Zobacz pełną wersję : D80 z 18-70 czy 18-135?
Witam
mam wlasnie maly dylemant. Przymierzam sie do D80 ale to dosc spory wydatek wiec chce zainwestowac w body narazie bawiąc się z obiektywami kitowymi :)
i wlasnie, jaki obiektyw jest lepszy? 18-70 (ma teoretycznie wieksza jasnosc) czy 18-135 (te 65mm to dosc sporo :P ) Prosze o pomoc :)
ps. mam jeszcze drugie małe pytanko - apropo sklepów internetowych. Tam mozna kupic duzo taniej aparat, ale slyszalem o gwarancji "sklepowej" a nie danej przez "nikon polska" lub tzn "gwarancji europejskiej". Moglibyscie wyjaśnić różnice ? :) Zastanawiam sie nad 3 sklepami internetowymi - BlueSklep, Agito oraz FotoBasia.
/pozdrawiam
Poszukaj w archiwum , bylo niedawno o tym.
Wypowiedzialo sie kilka osob.
oki dzieki, poczytalem :) a wczesniej szukalem podobnego postu ale najwidoczniej go przeoczylem (drugim razem szukalem dokladnie :P )
czyli dylemat dalej jest :P
a coz pytaniami o gwarancji i sklepach?
mariuniu
03-10-2006, 21:08
Agito.pl sprzedaje aparaty nikon pochodzące z dystrybucji Nikon Polska więc tu ndostaniesz gwarancję nikon polska. Osobiście polecam agito.pl oraz oczywiście imfoto.pl. Robiłem zakupy w obydwo i są to stuprocentowe pewniaki. Pozdrawiam.
Tutaj jest napewno gwarancja Nikon Polska. Wiem, bo sam kupilem.
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=10&_shi=-15&kategoria=7
Jako bonus jest super obsluga ;-)
BugsBunny
03-10-2006, 21:12
oki dzieki, poczytalem :) a wczesniej szukalem podobnego postu ale najwidoczniej go przeoczylem (drugim razem szukalem dokladnie :P )
czyli dylemat dalej jest :P
a coz pytaniami o gwarancji i sklepach?
Kupiłem w Agito - przesyłka gratis, kurier następnego dnia, aparat z polskiej dystrybucji, karta gwarancyjna europejska i Nikon Polska, faktura zakupu, cena korzystna. Żadnych uwag krytycznych.
andrzej500
03-10-2006, 21:50
18-135 i wszystko
Jeden z pierwszych (nie liczę KR) testów 18-135 jest tutaj:
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/993/cat/13
Jak piszą, jest to obiektyw konstruowany na ostrość, trochę kosztem innych parametrów. I ta ostrość, jeżeli wierzyć wykresom jest naprawdę dobra.
Czyli... co kto lubi i co komu potrzebne - to kupować :-)
Czy ktoś zrobił może wreszcie 2zdjęcia tymi szkłami i pokazał różnicę??
Wykresy to wykresy, ja chcę zobaczyć zdjęcia bo to one mają być efektem moich zakupów.. a nie wykresiki.
fotograf62
04-10-2006, 18:10
Witam
Przymierzam sie do D80 ale to dosc spory wydatek wiec chce zainwestowac w body narazie bawiąc się z obiektywami kitowymi :)i wlasnie, jaki obiektyw jest lepszy? 18-70 (ma teoretycznie wieksza jasnosc) czy 18-135 (te 65mm to dosc sporo :P ) Prosze o pomoc :)
ps. mam jeszcze drugie małe pytanko - apropo sklepów internetowych. Tam mozna kupic duzo taniej aparat, ale slyszalem o gwarancji "sklepowej" a nie danej przez "nikon polska" lub tzn "gwarancji europejskiej". Moglibyscie wyjaśnić różnice ? :) Zastanawiam sie nad 3 sklepami internetowymi - BlueSklep, Agito oraz FotoBasia.
