Zobacz pełną wersję : T17-50 na Tokina12-24
Witam. Może jakaś porada mi się przydarzy ze strony forumowiczów: mam tamrona 17-50 i zastanawiam się czy bardzo źle uczynię jeśli zamienię go na tokine 12-24 f4? Szerzej ale ciemniej, fotografia ślubna - przy czym korzystam głównie ze stałek N50mm 1,4 i teraz trochę N35mm 1,8. Z tamrona korzystam jak muszę miec trochę szerzej, ale fajnie byłoby jeszcze szerzej... Proszę o nie spinanie się niepotrzebnie tylko o luźną dyskusję... :)
oooo ... widzę że ciężki temat, może jednak ktoś coś ...?
Patryk Blaut
20-08-2009, 00:50
Nie, nie zamieniałbym. Drugie body dokupiłbym do tych ślubów i dla tych szkieł
Ja bym wolał Tokinę 11-16/2.8, odkąd jest na rynku nie widzę sensu kupowania szerokich zoomów ze światłem gorszym niż 2.8.
Dodatkowa zaleta tej Tokiny: przy 15-16mm pokrywa pełną klatkę... (a jak otworzysz szerzej, to wystarczy podkadrować).
A no właśnie - zasadniczo zgadzam się z Patrykiem, lepiej dokupić drugie body tak w ogóle.
Ta Tokinka jest super. Robię nią śluby, a światło 4 spokojnie daje radę. Spokojnie na pełnej dziurze mozna focić. Ja swego czasu zamieniłem Tokinę 16-50 która była moim najszerszym obiektywem na Tokinę 12-24 i Nikkora 28-70 Afs.
Tokina 11-16 na pewno byłaby lepsza, ale chodzi o kwestię finansową (dziura budżetowa tak zwana...) - a przy zamianie na 12-24 praktycznie nie muszę dokładac :). Dzięki za odpowiedzi.
A jak w tej tokinie 11-16 z aberracjami ?
Patryk Blaut
25-08-2009, 20:27
A jak w tej tokinie 11-16 z aberracjami ?
nieźle http://www.photozone.de/canon-eos/379-tokina_1116_28_canon?start=1
to czytałem. Ale może wypowiedzą się właściciele lub użytkownicy tego szkła
Jednym z użytkowników jest Ken Rockwell, możesz poczytać na jego stronie :-)
Ogólnie po tym co widziałem w sieci, kupiłbym w ciemno 11-16/2.8, gdybym nie potrzebował czegoś jeszcze jaśniejszego i do pełnej klatki zarazem (chociaż przypominam, że ten obiektyw przy 15-16mm pokrywa pełną klatkę, więc to dobry zakup nawet dla tych, którzy planują przesiadkę na FX). Czekam na 24/1.4 Nikona, ale jak się tej jesieni nie doczekam, to pomyślę o tej Tokinie, albo Sigmie 20/1.8.