PDA

Zobacz pełną wersję : 500mm opteka test.

wcichocki
17-08-2009, 23:03
Witam.

Dzień po zakupie miałem w planie już sprzedać ten obiektyw, bo nie szło zrobić zdjęcia. Wciąż albo za ciemno, albo za jasno. Teraz jak obiektyw wisi na ebay'u, to pobawiłem się nim trochę. Zdjęcia z bliskiej odległości wychodzą w miarę, ale coś dalej już nie daje rady.

Wrzuciłem 'efekt' tego obiektywu, na przestroge :P
www.wcichocki.wordpress.com
(www.wcichocki.wordpress.com)
A z drugiej strony sam nie wiem co myśleć o tym obiektywie. Proszę o opinie co do jakości zdjęć zrobionych tym obiektywem. Ja osobiście nie potrafie zobaczyć konkretnej różnicy, bo to dopiero mój drugi obiektyw.

Pozdrawiam.

ryszkut
20-08-2009, 10:33
dla mnie jest to totalne mydło. jeśli nie masz czysto hobbystycznego parcia na strzelanie do ptaków to nie warto trzymać takiej rury.

to jest ciamciang lustrzany czy ten który ma 9999999m długości? bo to też istotne. lustrzany jest beeeee, a ten długi jest mniej beeee choć nie zachwyca

Jester
23-08-2009, 21:28
Ciamciang 500 mm w cenie ok. 500 zl to nie taki zły interes - 1 zł za każdy mm ogniskowej :D jakiś czas temu którys z forumowiczów zamieszczał test Samyanga 500 mm f/8 w 'ulepszonej' wersji (nie pamietam oznaczenia) zdjęcia jakichś gołębi czy coś takiego. Wyniki były w miarę przyzwoite . Ja sam miałem okazję fotografować dzikie gęsi nad Biebrzą Walimexem 650-1300 f/ 8-16. Powodów do wielkiego zachwytu moze nie bylo - ostrość taka sobie, utrzymywanie kontrastu też marne. Generalnie trzeba potem dziobac w PS zeby dalo się ogladac. Ale w sumie lepsze to niż kadrowanie z tele 200 mm ;)

karolt
24-08-2009, 13:15
Ale w sumie lepsze to niż kadrowanie z tele 200 mm ;)

Masz jakieś zdjęcia na poparcie tej tezy? Chętnie bym zobaczył, bo to by sporo mi powiedziało na temat, czy w ogóle warto wchodzić w te ciamciangi.