/pozdrawiam
Spieszę Ci z odpowiedzią, też miałem dylement co Qpić 17-70 jasny czy ciemniejszy 18-135 i zdecydowałem się na dłuzszy. Więcej mozna zrobić a jakość też jest dobra.
Jeżeli chodzi o sklepy internetowe to kupiłem za 4100 body i lufe. Ale nie polecam tego klienta, trudny gość i oszołom. Transakcja poza allegro by nie placił prowizji, przysłal towar podsteplował gwarancję bez podpisu i bez wypisu, ponadto tydzień dopraszałem się o paragon. Dostałem paragon dzisiaj lecz na nim widnieje zanizona cena a w treści napisane że to aparat cyfrowy. Podam tylko że to hdvsony (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2866082) i tego użytkownika nie polecam.
fotograf62
Mógłbyś porobić kilka fotek tym obiektywem?? Może znasz kogoś z 18-70 - dałoby rade małe testy zdjęciowe przeprowadzić?? To raz na zawsze skończyło by problem.
cichy271
05-10-2006, 04:15
ja przed zakupem też sie dylematowałem - który.
Rozmawiałem jednak z dwoma zaufanymi fotografami i spoko gościem na prezentacji D80 w Katowicach.
Wszyscy potwierdzili mi, że z zoomami jest tak, że najlepiej jeśli górna ogniskowa nie przekracza 3 krotności dolnej - wtedy optyka nie jest aż tak bardzo "naciągana" i "wysilona". Nie kumałem bazy, ale jakos intuicyjnie czułem, że maja racje. I kupiłem z 18-70. Jestetm z Sosnowca - jakby ktos chciał zrobic porównania - służe pomocą...
cichy271 teopretycznie wiem że 18-135 jest gorszy.. pytanie czy zauważalnie.
Testy można by zrobić :) Kto ze Śląska lub Zagłębia chętny na minitng piwno fotograficzny?
cichy271 teopretycznie wiem że 18-135 jest gorszy.. pytanie czy zauważalnie.
Testy można by zrobić :) Kto ze Śląska lub Zagłębia chętny na minitng piwno fotograficzny?
Ja się chętnie pisze , zresztą już kiedyś dawałem propozycję.
Tylko proszę nie w ten weekend.
Madziulek
05-10-2006, 10:34
Czy ktoś zrobił może wreszcie 2zdjęcia tymi szkłami i pokazał różnicę??
Wykresy to wykresy, ja chcę zobaczyć zdjęcia bo to one mają być efektem moich zakupów.. a nie wykresiki.
Ja robiłam zdjęcia szkłem 18-135 mm ..można obejrzec w kategorii sport - VII zlot Porsche - Poznań
Moge też jakieś podesłać na PW ,robiłam też małe testy...bardzo małe :)
Generalnie szkiełko jak za tą cene przyzwoite osobiście bym jednak nie kupiła ....
w nowym Chip Foto Video jest test porównawczy dla Canona 400d i Nikona D80 - warto poczytać;) i zobaczyć kto wygrywa:)
Jest też test tego nowego szkiełka 18-135 - radzę tam zajrzeć i poczytać. Generalnie - nie jest zbyt dobrze z tym nowym KITem.
Madziulek
05-10-2006, 11:03
....Jest też test tego nowego szkiełka 18-135 - radzę tam zajrzeć i poczytać. Generalnie - nie jest zbyt dobrze z tym nowym KITem.
Uważam że nie powinno się do konca kierować testami z gazetek...
Być może warto zajrzeć na specyfikacje techniczną ,być może porówniania z jakimś innym szkłem , a co do opini to różnie bywa...
Nie robiłam zdjęc 18-70 i raczej nie zrobie a nawet nie chce ale jeśli mam się wypowiedzieć o 18-135 ,bo miałam okazje nim robic zdjęcia zupełnie przypadkowo ,to powiem tak :dla kogoś kto chce lub musi kupic Kit.. zakres uniwersalny...18-135mm powinno wystarczyć i napewno się przyda ,dla kogoś kogo nie stać na poczatek na dwa obiektywy a lubi szeroki kąt i większy zoom niż 18-70 ....to zależy na czym komu bardziej zależy optyka czy zoom z gorszą optyką...
w tego typu obiektywach zawsze trzeba iść na jakiś kompromis..
a pozatym obiektyw ma swoje wady..jak wiele innych napewno :-)
teoria, teoria, teoria...
