Zobacz pełną wersję : Blenda, rodzaje
Witam, chcialbym prosić o wytłumaczenie jaki efekt daje dany kolor, dana powłoka blendy?
1.złota
2.srebrna
3.sunshine
4.biała
5.dyfuzor
6.czarna
?
Pozdrawiam
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71924
opisane tam sa 1, 2, 4
3 jak nazwa mowi - imituje swiatlo sloneczne
5 dyfuzor - zmiekcza swiatlo
6 czarna blokuje niechciane swiatlo
a do pleneru lepiej wziąć srebrne czy zlote?
bartezzx
14-08-2009, 20:19
to zależy od paru czynników, ale dobrze jest mieć przynajmniej czarną, jest bardzo pomocna, do tego możesz kupić sobie taką 5w1 i będzie good
a do pleneru lepiej wziąć srebrne czy zlote?
generalnie to srebrne , złota bardzo ociepla
to zależy od paru czynników, ale dobrze jest mieć przynajmniej czarną, jest bardzo pomocna, do tego możesz kupić sobie taką 5w1 i będzie good
a po co mi czarna? xD
Leatherface
14-08-2009, 20:41
Niedawno pierwszy raz robiłem zdjęcia z blendą i jak przysmażyłem modelowi srebrną to nie mógł chłopak wytrzymać ;) (daje po oczach). Najczęściej korzystałem z dyfuzora - świetna sprawa. A funkcji czarnej strony nie rozumiem - czytałem pare razy o co biega, ale nie widzę tego w praktyce :)
LordRamzes
14-08-2009, 21:54
a ja polecam złoto-srebrną
http://allegro.pl/item693755632_blenda_5w1_60x90cm_nowosc_sprawdz_su nfire.html
na początku do tego wynalazku podchodziłem ostrożnie ale jednak sprawdza się to wspaniale ;-)
everyman
14-08-2009, 22:26
Złota: daje ciepłe kolory poprzez ocieplenie światła odbitego; ponieważ jest stosunkowo mocna może powodować nieraz ostre cienie 'po drugiej stronie' - trzeba używać jej z wyczuciem. Moim zdaniem warto ją stosować przy osobach na przykład o jasnej karnacji, jeśli chcemy ją nieco ożywić. Jeśli ktoś jest mocno opalony to potrafi zrobić z niego mulata albo innego Midasa.
Srebrna: odbija mocno światło i kontrastuje plan. Działa praktycznie jak złota z tą różnicą, że nie ociepla światła odbitego. Bardzo przydatna jeśli musimy przerzucić światło z większej odległości (na przykład z nasłonecznionego obszaru w cień).
Sunshine: nie miałem z nią do czynienia - wnioskuję, że to taka wypadkowa między złotą a srebrną (coś jak złoto-srebrna, czyli średnia między dwoma powyższymi opcjami).
Biała: daje miękkie światło i łagodzi cienie. Znacznie słabsza od złotej i srebrnej, ale za to neutralna. Bardzo dobrze koryguje z małej odległości.
Dyfuzor: tłumi i rozprasza światło padające na obiekt - umieszczamy między źródłem światła a tym co fotografujemy tworząc coś na wzór półcienia. Jest bardzo przydatny zwłaszcza w pełnym słońcu, gdyż wiele osób mruży oczy gdy odbijamy mocne światło, a tym sposobem tworzymy dla fotografowanej osoby milsze warunki. Nie przekłamuje przy tym kolorów.
Czarna: redukuje refleksy, tłumi efekt światła odbitego (co można wykorzystać do pogłębienia cieni* - często jest właśnie tak opisywana)... no i można zrobić sobie cień. ;)
PS *pogłębianie cieni - jeśli postawisz fotografowaną osobę na przykład niedaleko jasnej ściany, na którą pada światło część tego światło zostanie odbita w stronę obiektu. Stawiając blendę między obiektem a ścianą (czarnym kolorem do źródła światła) spowodujemy, że nie dotrze ono do ściany, a tym samym nie zostanie odbite i pogłębi nam cienie. Zaraz pokażę to na obrazku bo dość pokracznie napisałem.
everyman
14-08-2009, 23:06
Obiecany rysunek. Jest symboliczny, bardzo uogólniony i paintowy, ale chyba wyjaśni co miałem na myśli (mam nadzieję, że kiedyś dobrze zrozumiałem zasadę jej działania ;p).
Zielona ramka to nasz hipotetyczny kadr; biała kreska pionowa to obiekt odbijający światło (np ściana); kulka to fotografowany obiekt i cień na niej; żółte kreski to kierunek światła; żółte przerywane to światło odbite; gwiazdka to źródło światła; czarna kreska to czarna blenda, która odbija światło słabiej niż jasna ściana.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/2954/cieniee.jpg)
bartezzx
15-08-2009, 06:18
no ja akurat czarną stosuję najczęściej żeby wyrównać cienie na danej osobie, po czym doświetlam sobie lampą tak jak chcę, ale spełnia ona również dla mnie zadanie że tak powiem wytłumianie światła ;]
czarna stosuje w studio nagminnie, w plenerze czasem do pogłebienia cieni.
czyli w sumie najkorzystniej jest wziąć srebrno-białą
Leatherface
16-08-2009, 20:20
Dzięki everyman za wyjaśnienie z tą czarną :)
czyli w sumie najkorzystniej jest wziąć srebrno-białą
najkorzystniej to 5 w1 :)
matyjasz
17-08-2009, 14:30
Leatherface, zobacz tez sobie na www.prophotolife.com ktorys z filmow ,nie pamietam numeru, ale fajnie pokazane jak dokladnie czarna dziala.
pzdr
mati