Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Irlandia w kwadracie;)
Mam i ja......
Zafascynowany kwadratem i dzielami pewnego pana...:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/2je3ajq-2.jpg
źródło (http://i27.tinypic.com/2je3ajq.jpg)
Fortaigne
17-08-2009, 16:55
nice landszafcik :)
Popisałeś sie teraz, naprawde dobrze jest, bez ściemy.
Popisałeś sie teraz, naprawde dobrze jest, bez ściemy.
jest swietnie :-D
Mosquito
17-08-2009, 17:33
A ja się przyczepię, choć zdjęcie jest faktycznie bardzo dobre.
Może się czepiam, ale myślę że niezupełnie bez powodu. Chodzi mi o niebo. Zwykle niebo jaśniejsze jest od tego co widzimy na ziemi, nasze oczy przyzwyczajone są do takiej sytuacji, w związku z czym gdy proporcje jasności zostają odwrócone, tj. niebo jest ciemniejsze od ziemi, odbieramy taki widok jako nienaturalny. Myślę, że w przypadku tego zdjęcia pojawił się ten problem. Niebo wydaje się być ciemniejsze od klifu i morza, przez co pomimo dokładnego maskowania, gdy pierwszy raz spojrzałem na to zdjęcie poczułem że coś w tym widoku nie gra.
Tak jak pisałem, pewnie niepotrzebnie się czepiam, ale IMO gdybyś rozjaśnił niebo, zdjęcie stałoby się bardziej naturalne.
Nikonozaur
17-08-2009, 17:39
Fota z klimatem, nie mam pytań.
hehe dzieki....teraz czekam na Kultena:)
Może się czepiam, ale myślę że niezupełnie bez powodu. Chodzi mi o niebo. Zwykle niebo jaśniejsze jest od tego co widzimy na ziemi, nasze oczy przyzwyczajone są do takiej sytuacji, w związku z czym gdy proporcje jasności zostają odwrócone, tj. niebo jest ciemniejsze od ziemi, odbieramy taki widok jako nienaturalny. Myślę, że w przypadku tego zdjęcia pojawił się ten problem. Niebo wydaje się być ciemniejsze od klifu i morza, przez co pomimo dokładnego maskowania, gdy pierwszy raz spojrzałem na to zdjęcie poczułem że coś w tym widoku nie gra.
No mozliwe ze dobrze by zrobilo gdybym osobno dopracowal sam ocean.....
żeby nie było że wszyscy słodzą... :)
widać ślady po niedokładnym maskowaniu, szczególnie niebo/gleba
Nie zachowałeś, proporcyji mocium panie między wyciąganiem gleby i podkreślaniem nieba - efekt jakby zdjęcie było posklejane z dwóch i to dość niezdarnie...
Przywróć naturalną wersję tylko troszkę popracuj krzywymi i będzie zaje...biozka... ;)
żeby nie było że wszyscy słodzą... :)
widać ślady po niedokładnym maskowaniu, szczególnie niebo/gleba
Nie zachowałeś, proporcyji mocium panie między wyciąganiem gleby i podkreślaniem nieba - efekt jakby zdjęcie było posklejane z dwóch i to dość niezdarnie...
Przywróć naturalną wersję tylko troszkę popracuj krzywymi i będzie zaje...biozka... ;)
A moze tak?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/idt53k-1.jpg
źródło (http://i31.tinypic.com/idt53k.jpg)
Mosquito
17-08-2009, 19:08
No mozliwe ze dobrze by zrobilo gdybym osobno dopracowal sam ocean.....
Moim zdaniem nie ocean, a jasność nieba, albo chociaż Opacity warstwy, którą niebo korygowałeś.
Może są i jakieś błędy (ja ich nie dopatrzyłem) ale powiem szczerze, że mnie chyba nigdy nie uda się strzelić takiej ślicznej foty.
Moim zdaniem nie ocean, a jasność nieba, albo chociaż Opacity warstwy, którą niebo korygowałeś.
Prawda jest taka ze z lewej (nad ladem) byly okrotne ciemne chmury a nad samym oceanem byla waska perzerwa.....stad swiatlo....wlasnie wstawilem wersje lekko poprawiona:)
Dzieki za rady!
