PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 12-24/4 + D300 niedoswietlenie

jaroslawkonopka
17-08-2009, 10:30
Czesc

Mam pytanie do uzytkownikow Tokiny 12-24/4 i D300.
Czy odniesliscie wrazenie ze Tokina niedoswietla?

Tzn w moim przypadku (takie mam wrazenie + histogram wydaje sie to potwierdzac) czesto otrzymuje fotki lekko niedoswietlona o okolo 0.3 0.7EV. Ale niestety nie jest to regula, tzn ze czesto wychodza tez dobrze naswietlone fotki nie wymagajace zadnej korekcji. Pomiar w D300 matrycowy. Efekt tego niedoswietlenia generalnie wystepuje na szerokim koncuc czyli w okolicach 12mm.

Moim zamiarem bylo kupno szerokiego konta i uzywanie go jako obiektywu "point and shot". Niestety teraz z tym obiektywem w zasadzie kazda fotke ogladam i zazwyczaj robie druga ze zmoidyfikowanym naswietleniem.

Mam jeszcze 2 tygodnie na wymiane lub oddanie obiektywu stad moje pytanie do uzytkownikow Tokiny czy taki effekt to cos normalnego. Moze szeroki kat (roznorodnosc tego co jest w kadrze) sam w sobie w taki sposob wplywa na prawidlowy pomiar ekspozycji i to zupelnie normalne zjawisko, a moze po prostu mam jakis felerny egzemplarz Tokiny.

pozd i czekam na odpowiedz

Jarek

jaroslawkonopka
19-08-2009, 15:07
hej hej

naprawde nikt nie ma tego szkielka + D300

Dajcie znac jak sprawuje sie pomiar swiatla z tym obiektywem.
Chcialbym wiedziec czy mam pecha i moj egzemplarz jest pechowy czy ten typ (bo w sumie szeroko) tak ma.

Pozd

Jasiek

maly5
19-08-2009, 15:22
pewnie troche osob ma. ale moze nikt nie zwrocil uwagi. ja ostatnio tokinki mniej uzywalem, a matrycowego jakos w ogole. teoretycznie w weekend moglbym zerknac jak nie zapomne czy cos takiego mi sie dzieje. przy czym 0.3 to sa wielkosci na ktore w swoim amatorskim uwiecznianiu obrazow nie zwracam uwagi czasami.

arturjb
19-08-2009, 15:29
ja mam
i jedyne z czym mam problem to nigdy nie udało się by tokina trafiła z ostrością... NIGDY

mrcll
19-08-2009, 16:30
ja tez mam, i u mnie wszystko smiga ok (na D300 i na D50), z ostroscia lub jej brakiem tez nie mialem nigdy klopotow.

mibartek
19-08-2009, 16:33
no ja na d200 mam +0.3EV na stałe, a czasem daje +0.7EV. Ale ja ogólnie wole bardziej doświetlone zdjęcia więc może to dlatego.

jaroslawkonopka
19-08-2009, 17:44
hej

dzieki za odpowiedzi
z ostroscia u mnie jest w miare zwlaszcza po przymknieciu do 7.1 lub 8 jest pieknie
to niedoswietlenie zauwazam na 12 najczesciej
pomyslalem ze moze problem tkwi w tym ze nie uzywalem oslony przeciwslonecznej do tej pory a przy takim kacie widzenia cos moze dziac sie w srodku obiektywu czego nie zauwazam nawet i pomiar automatycznie zjezdza w dol czyli niedoswietla - ladna teoria ale sprawdze jak tylko wroce do domu i bedzie jeszcze jakies swiatlo :-)

pozd

jasiek

ps.pytanie jeszcze czy obiektyw 10-24 Nikkor 3.5-4.5 bedzie lepszym wyborem niz ta Tokina? Co myslicie?

12zero4
19-08-2009, 18:00
Dokładnie tak. Moja też niedoświetla i to właśnie najbardziej na 12mm. Niedawno kupiłem i już myślałem że coś nie tak z moim egzemplarzem, ale widzę że to norma. Zwykle daję na puszce +0,7 jak podpinam tą Tokinę. Ale ostra jak żyleta od pełnej dziury.

jaroslawkonopka
19-08-2009, 18:38
Hej

Znajoma jutro przyniesie mi swoja Tokine wiec podepne do mojego D300 i sprawdze jak sie nia pracuje w tych samych okolicznosciach :-)
Zobaczymy wtedy, mam wciaz 1.5tyg na zwrot lub wymiane.

pozd

jasiek