PDA

Zobacz pełną wersję : Zgoda na publikację fotografii

mx_jedi
16-08-2009, 18:00
Ciekawi mnie czy istnieje jakaś urzędowa (prawna) forma zgody na publikację zdjęć. Chodzi mi o portrety, albo podobne (takie na których są ludzie, którzy mieliby podstawy prawne, by mnie zaskarżyć). Istnieje jakiś formularz? I ewentualnie gdzie na internecie moge znaleźć wzór (także w obcych językach). Proszę o wyczerpujace odpowiedzi :D

Zbyszek66
16-08-2009, 22:45
Wystarczy deczko wysiłku http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69581

mx_jedi
17-08-2009, 02:42
No dobra, czytałem już dawniej o tym, ale mnie interesuje konkretnie formularz, nie zlecenie o dzieło, itp., tylko urzędowe pismo na którym fotografowany/fotografowani składa swój podpis - czyli zgoda na publikację. Chciałbym znaleźć arkusz w języku polskim, angielskim, (inne też mile widziane). Interesuje mnie czy istnieje jakaś ustalona formułka, czy też każdy fotograf może ją sobie wymyśleć?

freefly
17-08-2009, 04:54
Ciekawi mnie czy istnieje jakaś urzędowa (prawna) forma zgody na publikację zdjęć. Chodzi mi o portrety, albo podobne (takie na których są ludzie, którzy mieliby podstawy prawne, by mnie zaskarżyć). Istnieje jakiś formularz? I ewentualnie gdzie na internecie moge znaleźć wzór (także w obcych językach). Proszę o wyczerpujace odpowiedzi :D

Nie ma czegoś takiego jak urzędowa forma zgody na publikację.
Jest Kodeks Cywilny i Ustawa o Prawie Autorskim i tym należy kierować się, żeby nie narobić sobie problemów.
Każdy zapis niezgodny lub naruszający powyższe, spowoduje, że zgoda na publikację będzie nieważna, lub łatwa do podważenia.

mx_jedi
17-08-2009, 23:20
czyli mam rozumieć, że sam mogę napisać formę kontraktu z potencjalnym modelem, a on ma go podpisać i wszystko będzie OK?

wywar
18-08-2009, 07:04
Tutaj coś masz (http://www.sprawyprawa.pl/wp-content/uploads/2009/08/zgoda_na_rozpowszechnianie.pdf)

mx_jedi
20-08-2009, 22:11
dzięki wywar, miałbyś może cos w tym rodzaju w innych językach?

korsarz
25-08-2009, 19:50
A ja się może podczepię: czy wysyłając pracę na konkurs, pracę typu reporterskiego, na której jest dziewczyna sterująca jachtem (w sumie mógł ją sfotografować każdy obecny przy kei) muszę mieć jej zgodę na publikację czy coś takiego? Dziewczyny nie znam, pstryknąłem tak sobie ale bardzo ładnie wyszło. :) Jak to jest w zgodzie z literą prawa?