PDA

Zobacz pełną wersję : Małe studio...

K.Piechowicz
17-08-2009, 15:09
Witam,

Ostatnio przeglądałem ofertę funsports. Jednak zestawy zupełnie nie spełniają moich potrzeb. Chciałbym stworzyć w pomieszczeniu 4x4. Miejsce moich prywatnych zdjęć, na własne potrzeby - żadna komercja.

Potrzebuję stworzyć coś w granicy 1000~1500 zł.

Chciałbym aby ten zestaw, który mi zaproponujecie/doradzicie nie był ubogi. Dobrze by było gdyby posiadał wysokie statywy, lampy wyzwalane na pewno nie przez kable. Proszę o kilka sugestii związanych z tematem.

Jacek_Z
17-08-2009, 15:36
Potrzebuję stworzyć coś w granicy 1000~1500 zł.

Chciałbym aby ten zestaw, który mi zaproponujecie/doradzicie nie był ubogi. Za te pieniądze będzie bardzo ubogi.

Właściwie podstawa to 2-3 lampy o mocy 300 WS, statywy, parasolka, softboxy z systemem mocowania bowensa - w najtańszym chińskim wykonaniu to kwota 2,5 - 3 tys. To jest minimum na którym da sie pracować i które można rozbudowywać. Tak jak D3000 z kitem 18-55.
Można taniej? Można. Tak samo, jak można nie kupować lustrzanki, a aparat kompaktowy. Analogia dość trafna i chyba oddaje poziom sprzętu jaki mamy zamiar nabyć.

Wiele osób zakłada przydomowe studia, pyta tu o tanie zestawy. Wystarczy poszperać.

Sprzęt studyjny (oświetlenie i wyposażenie studia) kosztuje więcej niż body z optyką razem wzięte. Nie wiem czego się spodziewacie za kwoty mniejsze niż najprostsze z body D3000 czy za równowartość jednego obiektywu i to raczej kitowego. Dobre studio (światło itp) kosztuje więcej niż D3x ze wszystkimi topowymi szkłami razem wzięte.

Bartek - NinoVeron
17-08-2009, 15:42
wysokie statywy to koszt ok. 70-75 zł sztuka za np. bardzo popularne W-806 (295 cm)
koszt wyzwalaczy radiowych (tych zwykłych chińskich) to ok. 100-140 zł
jeśli chodzi o tła to na początek wystarczą zwykłe polipropylenowe

ilosc i moc lamp musisz sobie sam dopasowac ... ale wiecej jak dwie lampy max 300 Ws na początek nie będą Ci potrzene

K.Piechowicz
17-08-2009, 15:56
właśnie , o to mi chodzi - o cenne wskazówki...a nie mówienie mi o tym że takie coś nie wypali... nie chcę być traktowany jak profesjonalista, któremu mówi się chłopie na co Ci to, sprzedaj i kup sobie za to chleb - dlatego Jacek_Z tym bardziej od moderatora chciałem uzyskać lepsze info

bartos - dokładnie tak jak piszesz o to mi chodzi, chciałbym sprawdzony sprzęt... a nie taki który kupię i jedno z drugim będzie się gryźć, nawet chińszczyzna może częściowo zastąpić sprzęt z górnej półki, może kiedyś Jacka wezmę zdanie pod uwagę... mi potrzebny sprzęt do nauki, na prywatne cele, nie poza studio czy na sprzedaż....

mmmak
17-08-2009, 16:03
Chciałbym stworzyć w pomieszczeniu 4x4

takie małe studio to "syf":) wiem co mówie bo takie mam. nie ma miejsca na rozstawienie lamp, modelki nie da sie od tła odsunac a to mocno ogranicza

no i jak Jacek napisał - studio to skarbonka bez dna. Mozna kupic cy100 ale na niedługo starcza, byle jakie małe softy sa do nich.
Min to 300Ws - do tej mocy mozna juz dobierac softy i inne akcesoria ale na to trzeba miec miejsce. statyw 806 troche zajmuje do tego lampa i soft 80 X 120. przy 2 lapch juz nie wiele zostaje miejsca.

lepiej zebrac sie w 2,3 osoby i wynajac jakies pomieszczenie albo kozystac ze studia znajomego. wszystko kwestia dogadania ale i tak lepsze niz pomieszczenie 4 X 4

nawet chińszczyzna może częściowo zastąpić sprzęt z górnej półki

i tu sie myslisz.

minimum to chyba wyzwalacze powerluxa inna chińszczyzna jest zawodna. do puki robisz zdjecia żone, dziewczynie etc to wszystko ok, ale jak weźmiesz modelke a gorzej jak trzeba by było jej zapłacic i do tego wizazystke to nie odpalające lampy z powody kiepskiego wyzwalacz moga doprowadzic człowieka do szału

dolicz do ceny takze swiatłomierz jakies min 600zł.

zaraz ktos powie ze mozna to zrobic taniej ale dosc mocno ograniczonym komfortem pracy

K.Piechowicz
17-08-2009, 16:08
zawsze mam poddasze użytkowe - ok 10x8x4 (dlug x szer x wys), zawsze moge z niego skorzystac,

Jacek_Z
17-08-2009, 16:16
właśnie , o to mi chodzi - o cenne wskazówki...a nie mówienie mi o tym że takie coś nie wypali...
nie mówie, że nie wypali, ale że za mało na to przeznaczasz.

nie chcę być traktowany jak profesjonalista, któremu mówi się chłopie na co Ci to, sprzedaj i kup sobie za to chleb - dlatego Jacek_Z tym bardziej od moderatora chciałem uzyskać lepsze info
dałem ci info jakie chciałeś. Ja pisałem o tanich chińskich lampach, a nie o żadnym polskim czy zachodnim sprzęcie. Profi musi wydac na studio (i to bardzo skromniutkie) w okolicach 10 tys, jak chce miec "wszystko" ale bez szału to ze 30 tys. Duże studia maja sprzętu za powyżej 100 tys. Ja ci o tym nie pisałem, ja pisałem o skromniutkim, ale sensownym i dającym się rozbudowywać za nieco ponad 2 tys. O podstawach i pieniądzach wydanych z głowa, a nie wyrzuconych na nierozbudowywalne zestawiki.

bartos - dokładnie tak jak piszesz o to mi chodzi, chciałbym sprawdzony sprzęt... a nie taki który kupię i jedno z drugim będzie się gryźć, nawet chińszczyzna może częściowo zastąpić sprzęt z górnej półki, może kiedyś Jacka wezmę zdanie pod uwagę... mi potrzebny sprzęt do nauki, na prywatne cele, nie poza studio czy na sprzedaż....pytasz doświadczonych, ale ich opinie odrzucasz na podstawie jakiej? Tanie lampy o malutkiej mocy sa niestety pułapką, bo to jest kiepskie funkcjonalnie (z wielu powodów), mają głeboko osadzone palniki i nie mają "uniwersalnego" mocowania akcesoriów. Ich kupno to wpuszczenie sie w kanał. Takie jest moje zdanie (a cos na ten temat wiem).

papajpo
17-08-2009, 16:21
nie mówie, że nie wypali, ale że za mało na to przeznaczasz.

dałem ci info jakie chciałeś. Ja pisałem o tanich chińskich lampach, a nie o żadnym polskim czy zachodnim sprzęcie. Profi musi wydac na studio (i to bardzo skromniutkie) w okolicach 10 tys, jak chce miec "wszystko" ale bez szału to ze 30 tys. Duże studia maja sprzętu za powyżej 100 tys. Ja ci o tym nie pisałem, ja pisałem o skromniutkim, ale sensownym i dającym się rozbudowywać za nieco ponad 2 tys. O podstawach i pieniądzach wydanych z głowa, a nie wyrzuconych na nierozbudowywalne zestawiki.

pytasz doświadczonych, ale ich opinie odrzucasz na podstawie jakiej? Tanie lampy o malutkiej mocy sa niestety pułapką, bo to jest kiepskie funkcjonalnie (z wielu powodów), mają głeboko osadzone palniki i nie mają "uniwersalnego" mocowania akcesoriów. Ich kupno to wpuszczenie sie w kanał. Takie jest moje zdanie (a cos na ten temat wiem).

dobrze goda wódki mu dać. Jeśli chodzi o moje zdanie to kupuj raz a porządnie i systemy które dają się rozbudowywać... powodzenia

Bonzo
17-08-2009, 16:23
widze że w dalszym ciągu nie wyszło z mody dla początkującego i uczącego się polecanie sprzętu z górnej półki :) najlepiej jabyś postawił od podstaw studio o powierzchni kilkuset metrów garderoby łazienki itd i do tego nakupił sprzętu za kilkaset tysięcy , a na koniec stanął byś na śroku i zastanawiał się "co ja mam teraz z tym zrobić" :D ;) przestańcie wciskać początkującym KIT i targać jego portfel do granic wytrzymałości :) To tak jakbyście polecali początkującemu kierowcy Ferrari który za zakretem je skasuje albo będzie nim śmigał 50/h :) Kolega poczuje blusa nauczy sie przedewszystkim operować światłem bo to jest tutaj najważniejsze a nie to że ma sprzętu za gigantyczna kase to wtedy sam będzie doskonale wiedział ile jak i za ile jeszcze musi dokupić :)

ciut drożej od twojego budżetu ale na poczatek masz zestaw za świat dobry :) szczególnie do potrzeb o jakich pisałeś czyli prywatnego użytku :)

Lampa studyjna CY200K x2
Lampa studyjna CY300K x1
Statyw W806 x3
Softbox 60x90 Powerlux x2
Strumienica x1
Wrota x1
Wyzwalacz radiowy Powerlux x1

2353zł

mmmak
17-08-2009, 16:29
widze że w dalszym ciągu nie wyszło z mody dla początkującego i uczącego się polecanie sprzętu z górnej półki
nikt nie powiedziął o sprzecie z górnej pólki. rozmowa toczy sie wokół chińszczyzny

doradzono mi kiedys cy100 i uwazam ze byl to jeden z niewielu moich nietrafionych zakupów którego załuje do dzis jako wyrzucona w błoto kasa. nie wspomne juz o wadliwosci tych lamp

2353zł

przeciez taka orientacyjna cene wlasnie Jacek podał

Bonzo
17-08-2009, 16:34
doradzono mi kiedys cy100 i uwazam ze byl to jeden z niewielu moich nietrafionych zakupów którego załuje do dzis jako wyrzucona w błoto kasa. nie wspomne juz o wadliwosci tych lamp

widocznie ty masz wyższe wymagania :) na temat awaryjności są różne zdania i z tych które znam i przeszły przez moje ręce jeszcze nie było pretensji.

K.Piechowicz
17-08-2009, 16:39
to nie problem dla mnie wydać tysiaka więcej... ale do 3 lampy lamp mam rozumieć parasolke? chciałem na początku zobaczyć co powiecie o niskobudżetowej kwocie którą zarabia przeciętny polak, jednak dla takiego odpada ta cała teoria,

półkę dźwigamy... fotoelite, jakie dzięki temu sprzętu mogę efekt uzyskać, można prosić o jakąś próbkę... tylko nie bijcie, wiem ze macie lepsze konfiguracje ;)

Bonzo
17-08-2009, 16:51
na 3 lampe masz dodane wrota i strumienice ;) przemiennie do potrzeb i chęci uzyskania danego efektu :) przykładu nie mam bo musiałbym z każdego polecanego zestawu robić zdjęcia i przygotowywac sesje ;) ale wierz mi że da się na tym pracować :) i co mam ci za próbke pokazać ? że świecą ? że podołają zadaniu jakim są amatorskie zdjęcia w przydomowym studiu ?

Tak po za tematem ;) moge stanąć na łamach forum do pojedynku studyjnego o temacie Portret czy Fasion na takim zestawie bo wiem że dadzą rade ;)

Podoba ci się to moje zdjęcie ? kliknij żeby zobaczyć w większym rozmiarze :) i jak masz pojęcie o świetle i jak go używać to takie zdjęcia zrobisz tym zestawem co poleciłem :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotoellite.pl/fotki/zestawtryptbig.jpg)

mmmak
17-08-2009, 16:58
widocznie ty masz wyższe wymagania

wyczuwam złośliwość. Teraz wiem ze zdaniu osoby handlującej trzeba dwa razy sie przypatrzec i nie chodzi tu o moje wymagania bo umiejetnosci wielkich nie posiadam ale o wlasnie mozliwosc rozbudowy i uniwersalności zestawu o korej mówił Jacek.

na temat awaryjności są różne zdania i z tych które znam i przeszły przez moje ręce jeszcze nie było pretensji

jako sprzedawca cóz innego mozesz napisac:)

kiedy chciałem dokonac zakupu wszystko było ładnei i pieknie gorzej juz gdy lampa ulegal awarii. Nagle kontakt sie urwał. NIe odpisano mi na zadnego maila i tel przestano z mojego numeru odbierac. Dziwnym tarfem jak dzwoniłem z innego kontakt był.

