Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Klify Wieczorowo I
Dzisiejszy wieczorny wypad na klify...Kilkee zach. Irlandia....caly dzien padalo i nie zanosilo sie na nic.....ale na krotka chwile zrobilo sie kolorowo:)
Bilans:
1 Duzo dobrego materialu.
2 T 17-50 z porysowana przednia soczewka, czy ktos wie ile moze kosztowac wymiana?
3 Lekkie poddenerwowanie sprzetem ale radocha z wyjazdu....
pierwsza fotka a bedzie wiecej....
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
No i piękny krajobraz. :)
Za duże nasycenie kolorków (radioaktywne chmury). Zbyt duży kontrast i być może clarity spowodowały zatracenie szczegółów na skałach. Uważaj na dodawanie czerni też na tym tracą szczegóły. Krzywa perspektywa - morze się zaraz wyleje na ląd.
Próbuj dalej i dawaj inne może będzie lepiej.
Pozdrawiam.
grudzinsky
13-08-2009, 02:36
Za duże nasycenie kolorków (radioaktywne chmury). Zbyt duży kontrast i być może clarity spowodowały zatracenie szczegółów na skałach. Uważaj na dodawanie czerni też na tym tracą szczegóły. Krzywa perspektywa - morze się zaraz wyleje na ląd.
Pozdrawiam.
nasycenie jest w sam raz, tak jak to bywa wieczorem (patrz swiatlo zachodzacego slonca), chmury nie przejawiaja radioaktywnosci, sa bardzo ladne. ja nie widze zatracenia szczegolow w skalach, wszystko jest tak jak ma byc :) morze raczej sie nie wyleje bo jest prosto. inna sprawa, ze klif pokrywa sie prawie z horyzontem przez co moze sprawiac takie, a nie inne wrazenie...
dawaj inne :) napewno lepsze od tego :) mam przynajmniej taka nadzieje :) warunki miales idealne i wykorzystales to w 100% :)
u mnie tez dzisiaj padalo, a wieczorkiem sie wypogodzilo, a mnie len ogarnal :-P i mi sie z domu ruszyc nie chcialo ;)
pozdro!
Pozdrawiam.
Oh oh wszedlem tobie na ambicje...:D
To nie morze tylko ocean i jest prosty jak zyleta!
nie tykalem klarity, nie dodawalem czerni.......:D:D:D
Ale beka.....czekam na prawdziwe rady a monitor sobie musisz jeszcze raz skalibrowac.....wiesz jakie kolory sa przy zachodzacym sloncu???
nasycenie jest w sam raz, tak jak to bywa wieczorem (patrz swiatlo zachodzacego slonca), chmury nie przejawiaja radioaktywnosci, sa bardzo ladne. ja nie widze zatracenia szczegolow w skalach, wszystko jest tak jak ma byc :) morze raczej sie nie wyleje bo jest prosto. inna sprawa, ze klif pokrywa sie prawie z horyzontem przez co moze sprawiac takie, a nie inne wrazenie...
dawaj inne :) napewno lepsze od tego :) mam przynajmniej taka nadzieje :) warunki miales idealne i wykorzystales to w 100% :)
u mnie tez dzisiaj padalo, a wieczorkiem sie wypogodzilo, a mnie len ogarnal :-P i mi sie z domu ruszyc nie chcialo ;)
pozdro!
Kolega powyzej nie moze przezyc ze zwrocilem mu dzis uwage:D
Wyjechalismy wieczorem i u mnie zapowiadalo sie na deszcz a nad oceanem znowu niespodzianka:D
Szkoda tylko ze mialem poslizg na klifach i jak na zlosc UV zdjety a lanserka (lenshood) na odwrot.....szklo do naprawy.....
Pozdrawiam!
Oh oh wszedlem tobie na ambicje...:D
To nie morze tylko ocean i jest prosty jak zyleta!
nie tykalem klarity, nie dodawalem czerni.......:D:D:D
Ale beka.....czekam na prawdziwe rady a monitor sobie musisz jeszcze raz skalibrowac.....wiesz jakie kolory sa przy zachodzacym sloncu???
Kolega powyzej nie moze przezyc ze zwrocilem mu dzis uwage:D
Wyjechalismy wieczorem i u mnie zapowiadalo sie na deszcz a nad oceanem znowu niespodzianka:D
Szkoda tylko ze mialem poslizg na klifach i jak na zlosc UV zdjety a lanserka (lenshood) na odwrot.....szklo do naprawy.....
Pozdrawiam!
Każdy ma inny gust jeżeli chodzi o kolorki,kontrast itd, sam przyznałeś się ,że je podkręcasz na potrzeby forum a swoją drogą musisz być otwary na wszystkie sugestie a nie tylko wychalania ,że pięknie i cudnie. Monitor mam dobrze skalibrowany a nie tak prawie do końca jak to ująłeś o swoim.
