Zobacz pełną wersję : Jak przewozić sprzęt - może głupie pytanie.
terpsych
19-08-2009, 17:05
Cześć.
Wybieram się z moją małą rodziną na małe wczasy transportem lotniczym.
Jak, waszym zdaniem pakować sprzęt? Ładować go do bagażu głownego czy też wieźć w podręczym (nie będzie tego wiele -d300 plus dwa "małe obiektywy")
Może to głupie, ale nie wiem co byłoby lepsze.
t.
podręczny - tylko i wyłącznie. No chyba, ze nie zależy Ci na sprzęcie to wal do głównego ;) Rzucanie walizkami D300 powinien przetrwać ;)
kornikos
19-08-2009, 18:19
Jak mogles wogole pomyslec o tym zeby dac go do głównego?:)
Tylko podreczny,do głównego co najwyzej statyw
terpsych
19-08-2009, 18:23
Jak mogles wogole pomyslec o tym zeby dac go do głównego?:)
Jak widać mogłem. ;) Po prostu nie latam wiele i jakoś tak była taka opcja jak główny :O
T.
to co się dzieje z głównym na lotniskach to jakis sajgon. Te zabaweczki zawsze lepiej mieć przy sobie. W Grecji widziałem pewną walizeczkę - że ciągnąc ją z Polski po drodze byłaby w lepszym niż stanie, niż ta która wylądowała (chłopaki musieli nią nieźle rzucać)
Mój statyw już parę podróży w nadanym przeżył, ale słyszałem że i manfrotki łamią, tak więc mój miał szczęście ;-)
tak jak koledzy pisza podreczny, ponadto radzilbym korpus osobno, szkla osobno... zeby np. przy wkladaniu gdzies tam na polke, jak za chwile sasiad cos na ta polke polozy mocniej docisnie, przesunie etc. nie dzialaly dodtkowe sily na mocowaniu szkla z obiektywem...
tak jak koledzy pisza podreczny, ponadto radzilbym korpus osobno, szkla osobno... zeby np. przy wkladaniu gdzies tam na polke, jak za chwile sasiad cos na ta polke polozy mocniej docisnie, przesunie etc. nie dzialaly dodtkowe sily na mocowaniu szkla z obiektywem...
moze jeszcze w styropianem obłożyć ?,
nie przesadzajmy
moze jeszcze w styropianem obłożyć ?, nie przesadzajmy
jest w necie film obrazujacy wlasnie tego typu uszkodzenie... 24-70 z d3, torba upadla, cala sila
poszla po mocowaniu, szkielko do kasacji
w podręczny torbę ze sprzętem nawet niechowam do schowka na górę tylko pod fotel wciskam, grzecznie zapinam pas prostuję oparcie i jeszcze żadna(en)steward się nie czepił.
robsonzbydzi
20-08-2009, 08:47
Oczywiście podręczny, większość normalnych linii lotniczych dopuszcza torbę lub plecak foto jako dodatkowy bagaż podręczny ponad limit 1 szt na osobę. Inaczej w tanich liniach tam mogą być problemy. Generalnie na podróż nadaje się plecak np. orion trekker firmy lowepro idealnie pasuje do luku samolotowego w pionie więc nie zajmuje miejsca. Przy wkładaniu bagażu mała rada, pakuj swój bagaż w luk zawsze w kierunku ogona, po prostu przy lądowaniu hamowanie jest nieraz dość ostre i cały bagaż leci w lukach do przodu, lepiej żeby twój ze sprzętem był na wierzchu potem :-)
Dużo latam jeszcze nigdy nic mi się nie uszkodziło ze sprzętu foto.
michal.g
20-08-2009, 16:10
z instruktażu pakowania bagażu:
Bagaż rejestrowany nie może zawierać następujących przedmiotów:
* komputery, aparaty fotograficzne, kamery wideo, telefony komórkowe oraz inne urządzenia elektroniczne lub urządzenia techniczne i ich akcesoria;
Jak widać niektóre linie lotnicze wręcz zabraniają pakowania drogiego sprzętu do bagażu rejestrowanego, zdecydowanie lepiej nie ryzykować.
terpsych
20-08-2009, 16:33
Hehe, nawet jesli mialem przeblysk antygeniuszu, to teraz chyba juz wiem co mam robic :)
T