PDA

Zobacz pełną wersję : sesja-pozowanie za zdjęcia- ile zdjęć dla modelki?

cygi12
17-08-2009, 21:53
Witam mam pytanie jak w temacie. Przy umowie z modelką "pozowanie za zdjęcia" ile dajecie zdjęć modelce? Wiadomo ze na sesji nacyka się tego trochę ale ile z tego wybrać i dać modelce, czy nefy też dajecie i jak z obrubką( modelce może się nie spodobać ) obrabiacie tak jak by prosto z puszki wyszłło czy wg własnego uznania?

jeśli pomyliłem działy to proszę o przeniesienie

pozdrawiam

coroner
17-08-2009, 21:57
Obrabiam jak mi się podoba. Oddaję 10-20 zależnie ile wyjdzie

Andrzej Olender
17-08-2009, 22:19
Witam mam pytanie jak w temacie. Przy umowie z modelką "pozowanie za zdjęcia" ile dajecie zdjęć modelce? Wiadomo ze na sesji nacyka się tego trochę ale ile z tego wybrać i dać modelce, czy nefy też dajecie i jak z obrubką( modelce może się nie spodobać ) obrabiacie tak jak by prosto z puszki wyszłło czy wg własnego uznania?

jeśli pomyliłem działy to proszę o przeniesienie

pozdrawiam

Podobnie jak poprzednik, obrabiam pod swój gust. To Ty kreujesz fotografię czy to robiąc samym aparatem czy końcową obróbką w domu. W żadnym wypadku NEFów nie daję. Liczba waha się od 10 do 30 fotografii w zależności czy modelka ma do dyspozycji więcej ubrań do zróżnicowania sesji. Oczywiście w połączeniu z pomysłami fotografa, scenerią itd. Sam jestem ciekawy jak sytuacja się przedstawia u innych kolegów/koleżanek z forum.

stock
17-08-2009, 22:28
oddajesz tyle ile masz zapisane w umowie. 20 styka ;)
oddaję zdjęcia obrobione:
1. jpg w rozmiarze maxymalnym
2. te same jpg zmniejszone i wyostrzone pod portfolia internetowe modelki (maxmodels, jej www itp )

yanoosh
17-08-2009, 22:33
Wg przelicznika: 1 zdjęcie / 1 godzina sesji

cygi12
17-08-2009, 22:39
heh to z 5cio godzinnej sesji 5 zdjęć :D Coś trochę mało chyba :>

A czy dajecie swój podpis na zdjęciach ?

yanoosh
17-08-2009, 22:46
heh to z 5cio godzinnej sesji 5 zdjęć :D Coś trochę mało chyba :>

Albo ilość, albo jakość - wybór należy do Ciebie ;)

stock
17-08-2009, 22:55
słusznie - natomiast Januszu trzeba też brac pod uwagę, ze nieco inaczej się działa w plenerze, na ulicy niż w studio z pełnym wizażem i stylizacja która trwa ;)
Niemniej podejście jest zacne i do tego należy dążyć - JAKOŚĆ zamiast ILOŚCI ;)
Ja z plenerowych nie daję więcej jak 15-20 zdjęć.

Kundzior
17-08-2009, 22:58
Ile wyjdzie fajnych wg. Ciebie. Nikt na tym nie traci.

coroner
17-08-2009, 23:03
słusznie - natomiast Januszu trzeba też brac pod uwagę, ze nieco inaczej się działa w plenerze, na ulicy niż w studio z pełnym wizażem i stylizacja która trwa ;)
Niemniej podejście jest zacne i do tego należy dążyć - JAKOŚĆ zamiast ILOŚCI ;)
Ja z plenerowych nie daję więcej jak 15-20 zdjęć.

Też pisałem o plenerowych. Ze studia więcej jak 10 nie oddaję. A i tak jak stock oddaję JPG'i w 2 rozmiarach. 12 MPX do wywołania i zmniejszone, pod www (najczęściej wymiary maxmodels, czasem pod portfolio modelki np pod carbonmade czy jej własną www, niekiedy nawet pod naszą-szkapę, jeśli sobie zażyczą)

Kundzior
17-08-2009, 23:08
Ja osobiście daję 1024x1024, a jak chce wywołać to się ze mną kontaktuje (o dłuższy bok mi chodzi).

cygi12
18-08-2009, 08:19
dzięki za odpowiedzi. A jak jest z tym podpisem na zdjęciach ?

coroner
19-08-2009, 15:56
dzięki za odpowiedzi. A jak jest z tym podpisem na zdjęciach ?

Jak ze wszystkim - zależnie jak się umówisz :) generalnie przy TFP często się widzi logo/podpis fotografa na zdjęciu, więc sądzę, że można.