Zobacz pełną wersję : D90 uszczelnienie
pritchard
13-08-2009, 12:32
Witam. Chcialem sie dowiedziec, na czym polega nieszczelnosc modelu D90? Czy jest mozliwosc usprawnienia jego szczelnosci?
cheyenne
13-08-2009, 12:33
nie nadaje sie do robienia zdjęć w deszczu i przy dużej wilgotności
sam niestety nic nie uszczelnisz
pritchard
13-08-2009, 12:39
nie nadaje sie do robienia zdjęć w deszczu i przy dużej wilgotności
sam niestety nic nie uszczelnisz
W deszczu to jeszcze mozna, jak sie zastosuje taki zewnetrzny, foliowy pokrowiec mocowany do zlacza lampy blyskowej. Widzialem cos takiego w necie. Mi sie rzadko kiedy zdaza robic fotki w deszczu. Myslalem bardziej o pyle i kurzu...
ja bym nie polecal zadnych pokrowcow ktore maja niby chronic przed deszczem. to sciema. wyjdziesz w mocnym deszczu przeleje Ci ten worek foliowy, albo duzo wilgoci dostanie sie do wnetrza korpusu a ze jeszcze bedziesz w tym czasie uzywal aparatu to 'usterka' gotowa.
d90 nie ma uszczelnien i nie nadaje sie do fotografowania w "ciezkich warunkach"
Blasius.G
13-08-2009, 22:21
ja bym nie polecal zadnych pokrowcow ktore maja niby chronic przed deszczem. to sciema. wyjdziesz w mocnym deszczu przeleje Ci ten worek foliowy, albo duzo wilgoci dostanie sie do wnetrza korpusu a ze jeszcze bedziesz w tym czasie uzywal aparatu to 'usterka' gotowa.
d90 nie ma uszczelnien i nie nadaje sie do fotografowania w "ciezkich warunkach"
"...przeleje... worek foliowy..." hmm. Znaczy, ze folia ma przemieknac, czy co? WIlgoc moze sie wszedzie dostac. Nie ma co ludzi straszyc bo jeszcze zalaminuja swoje lustra albo zapozycza sie i kupia ta obudowe za 5000zl zeby zdjecia przy kapusniaczku lub we mgle robic. Wieczorem tez moze nie robic bo wilgoc w powietrzu. Bez przesady.
fajny gadżet :-) jednak nie warty takiej ceny :-(
Moze silikonem;)
Robilem zdjecia w deszczu i wszystko ok.....jedyne co moze sie zdazyc to F-- no ale to typowe w tych aparatach....
Oczywiscie nie robie zdjec w ulewie (nie wystawiam aparatu bezposrednio na mocny deszcz)....lekki deszczyk przez chwile nie zaszkodzi!
Ciagnie kurz i wilgoc.....nie zapominajmy ze jest to wciaz amatorska puszka ze sporymi mozliwosciami;)
Również robiłem przy deszczowej pogodzie i F--- powtórzyło się kilka razy, wodą bym nie polewał ale nie przesadzałbym z tą nieszczelnością.
Annihitek
13-09-2009, 09:34
Ja robiłem w deszczu i w małym gradzie w górach. Zakleiłem taśmą izolacyjną dziurki na mikrofon i głośnik i dało radę. Żadnego takiego F--- i spółka. Taki pokrowiec foliowy, dostosowany do kształtu aparatu byłby jeszcze lepszy jako zabezpieczenie.
velaskez
13-09-2009, 10:57
Witam. Chcialem sie dowiedziec, na czym polega nieszczelnosc modelu D90? Czy jest mozliwosc usprawnienia jego szczelnosci?
Weź wiadro z żelem balistycznym i zanurz w nim aparat;) Albo zalaminuj.
UnknownX
13-09-2009, 11:44
Weź wiadro z żelem balistycznym i zanurz w nim aparat;) Albo zalaminuj.
Zel balistyczny to w 80% woda %-)
Zncie kogogolwiek kto kupil te obudowe za 5k ?
Chyba trzeba miec cos konkretnie z glowa zeby to kupic, a jeszcze bardziej zeby cos takiego chciec sprzedawac za takie pieniadze.
Jeżeli mowa o obudowie do zdjęć podwodnych, to nie bardzo rozumiem co wspólnego ma jej zakup ze stanem umysłowym.
Czy każdy kto kupuje coś drogiego i mało powszechnego musi mieć od razu coś z głową? :/
Idąc tą drogą można by powiedzieć, że wszyscy którzy kupili D3X są zdrowo pomyleni.
Nie rozumiem takiego podejścia.
Moze silikonem;)
Robilem zdjecia w deszczu i wszystko ok.....jedyne co moze sie zdazyc to F-- no ale to typowe w tych aparatach....
