Zobacz pełną wersję : Co polecacie za niewielką kase z analogów Nikona?
esioletz
02-10-2006, 22:22
Płacz za F80 od pół roku nie ustaje, D70 leży i wkurza przy 1/2 każdej próby zrobienia fotek - no nie trochę przesadzam - poprostu za Ilfordem tęsknię. Co polecacie z lustrzanek AF Nikona za małe pieniądze?
Ludzie czytajcie najpierw posty a póżniej zadawajcie pytania!!!
Raptem parę postów niżej jest kila wątków na ten temat
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8848
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8994
A ja ostatnio bylem sobie na małym wypadzie do Zakopca... Gubałówka ostre słońce godzina 13 fociłem F801s a kolega Canonem 300D, efekt; kolega mówi ze w takich warunkach nie da sie focic ani plenerow a tym bardziej ludzi gdy slonce jest z boku nie mówiąc gdy z przodu. Wywołałem fotki i mu pokazałem (szczęka na podłodze), pyta sie mnie jak to zrobilem ze wszystko widać, brak większych przepaleń, w cieniach wszystko widać itp... mówię mu to jest Nikon a nie syfra... :)
Władca Pixeli
03-10-2006, 04:55
Nikon F801s/F8008s ma prosty 5 polowy pomiar matrycowy. Gdzieś czytałem, że jest to jeden z najlepszych pomiarów. Cały czas używam F8008s i pomiar światła pracuje fenomenalnie. Nie wiem po co firmy rozbudowują pomiary kiedy efekty są coraz gorsze. Jedynie z punkty marketingu kilkaset punktów wygląda lepiej niż pięć.
david555
03-10-2006, 14:40
Kup sobie F-75 i jakieś dobre szkiełka.
Puszka bardzo dobrze mierzy i jak na swoją cenę jest naprawdę OK.
Pozdrawiam
Kup Nikona F-801s i Nikkora 50mm f/1.8 :D
Płacz za F80 od pół roku nie ustaje, D70 leży i wkurza przy 1/2 każdej próby zrobienia fotek - no nie trochę przesadzam - poprostu za Ilfordem tęsknię. Co polecacie z lustrzanek AF Nikona za małe pieniądze?
teraz wszystkie analogi sa za małe pieniądze, może poza tymi z serii jednocyfrowych. parę stów za jakiekolwiek body. F100 ledwo przekracza 1 tys.
Jak to co?
"Czym się strułeś tym się lecz"
F80
Pozdrawiam
Tomek
Polecam F90 lub droższe F100, ponieważ pozwala też na zabawą z manualnymi szkłami (też innych systemów przez przejściówki), a f80 ma z tym problemy.
Ostatnio widywałem też oferty sprzedaży F5 za cenę nieco powyżej 2000 zł!!! To jest dopiero maszyna!!!:shock: