdzie.
Wady: brak mocowania dla statywu - na dalsze wycieczki może to być dyskwalifikujące (sam kombinuję jak to usprawnić), brak kieszeni i siatek na zewnątrz (do butelek, innych drobnych rzeczy), byle jaki "design" jeśli ma to dla Ciebie znaczenie.
Zalety: świetna ergonomia, przesuwanie plecaka na ramieniu jest łatwe i wygodne jak na taki manewr przy ciężarze ponad 10kg, rozpinanie paska, zakładanie plecaka, szlufki - żeby długie paski się nie majtały, wszystko przemyślane. Pas biodrowy - bardzo potrzebny. Przenosi większość ciężaru na biodra, przez co ramię się nie męczy a noszenie plecaka jest wtedy bardzo wygodne - korzystam z niego często. Solidne wykonanie, dobre materiały.
W wakacje nosiłem plecak na jednym ramieniu, a na drugim chustę z moim 2-letnim synem :-D. Nie miałem problemów, żeby robić zdjęcia, przesuwać plecak, nosić go na plecach, czy z boku - jak torbę, zmieniać szkła (no, tu już musiałem przykucnąć żeby sięgnąć tych najgłębiej wsadzonych, ale wszystko bez zdejmowania plecaka czy dziecka).
Świetnie się spisuje do takiego "walk around". Wygodny, ergonomiczny i przemyślany. Świadomie go wybrałem zamiast fastpacka. MZ jest wygodniejszy przy przesuwaniu na ramieniu i wyjmowaniu aparatu czy zmianie szkieł. Nie odpowiadało mi odpinanie 1 szelki i kombinowanie z przesuwaniem, lepszy jest jeden pasek, za to szeroki i przez klatę. Ale to moje zdanie.
Jeśli potrzebujesz bardziej "kontenerka" do transportowania sprzętu, a do robienia zdjęć się rozstawiasz, to raczej rozważ klasyczny plecak, który mimo wszystko jest wygodniejszy do noszenia (dwa ramiona).
Jakbyś jeszcze coś chciał wiedzieć o SS to wal śmiało.
Miałem kiedyś, kiedyś SS 100 (wtedy największa była 200).
Plecak fajny, na krótkie wyjścia na miasto, ale na dłuższe spacerki nie było już tak wygodne.
eldritch
20-08-2009, 17:22
ooo święta ślepowatości... ;)
Miałem kiedyś, kiedyś SS 100 (wtedy największa była 200).
Plecak fajny, na krótkie wyjścia na miasto, ale na dłuższe spacerki nie było już tak wygodne.
Czyli znasz temat. Wg mnie jest dobrze, a z pasem biodrowym na prawdę wygodnie.
Właśnie wróciłem ze sklepu foto.
I porażka!
Przymierzyłem Flipside 400 i o mało mój sprzęt nie znalazł się na ziemi.
Wsadziłem sprzęt do plecaka, zapiąłem, założyłem, przypiąłem pas i do dzieła....
Odwróciłem go, żeby znalazł się na brzuchu, rozpiąłem (z pewnym trudem, bo przeszkadzały mi "motylki", albo ten kawałek materiału który je zasłania) i nagle, prawie cała zawartość wyleciałaby mi na podłogę.
Plecak znalazł mi się prawie przy kolanach, zamiast (tak, jak jest to pokazane) trzymać się pionowo, umożliwiając wyjęcie sprzętu.
Nie wiem, czy coś źle zrobiłem (??), ale podziękowałem od razu.
Drugi był CompuTrekker AW.
Plecak nawet fajny, choć niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale niestety, też odpasł.
Jest po prostu za płytki.
Body z gripem wystaje i to całkiem sporo.
Ciekaw jestem, jak z głębokością Sahary, bo jeśli jest tak samo, to będę miał poważny problem z wyborem plecaka.
eldritch
20-08-2009, 22:21
i nagle, prawie cała zawartość wyleciałaby mi na podłogę.
Plecak znalazł mi się prawie przy kolanach, zamiast (tak, jak jest to pokazane) trzymać się pionowo, umożliwiając wyjęcie sprzętu.
a nie mówiłem...
