PDA

Zobacz pełną wersję : Zielony w temacie - obiektywy

Par_Dez
13-08-2009, 11:22
Witam !
Kupuję Nikona D5000 z kitowym obiektywem.Jest mnóstwo obiektywów na allegro ponoć pasujących do Nikona ,
oczywiście tylko manual . Który mogę najlepiej wybrać ? Chodzi o obiektywy z dłuższą ogniskową.

Fortaigne
13-08-2009, 11:24
nie podałeś ceny czyli głównego wyznacznika szukania :) z tańszych obiektywów do 1000 zł jestem zadowolony z 55-200 VR, ma możliwość pracy w manualu i automacie (AF)

cheyenne
13-08-2009, 11:26
a nie lepiej najpierw popstrykać tym co mamy i zorientować się w temacie?
piszesz coś o manualach, ale zapewne nie wiele wiesz o przysłonie i czasie i o zależnościach pomiędzy tymi parametrami
chcesz obiektywy manualne, a nie pytasz co z pomiarem światła i ostarzeniem na zwykłej matówce bez klina i rastra
a co ze stabilizacją - zamierzasz robić te zdjęcia długim obiektywem, w manualu i z ręki?

poczytaj troszkę teorii

farizer
13-08-2009, 11:38
a nie lepiej najpierw popstrykać tym co mamy i zorientować się w temacie?
piszesz coś o manualach, ale zapewne nie wiele wiesz o przysłonie i czasie i o zależnościach pomiędzy tymi parametrami
chcesz obiektywy manualne, a nie pytasz co z pomiarem światła i ostarzeniem na zwykłej matówce bez klina i rastra
a co ze stabilizacją - zamierzasz robić te zdjęcia długim obiektywem, w manualu i z ręki?

poczytaj troszkę teorii

Podejrzewam że nie chodziło tutaj o szkła typowo manualne, tylko o ostrość dlatego że d5k nie ma śrubokręta.
Swoją drogą przy krótkim czasie naświetlenia vr nie jest niezbędne.

Jacek_Z
13-08-2009, 11:45
Chodzi o obiektywy z dłuższą ogniskową.
1. podaj przedział cen
2. może jednak się skusisz na zooma oferującego wszystkie "wodtoryski" z D5000 - będzie pomiar światła, AF i nawet stabilizacja. Mam na mysli 55-200 VR. matówka w D5000 to maciupeństwo, źle się ostrzy ręcznie.
3. dłuższe stałki nikona, nawet manualne, starsze, będą w cenie podobnej jak ten 55-200 (albo i wyższej).
4. manuale na M42 są tanie, te obiektywy pewnie znasz (od praktiki itp) ale trzeba dokupic przejściówkę. Przejściówki bez soczewki nie pozwalają złapać nieskończoności. Z kolej przejściówki z soczewką nieco pogarszają jakość szkła.

Par_Dez
13-08-2009, 11:53
Wiem że używając obiektywu starszego typu jestem zdany na ustawienia ręczne to oczywiste (dla mnie).
Tak samo wiem że robienie zbliżeń wymaga statywu - to jasne.Chodzi mi o obiektywy typu np. Jupiter,Pentax, np.
od Praktiki a nadające pod kątem mocowania do Nikona , cena takich obiektywów jest nieporównywalnie niższa
niż dedykowanych.

Garnett
13-08-2009, 12:13
Tak samo wiem że robienie zbliżeń wymaga statywu - to jasne

hmmm masło maślane.
Nie znasz nawet podstawowych pojeć wiec jestes rzeczywiscie zielony. Na poczatku nie dasz sobie rady z obiektywami manualnymi a juz zupelnie bez pomiaru swiatła.

Piszesz ze kupujesz D5000 a czy nie lepiej zainwestowac w D80 na poczatek. To tylko 2mpx mniej a bedziesz miał śrubokręt i bedzie mozna kupowac stare tansze szkiełka szkiełka i zamias takiego M42 300/4,5 ( ok 250-300zł ) kupisz w tej samej cenie albo taniej Nikkora 70-300 który na poczatke jest calkiem niezly i bedziesz miał AF i pomiar swiatła.

Lub pomyśl moze o kupnie body na inna literke niz N :) - u konkurencji masz pomiar swiatła przez body i na szkiełkach M42 bedzie łatwiej focic :) no i nie ma tam takiego "cuda" jak srubokret wiec AF działa z kazdym obiektywem :)

Par_Dez
13-08-2009, 16:52
Jeśli chodzi o pojęcia to zajmowałem się trochę fotografią analogową i zależności pomiędzy otworem przysłony ,czasem migawki,pomiarem światła , jak działa światłomierz
nie są mi obce.Nie jestem młodym człowiekiem.Może tak chcę kupić samo body D5000 plus pozostanie mi do dyspozycji ok. 1200 zł na obiektyw - pytanie jaki - kitowy
podobno kiepski.

MYSZ
13-08-2009, 19:57
Jesli interesuje Ciebie manual, poszukaj na początek ruskiego Jupitera 135 3,5. Ma tą dobrą cechę, że ma wymienną "dupkę" na kiev-nikon. Czasami spotyka się ją na Allegro. To niezłe szkło, osobiście polecam do portretów, no i jest tanie.