Zobacz pełną wersję : D80 - blokada przysłony w zoomie ?
witam,
z braku instrukcji proszę o pomoc czy jest to możliwe, mianowicie używałem dotychczas samych stałek zmuszony kupilem zooma i np. ustawie przesłone 4 jak kręce zoomem (zmieniam ogniskową) to się zmienia wartość przysłony:( czy jest możliwość zmiany tego ustawienia w D80 aby wybrana przesłona była na całym zakresie obiektywu?
dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
zmuszony kupilem zooma i np. ustawie przesłone 4 jak kręce zoomem (zmieniam ogniskową) to się zmienia wartość przysłony:(
Kupiłeś słaby zoom ze zmiennym światłem. Wraz ze wzrostem ogniskowej spada jasność. Nic nie zrobisz.
Jest, jeżeli twój zoom ma światlo w zakresie np. 3.5 do 5.6 to ustaw na 5.6 i wtedy nic Ci się nie zmieni w całym zakresie ogniskowej. Pozdrawiam.
Np. najtańszy zoom 18-55 3,5-5,6. To wartości przysłon. 3,5 na 18mm i 5,6 na 55mm (minimalnie).
Ps. z ciekawości, jak zostałeś "zmuszony" do zakupu zooma?:)
dziękuje za pomoc i za wyjaśnienie. Kupiłem 18-105 ( córeczka zaczeła chodzić i biegać :) ze stałkami nie wyrabiałem :/ kit sie ok sprawdza. Nie byłem przyzwyczajony do tych przeslon jak zaczeły mi się zmieniać:) Choć w F100 z zomem chyba dało się blowować ....
tomek20stencel5
15-08-2009, 09:34
Jeżeli ma on stałe światło to nic się nie zmienia, a jeżeli zmienne to nawet F100 nie pomoże. Praw fizyki nie przeskoczysz ;).
to nie prawo fizyki - to prawo konstruktora ;)
hijax_pl
17-08-2009, 10:19
Jedz na preselekcji przyslony z f/6.3 czy f/7.1 - obraz bedzie jak zyleta - na kazdej ogniskowej ;)
Jedz na preselekcji przyslony z f/6.3 czy f/7.1 - obraz bedzie jak zyleta - na kazdej ogniskowej ;)
Tylko wymagane czasy dłuższe :D
Przy ruchliwym dzieciaku, przysłona IMHO jak najszerzej (w akceptowalnym zakresie), a czasy jak najkrótsze... No chyba, że ktoś ten etap ma już za sobą i chce uzyskać wrażenie ruchu np rozmazanych rączek, nóżek itd.
Tu chyba raczej preselekcja czasu - w zależnosci od aktualnej ruchliwości dzieciaka.
Mam na myśli pomieszczenia, a nie popołudniowy nasłoneczniony plener.