Zobacz pełną wersję : D70 problem - za wolna migawka?
MasloNaToscie
13-08-2009, 21:57
Witam,
ostatnio zaopatrzyłem się w używanego Nikona D70 z małym przebiegiem. Nie będę wchodził w szczegóły, jednak kompletnie nie potrafię się skontaktować ze sprzedawcą, a do jutra aparat musiałbym mieć sprawny.
Chodzi o to, że jesli czas naświetlania ustawię poniżej 1/100s (np. 1/6400 albo 1/320 nawet) to część zdjęcia (przy 1/8000 jest to jakieś 90%) jest niewidoczna - tak jakby przysłonięta czymś - po prostu czarna.
Co jest przyczyną?
wygląda na uszkodzoną migawkę
daj jakieś zdjęcie z Eifem
MasloNaToscie
13-08-2009, 22:40
http://img208.imageshack.us/img208/3620/dsc5358.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/3035/dsc5357.jpg
Niestety, ale wygląda to na uszkodzoną migawkę
MasloNaToscie
13-08-2009, 23:07
Niech to szlag. Czyli migawka do wymiany? Czy coś jeszcze?
Karbulot
14-08-2009, 08:20
No tak... Sprzedawca wcisnal uszkodzony aparat i nagle przestal byc osiagalny.
jeśli rozumuje poprawnie to dzieje się przy krótkich czasach ( nie wyrabia się )
Może to uszkodzony mechanizm podnoszenia lustra? Bo to w sumie górna część zdjęcia jest czarna. Wydaje mi się, że to lustro może nie nadążać. A ze wstępnym podnoszeniem lustra (opóźniona ekspozycja) dzieje się tak samo?
danz1ger
15-08-2009, 00:58
Wydaje mi się, że nie jest to "nienadążające" lustro. Lustro znajduje się za obiektywem i odsłania matrycę, na którą obiektyw rzuca obraz odwrócony, od dołu w górę. Poza tym krawędź lustra jest dosyć daleko od matrycy i przejście między naświetloną a nienaświetloną częścią kadru powinno być wg mnie bardziej rozmyte. W D70s czasy otwarcia do 1/250 s są realizowane mechanicznie a pozostałe elektronicznie, tzn. migawka otwiera się nadal na 1/250 s, tylko matryca jest włączana się i wyłączana symulując krótsze czasy. Stąd wygląda to na brak synchronizacji czasu otwarcia migawki z czasem włączenia matrycy, najprawdopodobniej z winy migawki.
Może to uszkodzony mechanizm podnoszenia lustra? Bo to w sumie górna część zdjęcia jest czarna. Wydaje mi się, że to lustro może nie nadążać. A ze wstępnym podnoszeniem lustra (opóźniona ekspozycja) dzieje się tak samo?
D70 nie ma wstępnego podnoszenia lustra.
Ustaw tryb manual, zdejmij obiektyw, wymuś czas B i zobacz co się dzieje z sekcją lustro-migawka. Obejrzyj lamelki migawki w trybie "czyszczenie matrycy" czy nie noszą jakiś sladów uszkodzeń mechanicznych. Ustaw tryb zdjęcia seryjne (przy najmniejszym jpg) i ciągnij serią kilka razy. Może to jakoś się "rozrusza"
Ciekawostką jest to że zdjęcia są naświetlone prawidłowo, czyli migawka "trzyma" czasy...
I jeszcze jedno, jaki to obiektyw? Może lustro zaczepia o tył obiektywu?
D70 nie ma wstępnego podnoszenia lustra.
Ustaw tryb manual, zdejmij obiektyw, wymuś czas B i zobacz co się dzieje z sekcją lustro-migawka. Obejrzyj lamelki migawki w trybie "czyszczenie matrycy" czy nie noszą jakiś sladów uszkodzeń mechanicznych.
Znowu się wkopałem. :oops: Przepraszam bardzo. Myślałem, że to uproszczone wstępne podnoszenie ma każda lustrzanka, a tylko niektóre mają bardziej rozwiniętą tą funkcję. A w jaki sposób można obejrzeć lamelki migawki? Przecież w trybie czyszczenia matrycy otwiera się migawka. Można jakoś ją obejrzeć zamknietą? Na forum było zdjęcie migawki w D200 zamkniętej i tez nie wiem jak autor to zrobił, ale D200 to półka wyżej. Da się tak zrobić w D80/70?
W D70s czasy otwarcia do 1/250 s są realizowane mechanicznie a pozostałe elektronicznie, tzn. migawka otwiera się nadal na 1/250 s, tylko matryca jest włączana się i wyłączana symulując krótsze czasy. Stąd wygląda to na brak synchronizacji czasu otwarcia migawki z czasem włączenia matrycy, najprawdopodobniej z winy migawki. dobrze mieć takich użytkowników na forum :) tak własnie się zastanawiałem dla czego w czasach nawet 1/6000-8000 realizacja całego procesu trwa tyle samo co na czasach znacznie krótszych.
Można jakoś ją obejrzeć zamknietą?Zdejmij obiektyw i podnieś delikatnie lustro palcem.