... no ale przecież poza tym, że patent z reklamówki nie działa - to fajny plecak jeżeli ktoś szuka czegoś w tym stylu...
No i po sprawie!
Właśnie zakupiłem Naneu Pro Saharę.
Plecak faktycznie dość duży, ale bez przesady.
Wygląda bardzo ciekawie, ma sporo kieszonek i bez trudu pomieści mój sprzęt.
Kupiony wprawdzie używany za 280 zł, ale używany bardzo krótko i od jednego z użytkowników forum.
Pozostaje ostatecznie pożegnać się z Naneu Pro Alphą.
eldritch
21-08-2009, 22:12
No a ja miałem podać parę propozycji...
http://www.fotorimex.pl/product.php/3311,pl,delsey_odc_53.htm
a zwłaszcza to:
http://www.fotorimex.pl/product.php/4999,pl,dakine_mission_photo.htm
Właśnie wróciłem ze sklepu foto.
I porażka!
Przymierzyłem Flipside 400 i o mało mój sprzęt nie znalazł się na ziemi.
Wsadziłem sprzęt do plecaka, zapiąłem, założyłem, przypiąłem pas i do dzieła....
Odwróciłem go, żeby znalazł się na brzuchu, rozpiąłem (z pewnym trudem, bo przeszkadzały mi "motylki", albo ten kawałek materiału który je zasłania) i nagle, prawie cała zawartość wyleciałaby mi na podłogę.
Nie wiem, czy coś źle zrobiłem (??), ale podziękowałem od razu.
Drugi był CompuTrekker AW.
Plecak nawet fajny, choć niczym specjalnym się nie wyróżnia, ale niestety, też odpasł.
Jest po prostu za płytki.
Body z gripem wystaje i to całkiem sporo.
Ciekaw jestem, jak z głębokością Sahary, bo jeśli jest tak samo, to będę miał poważny problem z wyborem plecaka.
Nie wiem jak go zapioles, ze omal nie wypadl caly sprzet. Wlasnie wrocilem z wakacji, gdzie intensywnie uzywalem tego plecaka i patent z przesuwaniem go na pasie sprawdza sie fenomenalnie, poczawszy od wyjmowanie i wkladania aparatu po zmiane obiektywu. Jak tylko go zakupilem tez niebardzo wierzylem w skutecznosc tego patentu ale sprawdzilem go pod duzym obciazeniem i w zaden sposob nie moglem go wywrocic, a bardzo sie staralem.
OK, jak mam dwa.
Naneu Pro Adventure - duży, a właściwie ogromny. Dobrze leży na plecach, zmieści się w niego krótkie tele X2 body z gripem, lampa i ze 2 lub 3 krótkie szkła. Oprócz tego plecak ma komorę na laptopa (przydatna, w razie czego na dokumenty) oraz komorę na ubrania - dobry wybór na wypad w góry lub w podróż, gdy wszystkie rzeczy i sprzęt pakujesz do jego plecaka. Ale totalnie niepraktyczny przy fotoreportażu lub do codziennego spacerku - jest po prostu duży.
Kata 3N1-20 - malutka, śliczna i pakowna. Do tego slingshot. Po poukładaniu po swojemy komory foto zmieściłem do niej dwa tele (pompka 70-200 oraz 70-300 VR), i dwa krótkie szkła (Tokina 11-16 oraz standard) oraz - na wcisk 50 1,8. Lampę nosiłem przy pasie lub zapiętą. Generlanie - rewelacyjnie wykonany, bardzo fajny dostęp do sprzętu i kilka fajnych trików: można nosić i jako plecak (na dwóch ramionach) i jako "półplecak" (na jednym dowolnym ramieniu - paski można przepinać) i jak torbę foto. Bardzo wygodna do krótkich wypadów i fotoreportażu - jestem zachwycony szczerze mówiąc.
Aha odnośnie wypada sprzętu, bo też w pośpiechu czasem nie dopiąłem. Z Naneu wypaść może cały sprzęt - raz mnie to bardzo zabolało. Z Katy nawet jak nie dopiąłem, to jakoś się utrzymał w środku (fuksem bo fuksem, ale utrzymał się).
Bartek_902
23-08-2009, 10:16
Witam, tak jak dolega Draku polecam Kate 3n1-20 świetny plecak nie doscyc że ładny to bardzo wygodny i praktyczny,bardzo fajnie zrobiony mieści całkiem sporo ja do niego wpycham zazwyczaj d80 z podpietym gripem i tamronem 17-50 stałeke 50mm lampe sb-600 i pozostaje jeszcze miejsca na 2 krótkie szkła i coś dłuzszego np 70-200...przy tym co ja nosze to jeszcze w górna czesc na duperele wrzuce telefon i np cos do jedzenia albo nawet jakiś sweter jak trzeba :D ogólnie bardzo fajnie wykonany plecak,fajnie można przepinac paski,ja zazwyczaj nosze jak klasyczny plecak czyli na dwoch ramionach bo jest najwygodniej,fajna rzecza jest tez pokrowiec przeciwdeszczowy naciagany na plecak,dobrze chroni przed deszczem i zabrudzeniami...a no i oczywiscie w głownej komorze sa regulowane przegródki...co do jakosci wykonania to nie mam zastrzezen puki co.wszystko mi sie podoba wyglada na solidny,zewnetrzna czesc jest usztywniona i dobrze chroni sprzęt...tak wiec polecam z całego serca bo za te 300zl mozna miec ładny ciekawy ,uzyteczny i wygodny plecak :)
eldritch
23-08-2009, 10:42
no ito jest największy problem z katą 3n1-20 - jest strasznie przekombinowana...
eldritch - w jakim sensie przekombinowana? Mi się jej używa intuicyjnie, stąd ciekawy jestem tej opini.
eldritch
23-08-2009, 15:00
no musisz przyznać, że nie ma chyba drugiego takiego plecaka, który miałby taki system zamków i zatrzasków i to nie wiadomo po co...
bawiłem się wczoraj Katą 10tką w sklepie i chwilę mi zeszło zanim się zorientowałem co się w niej i jak otwiera...
dostęp do sprzętu jest ciężki - zwłaszcza poglądowo (na całą komorę) - trzeba rozpiąć dwie dziwne klamerki (tą dużą tak - tez dziwnie - zapinana) i tą (dziwnie) malutką na dole. Potem trzeba rozpiać dwa zamki, które też usytuowane są dziwnie - ostatecznie aby dobrze rozpiąć plecak trzeba - też dziwnie - odsłonić wierzch + jeden z boków - ale nie jak np. w fast packach w całości - tylko jako dwie oddzielne "płachty" wymagające przytrzymania przy wkładaniu sprzętu... jedną do góry w kierunku "góry" plecaka, drugą w bok i w kierunku dołu plecaka... no jest dziwnie...
Do innych dziwnych rzeczy w tych Katach należy zaliczyć patent z chowaniem szelki... oraz jeszcze parę miej istotnych rzeczy (jak np. plecy plecaka).
Aha bardzo dziwną rzeczą jest to, że dwie główne przegródki trzymają się - czyli są "rzepowane" do RUCHOMEJ pokrywy!!! I trzeba je odpinać za każdym razem gdy otwiera się plecak.
To byłby fajny plecak - jeżeli chodzi o wielkość i podział na komory (20-tka) - gdyby go zrobiło Lowepro (w swoim stylu).
no musisz przyznać, że nie ma chyba drugiego takiego plecaka, który miałby taki system zamków i zatrzasków i to nie wiadomo po co...
Jak to nie wiadomo po co? M.in. po to co pisałem wyżej - żeby nie było ryzyka, że sprzęt powypada jak ktoś zapomni zamknąć zamka.
dostęp do sprzętu jest ciężki - zwłaszcza poglądowo (na całą komorę) - trzeba rozpiąć dwie dziwne klamerki (tą dużą tak - tez dziwnie - zapinana) i tą (dziwnie) malutką na dole.