To że 18-135 jest gorszy to oczywiste - musi być!!
ALE CZY TO BęDZE WIDOCZNE NA ZDJęCIACH??
-->fotograf62
Z tego wynika że hdvsony to typowy oszust podatkowy ... też bym unikał typka bo może być problem z wyegzekwowaniem gwarancji ...
Co do aparaciku, to kupilem body w techmarkecie (tzn dostawa mi przyleci w nastepnym tygodniu :P ) z zapewnien pani (a wieze jej na słowo) aparaty sa dystrybucji Nikon polska, z polska gwarancja nikona oraz normalna instrukcja obslugi :) wszystko sie okaze w nastepnym tygodniu bo sprzet odbieram osobiscie :)
teraz zostaje kwestia obiektywu, domyslam sie wlasnie ze 18-135 jak kazdy duzy zoom ma wieksze znieksztalcenia, z drugiej strony, duzo fajniejsza uniwersalnosc :) a moze dozbieram na inne lepsze szkło, i coś ciekawszego kupie... sam nie wiem :P
dzieki za pomoc :)
Bonnum, ja salomon i też z Chorzowa i piwny jak najbardziej jestem i z Kecifem zaznajomiony także....... również otwarty na propozycje ........ piwno foto
Madziulek
07-10-2006, 13:33
Pojawił się test obiektywu 18-135
na optyczne :
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=44
mhmh nie no w takim razie 18-135 odpada, a stary dobry 18-70 zostanie :)
jednak mam teraz pare watpliwosci co do d80 po temacie z przepalaniem zdjec :(
Cześć! Kupiłem D80 2 tygodnie temu w www.fotozakupy.pl aparat odebrałem sam w sklepie ale wysyłają kurierem(chyba nawet gratis>>można sprawdzić na http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539 )Patrzę jeszce raz do pudełka i JEST oryginalna gwarancja Nikon /distributor NIKON BV THE NETHERLANDS/ JEST ORYGINALNA POLSKA INSTRUKCJA.Wtedy różnica między NIMI a Fotobasia była +50zl ale cena spada.Można negocjować.Co z tego ,że dziś TO 200zł mniej ....ALE ja już aparat MAM i robię zdjęcia :-) Wcześniej 2 lata CZYTAŁEM + PORÓWNYWAŁEM a czas leciał i ZAWSZE BYŁO coś nowszego ,lepszego ale ZAWSZE droższego!!
Kupiłem do D80 Sigmę 24-70 f/2,8 EX DG Macro na http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?idr=1&idp=0&oper=3&list=1&id=205 Cena napewno najniższa a na TYM szkle pracują zawodowcy.JASNY obiektyw ważna rzecz:-)
hehe mialem tak samo, tez porownywalem od dawien dawna, a tak bardziej na powaznie od poczatku wakacji (jakos koniec czerwca, poczatek lipca) a dzis mamy pazdziernik, i aparatu dalej nie mam :P ale jest juz zamowiony :)
co do szkla, nic o nim nie slyszalem, ale wydaje sie byc calkiem calkiem :)
salomon (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5926) nabyłem D80 z kitem 18-70.. ale plenerek piwny i tak by nie zaszkodził ;)
salomon (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5926) nabyłem D80 z kitem 18-70.. ale plenerek piwny i tak by nie zaszkodził ;)
Pamiętajcie o mnie jak dogracie jakiś termin,
No to kto da jakąś propozycję terminu i miejsca??
cichy271
11-10-2006, 04:33
Ja też sie pisze, czasami jednak brak czasu nie pozwala mi śledzić forum więc jakby co to dajcie znać o jakimś terminie GG-6963790.
Pozdrawiam