Dopiero po kontakcie z technikiem z funsportu, sprawe załatwiono gładko i tu szacunek dla nich

Ale to nie watek o moich przejsciach ze sklepem fotoellite wiec wiecej na ten temat nie pisze:), polecam jednak kol. K.Piechowicz zastanowic sie na co wydac ciezko zarobione pieniazki aby potem bez problemów rozbudowac system bo"apetyt rośnie w miare jedzenia":)

pozdrawiam

Bonzo
17-08-2009, 22:25
u mnie kupowałes takie lampy i niby ja nie zareagowałem na reklamacje ? bo albo źle odczytałem tego posta albo nie dotyczy to mnie :) gdybyś lepiej mnie znał i wiedział jak traktuje klienta to ja bym mógł teraz napisac że wyczuwam złośliwość odnośnie tekstu "jako sprzedawca cóż innego możesz napisać" i zazwyczaj na tym forum nie mając argumentów w dyskusji zaczyna mi się wytykać to że prowadze sklep :)

Co do rozbudowy to są teraz fajne reduktory Bowens do lamp typu CY i KH żeby móc zakładac akcesoria z tego typu mocowaniem , a po drugie lampy które poleciłem takowe mocowanie posiadają bez reduktorów :) więc nie rozumiem gdzie jest problem z rozbudową systemu :)

Jacek_Z
17-08-2009, 23:59
widze że w dalszym ciągu nie wyszło z mody dla początkującego i uczącego się polecanie sprzętu z górnej półki :)
..
przestańcie wciskać początkującym KIT i targać jego portfel do granic wytrzymałości :) To tak jakbyście polecali początkującemu kierowcy Ferrari który za zakretem je skasuje albo będzie nim śmigał 50/h :)
Jak czytam takie teksty to nie wiem co zrobić. Jaka górna półka, jakie Ferrari? Ja proponuje sprzęt na poziomie nikona D3000 !!! Ja nie proponowałem zestawu generatorów profoto ani broncolor mających po 6000Ws sztuka, a chińskiego powerluxa lub quantuuma mających po 300 WS!

ciut drożej od twojego budżetu ale na poczatek masz zestaw za świat dobry :) szczególnie do potrzeb o jakich pisałeś czyli prywatnego użytku :)

Lampa studyjna CY200K x2
Lampa studyjna CY300K x1
Statyw W806 x3
Softbox 60x90 Powerlux x2
Strumienica x1
Wrota x1
Wyzwalacz radiowy Powerlux x1

2353zł
no i odwracając kota ogonem podałes zestaw kosztujący tyle ile ja podawałem jako podstawę. Ale ja bym go wolał zrobić w oparciu o 2 lampy Quantuum R300+, użył ewentualnie ekranu do złagodzenia kontrastu zamiast trzeciej lampy. Na nią przyjdzie czas później.

Co do rozbudowy to są teraz fajne reduktory Bowens do lamp typu CY i KH żeby móc zakładac akcesoria z tego typu mocowaniem , a po drugie lampy które poleciłem takowe mocowanie posiadają bez reduktorów :) więc nie rozumiem gdzie jest problem z rozbudową systemu :)to, że się da, to nie znaczy, że ma to większy sens. Palnik jest schowany tak głęboko, że światło się nie odbija od boków softboxu, jego charakter jest nie taki jak powinien. Dokładnie taki sam skutek miałby wkładając w softboxy lampy nikona sb600 !!! cena byłaby niewiele wyższa, a by miał CLS, TTL, możliwość pracy w terenie na akumulatorkach i wszystkie takie udogodnienia. W studiach się jednak nie stosuje sb600, 800, bo świecą tylko do przodu, a nie na boki, kształtowanie takiego światła jest nieefektywne. Podobnie jak zastosowanie adapterów na lampkach, które juz i tak mają pochowane palniki. Dlatego pisałem o czymś co się daje sensownie rozbudowywać.

Bonzo
18-08-2009, 00:46
napisałem ogólnie o polecaniu na wyrost a nie do ciebie :) ale jak to sie mówi "uderz w stół" ;) co kolege interesuje na chwile obecną ile kosztuje profi studio skoro jasno napisał o tym że chce to do domu :) i dlaczego skreślasz a nawet piszesz że tanie rozwiązanie w takim przypadku to kicha na której nie da sie pracować w "domowych warunkach" wg mnie jest to bzdura. Dodam odrazu że moge zaproponowac także drogie zestawy żeby nie było że promuje tylko "COŚ" ale ja poprostu zdaje sobie sprawe a przedewszystkim staram sie nawiązac dialog z daną osobą i dowiedzieć się co nie co o jego zamiarach w stosunku do danego sprzętu i jego przeznaczenia. Po takiej rozmowie wiem co polecać :) każdy człowiek jest inny i czego innego potrzebuje , a na forach czesto wszystkich pytających pakuje się do jednego wora :)

Piszesz że te tańsze lampy podkreślam do domowych warunków żle rozkładają światło itd itp , pokazał bym ci dwie fotki wykonane różnymi lampami o innej konstrukcji i ciekawi mnie czy jesteś w stanie je rozróżnić, mowa o padającym świetle itd , przysłona , czasy , softbox jest na obu taki sam :) Jeżeli przykładowo ty nie rozróżnisz to jak może rozróżnić ktoś kto dopiero zaczyna zabawe w malowanie światłem i nie ma zamiaru na tym zarabiać ;) Ty trzaskasz setki fotek chyba bo nie wiem dokładnie więc tobie jest potrzebny sprzęt o różnej masci mocy i możliwościach rozbudowy i nie ma co porównywać do oseska w tej dziedzinie który jak pisałem rozpoczyna nauke.

Lamp aparatowych nie skreślam przy polecaniu zestawów, ale na obecną chwile mało jest jeszcze na polskim rynku dodatków z typowym mocowaniem po taką lampe, a nie ze względu na moc czy układ palnika :)

Myśle że czas zakończyć dyskusje :)

Jacek_Z
18-08-2009, 01:02
Nie zgodze się z tym. Ja pisałem o podstawowym sprzęcie, ale dającym sie rozbudowywać. Nie o rozbudowanym. Nie piszę pod swoim kątem, bo ja mam naturalnie inne wymagania. Pisze o prostym czymś, ale kupowanym z głową. Ja radzę perspektywicznie. Kolega może sobie kupic co mu się podoba, także lampy z malutkim, "nietypowym" mocowaniem. Ale potem ich nie będzie rozbudowywał, tylko je będzie sprzedawał.

Nikuś
18-08-2009, 02:05
Jesli móglbym podłączyc się do wątku i zapytać czy CY200/300 mają lepsze konstrukcję mocowania niż CY100? Miałem okazję pobawić się z tymi ostatnimi i trzeba montować dodatkowe obciążenie, bo uchwyty w lampach nie wytrzymują cięzaru samych lamp i softboxów

Ewewntualnie dodatkowe pytanie.. czy kupując lampę CY200/300 do zastosowań "domowych" i uzywając dolnych(poniżej połowy) mocy tracimy pewność, co do temp barwnej światła? Gdzieś przeczytałem taka opinię..

.

Bonzo
18-08-2009, 02:22
Oczywiście twoje święte prawo się nie zgadzać :) i ja mam takie samo ;) podkreślmy jeszcze to że nie każdy ma zamiar rozbudowywać bo chce mieć tylko namiastke studia bez fajerwerków w celach edukacyjnych/zapoznawczych i w dalszych planach robienie zdjęć cioci,babci,koleżance dla zabawy lub druga sprawa to np brak funduszy na rozbudowe i zakup sprzętu z pólki wyżej.

Kolejna sprawa to to że niekoniecznie te tańsze lampy trzeba sprzedać kupując mocniejsze z dedykowanym mocowaniem modyfikatorów, bo doskonale się sprawdzają te małe kompaktowe lampki jako kontry,doświetlacze,wypałniacze przy uzyciu dodatkowych akcesoriów lub górne na boomie :) sam ich używam jako dodatek do reszty lamp. Poprzez dokupowanie rozumiem rozbudowanie oświetlenia , bo nie chyba przez zakupienie setki softów do 2 lamp ;)

Trzeba też brac pod uwage ilość miejsca w domowym studiu, bo jak nie wersalka to pufa poprzez biurko i mebelki ci uprzykrzają życie a jednak chce się miec te błyskograty nie planując wynajmu studia bo nie ma takiego zapotrzebowania w konkretnym przypadku ;) i co taka osoba ma sobie kupić wielkie lampy z wielkimi softami , a do kompletu szelki żeby móc się przypinac do żyrandola i uprawiać styl fotografa na pająka ? bo wstawiając duże graty braknie miejsca dla niego i aparatu nie wspominając o modelce ;) do tego plaszczyzna softboxa jest w odległości paczki zapałek od nosa modelki przy mocy lampy np 500Ws bo kupiona perspektywicznie i modelina ma solarke za free plus zdjęcie rentgenowskie czaszki :)

Jacku ja naprawde szanuje twoją wiedze i staż , ale ty masz już ukształtowany warsztat plus skrzywienie zawodowe które byc moze czasami nie pozwala ci myśleć inaczej niż w kategoriach jakie spełniają twoje oczekiwania i zapotrzebowanie i w takich kryteriach polecasz innym zakupy. Oczywiście pisze to bez złośliwości w twoim kierunku :) Sam sie na tym łapie tyle że w innej dziedzinie.

Także pozdrawiam cię serdecznie i dajmy już spokój bo nas o spam posądzą ;)

Jesli móglbym podłączyc się do wątku i zapytać czy CY200/300 mają lepsze konstrukcję mocowania niż CY100? Miałem okazję pobawić się z tymi ostatnimi i trzeba montować dodatkowe obciążenie, bo uchwyty w lampach nie wytrzymują cięzaru samych lamp i softboxów

Ewewntualnie dodatkowe pytanie.. czy kupując lampę CY200/300 do zastosowań "domowych" i uzywając dolnych(poniżej połowy) mocy tracimy pewność, co do temp barwnej światła? Gdzieś przeczytałem taka opinię..

CY100 i CYxxxK to dwie inne konstrukcje pierwsze to plastik drugie to metal i mocowanie Bowens. Co do temperatury to na twoim miejscu bym sie tym nie martwił :) bo myśle że nawet jak jest lekkie wahnięcie to i tak tego nie zauważysz ;) przynajmniej ja nie zauważam :)

mmmak
18-08-2009, 05:36
u mnie kupowałes takie lampy i niby ja nie zareagowałem na reklamacje ? i zazwyczaj na tym forum nie mając argumentów w dyskusji zaczyna mi się wytykać to że prowadze sklep

tak u Ciebie i własnie Ty olałes moja reklamacje i ni emam zamiaru Ci tego udowadniac bo nie to jest celem dyskusji. Poradziłem sobie i to jest najwazniejsze. I nie wypominam Ci ze prowadzisz sklep bo mnie to gó*no interesuje co kto robi więc jesli nie masz argumentów innychnie wyjezdzaj z takim .

Zarzucasz ze mówimy o drogich zestawach probujac wcisnac cos a sam podajesz zestaw za kwote ponad 2000zł a kupujacy chciał wydac 1000zł

krupcia22
18-08-2009, 05:38
ja mam pytanie do Ciebie Jacku:
przegladalem ten watek i natknolem sie gdzies na zdanie ze do sb...nie ma sensu zakladac softboxu bo sb swieci do przodu.... i teraz do czego darze.... kilka razy widzialem gdzies na jakichs filmikach (o charakterze edukacyjnym) wlasnie lampy sb z nieduzymi softboxami... to jak to wlasciwie jest... czy ewentualnie tyczy to sie tez np parasolek??

Bonzo
19-08-2009, 16:04
mmmak poprosze o udowodnienie braku reakcji na reklamacje czy zwrot bo teraz publicznie mnie oczerniasz i napewno tak tego nie zostawie. Poprosze o liste maili "screeny" wyciągi z polączeń telefoncznych "skany" itd i prosze o publikacje publicznie bo jeżeli nastąpiło coś takiego to napewno publicznie przeprosze a jak nie nastąpiło to zrobisz to ty.

Andy_O
19-08-2009, 16:32
Tak czytam i czytam, i widzę, żem zapóźniony okrutnie: teraz bez 3-ch lamp nie ma się co zabierać za zdjęcia.. A ja, nieświadomy tego faktu, tyle lat na jednej lampie :-(
Strach się bać, zo bym wyczyniał, gdybym odpalił trzy :-)

Jeszcze pod koniec zeszłego roku miałem śmiałe plany własnego studia (zanim się zderzyły z cenami lokali i rozprysły w drobny mak), i sprzętowo planowałem tam na początek czarne ściany, jedną lampę i 3 blendy na statywach. A kontrę na włosy pięknych azjatek bym z SB-ka zapodał i jakoś by na początek było.

Nie wpadajmy w zwariowany wir szału sprzętowego.

mmmak
19-08-2009, 16:39
niekogo nie mam zamiaru przepraszac i ja nie oczekuje przeprosin. dobrze wiesz ze korespondencje prowadzilismy prze tel i przez gg, a po tym jak wyszła sprawa z zepsuta lampa juz nie odpisales na gg.
Gdybym byl złosliwy to na kazdym forum na kórym jestes uczestnikiem a o tym wiem robiłbym zła reklame, a ze nei jestem złosliwy odpusciłem sobie bo nie jest to warte moich nerwów.
Sprawa miala miejsce jakies 2-3 miesiace temu wiec sobie sprawdz sam bilingi i archiwum gg.

Ja sparwe sobie załatwiłem z funsportem i lampa zostala naprawiona nie odpłatnie bo sam zdiagnozowałem usterke i podalem technikowi jaki elem jest uszkodzony

I daruj sobie złosliwosci bo udowadniasz ze faktycznie nie warto było u Ciebie kupowac

dla mnie sprawa jest zamknieta juz dawno:) chciałem tylko uswiadomic nie ktorym ze zdanie handlarza ktory pleca wlasny sprzet trzeba 2 razy przeanalizowac

Bonzo
19-08-2009, 16:52
człowieku ja odpisuje po kilkanaście wiadomości dziennie na GG i skoro nie odpisałem ( czego nie pamiętam podaj swój numer GG żebym mógł to sprawdzić ) wystarczyło zadzwonić raz jeszcze skoro za pierwszym razem się nie dodzwoniłeś czy dziwnym trafem się nie dogadaliśmy , ja nie spędzam 24H przy komputerze a nieraz wiadomości nie dochodza na GG i jest to dobrze znany problem urzytkowników tego kominikatora. Dlatego raz jeszcze poprosze o twój numer GG lub adres email czy numer telefonu i przesledze archiwum.

Kolejna sprawa to co mają złośliwości których tu nie widze do obsługi klienta ? :) a to czy warto czy nie warto klienci ocenią sami :) ja tu niestety domniemam awersje do mojej osoby a nie do samej firmy.

mmmak
19-08-2009, 17:00
człowieku ja odpisuje po kilkanaście wiadomości dziennie na GG i skoro nie odpisałem ( czego nie pamiętam podaj swój numer GG żebym mógł to sprawdzić ) wystarczyło zadzwonić bo ja nie spędzam 24H przy komputerze a nieraz wiadomości nie dochodza na GG i jest to dobrze znany problem urzytkowników tego kominikatora. Dlatego raz jeszcze poprosze o twój numer GG lub adres email czy numer telefonu i przesledze archiwum.

Kolejna sprawa to co mają złośliwości których tu nie widze do obsługi klienta ? :) a to czy warto czy nie warto klienci ocenią sami :) ja tu niestety domniemam awersje do mojej osoby a nie do samej firmy.

Ja nie ma żadnej awersji ani do Ciebie ani Twojej osoby. Czy wina komunikatora nie wiem nie interesuje mnie. Wiem ze jak chciałem kupic kontakt był swietny dlatego zakupiłem takze inne rzeczy innym razem. Wiem co było gdy wyszła sprawa z awaria i niestety musiałem sam to zalatwic. Moze poprostu miałem pecha - konsekwencja jest niezadowolony klient:) .

NIe mówie ze wszystkich tak traktujesz bo moze tak nie jest, ja wiem ze sam nastepnym razem zrobie zakup gdzie indziej.

Nie umniejszam takze zasług na forum tym i innych - sam nie jednokrotnie korzystałem z rad i wskazówek Twoich

Jak mówiłem dla mnie prawa zakonczona juz dawno temu i prawie zapomniana. Więcej nie bede na ten temat pisal bo nie taki był mój cel udzielajac sie w tym watku.

Pozdrawiam

matyjasz
19-08-2009, 18:21
Ekhmm,
A do lamp wracając, to nie wiem gdzie w polsce, ale na pewno można sobie sprawić Interfity (Chiny) taki zestawik 2x150 z kilkoma dodatkami (parasolka, softbox, kabelki) kosztuje tu koło 170 funciaków, więc jakieś 1000zł, jeszcze zostaje na jakiś duży reflektor czy cóś ;)

pozdrawiam
mati

Ah! A jak jednak coś więcej się wyskrobie (niedużo) to Interfity serii Venus, z mocowaniami bowens.

mmmak
19-08-2009, 19:31
dobrym rozwiazaneim jest http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1361&lang=pl&curr=PLN

lub jak Andy_O pisze jedna dobra lampa + blendy ewentualnie styropian i jakas reporterka na wlosy