Każdy ma inny gust jeżeli chodzi o kolorki,kontrast itd, sam przyznałeś się ,że je podkręcasz na potrzeby forum a swoją drogą musisz być otwary na wszystkie sugestie a nie tylko wychalania ,że pięknie i cudnie. Monitor mam dobrze skalibrowany a nie tak prawie do końca jak to ująłeś o swoim.
Wiesz co.....wiem ze twierdzisz ze moj monitor to dno bo ma tania matryce.....napisalem ze jest skalibrowany na tyle na ile sie dalo (nie wiem czy wiesz ale kolory sie rozjezdzaja co jakis czas i kalibracje trzeba powtarzac)....
Czepiasz sie.......dobrym przykladem jest Grudzinski ktory oglada to zdjecie na IMACu skalibrowanym a tam matryca jest juz odpowiednia.....
Wymyslasz ze leci i sie wyleje jak jest prosto jak zyleta........a wszystko dlatego ze napisalem tobie pod fotka zrobiona w bialy dzien w srodku miasta pokazujaca chmury i kawalki jakis czarnych budynkow, ze jest slabe.....jezeli to byl twoj start tutaj to nie byl dobry i tak tez napisalem!
A co do podkrecania to nie jest na potrzeby forum tylko tutaj dowiedzialem sie ze moje zdjecia sa za blade......dlatego ostatnio podkrecam!
Czepiaj sie jak jestes pewein........prosze!
Marcin T
13-08-2009, 07:06
Krzywa perspektywa - morze się zaraz wyleje na ląd.
Latasz po wątkach i narzekasz na krzywizny nawet przy fotkach, przy których tego wogóle nie można stwierdzić.
Podejrzewam, że to właśnie Ty powinieneś podłożyć sobie pod monitor kilka kartek z gazety aby mieć go prosto.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/i/34114304.jpg/)
Grag77, fotka jak zwykle u Ciebie na poziomie :)
Ja dla siebie zrobiłbym coś z tym nasyconym niebieskim kawałkiem na niebie a tak po za tym OK.
borregaard
13-08-2009, 07:26
Coś Kolega jchmiel wydaje się być "uczulony" ,"z lekka" ,na prace Kolegi Grega.....Oczywiście uwagi wynikają tylko i wyłącznie z niezwykłej serdeczności ...taki koleżeński odwecik w szczytnym celu....:grin: :grin:
Pozdrawiam.
o następny recenzent widzę :-D ale większość z Twoich uwag nie znajduje tutaj uzasadnienia :-D
a odnośnie fotki - ładnie pokazany klif w ciepłym swiatełku
Sebastianito
13-08-2009, 10:47
Osobiscie lubie takie klimaty ale... pokusil bym sie o dluzszy czas. jakies 15-30 sek :) Takie moje zboczenie.
Szkoda szkla troche, przykre za kazdym razem jak cos takiego sie stanie. Naprawa bedzie napewno kosztowna.
Wczoraj dostelem swoje malenstwo, Sigme 10-20mm i zalozylem filtr odrazu po wyjeciu z pudelka. I co z tego jak 1h pozniej stalem w morzu po pas :)
Coś Kolega jchmiel wydaje się być "uczulony" ,"z lekka" ,na prace Kolegi Grega.....Oczywiście uwagi wynikają tylko i wyłącznie z niezwykłej serdeczności ...taki koleżeński odwecik w szczytnym celu....:grin: :grin:
no cóż ... trochę masz racji :).
Dziekuje za tak pozytywny odbior......
Pozdrawiam wszystkich!
Sorki ze tak post za postem ale sie zamotalem:D
Osobiscie lubie takie klimaty ale... pokusil bym sie o dluzszy czas. jakies 15-30 sek :) Takie moje zboczenie.
Szkoda szkla troche, przykre za kazdym razem jak cos takiego sie stanie. Naprawa bedzie napewno kosztowna.
Wczoraj dostelem swoje malenstwo, Sigme 10-20mm i zalozylem filtr odrazu po wyjeciu z pudelka. I co z tego jak 1h pozniej stalem w morzu po pas :)
Sam widzisz ze jak chcesz dobre zdjecie to ryzykujesz.....no ale jak przemysle to wszystko to chyba jednak lepiej szklo niz ja jakies 30m nizej na skalach;)
Myslisz zemoze byc to drogi interes?? Szkielko kosztuje w granicach 1600zl....to ile moga wziasc za wymiane przedniej soczewki.....do 500zl robie;)
Dziekuje za tak pozytywny odbior...
Pozdrawiam wszystkich!
wojtek6308
13-08-2009, 16:17
Bardzo ładnie :)
Ja dłuższego czasu bym tu nie dawał. Dzięki takiemu doborowi migawy faktura wody wyszła prześlicznie i to stanowi dla mnie największy urok tej pracy.
Praca przyjemna w odbiorze. Bardzo ładny krajobraz. Gratuluję
Pozdrawiams