PDA

Zobacz pełną wersję : SB 800 czy SB 900?? Który wybrać???

Sepo
16-08-2009, 17:33
Witam!
Mam dylemat co do kupna lampy błyskowej pomiędzy SB800 a SB900?? Zgłaszam sie do userów tego sprzętu który jest wart polecenia?

Canokin
16-08-2009, 17:37
A wiesz jakie są różnice między nimi?

Sepo
16-08-2009, 17:43
Wiem.. ale mi chodzi o poradę pod kątem funkcjonalności...

Canokin
16-08-2009, 17:47
Ja posiadam SB800, jakoś nie narzekam, wszystko da się nią zrobić, chociaż wielu użytkowników narzekało, że ma kiepsko rozwiązane przyciski i ogólnie obsługę. W SB900 z tego co wiem jest to lepiej rozwiązane. Jedyny problem z SB900 jaki słyszałem to problem z wyłączaniem się lampy gdy osiągnie jakąś tam graniczną temperaturę. Mimo, że jak twierdzili użytkownicy wcale tak nie było. Można oczywiście wyłączyć ten ogranicznik temperatury, no ale wiadomo, producent nie zaleca ;)

mx_jedi
16-08-2009, 18:05
Ja bym wybrał SB900. W fotografii lepiej dołożyć parę złotych więcej i mieć dobry sprzęt, niż później żałować. Ja mam SB800 - wiadomo, zła nie jest, ale SB900 to nowsze i lepsze rozwiązanie, choćby ze względu na lepsze guziczki :D Jeżeli jednak nie masz wielu pieniędzy i liczy się każda złotówka - bierz osiemsetkę

papkorn
16-08-2009, 18:41
Miałem 800, mniej więcej miesiąc temu padł mi palnik. Wymiana - miesiąc czasu na co nie mogłem sobie pozwolić. Poszedłem do MM i obmacałem 900 i ... i przekopałem allegro i inne miejsca gdzie jeszcze mógł bym kupić 800'tkę. Trochę przepłaciłem (1300zł) i zrobiłem sobie ponad 200 km wycieczkę, ale jak dla mnie 800'tka jest o klasę wyżej niż 900.

Jachu
16-08-2009, 20:04
Miałem 800, mniej więcej miesiąc temu padł mi palnik. Wymiana - miesiąc czasu na co nie mogłem sobie pozwolić. Poszedłem do MM i obmacałem 900 i ... i przekopałem allegro i inne miejsca gdzie jeszcze mógł bym kupić 800'tkę. Trochę przepłaciłem (1300zł) i zrobiłem sobie ponad 200 km wycieczkę, ale jak dla mnie 800'tka jest o klasę wyżej niż 900.

Ja mam inne odczucia :) Korzystam z obydwu modeli i twierdzę że warto dopłacić do nowszego. Jedyna wada to czujnik temperatury bo ostrzega zbyt często jak się sporo odbija (może nic to nie zmienia bo mam wyłączone to zabezpieczenie ale sama świadomość że ostrzega). W 800 go nie ma więc się o tym nie myśli. Do rozmiarów już dawno się przyzwyczaiłem, no i wygodniejsza jak się dużo kręci głowicą (w lewa i prawo 180 stopni). Jak tylko będę miał troszkę grosza 800 wymieniam na nowszy model :-D

Kaziu666
16-08-2009, 20:43
A jak jest ze zdalnymm sterowaniem obu lamp? Wiecie czy mając sb800 i sb900 to można je wyzolić obie na raz bez poketów, fotoceli, czy wbudowanej lampy i ustawiając to jakoś w body (d80) przy jakich czasach. Najtańsza sb900 jaką znalazłem kosztuje 1530zł a sb800 nie moge znaleść. Można wogle wyzwolić 1 lampe tylko z body bez wbudowanej lamy czy poketów.

papkorn
16-08-2009, 20:46
Ja mam inne odczucia :) Korzystam z obydwu modeli i twierdzę że warto dopłacić do nowszego. Jedyna wada to czujnik temperatury bo ostrzega zbyt często jak się sporo odbija (może nic to nie zmienia bo mam wyłączone to zabezpieczenie ale sama świadomość że ostrzega). W 800 go nie ma więc się o tym nie myśli. Do rozmiarów już dawno się przyzwyczaiłem, no i wygodniejsza jak się dużo kręci głowicą (w lewa i prawo 180 stopni). Jak tylko będę miał troszkę grosza 800 wymieniam na nowszy model :-D

Nie zrozumiałeś mnie - mam dwie 800'tki, które kręcą główkami: lewo 180, prawo +/- 130 stopni). :) 900'tka mi nie leży właśnie ze względu na jej rozmiary i bardziej tandetne wykonanie (takie mam odczucia po pierwszym macanku).

papajpo
16-08-2009, 20:46
kupuj 900-setke klasa sprzęt jak narazie nigdy mnie nie zawiodła

papkorn
16-08-2009, 20:48
A jak jest ze zdalnymm sterowaniem obu lamp? Wiecie czy mając sb800 i sb900 to można je wyzolić obie na raz bez poketów, fotoceli, czy wbudowanej lampy i ustawiając to jakoś w body (d80) przy jakich czasach. Najtańsza sb900 jaką znalazłem kosztuje 1530zł a sb800 nie moge znaleść. Można wogle wyzwolić 1 lampe tylko z body bez wbudowanej lamy czy poketów.

Jeśli nie chcesz używać wbudowanej, ani radia (czyt. PW) to pozostaje Ci tylko kabel. Jakoś musisz dać lampie znać, że robisz zdjęcie. ;)

thor88
16-08-2009, 21:12
Posiadam zarowno SB800 i SB900, zajmuje się głównie fotografią ślubną więc lampami błyskam dużo, szczerze powiem, że wybór między SB800 a 900 jest dosyć trudny.

SB900 lepsze menu, szybsze wybieranie na master i slave, odracana we większym zakresie głowica (w sb800 można to przerobić- sam to przerobiłem więc ruch głowicy mam taki sam w obu lampach)

minusy sb900- piszczałka o przegrzewaniu się (w kościele strasznie może nabroić), przy szybkim obracaniu aparatu z pionu do poziomu czasami palnik potrafi przeskoczyć o kilka położeń, ogólnie duuuuża lampa, brak 5 baterii

Co do jakości doświetlania lampy wypadają praktycznie tak samo

aaa.. w 900tce fajnie zrobione wprowadzanie korekcji naświetlanie (pokrętłem), chociaż w 800 też jest błyskawicznie klawiszami góra, dół

Kaziu666
16-08-2009, 22:07
Jeszcze co so zadlnego wyzwalania jest jakieś tańsze rozwiązanie niź to http://pstryk.pl/details:4429/nikon+su+800+wireless+speedlight+commander
najlepiej zeby obsługiwalo TTL, a może wartokupic jakieś tańsze bez TTLa i światłomierz do tego? Wyzwalacz radiowy musi radzic sobie z sb900 i sb 800 na raz.

zaqer
16-08-2009, 22:09
Fakt - wykonanie SB-900 nie zachwyca (troszkę tandetny plastik) ale funkcjonalność jest nie do porównania. To jest pierwsza lampa nikona z rozsądnym rozłożeniem guziczków, no a i pokrętło o wiele przyspiesza pracę.
Ja bym brał 900 - jest to na pewno nowsza technologia a różnica w cenie nie jest duża.

papkorn
16-08-2009, 23:03
Fakt - wykonanie SB-900 nie zachwyca (troszkę tandetny plastik) ale funkcjonalność jest nie do porównania. To jest pierwsza lampa nikona z rozsądnym rozłożeniem guziczków, no a i pokrętło o wiele przyspiesza pracę.
Ja bym brał 900 - jest to na pewno nowsza technologia a różnica w cenie nie jest duża.

A czym wyróżnia się to "rozsądne rozłożenie guziczków"? W 800 rzecz jest prosta. Klikasz MODE w zależności od trybu lampy jaki chcesz używać, a później tylko góra / dół w zależności od mocy / korekty błysku (można na czuja wyliczyć ile naciśnięć jaki skok).
Jedno jest pewne - 800 już chyba trudno dostać i dla osób które wcześniej nie miały z nią kontaktu jedynym słusznym rozwiązaniem będzie 900.

Moonbeam
17-08-2009, 00:17
Jedyny problem z SB900 jaki słyszałem to problem z wyłączaniem się lampy gdy osiągnie jakąś tam graniczną temperaturę. Mimo, że jak twierdzili użytkownicy wcale tak nie było. Można oczywiście wyłączyć ten ogranicznik temperatury, no ale wiadomo, producent nie zaleca ;)

Ten czujnik temperatury to dla mnie wielka zaleta... W mojej SB-600 go nie ma i w tej chwili mam stopiony cały górny plastik nad palnikiem, a z każdym mocniejszym błyskiem leci z niej dym.
W SB-900 mam wyłączony czujnik. Kilka razy go zignorowałem (zdjęcia były ważniejsze) i efekt jest taki, że też mam przypaloną górną szybkę...
Dodam, że używam jedynie światła odbitego, więc moje lampy bardzo często pracują na pełnej mocy.

thor88
17-08-2009, 10:13
no tak, ale lampa SB900 jest dedykowana do ludzi wiedzących jak ją używać. A ten piszczek anty temperaturowy to jakiś dramat.

kux
17-08-2009, 10:20
przymierzam sie właśnie do SB900 więc wątek przeczytałem z przyjemnością..

dopytam tylko o co chodzi z ta sygnalizacją...
rozumiem, że jest to sygnalizacja dźwiękowa, ale można ją wyłaczyć...? z tym, że dodatkowej w formie np. diody led nie ma i jak wyłączymy to nic nie wiadomo...?

papkorn
17-08-2009, 10:29
Łopatologicznie pisząc w lampie masz termometr. Jak lampie jest za gorąco od błyskania to zaczyna Ci piszczeć ostrzeżenie "uważaj bo mi gorąco", ale można to wyłączyć i wtedy kagańca na lampie nie ma.

kux
17-08-2009, 10:45
to ja łopatologicznie dopytam czy ta sygnalizacja jest tylko dźwiękowa i po wyłączeniu nie ma jej wcale czy pozostaje jakas optyczna?
prościej spytać nie potrafię

Sepo
17-08-2009, 11:06
Przyznam szczerze że wasze opinie na ten temat bardzo mi się przydadzą przy wyborze lampy. I to naprawdę ciężki wybór...

papkorn
17-08-2009, 12:19
to ja łopatologicznie dopytam czy ta sygnalizacja jest tylko dźwiękowa i po wyłączeniu nie ma jej wcale czy pozostaje jakas optyczna?
prościej spytać nie potrafię

Przyznam się bez użycia łopaty, że do końca nie wiem jak to działa bez dźwięku. Na wyświetlaczu jest jakiś termometr (przynajmniej jego ikona), ale czy on w jakiś sposób ostrzego o przegrzaniu to nie mam pojęcia. Używam 800'tek i robię to na czuja. :)

blumarine
17-08-2009, 14:09
Swojemu dobremu kumplowi poleciłem jakiś czas temu zakup 900'tki, sam posiadając 2x Sb800 i teraz mi głupio.. bo przeze mnie on ma teraz całkiem przykry problem z tym "słynnym" już czujnikiem. Zresztą chyba gdzieś na forum był jakiś potwornie długi wątek na ten temat, może znaleziono na to rozwiązanie. Niemniej jednak, 900'tke kolegi obadałem, jest łatwiejsza w obsłudze, ma jakieś dodatkowe ale chyba (?) mało istotne funkcje, ma większą powierzchnie szybki palnika co też ma znaczenie ale podobno słabszą moc, jest strasznie duża (ale myślę da się przyzwyczaić :) ) no i ten czujnik to się mu włącza poprostu co chwile, gość nie moze czasem zrobić nawet kilkunastu zdjęć (nie w seriach) na wprost na ittl-u bo zaraz wyje i blokuje lampe (=strata ważnych chwil), czujnik można wyłączyć ale co się wtedy będzie działo.. przynajmniej dyskomfort psychiczny, a może uszkodzenie.. ja sam w 800'tkach nigdy nie miałem takiego problemu i żadnego innego (poza niezbyt idealną obsługą klawiszami), dlatego teraz polecam coś co znam.

zaqer
17-08-2009, 22:13
Spokojnie, mi to jakoś nie przeszkadza, jak robie coś ważnego i nie chce żeby mi przyblokowało lampę w niespodziewanym momencie to po prostu wyłączam tą opcje, ale wskaźnik termometra pozostaje. Jest on bodajże 2 albo 3 stopniowy czyli można sobie zerkać i temp. sprawdzać, jak jest wysoko słupek to można podkręcić iso albo dać większą przysłone żeby lampa nie musiała trzaskać na pełną moc i jakoś ja nie widzę problemu.
Tak więc jeszcze raz, napisze - zwłasza dla kux , po wyłączeniu tej opcji pozostaje nadal aktywny wskaźnik temperatury i jak będzie się grzała to będzie znaczek że się przegrzewa i na tym koniec. Po prostu trzeba od czasu do czasu zerknąć na termometr. :)

A jeśli chodzi o wielkość lampy - to spokojnie. Można się przyzwyczaić. Fakt - że fajniej się robi gdy puszka też jest sporych rozmiarów i z gripem - bo wtedy ciężar się w miare równoważy, ale jest ok.

igsux3
20-08-2009, 01:54
W jednej lampie mam czujnik wyłączony od początku i zupełnie zapomniałem o jego istnieniu, nie wiem w czym problem. W starszych lampach go nie było, tam nie ma dyskomfortu psychicznego jak się błyska? W drugiej lampie czujnik mam włączony i tylko raz mi zapiszczał i to w jakichś dziwnych okolicznościach (-20 stopni Celsjusza). Przedwczoraj sporo błyskałem w plenerze, obie lampy na pełnej mocy wyzwolone jakieś 40 razy w ciągu kilku minut, ta z włączonym czujnikiem nie dała znać, że jej za ciepło.

Ale po raz kolejny - co za problem wyłączyć czujnik?

blumarine
20-08-2009, 11:27
No, posiadaczowi d3, 24-70, su800 to wyłączyć czujnik napewno nie szkodzi ;) tym bardziej nie na dyskomforcie używania.. ale komuś kto na lampe, czy inne rzeczy zbiera miesiącami, czyta fora bo jest pasjonatem to taka sprawa może nie dawać spokoju. Ja wiem jedno, mojemu koledze to nie daje spokoju, choć decyzje o zakupie sb900 podjał w 20min, ale może też być tak że ma jakąś walnietą sztukę, skoro igsux3 swoją tak "katuje" a ona nic. To raz, a dwa narzekań na tą sama kwestię to już słyszałem/czytałem wiele wiec jednak komuś takie rzeczy sie zdarzają i przeszkadzają, choć gdyby im dał ktoś gwarancje ze jak wyłączą czujnik i bedą na luzie, acz z głową błyskali to nic sie nie stanie to tak by zrobili i byli szczęśliwi :) niestety nikt narazie takiej gwarancji nie daje. Jedynie za jakiś czas jak sb900 będzie już miała trochę czasu, takie fora jak to zweryfikują jak to było z tym czujnikiem, ale narazie mi sie wydaje że jest jeszcze ta lampa zbyt młoda i nieliczne posty ze "ja wyłączyłem i jest ok" narazie nie moga dać komfortu używania po wyłączeniu, a już napewno żadnych gwarancji.
Jedni, których stać bez wyrzeczeń lub coś mogą zarabiać mogą sie tym wszystkim nie przejmować lub nawet w wielu przypadkach nie powinni, ale jeśli ktoś kupuje z pasji to taki "szczegół" może napsuć trochę krwi.
Co do jeszcze opcji ciągłego spoglądania na wyświetlany termometr, to wszystko fajnie, nawet dałoby sie to w praktyce od biedy stosować, ale nie zawsze, lecz czy to jest taki dobry, a zwłaszcza wygodny sposób na użytkowanie profesjonalnej nowoczesnej lampy za przecież 1,5k.. no coś chyba nie bardzo..
Wiem jedno, sb800 to chyba najbardziej sprawdzona w najcięższych warunkach błyskałka, sb900 to jeszcze jakby nowość i już od początku są do niej lekkie "ale", czas zweryfikuje na ile słuszne, lecz narazie pierwsze wrażenia na co poniektórych (!?) nie są takie wspaniałe. Wiem jeszcze to że sam póki bede w stanie bede sie trzymał swoich, ale gdybym nie miał wyjścia to bym wział sb900 i starał sie byc zadowolony ;)

Natomiast co do tematu tego wątku, jeśli brać by tylko funkcjonalność konstrukcji to napewno sb900 wygrywa, ale różnice nie są znaczące. 900'tka jest nowszą i bardziej dopracowaną konstrukcją, jest wygodniejsza w obsłudze, dostęp do funkcji (jest ich wiecej niż w 800'tce) jest szybszy, klawisze są znacznie wygodniejsze, lcd jest wiekszy, palnik przekręca sie w obie strony, ma szybszy zoom, szerszy kąt rozbłysku, chyba większy kąt pochylenia w dół, większą szybkę palnika i tą białą odbijającą wysuwaną płytkę.. reszty nie pamiętam - wygląda na sporo i znacznych różnic, ale jest to tylko ewolucja profesjonalnego modelu i w praktyce efekty z tej funkcjonalności są bardzo zbliżone.

Sorry za taki długi post..
Życzę Sepo udanego zakupu i zadowolenia z długiego użytkowania.

zaqer
20-08-2009, 12:04
...No, posiadaczowi d3, 24-70, su800 to wyłączyć czujnik napewno nie szkodzi tym bardziej nie na dyskomforcie używania.. ale komuś kto na lampe, czy inne rzeczy zbiera miesiącami, czyta fora bo jest pasjonatem to taka sprawa może nie dawać spokoju....

A co to? Zazdrość? Żal?
Pasjonat czy amator? Bo to chyba nie do samo z tego co widzę. Pasjonat robi zdjęcia i bawi go fotografia, a amator roztrzęsa się nad termometrem w lampie.
Ja nie jestem zawodowym fotografem a jakoś błyskam i żyje. Jak robie coś ważnego, gdzie nie chciałbym żeby mi czujnik przeszkodził (chociaż jeszcze nigdy tego nie uczynił) to po prostu wyłączam tą opcje i tyle.
Nie rozumiem nad czym sie tu tak roztrzęsać i denerwować. No i tej ironi na dzień dobry też nie rozumiem. Ani trochę.

blumarine
20-08-2009, 13:18
Nie wiem, co tu kolegę (jako forumowego) zaquera tak strasznie dotknęło.. może doczyta uważniej, albo może prostszymi słowami: inaczej podejdzie do sprawy ktos z d3 i 24-70 a inaczej ktoś z np. d80 i 18-70, o to mi chodziło, o rozdzielenie ludzi którzy zarabiają (zasugerowałem sie korpusem d3 choć moge sie mylić) i jak sie lampka "zepsuje" (np. bo na imprezie MUSI zrobić zdjęcia) to bez specjalnych zgrzytów kupią nową od takich którzy są amatorami (np. ja z mało zasobnym portfelem)/pasjonatami i ciułają każdy grosz i nie mogą sobie na taką nonszalancję pozwolić. Wiadomo, chyba każdemu będzie żal, ale inaczej jeśli sprzęt zarabia na siebie i ma wkalkulowane ryzyko. Jeśli kolega zaqer nie jest w żadnej grupie, nie szkoda mu sprzętu (z tego co pisze to działa mu bez sensacji) i go uraziłem to przepraszam..
Ale to jest moje podejście subiektywne, choć poparte faktem - widziałem rozgoryczenie wspomnianego kolegi i grymasy twarzy na słowo o sb900, ale też wspominałem że może ma wadliwy egzemplarz i może dlatego tak mu daje "popalić" i że też obiło mi sie o uszy/oczy że nie tylko On sie z czymś takim zmaga. Jeśli komuś sprzęt działa idealnie to ma prawo o tym powiedzieć i vice versa ten kto ma odmienne doświadczenia. Więc nie wiem czemu kolega tak na mnie "siada". Posty swoje pisałem bo ktoś kto zaczął wątek chce sie dowiedzieć za i przeciw (choć zależało mu na funkcjonalności) żeby był świadomy wyboru a nie dlatego że jest mi czegoś "żal"!

Przepraszam za OT.
I żeby była jasność - polecających sb900 jest bardzo znacznie więcej niż niepolecjących.

Sepo
21-08-2009, 10:26
Przyznam szczerze że w swoim życiu raz miałem okazję tak naprawdę użytkować SB900 nie miałem wtedy pojęcia o czujniku temperatury. pracowałem na trybie automatycznym bodajże (z tego co dobrze pamiętam) i wszystko chodziło bez szwanku. w przeciągu zaledwie 3 godzina narobiłem ok. 400 zdjęć, lampa błyskała non stop, a śladów jakiegokolwiek przegrzania nie zauważyłem. bynajmniej dobrze mi się z nią współpracowało. Ale zakładając ten post chce sie tez dowiedzieć opinii innych użytkowników tych o to flashów. Z góry dziękuje za opinie i obserwuję każdy post rozważając każde za i przeciw.

12zero4
21-08-2009, 11:12
Używam SB-800 i bardzo sobie chwalę. Fakt guzikologia taka sobie mało wygodna, ale nie to jest najważniejsze. Mozna się przyzwyczaić. Dla mnie duże znaczenie mają mniejsze rozmiary 800 w stosunku do 900. Robię śluby i czasem bywa ciasno i wtedy wielkość ma znaczenie. Szczerze, to nawet nie mam parcia na SB900.

Ster
21-08-2009, 12:48
Ja mam SB900, wcześniej rpacowałem raz tylko na SB600, ale co do 900 to jedyny jej minus jest gdy focimy pionowo, wtedy trochę kłopotu sprawia utrzymanie lampy. Wczoraj przykładowo trzasnąłem około 300 fot na niej i mi sie nie przegrzała. Kiedyś wcześniej jak robiłem przy jej pomocy zdjęcia to po 40 zdjęciu zaczęły pojawiać się przegrzania i powtarzały się co jakieś 20 fot. MImo wszystko jestem z niej zadowolony właśnie dlatego, że bardzo dobrze doświetla scenerię i jestem z niej mega zadowolony. Tak więc polecam SB900 :)

pietrobas
21-08-2009, 13:38
Temat jakby też troche dla mnie, w 900 boje sie troche jej rozmiaru, miałem dość sporo doczynienia z SB800 i na korpusie nawet generalnie niewielkim jak d80+ grip jest to już troche paczki, a także do noszenia. SB900 też miałem okaze zbadać, jest znacznie większa niź 800, wiadomo większy palnik to plus, ale czy aż tak ?

zaqer
21-08-2009, 19:47
Ja mam SB900, wcześniej rpacowałem raz tylko na SB600, ale co do 900 to jedyny jej minus jest gdy focimy pionowo, wtedy trochę kłopotu sprawia utrzymanie lampy. Wczoraj przykładowo trzasnąłem około 300 fot na niej i mi sie nie przegrzała. Kiedyś wcześniej jak robiłem przy jej pomocy zdjęcia to po 40 zdjęciu zaczęły pojawiać się przegrzania i powtarzały się co jakieś 20 fot. MImo wszystko jestem z niej zadowolony właśnie dlatego, że bardzo dobrze doświetla scenerię i jestem z niej mega zadowolony. Tak więc polecam SB900 :)

Kup gripa. Z gripem lepiej. Ciężar jest jakoś bardziej zrównoważony i mi D300 + MB-D10 z SB-900 leży w dłoni idealnie.
Lampa jest duża ale lekka i naprawdę się przyzwyczaiłem.

