Zobacz pełną wersję : D90 - pokaz slajdów
Uzbierałem wiekszą ilość zdjęć i postanowiłem "upublicznić" je rodzince. Jako, że dysponuje LCD z HDMI postanowiłem wcześniej obrobione NEF-y przekonwertować na JPG, przegrać na kartę SD i puścić jako pokaz slajdów bezposrednio z aparatu - i tu klapa - d90 nie widzi jpg-ów zrobionych przy pomocy Capture NX2. Nie poddając sie bez walki zgrałem obrobione NEF-y i ponowiłem akcję - znów porażka.
Pojawia się pytanie - jak zmusić D90 do wyswietlenia nie tylko "surowych-puszkowych" fotek ?
A po co chcesz zmuszać D90, nie możesz zgrać na płytkę i wrzucić do DVD? Nawet najprostsze modele odtwarzają jotpegi.
Mój model dvd (Bellwood 311U) oczywiście odtwarza jpg-i z płyty lub pen-a ale to w jaki sposób, woła o pomste do nieba (jakies badziewiaste przeskalowanie) - d90 robi to znaczni lepiej. Może jakieś inne propozycje ?
zyzio666
16-08-2009, 11:46
Chyba najprościej i najłatwiej bez zadnego dodatkowego oprogramowania bedzie użycia windows movie makera. Wrzucasz zdjecia, dodajesz muze i juz robi sie prezentacja w formie filmu :) 15 Minut pracy- włączając w to nagranie płyty :)
przetestowałęm to kilkukrotnie :)
Nie piszcie o prezentacji na DVD gdyż jest ona w marnej jakości. Przez HDMI możemy wyświetlić zdjęcia w rozdzielczości 1920x1080 (oczywiście mówimy o tv Full HD) co jest przepaścią w porównaniu z rozdzielczością DVD (720x576). Nie ma co porównywać. Aparat ma rzeczywiście problem z odtwarzaniem przerobionych jpg-ów i niestety nie wiem czy jest na to jakaś rada.
niestety, nie ma możliwości używania d90 jako pendrive'a.
Nie piszcie o prezentacji na DVD gdyż jest ona w marnej jakości.
O to mi chodziło - właśnie dlatego chciałem wrzucić obrobione jpg z powrotem do puchy i ogladać je w dobrej rozdziałce, nie po to kupuje LCD z wysoką rozdzielczością aby nadal bawić się niską. Widać inżynierowie nikona nie pomyśleli o tym - szkoda. Moim zdaniem funkcjonalność złącza HDMI w D90 dużo na tym straciła :(