Nieprawda. Nic nie trzeba. Po pierwsze - nikt nie zmusza Cię nosić zapiętych tych "całkowicie normalnych" klamerek. Jeśli chcesz mieć szybko dostęp to wystarczy zapięcie tylko zamkiem. A zapiętymi klamarkami dodatkowo zabezpieczasz go podczas transportu. I to zabezpieczasz bardzo, bardzo skutecznie.
ostatecznie aby dobrze rozpiąć plecak trzeba - też dziwnie - odsłonić wierzch + jeden z boków - ale nie jak np. w fast packach w całości - tylko jako dwie oddzielne "płachty" wymagające przytrzymania przy wkładaniu sprzętu... jedną do góry w kierunku "góry" plecaka, drugą w bok i w kierunku dołu plecaka... no jest dziwnie...
Słucham? Nie obraź się, ale widać, że miałeś Katę w rekach tylko raz - i bardzo pobieżnie wyrobiłeś sobie opinię. Po pierwsze - Kata jest slingshotem, więc żeby mieć dostęp do całego sprzętu można go w środku tak poukładać, że do całego sprzętu masz dostęp wyłacznie przez boczny zamek. I wtedy wystarczy odpiąć jedną klamerkę (jeśli masz ją zapiętą, bo nie musisz) i jeden zamek z boku. Do tego nosząc plecak na plecach, nie musisz go wcale z nich zdejmować, żeby mieć dostęp do tej właśnie bocznej, odsłanianej jednym zamkiem ścianki. W związku z czym całe pisanie jest totalnie teoretyczne, a w praktyce (test moja Kata przeszła na Woodstocku i bdb się sprawdziła) używa się jej zupełnie inaczej, a mianowicie tak.
Zatrzymujesz się, przyklękasz na kolano, na kolanie kładziesz Katę, odsuwasz jeden boczny zamek i wyciągasz sprzęt. Koniec. Żadnych jak to pisałeś "otwieraniem dwóch oddzielnych płacht".
Do innych dziwnych rzeczy w tych Katach należy zaliczyć patent z chowaniem szelki...
A co w tym jest dziwnego, że możesz dodatkowo schować szelkę w tylnej ścianie plecaka. Przecież nie musisz tego robić - możesz je cały czas mieć wyjęte. Ponownie - nikt nie zmusza Cię chować pasków szelek do przegródki. A jeśli np. pracujesz z Katą jak ze slingiem to właśnie wtedy możesz sobie schować dowolną z szelek i nosić pasek przez klatkę po ukosie. Albo przepiąc też na dole tak, że pasek jest ułożony jak w torbie foto i nosisz wtedy na ramieniu i przy boku. Wbrew pozorom to się bardzo przydaje - np. po 10h latanie ze sprzętem możesz dzięki temu w łatwy sposób zmienić ramię które obciążasz (a które już wtedy może Cię boleć - wiadomo).
Aha bardzo dziwną rzeczą jest to, że dwie główne przegródki trzymają się - czyli są "rzepowane"
No i znów nieprawda. Tak jest owszem, ale tylko w fabrycznym ułożeniu przegródek. Bez żadnego problemu przepiąłem je tak, że zaczepione były nieruchomych górnej, prawej i dolnej powierzchni.
[QUOTE}T o byłby fajny plecak... gdyby go zrobiło Lowepro (w swoim stylu).[/QUOTE]
I to jest najlepsze podsumowanie twojej tendencyjności. Wybacz, ale właśnie gdy wybierałem Katę oglądałem, sprawdzałem i pakowałem swój sprzęt dla porównania do Lowepro Slingshotów 200 i 300. I stwierdziłem, że choć tańsze, to żaden z nich nie umywał się do Katy - taka jest moja subiektywna opinia.
eldritch
23-08-2009, 18:37
Po pierwsze każdy ma prawo do swojego zdania...
Slingshoty LP - są jednymi z najgorszych plecaków jakie widziałem (jak dla mnie). Nie ma co porównywać zupełnie innych modeli.
Po drugie miałem te Katy dwa razy w ręku i dosyć dlugo się nimi bawiłem - zdania nie zmieniam.