Oczywiscie nie robie zdjec w ulewie (nie wystawiam aparatu bezposrednio na mocny deszcz)....lekki deszczyk przez chwile nie zaszkodzi!
Też tak do niedawna myślałem... Ostatnio przez chwilę moja D40 (podobny stopień szczelności co D90) była wystawiona na lekki deszczyk. Później wszedłem do wewnątrz, jakiś czas robiłem zdjęcia i było wszystko ok. Gdy jednak otworzyłem lampę wbudowaną i pstryknąłem, to usłyszałem dwa wyładowania i kaput... Wniosek jest jeden: nie lekceważcie nawet małej ilości wilgoci. Wystarczy kilka kropel, byle dobrze trafiły...
marcinez
13-09-2009, 21:11
Chyba trzeba miec cos konkretnie z glowa zeby to kupic, a jeszcze bardziej zeby cos takiego chciec sprzedawac za takie pieniadze.
Nie przesadzaj i uzasadnij swoją swoją opinię.
Może to nie jest zbyt mądre posunięcie ale ja robiłem D90 już w tak ekstremalnych warunkach..deszcz..śnieg..zawierucha... plaża. I jedyne czego się doczekałem to mały pyłek na matrycy który usunąłem gruszką w ciągu minuty. To że 90tka nie jest uszczelniona nie oznacza, że jest przeznaczona do robienia fotek w warunkach laboratoryjnych. Oczywiście jak ją wrzucisz do kałuży to zdechnie ! Ale deszcz.. wilgoć... ludzie bez przesady.
sokrates
13-09-2009, 21:41
dziwny tok rozumowania - to tak jakbyś nazwał tak kogoś kto do używanego D80 czy D200 za 1500 zł kupował Nikkora 70-200 VR za 9 tys. Niestety pewne sytuacje wymagają drogiego osprzętu i nieważne czy to szkło, obudowa, specjalistyczna lampa czy inny widget - skoro umożliwia zrobienie zdjęcia to zakup jest uzasadniony, a już na pewno nie głupi.
UnknownX
14-09-2009, 16:03
Nie dziwny to rozumowania, tylko dziwne jest to, ze do takie obudowy do kompaktow kosztuja ~700zl
miekka obudowa do lustrzanek ~300
ale zeby wlozyc lustrzanke nikona do pudelka z plexi trzeba wylozyc 5k,
non sens i to juz nie jest tylko przeplacanie...
ale spoko, rzecz gustu pewnie
ThomasVoland
14-09-2009, 17:10
Tak - ludzie którzy robią zdjęcia pod wodą są chorzy psychicznie i wymagają leczenia. Mają fotografować aparatem zawiniętym folią? To jest cały zestaw, który pozwala na robienie zdjęć głęboko pod wodą (a nie do głębokości 3 metrów), do którego podpina się oświetlenie itp. 5000 kosztuje chyba najtańsza wersja, zresztą były linkowane też te droższe.
gadzeciarz
14-09-2009, 17:48
A co sądzicie o takim rozwiązaniu a nie ukrywam że też myślałem o zabezpieczeniu aparatu
http://www.e-cyfrowe.pl/camera-armor-nikon-d90-obudowa-ochronna-czarna-p-13481.html
Też tak do niedawna myślałem... Ostatnio przez chwilę moja D40 (podobny stopień szczelności co D90) była wystawiona na lekki deszczyk. Później wszedłem do wewnątrz, jakiś czas robiłem zdjęcia i było wszystko ok. Gdy jednak otworzyłem lampę wbudowaną i pstryknąłem, to usłyszałem dwa wyładowania i kaput... Wniosek jest jeden: nie lekceważcie nawet małej ilości wilgoci. Wystarczy kilka kropel, byle dobrze trafiły...
A to masz pecha.....moje D40 a mialem dwa oba robily zdjecia w naprawde ciezkich warunkach:D Ulewy sie nawet zdazaly....przeciez tecza nie bedzie czekac:D
Miales pecha i tyle......te aparaty nie sa az tak delikatne!
Z tym ze z D90 to juz jestem ostrozniejszy i nie robie jak mocno pada ale lekki deszcz spoko! Oczywiscie oslaniam puche ile sie da! Zawsze w torbie mam torebke wchlaniajaca wigoc to duzo daje!
Kiedys D40stka robilem zdjecia w sniezycy......aparat na statywie a na aparacie welniana czapka (moja) i tez bylo ok!
Piotrek Charchuła
15-09-2009, 14:20
Ja polecam ten (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99615) temat, miałem podobne pytania i sporo się dowiedziałem :-)
Ja polecam żółtą siatkę z Kefirka (taki sklep) + gumka recepturka. Tak robiłem Wianki przez kilka godzin, choć cały czas padało. Koszt: 5 groszy.
Fajna jest też czapka bajsbolówka.