PDA

Zobacz pełną wersję : Migacz w D300

manfred
13-08-2009, 07:18
Witam serdecznie mam pytanko w której sekcji można ustawić aby ta funkcja była włączona i informowała o prześwietleniu partii obrazu? Chyba mi na oczy padło bo nie mogę znaleźć.

shaolin
13-08-2009, 07:36
Menu odtwarzania/Tryb wyswietlania/Szczegolowe parametry zdjecia/Przeswietlenia/Wybierz/OK/20zl na moje konto ;)

fumio
13-08-2009, 07:39
Menu odtwarzania/Tryb wyswietlania/Szczegolowe parametry zdjecia/Przeswietlenia/Wybierz/OK/20zl na moje konto ;)

Witam,
A da się to załączyć w D90 ??

Pozdr.

shaolin
13-08-2009, 07:46
Da - droga taka sama -> Menu odtwarzania/Tryb wyswietlania/Przeswietlenia/OK/20zl na moje konto ;)

manfred
13-08-2009, 07:48
Dzięki czasami najprostszerzeczy sa nie do znalezienia przelew poszedł;-)

siedemczwartych
13-08-2009, 08:37
shaolin.... widzisz, a oni ci juz nie zrobili przelewu. NIEWDZIĘCZNICY.
Teraz już wiesz komu udzielać rad :)

ps. wykułeś wszystkie instrukcje na pamieć?

Jacek_Z
13-08-2009, 11:20
...20zl na moje konto ;)

..20zl na moje konto ;)
Ponad 4 tysiące postów, po 20 zł/szt. Niezłą kasę robisz na tym forum :mrgreen:
Niech no policzę ... ponad 90 tysięcy !!! :mrgreen:

soko
13-08-2009, 11:52
w D50 w trybie podglądu można dżojstikiem - góra dół to włączyć... a czy w D300 też się tak nie da :D nie wiem bo puchy w tej chwili nie mam...

Suboot
13-08-2009, 13:56
Nie wiem jak u Was, ale u mnie to info o prześwietleniu/niedoświetleniu obrazu nie zawsze się sprawdza -lubi się pomylić -szczególnie z lampą błyskową lub przy bocznym mocnym świetle (np. wschód słońca)

messer
13-08-2009, 14:11
Co nie zmienia faktu, że nie mamy innego sensownego narzędzia na ocenę poprawności naświetlenia niż "mrugaczki" i histogram (często w połączeniu).
Ocena ekspozycji na ekraniku LCD za pomocą nieuzbrojonego oka jest... umówmy się - mocno przybliżona.

Suboot
13-08-2009, 14:21
messer -przecież nie piszę, żeby tego nie używać, ale żeby nie ufać temu w 100%.
PS nie masz czasami takiego uczucia, że niemal jesteś pewny, że aparat coś spieprzył i wchodzisz do manuala i robisz po swojemu? ;)

mOSAd
13-08-2009, 14:46
Ocena naświetlenia RAWa na podstawie histogramu też jeż jest przybliżona :) Histogram wyświetla się w oparciu o zdjęcie JPEG. A to z RAWa można uzyskać na wiele sposobów. Zatem histogram będzie zależał od danego typu przetwarzania obrazu JPEG, kontrastu, ale przede wszystkim od balansu bieli. Dopiero poprawny balans bieli gwarantuje w miarę poprawne wyświetlenie histogramu. Niby drobiazg ale warto o tym pamiętać.

W D300 istnieje możliwość wyświetlenia histogramu dla każdej składowej koloru osobno. Ale tutaj jedna podpowiedź. Przy fotografii ludzi (choć nie tylko) najważniejszy będzie kanał czerwony. Podczas wyswietlania histogramów, można wybrać za pomoca klawisza powiększania oraz strzałek lewo/prawo, histogram który nas interesuje. Po wybraniu, na miniaturce zdjęcia zaczną migać przepalone szczegóły tylko w tym kanale. Ja mam na stałe ustawiony podgląd przepaleń w kanale czerwonym tylko. Często bywa tak, że uogólniony histogram nie pokaże tego, że właśnie się nam przepala kolor skóry. Albo odwrotnie - w jakimś niebieskawym świetle scenicznym na przykład, albo na zielonej trawie, na uwspólnionym histogramie niby wszystko wygląda ok, ale jak w domu będziemy zdjęcie wywoływać z RAW, okaże się że twarze są zbyt ciemne i trzeba je rozjaśnić (wraz z szumem). Zatem lepiej w takich przypadkach obciąć dane z kanału niebieskiego czy zielonego, ale zachować dobrą ekspozycję na kanał czerwony - na ludzi. Zatem warto się przyglądać jak on się rozkłada.

W oparciu o różnice w histogramach dla poszczególnych składowych kolorów (RGB), można dość precyzyjnie określić jak naświetlać. Niestety wpierw w miarę poprawny balans bieli jest do tego konieczny.

Nie bał bym się niewielkich przepaleń (blików) jeśli robicie w trybie RAW - da się je trochę odzyskać (niestety czasem kosztem kolorów/aberracji w światłach).
Ocena na podstawie obrazu z wyświetlacza w D700, czyli i w D300 jest dość wierna i większość zdjęć wygląda potem niemal identycznie pod wzgledem ekspozycji na komputerze. Warto ustawić odpowiednio jego jasność tak by było to jak najwierniejsze.

messer
13-08-2009, 15:30
PS nie masz czasami takiego uczucia, że niemal jesteś pewny, że aparat coś spieprzył i wchodzisz do manuala i robisz po swojemu? ;)

Nie.
Czasami mam uczucie, że JA coś spieprzylem, i "wchodzę do manuala" ;-)

fumio
13-08-2009, 19:32
Da - droga taka sama -> Menu odtwarzania/Tryb wyswietlania/Przeswietlenia/OK/20zl na moje konto ;)

Dzięki

Dawaj nr konta ;-)

Pozdr.

Suboot
13-08-2009, 20:06
Nie.
Czasami mam uczucie, że JA coś spieprzylem, i "wchodzę do manuala" ;-)

Dobra -źle się wyraziłem. Chodziło mi, że jeszcze przed zrobieniem zdjęcia, aparat np. daje mi przysłone np. 10, a ja uważam, że to zdecydowanie za dużo i ustawiam manualnie np. na 5 (przy pozostawieniu pozostałych parametrów na tym samym poziomie)

shaolin
13-08-2009, 20:36
shaolin.... widzisz, a oni ci juz nie zrobili przelewu. NIEWDZIĘCZNICY.
Teraz już wiesz komu udzielać rad :)

ps. wykułeś wszystkie instrukcje na pamieć?

Nie wykulem, ale moglbym, tyle ze wtedy bralbym 40pln za porade :mrgreen:

Ponad 4 tysiące postów, po 20 zł/szt. Niezłą kasę robisz na tym forum :mrgreen:
Niech no policzę ... ponad 90 tysięcy !!! :mrgreen:

Cos w zyciu trzeba robic :mrgreen:

Szakall1
13-08-2009, 23:37
co do takich pytań to polecam gorąco instrukcję obsługi oraz dla leniwych:mrgreen: http://www.dtowntv.com/

costi
18-08-2009, 00:42
w D50 w trybie podglądu można dżojstikiem - góra dół to włączyć... a czy w D300 też się tak nie da :D nie wiem bo puchy w tej chwili nie mam...

Da sie - dodatkowo, tryby wyswietlania mozna zmieniac przednim kolkiem, a tylnym przegladac zdjecia.

Nikuś
18-08-2009, 01:19
Ocena naświetlenia RAWa na podstawie histogramu też jeż jest przybliżona :) Histogram wyświetla się w oparciu o zdjęcie JPEG. A to z RAWa można uzyskać na wiele sposobów. Zatem histogram będzie zależał od danego typu przetwarzania obrazu JPEG, kontrastu, ale przede wszystkim od balansu bieli. Dopiero poprawny balans bieli gwarantuje w miarę poprawne wyświetlenie histogramu. Niby drobiazg ale warto o tym pamiętać.

Ooo to, to. Sam do tego doszedłem ale dzięki, że potwierdziłeś moje spostrzeżenia :)
Drobiazg, a jak istotny

.