PDA

Zobacz pełną wersję : d90 trwałość puszek nikona, okres gwarancji-pytanie do użytkowników

tomek293
13-08-2009, 16:05
otóż moja sytuacja wygląda tak-kupiłem d90+18-105 i sprzedawca wprowadził mnie w błąd...chodzi o gwarancje-zostałem poinformowany że body z obiektywem jest na gwarancji jeszcze 14miesięcy, jak sie okazało-pozostało tylko 4miechy....puszke z kitem kupiłem za 3800zł, przebieg ok 5tys klapnięć, stan bardzo dobry, wszystko śmiga jak należy, ale pojawia sie pytanie-czy sprzedać body za tyle ile kupiłem i zakupić nowe na gwarancji rocznej czy nie bawić sie w takie rzeczy i spokojnie użytkować puszke?? jakie są ewentualne koszty naprawy w takich puszkach, co sie w nich psuje najczęściej?? ok 300zł różnicy między nowym zestawem a tym co kupiłem--czy ewentualie te 300zł pokryje koszty naprawy podzespołów które psują sie najczęsciej??

co mi doradzacie-sprzedać i dołożyć ok 300zł i kupić nowy zestaw czy pozostać przy tym i mieć nadzieje że nic sie nie popsuje.....?? co byście zrobili na moim miejscu??

Pozdrawiam i z góry dziękuje za opinie

zunaj
13-08-2009, 16:08
Robić zdjęcia i cieszyć się z zakupu

szulif
13-08-2009, 16:29
osobiscie jestem zwolennikiem kupna nowego sprzetu, bo tak jak mowisz wady fabryczne i inne dziwne wypadki sie zdarzaja a gwarancja jest wtedy niezbedna. trzeba pamietac ze to tylko sprzet, aczkolwiek jesli kupiles ten zestaw i WSZYSTKO JEST OK to nie ma chyba sensu kombinowac. w razie czego masz jeszcze 4 miesiace na ewentualna odsylke.

pamietaj, ze "wymieniajac" na nowy sprzet, mozesz dostac aparat z jakims problemem.. np z kilkoma hot pikselami.. a jesli na tym takich nie masz to bedziesz sie pieklil, bo mapowanie tez na krotko pomoze w takim wypadku.

no i jeszcze kwestia wymiany.. 300zl roznicy to w najtanszych sklepach internetowych.. generalnie ja liczylbym 400 zl + koszty wysylki.. dokladasz pare groszy i kupujesz lampe albo 35mm :)

reasumujac: jesli z aparatem wszystko ok to osobiscie bym go nie wymianial.. ale przeprowadzil tylko skrzetne dochodzenie czy aby napewno wszystko jest ok.

pozdrawiam rzeszowiaka :)

tomek293
14-08-2009, 08:48
zobaczyłem w opandzie że przebieg to tylko 1592 klapnięć

cheyenne
14-08-2009, 08:53
czyli jak nowy :)

mister
14-08-2009, 09:05
otóż moja sytuacja wygląda tak-kupiłem d90+18-105 i sprzedawca wprowadził mnie w błąd...chodzi o gwarancje-zostałem poinformowany że body z obiektywem jest na gwarancji jeszcze 14miesięcy, jak sie okazało-pozostało tylko 4miechy....puszke z kitem kupiłem za 3800zł, przebieg ok 5tys klapnięć, stan bardzo dobry, wszystko śmiga jak należy, ale pojawia sie pytanie-czy sprzedać body za tyle ile kupiłem i zakupić nowe na gwarancji rocznej czy nie bawić sie w takie rzeczy i spokojnie użytkować puszke?? jakie są ewentualne koszty naprawy w takich puszkach, co sie w nich psuje najczęściej?? ok 300zł różnicy między nowym zestawem a tym co kupiłem--czy ewentualie te 300zł pokryje koszty naprawy podzespołów które psują sie najczęsciej??

co mi doradzacie-sprzedać i dołożyć ok 300zł i kupić nowy zestaw czy pozostać przy tym i mieć nadzieje że nic sie nie popsuje.....?? co byście zrobili na moim miejscu??

Pozdrawiam i z góry dziękuje za opinie

Wszystko zależy od tego gdzie był kupiony i czy masz rachunek.
Nikon Polska daje 12 miesięcy gwarancji, ale jest jeszcze tzw rękojmia sprzedawcy, która jest na 2 lata od daty zakupu.
Więc jeżeli sprzęt był zakupiony w Polsce i masz na to rachunek to masz 2 lata gwarancji (od daty zakupu)
Wracając do aparatu - sprawdziłbym go dokładnie i cieszyłbym się robieniem zdjęć

velaskez
14-08-2009, 13:18
Ja swojego D80 katuje od prawie dwoch lat i nie mam z nim zadnych problemow. Chcesz kupic nowa puszke tylko dla gwarancji? Jak dla mnie poroniony pomysl, ale rob jak uwazasz ;)

qooba
14-08-2009, 13:24
Mam D70s z 2005 roku, >50tys klapnięć, kilka gleb i działa jak nowy. Po co szukać dziury w całym?

tomek293
14-08-2009, 13:52
dzięki wielkie za opinie...to jest pierwsza moja lustrzanka, a Pan z allegro mnie troszke oszukał co do gwarancji dlatego pytałem o trwałość:)) po Waszych opiniach stwierdzam, że lustro zostaje ze mną;))

pire
12-09-2009, 22:23
Wszystko zależy od tego gdzie był kupiony i czy masz rachunek.
Nikon Polska daje 12 miesięcy gwarancji, ale jest jeszcze tzw rękojmia sprzedawcy, która jest na 2 lata od daty zakupu.
Więc jeżeli sprzęt był zakupiony w Polsce i masz na to rachunek to masz 2 lata gwarancji (od daty zakupu)
Wracając do aparatu - sprawdziłbym go dokładnie i cieszyłbym się robieniem zdjęć

jeśli mnie pamięć nie myli to rękojmia obowiązuje 12 m-cy, chyba że jest dłuższa z dobrej woli sprzedającego.
Jeśli rękojmia jest na dłużej to nie znaczy automatycznie, że gwarancja jest też dłuższa, rękojmia i gwarancja to 2 różne sprawy.

Jeśli sprzęt działa to wolałbym wydać te 300-400 zł np. na 50/1.8 -fajna portetówka do D90, lampę lub browar.

getos
12-09-2009, 22:30
jak sprzęt jest spoko, mało w sumie używany to pstrykaj zdjęcia a nie kombinuj, jak zobaczysz na żywotność takich puszek jak D80, to ryzyko awarii znacząco rośnie powyżej 80 tys. klapnięć, powtarzam ryzyko rośnie, choć możesz mieć oczywiście pecha i po 5 tys. coś pieprznie, pstrykaj i jak ktoś wyżej napisał "ciesz się" sprzętem :)

mister
12-09-2009, 23:05
jeśli mnie pamięć nie myli to rękojmia obowiązuje 12 m-cy, chyba że jest dłuższa z dobrej woli sprzedającego.
Jeśli rękojmia jest na dłużej to nie znaczy automatycznie, że gwarancja jest też dłuższa, rękojmia i gwarancja to 2 różne sprawy.

Nie jest to gwarancja, ale jeśli sprzęt sie zepsuje to na sprzedawcy ciąży obowiązek naprawy lub wymiany jeśli naprawa okaże się niemożliwa - kolega przerabiał taki przypadek z D80 kupionym w MM.
Trzeba powołać się na niezgodność towaru z umową (24 miesiące od daty zakupu)

profliz
12-09-2009, 23:22

Jeśli sprzęt działa to wolałbym wydać te 300-400 zł np. na 50/1.8 -fajna portetówka do D90, lampę lub browar.

tak, rękojmia obowiązuje 12 miesięcy w przypadku zakupu sprzętu "na firmę". W przypadku gdy zakupu dokonuje osoba fizyczna w grę wchodzi ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego z dnia 27 lipca 2002 roku, która mówi o dwu letnim okresie jaki przysługuje kupującemu na reklamacje z tytułu niezgodności towaru z umową. Polecam każdemu zapoznanie się treścią tej ustawy - okazuje się bardzo pomocna w procesie reklamacji wadliwych produktów.

Tomeqp
12-09-2009, 23:22
Pytałeś o najczęstsze awarie. Cięzko tu mówić o najczęstszych, ale przy normalnym użytkowaniu moim zdaniem może paść migawka. Średnio wytrzymuje koło 80-100 tys. klapnięć, ale nie jest to zasadą. Koszt wymiany różny, ale myślę że w D90 będzie to koło 700-800zł, ale to tylko moje przypuszczenia. Druga rzecz to napęd lustra, choć tylko kilka razy spotkałem się z jego uszkodzeniem. No i padająca migawka może, (ale nie musi) uszkodzić matrycę. To jest moim zdaniem "normalne", bo są to części mechaniczne i one ulegają zużyciu. Ale pewnie zanim spotka cię którykolwiek z tych problemów to zmienisz body. :) W sumie więcej się nie psuje, chyba że masz pecha. A co do drugiego pytania: Rób foty tym co masz, jak masz pecha to i tak Ci aparat padnie dzień po gwarancji. jak wymienisz to jeszcze możesz żałować. Po co kombinować. ;)

pire
13-09-2009, 11:54
tak, rękojmia obowiązuje 12 miesięcy w przypadku zakupu sprzętu "na firmę". W przypadku gdy zakupu dokonuje osoba fizyczna w grę wchodzi ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego z dnia 27 lipca 2002 roku, która mówi o dwu letnim okresie jaki przysługuje kupującemu na reklamacje z tytułu niezgodności towaru z umową. Polecam każdemu zapoznanie się treścią tej ustawy - okazuje się bardzo pomocna w procesie reklamacji wadliwych produktów.

Mam nadzieję, że ten link wyczerpująco wyjaśni prawa konsumentów w naszym kraju.
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139

Pedro100
13-09-2009, 18:31
Dopłacasz 90 zł i masz taki zestaw nowy http://www.fotojoker.pl/ - nie z allegro lecz ze sklepu - co jest ważne przy korzystaniu z ewentualnej gwarancji.