Może są i jakieś błędy (ja ich nie dopatrzyłem) ale powiem szczerze, że mnie chyba nigdy nie uda się strzelić takiej ślicznej foty.
Nie jest chyba az tak dobrze........nie mow nigdy bo to nie prawda...!
O ile co do kadru zgadzam się poprzednikami - uważam, że jest udany, to obróbka jest zła moim zdaniem.
Zbyt wyraźnie podzieliłeś kadr na część jaśniejszą - klif i morze i ciemniejsze niebo. Fakt, że linia lądu i morza zlewa się niemal w jedną tylko ten efekt potęguje.
Z tych dwóch zdjęć dwójka wydaje mi się ładniejsza, przy czym ja sam pociągnąłbym jeszcze na masce pędzelkiem celem przyciemnienia samego morza, max. 2 cm od linii horyzontu.
MZ gdzieś się w tej obróbce pogubiłeś (Gdyby tu był Bombel to by Cię tu zaraz naprostował ;) )
Zobacz na granicę nieba z wodą. Jest straszny przeskok jasności. Wygląda to bardzo nienaturalnie. Z resztą poprzednicy już to zauważyli. Poza jasnością zwróć uwagę jeszcze na kolorystykę.
Przy takim kolorze nieba, woda wydaje się być zbyt "zimna"
Mnie sie podoba, szczególnie to że prawie idealnie zgrałes linię horyzontu z płaszczyzną klifu. Przez to powstała trójdzielna kompozycja w kwadracie. Bardzo fajna fota
robi wrażenie
szczególnie to że prawie idealnie zgrałes linię horyzontu z płaszczyzną klifu.
dla mnie wersja 2 super, ehhhhh..... też mi się klify marzą - może kiedyś :mrgreen:
GUINNESSts
17-08-2009, 23:13
Ja to Ci tu panie rad raczej nie dam. Chociaz niebo nieco matowe i bez zycia. Ale nieco. I jak juz jedziesz kwadratowo jak tamten pewien Pan, to on zwracajac szczegolna uwage, powinien napisac, ze lekko leci w lewo. Doslownie tyci i na dodatek klify to poteguja. To tak zwane czepianie sie czegos co jest ladne i dobrze zrobione a nie chce sie z zazdrosci wychwalac:):):)
2 bardziej mi podchodzi, faktura i kolorki nieba super:)
.........to on zwracajac szczegolna uwage, powinien napisac, ze lekko leci w lewo. Doslownie tyci i na dodatek klify to poteguja. To tak zwane czepianie sie czegos co jest ladne i dobrze zrobione a nie chce sie z zazdrosci wychwalac:):):)
Zalecam dokladnie sprawdzic...nie leci nawet o milimetr;)
Kadr bardzo mi się podoba. :) Wolę jedynkę - bardziej klimatyczna , na dwójce choć skałki bardziej są wyraziste i niebo jaśniejsze, jednak dla mnie zieleń jest za jaskrawa.
robi wrazenie prosze Pana Fotografa...
malasana
18-08-2009, 08:00
Piekny kadr, udane zdjecie. Lepsza jest dwojka, bardzo mi sie podoba.
Marcin T
18-08-2009, 09:45
Greg, kadr i kolory są bardzo fajne ale mam pytanie: Nie ma tu specjalnie wielkich kontrastów więc czemu bawisz się w te dzielenie ziemi i nieba?
Przecie taki kadr można naświetlić na miejscu bez wielkich problemów.
Greg, kadr i kolory są bardzo fajne ale mam pytanie: Nie ma tu specjalnie wielkich kontrastów więc czemu bawisz się w te dzielenie ziemi i nieba?
Przecie taki kadr można naświetlić na miejscu bez wielkich problemów.
Z prawej dosc mozne kontrastowe niebo i chec stworzenia dramatycznego klimatu na niebie......fakt moze przesadzilem;)
poprawiona dwojeczka lepsza - jeszcze raz uznanie za fotę :-D
Kadrowo jest fajnie ale obróbka zupełnie do mnie nie trafia