PDA

Zobacz pełną wersję : n17-55 - dystans przekazywany a rzeczywisty

_Bobo_
14-08-2009, 13:53
Wierci mi dziurę w mózgu zachowanie mojego 17-55, a mianowicie przekazywany do body (oraz widoczny na skali odległości) dystans do obiektu, na który ostrzy szkło w stosunku do tego, co jest w rzeczywistości.

Przy ostrzeniu z odległości 1 metra (od matrycy, +/- 3 cm) na wąskim końcu otrzymuję 0.89 m, na szerokim 1.2 m. Przy odległości 2 m otrzymuję odpowiednio 1.5m i 2.5m, dla 3m odpowiednio 2m i nieskończoność. Na ogniskowej 55 mm najwięcej co mogę uzyskać, to około 5m, ostrząc na coś bardzo odległego. Im bliżej okolic środka zakresu ogniskowych, tym mniejszy błąd. Szkło przeostrza wraz ze zmianą ogniskowej (ustawiając np aparat w jakiejś odległości od celu, ostrzę przy 55mm, a potem jadę w dół do 17mm trzymając spust do połowy na AF-C, a potem z powrotem - skala chodzi w tę i z powrotem w określonym zakresie). W innych szkłach nie pamiętam takiego zachowania, dzisiaj miałem możliwość sprawdzenia na innym szkle (sam więcej zoomów nie mam) - niezależnie od ogniskowej przekazuje to samo.

Wszystkie wartości były odczytywane z exif zdjęć. Samo szkło jest ostre w całym przedziale ogniskowych i odległości, af celny.

Czy w Waszych 17-55 zdarza się podobnie? Szperałem, ale nic na ten temat w internecie nie znalazłem.

sokrates
14-08-2009, 17:13
Jak nie masz bf/ff i ostrość łapie jak trzeba to czym się martwić. Zaklej szybkę i po kłopocie :) A tak serio jak znajdę chwilę zobaczę jak jest w moim 17-55