Po trzecie - nie podoba mi się patent z bocznym otwieraniem plecaków!!!
Plecaki mają bardzo, bardzo słaby dostęp do komory foto (nieporęczny) - wg mnie! Ty możesz uważać inaczej. Nie przekonasz mnie.
Jedyne co mi sie w katcie (20-tka) podoba to proporcje. Zmieniłbym materiał, otwieranie komory zrobił od tyłu tak jak mają flipsidey, dodalbym możliwość przenoszenia statywu i boczne siatki na napoje i byłoby super. A i wyrzucił pas biodrowy, ktory też jest dziwny - zwłaszcza te małe poduszeczki których nie można usunąć.
PS zrób zdjęcie komory foto swojego plecaka - z tym Twoim ułożeniem przegródek.
PS2 Tu masz plecak który też ma wejście od boku (IMHO to jego największa wada), a nie jest dziwny http://www.tamrac.com/welcome.htm - a nie masz musisz wejść na AERO SPEEDPACK 75 Dual Acces
Miałem tą katę w ręku i powiem szczerze, wydała mi się trochę dziwna.
Fakt, taki styl Katy, ale mi jakoś do gustu nie przypadł.
Zresztą, co tu dużo mówić, jest on po prostu za mała na moje potrzeby.
eldritch
23-08-2009, 18:58
dziwna
...
gdyby ktoś czytał tę wymianę zdań na temat: "Który kolor jest ładniejszy: czerwony czy zielony?"
i chciałby się zorientować co w Katach 3n1 jest dziwnego niech popatrzy na ostatnią fotografię/rysunek tu: http://www.fotorimex.pl/product.php/5040,pl,kata_d-3n1-20.htm
i zobaczy jak się katę otwiera - chyba widać że dziwnie. Jednym to pasuje innym nie. Ja wolę zielony.
PS taki bajer można zrobić na obie strony plecaka - a to znaczy że cała konstrukcja tego plecaka od przodu i z obu boków trzyma się na zamkach błyskawicznych i po to są właśnie te 4 klamerki...
Co nie oznacza, że nie moze to być fajny plecak, jak się komus te bajery podobają...
marcinez
23-08-2009, 19:21
Wyrażę swoją opinię na temat plecaków kata (seria 3n1). Uważam, że źle oceniacie ten plecak z kilku względów. Otóż traktujecie slingshota tak jak plecak i to moim zdaniem to jest błąd. Gdyby ten model byłby zwykłym plecakiem to zgodziłbym się z Waszymi opiniami w 100%. Jednak w przypadku noszenia tego plecaka przez ramię, te boczne wyciąganie sprzętu jest bardzo szybkie. Nie miałem filpside, ale na pewno zanim wyjmiesz aparat z tego plecaka, ja zrobię to na pewno szybciej od Ciebie :) Poza tym po wyciągnięciu aparatu, mogę chodzić w plecakiem jak ze zwykłą torbą, nie wyobrażam sobie tego jak będzie chodził z flipside :) Musisz go ponownie zarzucić na plecy. Pas, a raczej pasek biodrowy bardzo się przydaje podczas jazdy np. na rowerze. Głównym atutem jest szybkość wydobywania aparatu z plecaka. Słusznie natomiast zauważyliście, że dostęp do pozostałych akcesoriów nie jest już taki komfortowy jak wyciągnięcie aparatu. Wtedy kata traci swoje atuty, można rzec, że jest słabsza od innych plecaków. Poza tym ocenianie jakiegokolwiek plecaka, przez chwilę nie da się porównać do oceny plecaka, którego używa się na codzień.
Oczywiście, że masz prawo do swojego zdania. Tak samo jak ja mam prawo do swojego, zwłaszcza, że gdy piszesz;
Slingshoty LP - są jednymi z najgorszych plecaków jakie widziałem (jak dla mnie). Nie ma co porównywać zupełnie innych modeli... nie podoba mi się patent z bocznym otwieraniem plecaków!!!...
