Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwsze zdjęcia na forum
damiannadolski
16-08-2009, 22:33
To są moje pierwsze zdjęcia zamieszczone tutaj na forum. Oto moja żonka. Jestem otwarty na wszelkie uwagi i komentarze.
Pozdrawiam!
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/904/dsc134502.jpg)
D40; Helios-81H 50/2 ; f/2
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/7264/dsc134202min.jpg)
D40; Helios-81H 50/2 ; f/2
Jak wolisz: lekko czy na poważnie? :P
damiannadolski
17-08-2009, 00:05
hmmmm sam nie wiem. Jestem otwarty na wszelka krytyke.
hmmmm sam nie wiem. Jestem otwarty na wszelka krytyke.
To już wiem, tylko spojrzałem na awatar....
Ogólnie. Zabawa z dłonią zmieniła kształt twarzy - raczej na niekorzyść. Kolor - fajnie gdyby grał w całym kadrze - tu zielona trawa ni przypiął ni potarmosił. Jeśli kolor nie ma mieć znaczenia, lub nie wiemy jak nim operować - szedłbym w wersję czarnobiałą. Choć to też nie zawsze proste. Jak już przy kolorze - to włoski fajne, ale oczka też mocniej by się wybłyszczyć przydało - czyli brak odpowiedniego doświetlenia. A tymczasem mocne słoneczne tło dostajemy w zamian i przebłyski swiatła na nosie (dwójka). Generalnie ostre światło słoneczne jest bardzo trudnym przeciwnikiem i tutaj raczej 1:0 dla niego. Zwróć uwagę na owal twarzy, kształt i zarys widziany z różnych stron - staraj się uchwycić ten właściwy, najlepszy. Oczywiście wcale już nie wspomnę o tym, że ostrość na jedynce nie jest na oczach, ale to tylko ze względu na manualne ostrzenie :)
Kadry troszeczkę za wąskie na 50-tkę chyba, ta ogniskowa wymaga trochę odejścia by nie było przerysowań.
Generalnie nie jest źle, ale droga do ideału jeszcze wyboista czeka.
damiannadolski
17-08-2009, 00:38
no droga jeszcze długa. A poza tym modelka była kapryśna :P heh Dzięki za rady i postaram się je wykorzystać w przyszłości.
no droga jeszcze długa. A poza tym modelka była kapryśna :P heh Dzięki za rady i postaram się je wykorzystać w przyszłości.
Czekaj czekaj, może zaraz po mnie pojawi się wysyp pochwalnych komentarzy - tak się zdarza! :D A rodzinne modelki niestety tak mają :( Ja mam fajną siostrę, ale nie daje się upubliczniać i co :/
joker333
17-08-2009, 08:57
jak na poczatek nie jest zle
tylko tej dloni nie rozumiem miala cos do ukrycia na policzku? ;)
damiannadolski
20-08-2009, 22:29
Czekaj czekaj, może zaraz po mnie pojawi się wysyp pochwalnych komentarzy - tak się zdarza! :D
Pochwalne czy nie, byle by obiektywne :)
Mi się 1 podoba i powtórzę za przedmówcami - dłoń nijak nie potrzebna.
Pozdrawiam i powodzenia w dalszej fotograficznej drodze :)
streetfighter69
20-08-2009, 22:46
Kadry jakby malo zdecydowane, miny nieprzekonujace (modelka wyglada jakby wogole nie myslala o zdjeciach), nie do konca zapanowales tez nad swiatlem i tlem. Jedynka jeszcze jakos zachacza o portret, dwojka to zupelnie albumowo, imho. Na plus zasluguje fakt, ze na obu zdjeciach ladnie trafiles z ostroscia, co nie zawsze jest takie proste z heliosem :)
(modelka wyglada jakby wogole nie myslala o zdjeciach)
A pomyśleć, jak często ludzie próbują uzyskać na zdjęciu efekt, jakoby modelka w ogóle nie myślała o zdjęciach, obiektywie :)
Na plus zasluguje fakt, ze na obu zdjeciach ladnie trafiles z ostroscia, co nie zawsze jest takie proste z heliosem :)
Zgadza się, a dodawszy do tego światło-w-tunelowy wizjer D40 tym większy respect
streetfighter69
20-08-2009, 22:57
A pomyśleć, jak często ludzie próbują uzyskać na zdjęciu efekt, jakoby modelka w ogóle nie myślała o zdjęciach, obiektywie :)
Chodzilo mi raczej o brak checi do pozowania i wypatrywanie w znudzeniu konca sesji :)
Zgadza się, a dodawszy do tego światło-w-tunelowy wizjer D40 tym większy respect
No w D40 to juz chyba tylko kropka ratuje :)
No w D40 to juz chyba tylko kropka ratuje :)
Wierz mi - też się myli :)
damiannadolski
20-08-2009, 23:05
No fakt zbytniego entuzjazmu nie było, ale samo namówienie jej na zrobienie kilku zdjęć już graniczy z cudem. :D
krupcia22
21-08-2009, 03:55
mOSAd Cytat:
Ja mam fajną siostrę, ale nie daje się upubliczniać i co :/
moze uzywasz zlych argumentow :P:mrgreen: