Zobacz pełną wersję : d300 i "sklejone" nieostre zdjęcia
witam
czasem przy robieniu zdjęć zdjęcia wychodzą takie nieostre i jakby poklejone, rozmyte.... jaka może byc przyczyna ?
i to się dzieje naprawde w róznych ustawieniach/okolicznościach. nie wiem od czego to jest zalezne
kolejny raz bedziemy wrozyc z fusow? wez chlopie pokaz jakies zdjecie zeby bylo wiadomo o co kaman i wtedy bedziemy myslec..
Dlugi123
16-08-2009, 16:46
Możesz zamieścić przykład takiego zdjęcia. Tak ciężko coś powiedzieć i porównać.
Dlugi123
16-08-2009, 16:46
ArtX: w tej samej chwili napisaliśmy to samo :)
ArtX: w tej samej chwili napisaliśmy to samo :)
hehe, Ciebie tez krew zalewa jak widzisz takie 'powrozmy z fusow' watki? ;)
http://img6.imageshack.us/img6/9611/dsc6593.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/9611/dsc6593.jpg
I co tu jest nie tak, oprócz tego, że jeden gostek patrzy w inną stronę, niż reszta?
po pierwsze ma zjechane kolory i jest ciemne, ale to inna kwestia. przybliz troche i skieruj np na włosy.
po pierwsze ma zjechane kolory i jest ciemne, ale to inna kwestia. przybliz troche i skieruj np na włosy.
Pierwsze = Twoja wina.
Drugie = mniej zelu do wlosow to nie beda posklejane ;)
PS. Ja tez nie wiem o co chodzi, a z takiej miniatury nic sensownego nie da sie wydumac ;)
Ale jak mam przyblizyc? Zrobic zooma w Operze? Patrzec z mniejszej odleglosci na monitor? Daj fote w pelnym rozmiarze, a nie 800x531px. Bedzie prosciej.
Może wstaw cropa z miejscem o które konkretnie Ci chodzi, bo naprawdę nic nie widać. Po przybliżeniu widać tylko pixele
Co przybliżyć, jak ta fotka jest mała?
Wygląda że przy ISO 1000 włączona redukcja szumu w body na maxa.
pzdr
po pierwsze ma zjechane kolory i jest ciemne, ale to inna kwestia. przybliz troche i skieruj np na włosy.A co przyblizyc? Powiekszac skonczona mape bitowa? I co mamy zobaczyc w tych wlosach przy takiej rozdzielczosci?
Michał Jędrak
16-08-2009, 21:57
1. Ma takie kolory jakie ustawiłeś.
2. Jest ciemne, ale to też nie wina aparatu ani flesza, który nota bene ustawiono na manual
3. Na tak małym zdjęciu nie widać szczegółów, więc nie wiem co jest posklejane. A może dałeś redukcję szumów na maksa i po prostu zdjęcia straciły detal?
a- kolory w takich przypadkach zawsze sa nieładne. w skrócie: ni ch.... nie pomieszasz (zbalansujesz) świetlowek ze swiatłem lampy błyskowej, chyba , ze np na lampe założysz ospowiedni filtr barwny, b- zdjecie jest niedoswietlone, byc moze dla tego ze duzo białego i odbijajacego materialu było w kadrze, c- nie wiem, az taki bf/ff?
A pani we fioletowy różu ma siniaka na ramieniu. To o te zryte kolory chodzi?
A tak serio to robiąc zdjęcie o godzinie 4:23 to nie spodziewaj się cudów ;)
A tak zupełnie na serio to pewnie chodzi o NR (redukcja szumów), którą masz ustawioną na "HAJ". Weź to wyłącz w cholerę i rób dobre zdjęcia od dzisiaj.
seb@stian
23-08-2009, 23:06
Panowie co tak nerwowo, nowych odstraszacie, jak w wojsku, kota zajechać ;) a tak serio to koledzy mają rację. Wyłącz redukcję szumów. Jeśli będzie Ci ona przeszkadzać na tyle mocno to zawsze możesz ją spróbować usunąć na kompie.