Zobacz pełną wersję : grip DELTA do d80 wariuje z dwoma akuu
rafalmrozinski
14-08-2009, 12:25
Witam!
do dzisiaj używałem gripa z jednym akuu (pojemność 1500 mAh) i było wszystko oki, dzisiaj kupiłem dodatkowy akuu (zamiennik, pojemność 3900mAh) po naładowaniu obydwu do pełna i włożeniu do gripa aparat wskazuje rozładowanie i nie chce się nawet włączyć, pojedynczo w gripie działa tylko "stary" akuu, jednak nowy jak zapakuje go do body działa bez problemu, co może być przyczyną takiego zachowania? czy ich różna pojemność ma znaczenie?
Moim zdaniem raczej felerny grip. Jak masz możliwość to sprawdź na innym zestawie aku.
Też mam deltę z d80. Jeden aku oryginał drugi zamiennik /fakt - pojemnościowo oba jednakowe/ i zero problemów.
Grip czerpie prąd najpierw z jednego aku, a jak go wyczerpie przełącza się na drugi.
Sprawdź, czy po włożeniu 2 aku do gripa nie grzeją się, jeżeli tak to prawdopodobne jest zwarcie w gripie.
mam taki sam przypadek w gripie do D50. Posiadam 3 akumulatorki (1 oryginalny, 2 zamienniki). Kazdy z nich do tej pory odzielnie dzialal ok. Po wlozeniu do gripa wskazuja pelny stan baterii. Po jakis czasie wyskakuje ze baterie sie rozladowuja. (2x szybciej niz pojedynczo). Albo np. jak rusze aparatem to tak jakby gasl i tylko podczymywal na reszcie baterii. Ustawie aparat normalnie albo doscisne grip jest na chwile ok. Ale zregoly zrobie kilka zdjec i koniec, musze conajmniej jedna baterie wymienic na naladowana. Nie zwrocilem uwagi aby baterie sie przegrzewaly, ani to zeby sanki mialy np.za duzy luz(w kazdym razie nie taki do wyczucia). Co moze byc nie tak? Mam pisac o reklamacje czy da sie cos z tym zrobic?
A ja posiadam grip do d60 - całkiem nowy kupiłem 2 tygodnie temu.Założyłem do niego jeden akumulator, pstryknałem kilka zdjęć i włożyłem do torby, poleżał 5 dni, i akumulator rozładował się całkowicie.Zaznaczam ,że przełącznik w gripie był ustawiony na off, a aparat wyłączony. Czy to normalne? Jak temu zaradzić,bez wyjmowania akumulatora za każdym razem?
ThomasVoland
17-08-2009, 00:03
Pisałem o tym samym problemie w innym temacie. Mój wysłałem do serwisu, zobaczymy co będzie jak wróci.
Witam
I jak z tym Gripem po powrocie z serwisu ? mam takie samo jajo z delta do d60, ehh
ThomasVoland
16-10-2009, 17:45
Wymienili na nowy, w dodatku na droższą wersję z LCD. Jakby ktoś chciał to mam go na sprzedaż za 180 zł, jeszcze na allegro nie wystawiłem. Jest nowy, nieużywany z gwarancją