PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuję fotografów do robienia zdjęć na koncertach [Kraków]

wmac
17-08-2009, 12:33
Poszukuję osób, które są choć trochę zainteresowane muzyką i chciały by się sprawdzić w fotografi koncertów i różnej maści festiwalów w Krakowie.

Zdjęcia byłyby wyświetlane na stronie www.imprezy.krakow.pl. Niestety, portal na razie nie jest jeszcze dochodowy, więc nie mogę NA CHWILĘ OBECNĄ zaoferować niestety żadnego wynagrodzenia za zdjęcia.
Proponuję natomiast reklamę (baner) na głównej stronie z adresem do portfolio oraz darmowe wejścia na wszystkie odbywające się koncerty i festiwale w Krakowie.

Zainteresowanych proszę o kontakt na [email protected] albo na [email protected] albo na priv.

P.S. Uprzedzająć pytania chciałbym zaznaczyć, że nie chce nikogo wykorzystywać nie oferując wynagrodzenia. Po prostu nie mamy na razie żadnych przychodów. Natomiast wiem, że na pewno ktoś będzie chciał chociażby spróbować wziąć udział w takim projekcie. Sam osobiście przez rok robiłem dla przyjemnośći zdjęcia na meczach Wisły i nie żałuje tego, mimo że nikt mi za to nie płacił.

wmac
17-08-2009, 18:21
A jeśli ktoś jest lubi muzykę i chciałby nie wydawać np 50-100 zł na wejście na koncert?
Ktoś chciałby spróbować swoich sił w fotografii koncertowej, a na duża ich liczbę trzeba miec akredytacje żeby wnieść aparat.
Spotkałem już trochę ludzi właśnie z takim nastawieniem i do nich ta oferta. Sam tak robiłem, dając zdjęcia za darmo, nie dostając nic w zamian, oprócz publikacji na stronie i świadomości,
że przynajmniej ktoś z zainteresowaniem moje zdjęcia oglądał.
Nie zawsze najważniejsze są pieniądze.
Inna sprawa jakby ktoś na tej stronie zarabiał jakiekolwiek pieniądze, wtedy bezpłatna forma współpracy byłaby naciągactwem i po prostu nie fair.
Odnośnie zajeżdzania to 100 fotek na koncercie to nie jest duża ilość na obecne standardy ( z jednego ślubu można przynieść przecież 1000-3000 zdjęć).

mOSAd
17-08-2009, 20:06
Oferta jest ciekawa i czytelna, szkoda że nie Warszawa.

JK
17-08-2009, 23:50
Posprzątałem te uwagi nie na temat. Oferta kolegi jest jasna. Jeśli komuś ta oferta się nie podoba, to proszę zmienić dział i poczytać coś innego. Na forum jest wiele innych ciekawych wątków. Z góry dziekuję.

Propozycja jest cenna z dwóch powodów. Po pierwsze, każdy gdzieś musi zaczynać, a po drugie, można się czegoś nauczyć. Dla wielu z nas wstęp na koncerty i możliwość legalnego fotografowania tych koncertów jest nie małym problemem. Na dodatek pewną formą zapłaty za zdjęcia jest zarówno wejściówka, jak też publikacja zdjęć, a później być może stała współpraca. To jest mało dla początkującego fotografa?

sawi
18-08-2009, 09:17
Oferta jest ciekawa i czytelna, szkoda że nie Warszawa.

Dokladnie - sam sie wlocze czesto po koncertach na wlasny uzytek i czasem jest problem z wejsciem do fosy, czy
wogole wniesieniem sprzetu. Przynajmniej to by bylo z glowy.

wmac
19-10-2009, 17:42
Poszukiwania cały czas aktualne. Sprecyzowane zasady dostępne są na stronie: http://imprezy.krakow.pl/?foto_wspolpraca

JK
01-11-2009, 13:26
Panowie. jeszcze raz proszę o spokój. To nie jest oferta dla ceniących się, wybitnych artystów matrycy i obiektywu, ani dla bogatych fotografów żyjących z tej profesji. Jeśli potraktujemy to, jako ofertę dla tych, którzy dopiero się uczą, gdzieś muszą zacząć swoją przygodę z fotografią i mogą mieć szansę zrobienia swoich pierwszych dobrych zdjęć z koncertów, to propozycja jest sensowna. Już samo to, że taki ktoś zostanie dopuszczony w miejsce, które zazwyczaj jest dla niego niedostępne jest wystarczającą formą zapłaty, a na dodatek te publikacje mogą spowodować, że ten młody człowiek zaistnieje. Rozumiem, że wy już macie ten etap za sobą.

Już prosiłem. Jeśli ktoś jest tak wybitnym fotografem, że żadna nauka nie jest mu potrzebna, niech przeniesie się do innego wątku.

bezetkace
01-11-2009, 21:04
Witam Autora i Kolegów!
Ja bym się pisał.
Za kilka min. PW.

Pozdr.!

Moonbeam
01-11-2009, 22:08
Mail wysłany, czekam na odpowiedź :)

ryszkut
01-11-2009, 23:36
bardzo popieram taką inicjatywę. szkoda że nie w wawie, ale i tak mam akredytacje na większość koncertów.
jedno co mnie boli to ilość zdjęć. czy myślisz że 100 to dobry pomysł? dla mnie już przy 40 sztukach robi się nudno. zazwyczaj oddaję max 30 na główny zespół i 10-20 na support. nie bawmy się w cgm.pl gdzie zdjęć jest dużo i są nudne jak flaki z olejem. lepiej mało a konkretne, takie jest moje zdanie.

jeszcze raz brawo za inicjatywę. jak kiedyś zawitam do krakowa to chętnie się wkręcę ;p

marszull
02-11-2009, 12:36
JK jestesmy na forum, a forum sluzy przede wszystkim do dyskusji. Jesli ktos nie zyczy sobie dyskutowania, komentowania itd to niech daje ogloszenia do gazety. Co do wejsciowki to sie zgadzam, ale publikacja jest forma zaplaty? Bardzo ciekawe, przy takim podejsciu dojdzie do tego, ze trzeba bedzie placic gazecie zeby zilustrowala artykul twoim zdjeciem.

JK
02-11-2009, 13:37
Masz rację, możesz dyskutować, ale pisz na temat.

Tu nikt nie pytał o twoją ocenę tego przedsięwzięcia. Jest to propozycja współpracy dla tych, którzy chcą zacząć zabawę w fotografowanie koncertów. Można z niej skorzystać lub nie. Jeśli cię ta propozycja nie interesuje, to nie musisz tego oznajmiać całemu światu, bo sądzę, że to mało kogo obchodzi.

marszull
02-11-2009, 14:58
Odpowiedzialem na Twoj post i zadalem pytanie na ktore nie raczyles odpowiedziec. Ja swoje zdanie mam, ale niektorzy nie maja zielonego pojecia jak wyglada rynek fotograficzny i z takich postow moga sie tego dowiedziec, a nie uwazac ze publikacje mozna traktowac jako forma zaplaty i jeszcze na dodatek byc bardzo wdziecznym.

wmac
02-11-2009, 15:01
jedno co mnie boli to ilość zdjęć. czy myślisz że 100 to dobry pomysł? p

100 zdjęć to ja chce zeby ktoś zrobił podczas koncertu a na stronkę wrzucił MAX 30-40 zdjęć.
Trzeba pamiętać, że zawsze ilość zabija jakość.