To ewidentnie widać, że masz problem nie konkretnie z Katą, ale z całą kategorią slingshotów.
Co do zdjęć mojego układu rzepów - jak zdążę we wtorek przed wyjazdem odebrać moje body z serwisu to coś oczywiście wrzucę. Jak nie to wrzucę dopiero po powrocie we wrześniu.
Nie bardzo rozumiem, o co ten szum.
Założyłem wątek pytając tak naprawdę o 2 modele.
Teraz pojawiają się nowe i dyskusja nad ich wyższością.
Jeśli ktoś zauważył, nie szukałem takiej KATY, gdyż jest ona po prostu za mała.
Z obrazka wynika, że zmieści się tu body z podpiętym tele i może 2-3 obiektywy i lampa.
Miałem kiedyś SlingShoota 100 i mi to rozwiązanie nie odpowiadało (głównie ze względu na moje warunki fizyczne).
Kolejna kwestia: w Kacie nie widzę miejsca na Laptopa.
Może się mylę.
I na koniec-cena.
Cena tego plecaka (w największej wersji) przekracza 400 zł, co daje ponad ok. 100 zł więcej niż niż Flipside 400.
Dla mnie ta kata to ani nie plecak, ani nie torba.
To taka hybryda, a mi się to rozwiązanie nie podoba, dlatego szukam/łem plecaka.
eldritch
23-08-2009, 19:45
mini sorry wielkie - przejąłem Ci wątek ... ;) teraz gadamy o moim plecaku ... ;)
No problemo!
Ja już swój mam :p
eldritch
23-08-2009, 19:46
problem
nie miewam problemów z plecakami... chyba ze się psują lub przemakają...
---
swoją drogą mini ciesz się ze mieszkasz w W-wie i w ogóle masz jakieś sklepy foto. Ja na przykład nie mogę nigdzie znaleźć u siebie tamraców i naneu...
a zastanawiam się nad Tamraciem Aero SpeedPack 75
PS2 Tu masz plecak który też ma wejście od boku (IMHO to jego największa wada), a nie jest dziwny http://www.tamrac.com/welcome.htm - a nie masz musisz wejść na AERO SPEEDPACK 75 Dual Acces
Jak dla mnie ten Tamrac ma też sporą wadę, jaką jest klapa dostępu otwierana w dół. Podobnie ma opisywany przeze mnie w innym wątku Jack Wolfskin, gdzie doświadczalnie sprawdziłem jak łatwo osobie postronnej wyciągnąć sprzęt. W przypadku Wolfskina wyciągało się całą wkładkę ze sprzętem jak czteropak piwa.
Boczna klapka dostępu nie jest taka zła, jak się wydaje. Oglądałem Lowepro Primus, i podoba mi się takei rozwiązanie. Dodatkowo dostęp do sprzętu od strony pleców, co całkowicie zabezpiecza sprzęt przed osobami postronnymi. Ba, nawet dostęp do górnej komory jest też od strony pleców. Centralnie mocowany statyw sprzyja wyważeniu plecaka. Wadą jest cena i w stosunku do niej pojemność plecaka. Ale koncepcja niezła.
Z dostępem do sprzętu od strony pleców jest jeszcze Crumpler Messenger Boy Half Photo BP (http://www.swiatobrazu.pl/torby_i_plecaki_fotograficzne__kolekcja_2009_od_cr umplera.html,6). Kwestia gustu, czy się podoba.
marcinez
24-08-2009, 11:03
Kolejna kwestia: w Kacie nie widzę miejsca na Laptopa.
Może się mylę.
W pierwszym poście nie wspominałeś nic o laptopie, może w późniejszych...
Jeśli chodzi o temat to w tytule wątku nie ma nic na temat dwóch plecaków które wymieniasz w pierwszym poście. Z tego też powodu odwiedziłem ten wątek ;) a skoro była mowa o kata to wtrąciłem swoje 3 grosze. Myślę, że moja opinia może komuś się przydać :), tak jak i Wasze opinie.
Nie pisałem tego, gdyż chodziło mi konkretnie o porównanie 2 modeli, które jak wiadomo miejsce na laptopa mają.