Bonzo
19-08-2009, 22:42
Pozdrawiam :) a reszte użytkowników forum przepraszam za zaśmiecanie :)

para_wodna
22-08-2009, 19:08
Tyle stron rozpraw, tyle negatywnej energii wytworzyło się w tym wątku, ale na szczęście przyniosło to efekty korzystne dla osoby pytającej.
Polecona lampa Quantuum zdecydowanie jest najlepszym rozwiązaniem w przedziale cenowym, jaki sobie zażyczył autor wątku. Ewentualnie pomóc lampie będzie można blendami, które można samemu zrobić albo innymi gadżetami.
Ja osobiście sobie tak pomagam i jest dobrze :)

ratpaw
25-08-2009, 12:03
Sprzęt studyjny (oświetlenie i wyposażenie studia) kosztuje więcej niż body z optyką razem wzięte. Nie wiem czego się spodziewacie za kwoty mniejsze niż najprostsze z body D3000 czy za równowartość jednego obiektywu i to raczej kitowego. Dobre studio (światło itp) kosztuje więcej niż D3x ze wszystkimi topowymi szkłami razem wzięte.

Na początek to trzeba mieć pomieszczenie, a nie klitkę 4x4. Ja mam pomieszczenie, ale niskie: jakieś 230 cm. Moge poglębić, bo to piwnica "parterowa". Całość ma około 30 m2, nada się?

marszull
25-08-2009, 14:34
30m na plan zdjeciowy wystarczy (chyba ze chcesz fotografowac auta, albo jakies rozbudowane sceny ;-)
ale rzeczywiscie warto by bylo poglebic o jakies 70-120cm (moim zdaniem taki minimum)

BlackRoger
25-08-2009, 14:44
Na początek to trzeba mieć pomieszczenie, a nie klitkę 4x4. Ja mam pomieszczenie, ale niskie: jakieś 230 cm. Moge poglębić, bo to piwnica "parterowa". Całość ma około 30 m2, nada się?
Nada sie spokojnie, walnij sufit na czarny mat żeby uniknąć głupich odbić a najlepiej pojedź taką farbą wszystko dookoła.

matyjasz
25-08-2009, 19:00
Nada sie spokojnie, walnij sufit na czarny mat żeby uniknąć głupich odbić a najlepiej pojedź taką farbą wszystko dookoła.

Na czarno!?!?! :confused:
Naprawdę pacnąć studio na czarno?!

pzdr
mati

BlackRoger
25-08-2009, 20:53
Na czarno!?!?! :confused:
Naprawdę pacnąć studio na czarno?!

pzdr
mati
Jeśli chcesz się poważniej pobawić to jak najbardziej. Najważniejsze żeby kolory wokół nie wpływały na balans bieli- czyli może być też szary i biały. Im bliższe odległości do fotografowanego obiektu od sufitu i ścian tym większe prawdopodobieństwo na powstawanie niepotrzebnych odbić i większa kontrola nad światłem. Im większe i wyższe studio tym mniej z tym problemów.

marszull
25-08-2009, 22:55
ja bym raczej na szary mat, ewentualnie na bialy

BlackRoger
26-08-2009, 00:19
ja bym raczej na szary mat, ewentualnie na bialy
Jesli powierzchnie ścian mają również pomagać w modelowaniu światłem to popieram.

matyjasz
26-08-2009, 02:07
Ulżyło, choć studia nie ma jeszcze, bo rozmowy w toku, to mam juz kupioną białą farbę. Szkoda by zmarować
A btw szarego.. czy to może być szary taki własnej 'produkcji' poprzez wymieszanie białej z czarnym pigmentem, czy bardzo dokładnie dobrany szary?

BlackRoger
26-08-2009, 09:18
Może być szary domowej roboty.

Andy_O
02-09-2009, 16:26
Jeśli ktoś poleca białe ściany, to niestety oznacza, że nie miał nigdy z takowymi do czynienia.
Białe ściany (i sufit) powodują utratę kontroli nad światłem. Będzie sobie ono biegać po całym pomieszczeniu - potem nie dziw się, że "inni mają takie ładne kolorki i światłocień, a mnie nie wychodzi" ;-)

Kilka tygodni temu fotografowałem w pomieszczeniu i okazało się, że składa się ono z czterech białych ścian i okna. Światło z okna było bardzo przyjemne, ale ściany świeciły beznadziejnie. Jedyne miejsce, które nie było tam białe to była podłoga. Nie pozostało mi nic innego.. (http://www.pozytywna.pl/20090815/20090815.html)