Słowo ;)

Ster
21-08-2009, 23:12
Kup gripa. Z gripem lepiej. Ciężar jest jakoś bardziej zrównoważony i mi D300 + MB-D10 z SB-900 leży w dłoni idealnie.
Lampa jest duża ale lekka i naprawdę się przyzwyczaiłem.

Słowo ;)

Mam gripa :)

zaqer
22-08-2009, 00:04
O kurka!

I dalej źle? To chyba tylko ratuje tzw. "przyzwyczajenie".
Ja wcześniej biegałem z dość ciężką i dużą lampą sb-26 więc może dlatego nie poczułem dużej różnicy.

Ster
22-08-2009, 09:17
Jakoś damy radę. Tak czy siak wolę SB900 niż SB800 - to tak, żeby nie robić OT

docxxx
22-08-2009, 09:37
A czy w 900 zrobili juz cos w koncu z tym obrotowym palnikiem, aby mozna bylo nim krecic do woli? W 800 jest blokada.

Pchelek
22-08-2009, 14:10
mi ten czujnik temperatury jeszcze nigdy nie przeszkodził, a zdarzało mi się że robiłem jedno zdjęcie po drugim i tak z 20 razy nawet mi chyba do połowy skali nie doszedł

zaqer
22-08-2009, 16:22
A czy w 900 zrobili juz cos w koncu z tym obrotowym palnikiem, aby mozna bylo nim krecic do woli? W 800 jest blokada.

Zrobili. 180 stopni w lewo, 180 w prawo. (czyli prawie do woli) :)

woytec60
22-08-2009, 17:32
Polecam SB900
Bardzo rzeczowe :mrgreen:
To ja polecam SB-800.

A na poważnie, pasuje mi w osiemsetce jakość wykonania i mozliwość załozenia dodatkowej baterii.
Za to SB900 chyba lepsza do cropa, wykrywa automatycznie i nie marnuje niepotrzebnie błysku na świecenie na boki.
Czujnik temperatury dla mnie, amatora...może go nie być, nie używam na tyle intensywanie żeby był mi pomocny.

igsux3
22-08-2009, 22:32
Z kolei SB-900 znacznie szybciej ładuje się na 4-ech bateriach, i co dla mnie bardzo istotne, znacznie lepiej 'łapie' sygnały w CLS. Ponadto filtry temp. barwowej działają z każdym ustawieniem zooma w lampie, a nie tylko z dyfuzorem. Oczywiście jest LEE, ale to zawsze rozwiązanie 'siłowe' ;)

zaqer
23-08-2009, 01:49
No właśnie miałem pisać że sb-900 na 4 bateriach jest nieznacznie wolniejsza od sb-800 na 5. Za to w porównaniu "4 vs 4" zostawia sb-800 daleko w tyle.
Dla mnie to + bo pewnie byłbym zmuszony używać tego dodatkowego pojemniczka bo chciałbym jeszcze szybciej, a jak wiadomo jest z tym niemały kłopot bo komplety baterii są jednak poczwórne.
Wojtek - piszesz że jako amator nie używasz tak intensywnie lampy, żeby sprowokować ja do ostrzeżenia - może to prawda, ale uwierz "nie znasz dnia ani godziny" mi kiedyś zapiszczało bo używałem lampy w bardzo mocnym słońcu (chociaz w trybie fp który jednak sprawia że lampa ładuje na full mocy czasem) robiąc makro na cls, no ale wcale się nie dziwie bo gdy dotknąłem lampy z góry to mało co się nie poparzyłem - ale raczej nie od jej błysków, lecz silnego i długotrwałego wpływu południowego słońca.

Tak czy siak nie ma co się IMO rozstrząsać nad tym termometrem. Ta funkcja jest do wyłączenia. To dla mnie proste - Kupuje D300 z opcją odszumiania przy wysokich iso, ale mi się to nie podoba więc opcje tą wyłączam - ALE NIE JEST TO DLA MNIE POWÓD ŻEBY ZAMIAST D300 KUPIĆ APARAT D70 KTÓRY TEJ OPCJI NIE MIAŁ.

Już chyba prościej nie mogłem :D

adolfik9501
23-08-2009, 11:30
Według tego http://www.youtube.com/watch?v=2PQ7mrj5YYE SB900 jest szybsza niż SB800 na 4 bateriach - 4 sek. (SB900) :6 sek. (SB800).
Zaś według tego http://www.youtube.com/watch?v=1O4zZOj6ZZQ&feature=response_watch SB800 + 5 bateria jest szybsza niźli SB900... o jakąś 1 sek.

woytec60
23-08-2009, 12:02
Tak czy siak nie ma co się IMO rozstrząsać nad tym termometrem. Ta funkcja jest do wyłączenia. To dla mnie proste - Kupuje D300 z opcją odszumiania przy wysokich iso, ale mi się to nie podoba więc opcje tą wyłączam - ALE NIE JEST TO DLA MNIE POWÓD ŻEBY ZAMIAST D300 KUPIĆ APARAT D70 KTÓRY TEJ OPCJI NIE MIAŁ.

Dokładnie :)
Przy zakupie to logiczne i zrozumiałe.
Pisałem raczej z pozycji posiadacza SB800 i puszki FF któremu brakuje na tyle silnej motywacji, żeby zmieniać lampę na nowszą ale droższą.
Gdy miałem D90 to nawet ta nowa lamka mnie kusiła ale bardziej wykrywaniem cropa i dostosowywaniem do niego pozycji palnika niż termometrem ;)

PS
Trochę to OT co napisałem bo autorowi wątku chodzi raczej o poradę przy zakupie.
Tu moje zdanie jest takie, że zależy to od posiadanego korpusu (lub korpusów). Jeśli to DX to kupiłbym SB900 jeśli do FX oszczędziłbym parę groszy na lampie i zostałoby na coś równie przydatnego.
Jednak, jak pisałem powyżej, jestem amatorem i lampę wykorzystuję rzadko i mało intensywnie. W przeciwnym wypadku termometr może być funkcją nie do przecenienia :)

Adak
23-08-2009, 12:30
Teraz kupowałbym SB900.
Ale jako, że mam trzy SB800 i jakoś nawet pierwszej nie mogę zarżnąć (no dobra, palnik wreszcie muszę wymienić) to chyba kupię dopiero SB1000 ;-)

A termometr? Zawracanie głowy - to co moja SB800 przeszła, bez termometru, za to wbrew wszystkim zaleceniom z lampy i z dopałki do niej to głowa mała. A palnik zaczął padać po ilu? 3 latach? SB900 przeżyje pewnie więcej.

Ps. Sepo - dobry Avatar :-D

ratpaw
23-08-2009, 13:54
SB-900 to ciężka lampa i ciężko się ją używa na aparatach dwucyfrowych, amatorskich (d40, d60,d90). Poza tym nie ma wad wg mnie. Używam ją z D700. Ostatnio robiłem ważne fotki na imieninach w pewnym klubie i nigdy nie odmówiła posłuszeństwa, nawet w błyskach odbitych. Świetnie się nią steruje, ma automatykę doboru WB z filtrami (ważne w pomieszczeniu), ma szeroki kąt błysku, jest szybka, łatwa w obsłudze, bogato wyposażona, elastyczna w obracaniu główki (SB-800 nie można tak obracać), ma białą kartę do rozświetlania twarzy tudzież przyprawiania błysku w oku ;)

Pozdrawiam.

Sepo
09-09-2009, 22:17
Dokonałem zakupu i jestem w trakcie testowania ;) Dzięki wszystkim za porady :)

frostic
10-09-2009, 13:45
mały OT:

Mogę prosić o szybki pomiar "główki" SB800 w celu dopasowanie do "dupki" softboxa?? ;)
Będę dźwięczny ;)

Info potrzebne w ramach kupna boxa na naszej giełdzie...

adolfik9501
10-09-2009, 14:22
mały OT:

Mogę prosić o szybki pomiar "główki" SB800 w celu dopasowanie do "dupki" softboxa?? ;)
Będę dźwięczny ;)

Info potrzebne w ramach kupna boxa na naszej giełdzie...

Szerokość: 64mm
Wysokość: 39-40mm

EDIT: spóźniłem się, widzę żeś pomiar dostał i boxa zakupił ;)

frostic
10-09-2009, 14:34
Szerokość: 64mm
Wysokość: 39-40mm

EDIT: spóźniłem się, widzę żeś pomiar dostał i boxa zakupił ;)

ale i tak serdecznie dziękuje bielski Ziomalu! ;)

adolfik9501
10-09-2009, 14:47
Bażanorzów ;) - hmm podejrzewam okolice na zachód od Księstwa ;)

WALOD
10-09-2009, 15:03
Witam Wszystkich i podłączę się z zapytaniem:
Gdzie i za jaką najniższą kwotę można zakupić nową SB-900 ?

marki
10-09-2009, 17:03
http://www.ceneo.pl/1635454

BART3skiing
10-09-2009, 17:37
Najlepiej brac na firme i odliczyc podatek :) ale nawet bym sie nie zastanawial czy sb-800 czy 900

Antonioo
10-09-2009, 19:08
ale to jakikolwiek przedsiębiorca może sobie odliczyć? czy muszą być spełnione jakieś warunki?

woytec60
12-09-2009, 14:15
W ostatnim numerze Digital Foto Video znalazłem taką tabelkę:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/i/ceny.jpg/)

* Ceny nowych lamp na podstawie www.skapiec.pl, www.nokaut.pl, www.ceneo.pl
** Ceny modeli uzywanych za: www.allegro.pl, www.interfoto.pl, www.fotogielda.pl

Nie sprawdzałem na ile można jej wierzyc ale wynika z niej, że w ostatnim czasie SB-800 bardzo mocno podrożała, o ponad 800 złotych :o

Przy okazji powyższa tabelka dosć mętnie pisze o liczbach przewodnich tych lamp więc poszukałem trochę w sieci i znalazłem inne porównania:

źródło (http://img10.imageshack.us/i/gncompare.jpg/)

Mam SB-800, nigdy nie miałem tej nowszej więc mnie to zaciekawiło. Wychodzi na to, że SB-800 jest nieco mocniejsza od młodszej siostry.
Ta druga za to nadrabia przy formacie DX ale wynika to z większych możliwości ustawienia palnika czyli zwężenia strumienia światła.

Gdy miałem Nikona D90 zastanawiałem sie nad zmianą swojej osiemsetki na nowszy model właśnie ze wzgledu na jej lepsze dostosowanie do formatu. Po wzięciu do ręki zrezygnowałem.
Przestraszyły mnie jej gabaryty:

źródło (http://img42.imageshack.us/i/lcdsb900vssb800.jpg/)

i o prawie 80gram większa waga. Teraz mam D700 więc nie żałuję :)

Gdybym miał doradzać nowokupującym to dla posiadaczy lustrzanek pełnoformatowych doradziłbym jednak zakup SB-800. Jest troche lepiej wykonana, ma nieco większą moc błysku no i jest mniejsza i zgrabniejsza.
Dal posiadaczy puszek formatu DX i tych, którzy używaja obu formatów naprzemiennie lepszym wyborem będzie chyba nowszy model.
Poza lepszym operowaniem strumieniem światła oferuje on czujnik temperatury, wygodniejsze operowanie głowicą i możliwość aktualizacji firmware.
Tym, co już mają D-800 raczej nie opłaca się wymiana, chyba tylko w przypadku konieczności czyli padnięcia używanej lampy.

Na koniec jeszcze tabelka z porównaniem opcji i gabarytów lamp:

źródło (http://img222.imageshack.us/i/compareo.jpg/)

i kilka fotek porównawczych 9takze z SB-600) na stronie NikonCLS (http://www.nikoncls.com/SB-ALL/sb689compareViews.html)

PS
Wszystko co powyżej napiusałem na pewno wiekszość z Was wie doskonale ale może przyda się młodszym ;)

Sapphiron
12-09-2009, 14:24
woytec60 z tej tabelki wynika że 900 jest słabsza od 800? prawda to to? bo kurde aż mi sie wierzyć nie chce...

woytec60
12-09-2009, 14:38
Tak wychodzi.
Spojrz przykładowo na ogniskową 50mm.

źródło (http://img41.imageshack.us/i/73246007.jpg/)

Kiedyś GN podawało sie własnie dla tej ogniskowej i ISO100. Dziś panuje tu zupełna dowolność i dlatego często wprowadza się użytkownikow w błąd.
Otóż dla tej samej ogniskowej i tego samego kąta widzenia (czyli dla FX) liczba przewodnia SB-800 wynosi 44 a SB-900 40.
Więcej na FX (46) ale wynika to z mniejszego oszaru klatki do naświetlenia.
SB-900 dostosowuje się automatycznie do formatu DX i zmniejsza kąt świecenia lampy przesuwając odpowiednio palnik. Oświetlając mniejszy obszar liczba przewodnia lampy nieco wzrasta.
W bezpośrednim porównaiu SB-900 jest słabsza.
Za to na formacie DX rozwija skrzydła. SB-800 nie mając funkcji dostosowania palnika do używanego formatu część światła po prostu niepotrzebnie wysyła na boki oświetlając zawsze obszar dla formatu FX.

Canokin
12-09-2009, 14:45
Tak chłopaki, SB800 jest mocniejsza, ale SB900 daje szersze światło i dlatego właśnie to ona jest chyba bardziej dedykowana dla FX. Na FX przecież wszystko jest szerzej :)

Acha, i nie wiem czy było pisane, a w tej tabelce bardzo ładnie widać: SB900 (mimo "tylko" 4 baterii) szybciej się ładuje, co też dla niektórych nie jest bez znaczenia.

ThomasVoland
12-09-2009, 18:00
Ale po załadowaniu piątej baterii do 800, SB900 jest wolniejsza

Canokin
12-09-2009, 21:09
Ale po załadowaniu piątej baterii do 800, SB900 jest wolniejsza

Oj chyba właśnie nie :) Oczywiście mowa o sytuacji, kiedy w obu lampach są tego samego typu baterie/akumulatorki.

the-k
13-09-2009, 16:53
jak dla mnie - 800

dareknik
13-09-2009, 18:24
Mam obie i ani z jedną nie mam problemów ani z drugą.
Żadna mnie nie zawodzi. W obsłudze obie są proste, moc porównywalna, obie szybko się ładują. Robię śluby i obie w tej roli się świetnie sprawdzają. Co do ostrzegania o przegrzaniu w 900, to o tym dowiedziałem się na tym forum, bo nigdy tego nie doświadczyłem.
Panowie przesadzacie trochę z ocenami: ta czy ta lepsza. Różnice jeśli są to są aptekarskie w obsłudze tych lamp i mocy. Zależy to od gustu fotografa, co mu lepiej pasuje.

Sepo
16-09-2009, 11:12
Kurcze zacząłem wątek żeby sie dowiedziec waszych opinii na temat tych produktów a tu dyskusja na całego sie zrobiła :) już dokonałem wyboru i póki co jestem z niego zadowolony :) dzieki za rady :D

Jacek_Z
18-09-2009, 01:25
źródło (http://img41.imageshack.us/i/73246007.jpg/)

Kiedyś GN podawało sie własnie dla tej ogniskowej i ISO100. Dziś panuje tu zupełna dowolność i dlatego często wprowadza się użytkownikow w błąd..Sprostuję: LP czyli GN podawało się kiedyś dla ogniskowej 35mm. I najczęsciej ta wartość była w symbolu lampy. Metz 45 miał LP 45 (dla 35 mm), Metz 60 miał 60 itd. Jak widać ten młotek był silniejszy od każdej lampy nikona (ale był też większy). Niestety nikon sobie wymyślił numerowanie lamp jakoś nie związane z ich LP.

woytec60
18-09-2009, 03:26
Sprostuję: LP czyli GN podawało się kiedyś dla ogniskowej 35mm. I najczęsciej ta wartość była w symbolu lampy.
Chyba Jacku trochę pomyliła Ci się terminologia? ;)
Mam jeszcze jakąś literaturkę fachową z lat 60-tych i 70-tych ubieglego wieku i tam zawsze podawano jako standard do obliczania GN ogniskową 50mm czyli taką, jaka uznawana była za standard dla formatu 35 czyli filmu małoobrazkowego zwanego dziś FF lub FX.
Zresztą zerknij: http://www.fotoporadnik.pl/liczba-przewodnia-lampy.html

LP - liczba przewodnia podawana dla czułości ISO 100 i dla użytego w aparacie obiektywu o ogniskowej normalnej, czyli około 50mm w przeliczeniu na format 35mm.
Takich przykładów również w sieci jest wiele i wszystkie traktują o 50mm.
Pamiętam swoją pierwszą normalną lampę (bo tych ruskich nie liczę), Nationala kupionego w Baltonie na Okęciu (na wolnoclowce) i miała w oznaczeniach właśnie GN dla 50mm.
Może dla 35mm zaczęto podawać trochę później?

Jacek_Z
18-09-2009, 09:55
Chyba Jacku trochę pomyliła Ci się terminologia? ;)
Mam jeszcze jakąś literaturkę fachową z lat 60-tych i 70-tych ubieglego wieku i tam zawsze podawano jako standard do obliczania GN ogniskową 50mm czyli taką, jaka uznawana była za standard dla formatu 35 czyli filmu małoobrazkowego zwanego dziś FF lub FX.
Nie, nie pomyliła. Przez ciebie :) zacząłem przekopywać te antyczną literaturę, którą ja mam by odświeżyć swoją pamięć i .... nie ma norm dla określania LP lampy. Bardzo dokładnie omawia się wpływ zmian jakiegokolwiek parametru na zmianę LP (odległość, przysłona, czułość), ale jak dokładnie wyznacza się LP nie znalazłem. Jako ciekawostkę moge podac, że wyznacza się ją w średniej wielkości pomieszczeniu o ścianach wystarczająco jasnych :mrgreen: (to napisano), gdyż uwzględnia ona odbicia od ścian. Natomiast nie podano jakie to wymiary i ile % szarości. Nie podano też kąta rozsyłu lampy. Omawia się natomiast to, że ta liczba jest prawidłowa gdy światło pada na powierzchnie prostopadle, gdy powierzchnia jest pod kątem to odbija sie mniej itd itd. Miałbym do przepisania kilka stron takich "ciekawostek". Aha - napisane jest, że urządzenia te (tzn lampy błyskowe) dają świecenie w zakresie 60-65 stopni (i tu pasuje ogniskowa 35 mm dla FF), ale nie napisano czy to dla takiego kąta wyznacza się LP.
(literatura bardzo "techniczna" - Kurt Dieter Solf, Fotografia podstawy technika praktyka, 1980)
kilka innych poważnych pozycji zajmując się tematem LP również nie podaje info o kącie rozsyłu światła (np Andreas Feininger Nauka o fotografii)
W książkach tych często jest napisane jak LP jest podawana (np, że należy uważać, bo często producent podaje ją dla 18 din i trzeba ją przeliczać na 21 din) ale nie jest napisane jak się ją wyznacza. Do dwie różne rzeczy.

Zresztą zerknij: http://www.fotoporadnik.pl/liczba-przewodnia-lampy.html

Takich przykładów również w sieci jest wiele i wszystkie traktują o 50mm.
W sieci można znaleźć wiele nieprawdziwych informacji. Ten poradnik mnie nie przekonuje, sam bym mógł napisać podobny, a nawet zdecydowanie bardziej rozbudowany, precyzyjniejszy.

Pamiętam swoją pierwszą normalną lampę (bo tych ruskich nie liczę), Nationala kupionego w Baltonie na Okęciu (na wolnoclowce) i miała w oznaczeniach właśnie GN dla 50mm.
jak sądzę ten national nie miał zmiennego kąta rozsyłu światła, więc miał jedną, jednakową liczbę przewodnią dla wszystkich ogniskowych. LP dla 35 i dla 50 mm jest więc w tego typu lampach jednakowa.

Pozostanę jednak o swoim przekonaniu o porządnym podawaniu tej wartości dla ogniskowej 35 mm. należy pamiętać, że dawniej lampy nie miały zooma a powinny oświetlać plany także przy stosowaniu szerokich kątów. Prawdopodobnie jako minimum przyjęto 35 mm i dlatego tak podawano. Zabij mnie, ale nie wiem gdzie przeczytałem taką informację. Natomiast teraz szukając w dostępnej mi literaturze nie znalazłem też tego co ty piszesz - że podaje się dla 50 mm.

woytec60
18-09-2009, 11:25
jak sądzę ten national nie miał zmiennego kąta rozsyłu światła, więc miał jedną, jednakową liczbę przewodnią dla wszystkich ogniskowych. LP dla 35 i dla 50 mm jest więc w tego typu lampach jednakowa.
Słuszna uwaga, tak było.

Pozostanę jednak o swoim przekonaniu o porządnym podawaniu tej wartości dla ogniskowej 35 mm. należy pamiętać, że dawniej lampy nie miały zooma a powinny oświetlać plany także przy stosowaniu szerokich kątów. Prawdopodobnie jako minimum przyjęto 35 mm i dlatego tak podawano. Zabij mnie, ale nie wiem gdzie przeczytałem taką informację. Natomiast teraz szukając w dostępnej mi literaturze nie znalazłem też tego co ty piszesz - że podaje się dla 50 mm.
Ja też właśnie pokopałem w starociach i...muszę przyznac Ci rację.
Faktycznie, większość poważniejszych opisów wyznaczania i obliczania liczby przewodniej lampy zupełnie pomija kwestię ogniskowej obiektywu, a co za tym idzie kąta rozsyłu światła.
Dogrzebałem się w końcu do książeczki Pawła Wójcika "Lampa błyskowa w fotografii amatorskiej" z roku 1984 i tam przeczytałem:

Reflektor przeciętnej lampy błyskowej skonstruowany jest tak, aby kąt emisji światła wynosił 60-70° w płaszczyźnie poziomej i 40-50° w płaszczyźnie pionowej. Pozwala to w pełni zaspokoić "potrzeby" obiektywu standardowego a nawet o nieco skróconej ogniskowej.
W przypadku aparatów małoobrazkowych (24x36) takie parametry lampy błyskowej pozwalają na wykonywanie zdjęć za pomocą obiektywów o ogniskowej nie krótszej niż 35mm, zaś w przypadku formatu 6x6 - nie krótszej niż 50mm...
Ta książeczka jest bardzo rzetelna w opisach i definicjach więc pozostaje mi przyznać się do błędu :)
Chodzi co prawda o obiektyw standardowy lecz lampy od początku projektowano tak, żeby "dały radę" i nieco szerszemu kątowi.

PiterM
21-09-2009, 14:48
SB800 jest duża, ale SB900 - ogromna! Jakoś nie widzę wartości dodanej, dla któej miałbym rozstać się z SB800 na rzecz SB900. A czasem korci mnie, żeby nabyuć jako drugą lampę... SB400. Małe to, ale palnik można w sufit ustawić i mamy super "domową" lampkę do ganiania latającego po pokoju dziecka :)