Gdybym miał wypisywać wszystkie swoje wymagania w tytule, to zabrakło by miejsca :)
Nie ma sprawy, teraz piszcie o Kacie, Tamrakac, czy innych.
Dla mnie temat jest już zamknięty.
eldritch
24-08-2009, 14:08
Jak dla mnie ten Tamrac ma też sporą wadę, jaką jest klapa dostępu otwierana w dół. Podobnie ma opisywany przeze mnie w innym wątku Jack Wolfskin, gdzie doświadczalnie sprawdziłem jak łatwo osobie postronnej wyciągnąć sprzęt. W przypadku Wolfskina wyciągało się całą wkładkę ze sprzętem jak czteropak piwa.
Boczna klapka dostępu nie jest taka zła, jak się wydaje. Oglądałem Lowepro Primus, i podoba mi się takei rozwiązanie. Dodatkowo dostęp do sprzętu od strony pleców, co całkowicie zabezpiecza sprzęt przed osobami postronnymi. Ba, nawet dostęp do górnej komory jest też od strony pleców. Centralnie mocowany statyw sprzyja wyważeniu plecaka. Wadą jest cena i w stosunku do niej pojemność plecaka. Ale koncepcja niezła.
Z dostępem do sprzętu od strony pleców jest jeszcze Crumpler Messenger Boy Half Photo BP (http://www.swiatobrazu.pl/torby_i_plecaki_fotograficzne__kolekcja_2009_od_cr umplera.html,6). Kwestia gustu, czy się podoba.
No właśnie - myślisz podobnie jak ja. Owszem Tamrac nie jest bez wad - ale ma ich stosunkowo niewiele: otwieranie tylnej klapy od tyłu w dodatku niezabezpieczone jedna klamerka jak w orionach i brak możliwości podpięcia statywu. Do tego jak dla mnie trochę za mała komora foto - ale musze sie przymierzyć i brak pokrowca od deszczu.
Jack Wolfskin to bardzo fajnie wyglądający plecak - tyle, że jego komora foto nie nadaje sie do niczego - przynajmniej wg. informacji ze zdjęć - nie ma tam za bardzo możliwości schowania aparatu z zapiętym obiektywem...! Ponadto nie ma możliwości przenoszenia statywu, ma sztywny stelarz (co mi się nie podoba) i w ogóle przekombinowane plecy w tym bas biodrowy, który mnie w takich małych plecakach denerwuje.
A, że najlepsze patenty ma ostatnio Lowka to fakt. Marzy, mi się flipside 350 - szerszy od 300 o 2-3 cm i posiadający dwie komory, dużą na sprzęt i malutką (jak w Katach) na "duperelki" jak mawia higienistka.
Co do Crumplera to jak dla mnie dyskwalifikują go dwie rzeczy, brak małych bocznych kieszonek (na napoje, na klucze, etc.) i mozliwości podpięcia statywu oraz przede wszystkim metroseksualny wygląd,fe... ;)
marcinez
24-08-2009, 15:57
[QUOTE=eldritch;1434322 Owszem Tamrac nie jest bez wad - ale ma ich stosunkowo niewiele: otwieranie tylnej klapy od tyłu w dodatku niezabezpieczone jedna klamerka jak w orionach [/QUOTE]
Co masz na myśli? Tamrac aero 75 otwiera się od "pleców"??
eldritch
24-08-2009, 16:12
skrót myślowy... ;) otwiera się od przodu - ale to jest Twój tył jak masz go na plecach... ;)
GoodMusicForever
24-08-2009, 23:37
Wejdzie na 100 - używam ten plecak. 40D 100-400 wchodzi w sam raz, także z założoną odwrotnie osłoną przeciwsłoneczną. Sigma 17-70 do niego dodatkowo także się zmieści. Na lampę już nie zostanie wiele miejsca, 430 raczej wejdzie, 580 noszę w górnej części. Plecak nie jest tak wygodny w wyjmowaniu sprzętu jak slingshot, ale za to lepiej się go nosi.
eldritch
25-08-2009, 13:41
który?