Zobacz pełną wersję : Jak oszukać SB 900 :-)
Dla tych co zapomnieli, albo nie wiedzieli, nie doczytali, nie usłyszeli.... :-) Nakładając dyfuzor oryginalny nikona na SB900 zgodnie z instrukcją, lampa przechodzi w tryb szerokokątny... wystarczy nałożyć dyfuzor napisem do dołu :-) i lampiszon zostaje przy ogniskowej zgodnej z ogniskową waszego obiektywu.... :-)
Pozdrawiam.
Faktycznie nie zauważyłem że jest taka możliwość :p
Ale teraz pytanie:
Po co nam to, jeśli "mydelniczka" ma za zadanie światło rozpraszać. Czy skupianie błysku przy założonym rozpraszaczu nie mija się z celem?
to chyba ma taki sam sens jak wejscie do autobusu, skasowanie biletu i wyjscie cieszac sie ze oszukalo sie MPK ;)
Z tego co ja zauważyłem, to w takim ustawieniu lampy, światło jest jednocześnie skupione, ale nie takie ostre jak bez dyfuzora.
To prawda, ale wiele się traci i z tego co testowałem to ma to sens jedynie w portretach z bliska z dyfuzorem na wprost.
Fakt, mimo to uważam, że lepiej jak mamy w zanadrzu więcej możliwości dopalenia kogoś błyskiem jak mniej... :-)
Swoją droga Nikon powinien umieścić taką informację o zastosowaniu tego sposobu rozproszenia światła w instrukcji :-) hehehe
Wbudowany dyfuzorek /ten wysuwany/ też można 'oszukać' - w opcjach lampy trzeba zmienić opcję przy obrazku z 'ułamanym' kawałkiem plastiku. Wtedy można mieć założony wbudowany dyfuzor i dowolne położenie palnika.
Wbudowany dyfuzorek /ten wysuwany/ też można 'oszukać' - w opcjach lampy trzeba zmienić opcję przy obrazku z 'ułamanym' kawałkiem plastiku. Wtedy można mieć założony wbudowany dyfuzor i dowolne położenie palnika.
Ale to nawet w instrukcji jest napisane ;)
to chyba ma taki sam sens jak wejscie do autobusu, skasowanie biletu i wyjscie cieszac sie ze oszukalo sie MPK ;)
:mrgreen: