PDA

Zobacz pełną wersję : Jak oszukać SB 900 :-)

Sirk
17-08-2009, 10:37
Dla tych co zapomnieli, albo nie wiedzieli, nie doczytali, nie usłyszeli.... :-) Nakładając dyfuzor oryginalny nikona na SB900 zgodnie z instrukcją, lampa przechodzi w tryb szerokokątny... wystarczy nałożyć dyfuzor napisem do dołu :-) i lampiszon zostaje przy ogniskowej zgodnej z ogniskową waszego obiektywu.... :-)

Pozdrawiam.

zaqer
17-08-2009, 22:22
Faktycznie nie zauważyłem że jest taka możliwość :p

Ale teraz pytanie:

Po co nam to, jeśli "mydelniczka" ma za zadanie światło rozpraszać. Czy skupianie błysku przy założonym rozpraszaczu nie mija się z celem?

sote
17-08-2009, 23:25
to chyba ma taki sam sens jak wejscie do autobusu, skasowanie biletu i wyjscie cieszac sie ze oszukalo sie MPK ;)

Sirk
19-08-2009, 16:20
Z tego co ja zauważyłem, to w takim ustawieniu lampy, światło jest jednocześnie skupione, ale nie takie ostre jak bez dyfuzora.

zaqer
19-08-2009, 16:49
To prawda, ale wiele się traci i z tego co testowałem to ma to sens jedynie w portretach z bliska z dyfuzorem na wprost.

Sirk
19-08-2009, 17:41
Fakt, mimo to uważam, że lepiej jak mamy w zanadrzu więcej możliwości dopalenia kogoś błyskiem jak mniej... :-)

Swoją droga Nikon powinien umieścić taką informację o zastosowaniu tego sposobu rozproszenia światła w instrukcji :-) hehehe

igsux3
20-08-2009, 01:57
Wbudowany dyfuzorek /ten wysuwany/ też można 'oszukać' - w opcjach lampy trzeba zmienić opcję przy obrazku z 'ułamanym' kawałkiem plastiku. Wtedy można mieć założony wbudowany dyfuzor i dowolne położenie palnika.

morzon
20-08-2009, 09:54
Wbudowany dyfuzorek /ten wysuwany/ też można 'oszukać' - w opcjach lampy trzeba zmienić opcję przy obrazku z 'ułamanym' kawałkiem plastiku. Wtedy można mieć założony wbudowany dyfuzor i dowolne położenie palnika.

Ale to nawet w instrukcji jest napisane ;)

prz3mo
20-08-2009, 17:29
to chyba ma taki sam sens jak wejscie do autobusu, skasowanie biletu i wyjscie cieszac sie ze oszukalo sie MPK ;)

:mrgreen: