PDA

Zobacz pełną wersję : Zarządzanie akumulatorkami.

papkorn
13-08-2009, 13:57
Witam. Mam dość prozaiczne pytanie, ale męczy mnie to i nurtuje już jakiś czas. Jak sobie radzicie z zarządzaniem akumulatorami? Chodzi mi o nie mylenie naładowanych z rozładowanymi i niemieszanie akumulatorków pomiędzy "kompletami". Dodam, że o tyle mnie to męczy, że używam SB-800 na 5 akumulatorkach, a nikt jeszcze nie opatentował tak genialnego wynalazku jak box na 5aku... :/ Czasem też podczas ładowania akumulatorków mieszam je pomiędzy kompletami a jak wiadomo, razem działają lepiej. Próbowałem je czymś obkleić, ale okazuje się, że wszystko jest za grube żeby taki opancerzony aku wszedł do lampy. Wszelkie próby podpisywania ich flamastrem też nie są zbyt skuteczne, bo po kilku użyciach wszystko się ściera.
Jak Wy sobie z tym radzicie?

Terry
13-08-2009, 14:52
Tak sobie pomyślałem na szybko...

Korzystać z z zestawów czterosztukowych (żeby mieściły się w boxie) plus jeden box na baterie piąte do każdego zestawu.
Ponumerować boxy: 1,2,3,... itd, a na boxie dodatkowym opisać tak, żeby każda bateryjka miała własny numer (myślę ze jakimś dobrym flamastrem nie powinno się scierać z tworzywa, ostatecznie można wyskrobać).
I tak:
1) bierzemy box numer 1 i paluszek nr 1 z tego dodatkowego
2) zmiana bierzemy kolejne 4 sztuk z boxu 2 i paluszek nr 2 z tego dodatkowego
3) ... itd

drhardware
13-08-2009, 15:52
Ja uzywam taśmy z drukarki Dymo Letratag. Jest na tyle cienka, że nie przeszkadza i nie powoduje zakleszczeń akku w komorze. Większość rzeczy mam poopisywaną.

adolfik9501
13-08-2009, 22:49
Jakby poszukać to by się znalazły naklejki na kasety VHS. Ładnie trzymają, a i problemu z upchaniem nie ma. Choć oczywiście markerem szybciej.

Szakall1
13-08-2009, 23:49
a nie lepiej na pierwszy komplet - każdego paluszka zrobić naklejki np. "1" i na drugi komplet zrobić naklejki "2", a dokładnie to wydrukować cyfry z word-a, a następnie przykleić taśmą przezroczysta na akku ?:mrgreen:

domelmel
14-08-2009, 00:02
ja rozpoznaje poprzez ulozenie, jezeli sa ulozone wszystkie plusami do gory a minusami do dolu to znaczy ze sa rozladowane , ajesli naprzemiennie to znaczy ze sa naladowane, bardzo skuteczna metoda :)

papkorn
14-08-2009, 00:06
a nie lepiej na pierwszy komplet - każdego paluszka zrobić naklejki np. "1" i na drugi komplet zrobić naklejki "2", a dokładnie to wydrukować cyfry z word-a, a następnie przykleić taśmą przezroczysta na akku ?:mrgreen:

W tym problem, że jak je okleisz taśmą to już niechętnie wchodzą do lampy... :/

Szakall1
14-08-2009, 00:19
to nie oklejaj ich całych tylko tyle co kawałki na liczbach i wkładaj je tak aby miejscami z taśmą sie stykały ze sobą :)

mini21
14-08-2009, 00:35
A może po prostu kupić 1 komplet np: Eneloopów, a drugi np: Infinity?
Wtedy na pewno się nie pomylą :)

Zink
14-08-2009, 12:53
Do SB-600 wchodzą bez problemu z przyklejonym cienkim paskiem kolorowej folii samoprzylepnej. Można też podpisać markerem, a potem zakleić oznaczenie przezroczystą taśmą. Taśma jest na tyle cienka, że nie powinna przeszkadzać, i ochroni przed starciem się napisów.

telly
17-08-2009, 21:06
niezmywalne pisaki, kolorowe