Zobacz pełną wersję : Zupełnie zielony
Witam !
Może nie aż tak jak zatytułowałem post , ale jeśli chodzi o lustrzanki to na pewno.
Mam trochę doświadczenia (z racji wieku) w fotografii analogowej , a ostatni rok posiadam kompakt Fuji s5800.
Zamierzam kupić nikona D5000 kit , ale już na lepsze szkiełko zabraknie kasy.Niestety emeryturka kiepska.
Czy może mi ktoś doradzić jaką stałkę kupić używaną w zakresie zoom 70 -200 , coś mniej więcej ?
A w ogóle to czy to da się założyć do tego modelu Nikona ?
Coś niecoś poczytałem na te tematy i wiem że odpada autofokus , pomiar światła itp.Pozostaje tylko tryb manualny.
Bardzo proszę kochana młodzieży poradźcie coś dziadkowi.:-?
velaskez
13-08-2009, 09:01
Stałkę najlepiej 35/1.8 i ona kosztuje ok 800-900 zł, bo z zakresu 70-200 to ceny analogicznie wyższe. I mówię tu o szkłach, które będą miały pomiar światła i autofokus.
No i witamy w gronie;)
Serdecznie witamy i zapraszamy do działu OPTYKA:-D
Witamy:)
Gdyby Pan podał budżet, jaki chce wydać na korpus i obiektyw, byłoby łatwiej coś doradzić:)
Chcę kupić body D5000 plus - no właśnie - mam góra 1200 zł na obiektyw i tu właśnie dylemat jaki ....
mateo912
13-08-2009, 16:53
D5000+ kit + 1200 na 2 szkiełko czy d5000 + 1200 na szkło?
Jeśli 2 opcja to może 18-105vr?
Chwalone na forum, dość uniwersalny zakres.
Serdeczne dzięki , na początek właśnie zdecyduję się na ten zestaw.
A może 18-70?
Mniejszy zakres i brak VR, ale lepsze wykonanie. Nie wiem na ile chce się Pan w przyszłości rozwijać, ale na Pana miejscu, a konto choćby obiektywu 18-55, wolałbym dołożyć i kupić D90 z wbudowanym silnikiem AF w korpus.
Umożliwiłoby to Panu zakup świetnej stałki 50/1,8 (kosztuje ok. 500zł nowa), działałaby w pełni, tzn. AF też.
body + 18 - 105
18-70 będzie czasem pewnie za szeroko, oba szkła fajne jednak 18-105 fajniejsze (mimo plastykowości )
Ja natomiast polecałbym D90 ze stałeczką;]
Czyli np body D90 + o jakiej stałce Pan pisze ? Czy np. Jupiter mógłby pasować ? Wtedy będzie pełne działanie ?
Przepraszam ale jeszcze mylą mi się pojęcia jeśli chodzi o technologię cyfrową - w szczególności w lustrzankach , znajomośc
podstawowych zasad teoretycznych nie zawsze idzie w parze z praktyką.
Dokładnie.
Warto zauważyć, że poza silnikiem (w stosunku do D5000) zyskujemy także nieco większy ekran, drugi ekran kontrolny, lampę obsługującą CLS, pojemniejszy akumulator.
Czyli np body D90 + o jakiej stałce Pan pisze ? Czy np. Jupiter mógłby pasować ? Wtedy będzie pełne działanie ?
Przepraszam ale jeszcze mylą mi się pojęcia jeśli chodzi o technologię cyfrową - w szczególności w lustrzankach , znajomośc
podstawowych zasad teoretycznych nie zawsze idzie w parze z praktyką.
Nie wiem jak Jupiter, ale cała optyka Nikona AF.
Jesli zależy Panu na nowym sprzęcie, to na chwilę obecną Nikon ma tylko 50/1,4 (około 1400zł) oraz 35/1,8(około 800zł), które mają wbudowane silniki. Czyli automatyczna ostrość zadziała z D5000 tylko z tymi szkłami.
Natomiast oferta tych, które zadziałają w pełni z D90 jest znacznie większa. (Między innymi z tego powodu ja zmieniłem moje D40 na D90).
Może ten wątek się przyda.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109911
Skoro Pan tak uprzejmy to zawrócę Panu jeszcze trochę głowę.
Może mi Pan wytłumaczyć - tak "łopatologicznie" np. Kupię D90 kit , czy jeżeli dokupię sobie do tego obiektyw z dostępnej optyki na allegro m.in. "Z adapterem M42 możliwość montażu w każdej lustrzance cyfrowej" praktika L,
i szereg innych - to będzie to nadawało się do fotografowania ?
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia:) Nie mam w tym doświadczenia. Ja polecam stosowanie sprzętu nowego. Może sprawiać problemy finansowe, ale warto.
Z mocowaniem M42 nie mam żadnego doświadczenia więc się nie wypowiem.
A swoją drogą jaki KIT D90 Pan rozważa? Jest ich chyba tyle, ile sklepów:)
Skoro Pan tak uprzejmy to zawrócę Panu jeszcze trochę głowę.
Może mi Pan wytłumaczyć - tak "łopatologicznie" np. Kupię D90 kit , czy jeżeli dokupię sobie do tego obiektyw z dostępnej optyki na allegro m.in. "Z adapterem M42 możliwość montażu w każdej lustrzance cyfrowej" praktika L,
i szereg innych - to będzie to nadawało się do fotografowania ?
nie będzie pomiaru światła, ostrzenie manualne itp
krzysztofjaceknowak
14-08-2009, 08:49
Ludzie ratujcie :) Potrzebuję jasny obiektyw.
Muszę podjąc decyzję. Kupic Nikkor 50/1,4 manual do Nikona D100 czy nie?
Wiem, że są lepsze 50 ale to sprawa małego budzetu.
Potraktujcie pytanie profana powaznie, proszę.
brzezior
14-08-2009, 09:55
Może w kwestii poukładania pewnych rzeczy:
1. D 5000 - AF działa tylko z obiektywami z silnikiem. Szkła manualne (ZSRR, Practica) - bez pomiaru światła.
2. D90 - AF działa z wszystkimi obiektywami AF dedykowanymi do Nikona. Szkła manualne (ZSRR, Practica) - bez pomiaru światła.
3. Szkła manualne montuje się przez pierścień pośredni. W przypadku nikona jest problem z ostrością "na nieskończoność". Żeby obiektyw mógł ostrzyć na nieskończoność, przejściówka musi być wyposażona w soczewkę, co pogarsza jakość obrazu.
Osobiście uważam, że tanie obiektywy dedykowane do nikona, będą nie gorsze, niż szkła manualne z ową przejściówką. Niektóre obiektywy (np. radziecki lustrzany MTO 500) pozwalają na przejustowania - takie przesunięcie pierścienia ostrości, żeby obiektyw ostrzył na nieskończoność, bez dodatkowych soczewek.
Wracając do głównego pytania - Warto kwestię wyboru zacząć od obiektywów. Jeżeli ma to być 18-105, lub 18-70, lub 18-55 i dodatkowo szkła manualne, to po co kupować D90. Różnica jest klawiszowo - obsługowa. Czy wygoda pracy jest warta różnicy w cenie?
Czy wygoda pracy jest warta różnicy w cenie?
W D90 nie ma ograniczeń co do kupna nowego obiektywu. Na przykład Sigma ma sporo stałek AF, ale bez silnika. Nikon ma 10,5mm Fisheye'a.
Ale to zależy, czy ktoś planuje rozwój, faktycznie.
brzezior
14-08-2009, 10:19
Życie jest sztuką wyboru...
:)
Wcześniej sugerował Pan, że chce zakupić korpus D5000 + obiektyw za ok. 1200zł.
Zakładając, że korpus D5000 kosztuje ok 2400zł, dodajemy 1200zł i wychodzi 3600zł.
Moja propozycja na zagospodarowanie tej kasy jest taka:
Albo:
D90 z KITem 18-55
Albo:
D5000 + 18-55VR + 35/1.8 = ok. 3600zł.
Druga propozycja chyba jest ciekawsza. Warto tutaj zauważyć, że oba obiektywy będą działać całkowicie automatycznie, tj. pomiar światła, autofokus.
Jeśli Pan wcześniej miał do czynienia z analogową fotografią, to warto dodać, że ogniskowe obiektywów na D5000 będą inne. Należy je pomnożyć x 1,5.
I tak wspomniany 18-55 to tak właściwie 27-82,5mm
a 35mm to 52,5mm, czyli w zaokrągleniu analogowy "standard".