PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym TTL BL?

rafal0325
15-08-2009, 23:46
Otóż siedziąc dzis z rodziną na tarasie i robiąc zdjecia albumowe naszło mnie takie pytanie co do trybu lampy TTL Bl.
A więc tak jak to z tym trybem jest gdy robie zdjecie w trybie M lampa na wczesniej wspomniany TTL BL +0.3ev ustawiona na 45*,60*+karta odbijająca.
Robię zdjęcie ogniskowa powiedzmy na 18do30mm zdjecie wychodzi ładnie doświetlone ale gdy juz ogniskowa jest powyżej 40mm to juz nastaje ciemność.
Dlaczego tak się dzieje,przecież zoom lampy pracuje a jezeli to nie zależy od zoom-u to co ja zle robię??

J@sió
17-08-2009, 14:31
Następuje całkowita ciemność, czy tylko zdjęcie jest ciemniejsze niż na krótszych ogniskowych? Jeśli to drugie, to zapewne dlatego, że masz zooma ze zmiennym światłem i Ci się przysłona przymyka.

maciek.evo
17-08-2009, 17:18
jesli odbijasz od sufitu to moze byc ze przy wiekszym zoomie swiatlo wali przed obiekt i trzeba bardziej pochylic albo za daleko i wyprostowac...

Moonbeam
17-08-2009, 19:10
TTL BL bardzo zależy od tego co jest w kadrze. Spróbuj na czymś jednolitym, np ścianie.

Grzybu
17-08-2009, 19:47
TTL BL bardzo zależy od tego co jest w kadrze. Spróbuj na czymś jednolitym, np ścianie.
E tam, tryb TTL BL nie jest do fotografowania ścian. Jest to światło wypełniające czyli nie służy jako główne źródło światła. Najbardziej prawdopodobny jest przypadek już wcześniej opisany, czyli to, że masz obiektyw ze zmiennym światłem. Ustawiając większe ogniskowe obiektyw się trochę przymyka, Ty zapewne nie korygujesz tego czasem naświetlania i wychodzi z tego niedoświetlone zdjęcie. Lampa w tym wypadku nie dopali Ci sceny tak aby była poprawnie naświetlona, bo nie jest ona głównym źródłem światła. Oczywiście jest tym sporo przypuszczeń, ale ty za wiele informacji też nie podałeś ;)

rafal0325
17-08-2009, 20:13
J@sió i Grzybu chybamacie racje ale upewnie sie jeszcze jak naładują mi sie eneloopki.
Przykład:
31mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img256.imageshack.us/img256/9895/dsc8026.jpg)
70mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img256.imageshack.us/img256/572/dsc8027.jpg)

Moonbeam
18-08-2009, 04:52
Już nie gadajcie że przy zmianie przysłony z 3.5 na 4.5 SB-900 zaczyna brakować mocy! TTL-BL służy do wypełniania cieni. Być może po zmianie kadru tych cieni robi się mniej i lampa świeci słabiej.
Grzybu - przeczysz sam sobie. Ten tryb może dać powtarzalne rezultaty tylko na czymś jednolitym. Tak jak napisałeś na czym innym będzie starał się kompensować cienie, a w jaki sposób to zrobi będzie zależeć od pokrętnych algorytmów.... Dlatego taki test jak powyżej nie ma sensu.

prz3mo
18-08-2009, 07:53
Jaki jest sens używania trybu BL, gdy odbijamy błysk od ściany? :shock:

Grzybu
18-08-2009, 09:05
Już nie gadajcie że przy zmianie przysłony z 3.5 na 4.5 SB-900 zaczyna brakować mocy!

To nie lampie zaczyna brakować mocy tylko wpada mniej światła zastanego. Używając TTL BL powinieneś mieć tak ustawioną ekspozycję, aby bez lampy też mieć poprawnie naświetlone zdjęcie (pomijając cienie które właśnie lampą chcesz doświetlić). Dlatego można mówić o jako takiej powtarzalności. Wiadomo, że jeśli w gre wchodzą algorytmy obliczeniowe, to najlepiej mieć tło jednolite, ale w prezentowanym przypadku różnice nie będą duże, a w szczególności nie powinny one dotyczyć niedoświetlenia świateł. Lampa ma za zadanie podciągnąć lewą część histogramu w prawo, kompletnie nie ruszając części prawej.
Wydaje mi się też, że ustawianie EV na + w TTL BL też nie jest zbyt dobrym posunięciem. Skoro zdjęcie ma być tylko "muśnięte" światłem lampy to lepiej ustawić EV na -

henrus
19-08-2009, 16:16
A nie jest tak, że tryb TTL BL mamy z palnikiem lampy na wprost a z chwilą odchylenia palnika lampy zostaje sam TTL?

ufolek012
21-08-2009, 11:45
Czy TTL BL nadaje się do fotografowania dużej ilości osób na dość ciemnej sali, bo przykładowo na samym TTL pierwsze osoby wychodzą dobrze naświetlone a tył bardzo ciemny , czy TTL BL pomoże czy po prostu zwiększyć ISO??

prz3mo
24-08-2009, 09:10
Czy TTL BL nadaje się do fotografowania dużej ilości osób na dość ciemnej sali, bo przykładowo na samym TTL pierwsze osoby wychodzą dobrze naświetlone a tył bardzo ciemny , czy TTL BL pomoże czy po prostu zwiększyć ISO??

Generalnie by złapać więcej światła zastanego wydłuża się czas naświetlania.

Jacek_Z
24-08-2009, 13:49
.. bo przykładowo na samym TTL pierwsze osoby wychodzą dobrze naświetlone a tył bardzo ciemny..Tryb pracy lampy nie może mieć nic do rzeczy. Po prostu czym dalej tym ciemniej, natężenie światła spada mocno (z kwadratem odległości)
Pomoże odbicie światła od sufitu.

delfin2525
26-08-2009, 23:42
a ja tam do doswietlania cieni uzywam trybu slow , i jakos na nim mi wygodniej , body wtedy traktuje lampe jakby jej nie bylo, ustawiam np -2,7 (sb900) i pieknie dopala

Moonbeam
27-08-2009, 00:09
a ja tam do doswietlania cieni uzywam trybu slow , i jakos na nim mi wygodniej , body wtedy traktuje lampe jakby jej nie bylo, ustawiam np -2,7 (sb900) i pieknie dopala

Co zmienia tryb slow poza ograniczaniem czasu w trybie A i P?

ufolek012
27-08-2009, 14:18
wydłużyć czasu nie mogę bo goście np. tańczą jeszcze myślałem o ewentualnej zmianie wzorca oświetlenia ze standardowego na równomierny może to coś pomoże

Carolco
26-09-2009, 09:05

Raz kiedyś użyłem TTL BL na sali, ale wyszło strasznie. Lampa SB800 podpięta pod D80. Zdecydowanie większa część zdjęć wyszła niedoświetlona. Moim zdaniem na sali, czy ogólnie w pomieszczeniach TTL z dyfuzorem, lub jeśli tylko jest możliwość, to odbicie od sufitu. A co do dalszego planu, to tylko większe ISO, lub po prostu druga lampa ustawiona np. na statywie i wyzwalania zdalnie, aby rozświetlić dalszy plan.

Jacek_Z
26-09-2009, 10:00
Czy TTL BL nadaje się do fotografowania dużej ilości osób na dość ciemnej sali,
Nie, TTL BL sprawuje się dobrze tylko gdy jest sporo światła. To narzędzie do regulowania proporcji między światłem zastanym a światłem błyskowym. Gdy jest ciemno stosujemy zwykły TTL.