PDA

Zobacz pełną wersję : Białowieża we wrześniu

żółto-czarny
12-08-2009, 23:39
Rozważam możliwość udania się w I połowie września na krótkie wycieczki do wnętrza Puszczy, a także skorzystania z wąskotorówki odjeżdzającej z Hajnówki. Jednak w tym pierwszym wypadku martwi mnie kwestia wyjść z przewodnikiem, jeśli jest się z kimś z ulicy, a nie zorganizowaną grupą, która wcześniej opłaciła wyjście. Tamtejsze biura turystyczne udzielały mi dość mętnych odpowiedzi, że po wakacjach to nigdy nie wiadomo, może się jakaś większa grupa zbierze, to i przewodnik się znajdzie. A regularnych, codziennych wymarszów raczej już nie ma :( Czy ktoś z zacnych Forumowiczów ma jakieś doświadczenia, jak to wygląda na miejscu? Może ewentualnie da się załatwić przewodnika dla siebie, tylko ile by to wtedy kosztowało? :???:
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Adak
13-08-2009, 09:21
!!!Koniecznie weź coś bardzo mocnego na komary. Byłem tam tydzień temu, chemia na komary była obowiązkowa!!!

Przewodnik - korzystaliśmy z biura turystycznego 'Ryś'. Może nie najtaniej (bo nie o to chodziło) ale nieźle. Przewodnik musi być oficjalny i z papierami, bo bez tego ani nie wejdzie się do muzeum (ale tam można wziąć osobnego przewodnika z muzeum), ani do puszczy. Ci oferują chyba wszystko, łącznie z podglądaniem żubrów z rana i wycieczkami do puszczy. Zdaje się, że jazda kolejką również. Jeśli nic nie znajdziesz - podam telefon.
Jedyne czego się obawiam, toto że cena dla indywidualnego klienta nie będzie jakaś specjalnie przystępna. Ale nie ma cudów :-)

Piękne plenery, jeśli ma się szczęście i trochę samozaparcia to żubry, dziki i inne zwierzęta, ale jeszcze raz przypominam - chemia na komary!

żółto-czarny
13-08-2009, 23:41
No właśnie wcześniej dzwoniłem do "Rysia" i orientacyjna cena za godzinę pracy przewodnika to 90 zł :( A ja lekko liczę 7-8h. Więc jednak przydałoby się więcej chętnych... Wąskotorówka jeździ regularnie cały rok, więc tu nie ma sprawy. Ale jednak podglądanie puszczy z rana, to jest chyba to, co tygrysy lubią najbardziej :) Dzięki za propozycję kontaktu, ale prawdopodobnie zdecyduję się przenieść to na maj. Tylko 8 miesięcy czekania ;)

MESSALINA
21-08-2009, 08:28
No właśnie wcześniej dzwoniłem do "Rysia" i orientacyjna cena za godzinę pracy przewodnika to 90 zł :( A ja lekko liczę 7-8h. Więc jednak przydałoby się więcej chętnych... Wąskotorówka jeździ regularnie cały rok, więc tu nie ma sprawy. Ale jednak podglądanie puszczy z rana, to jest chyba to, co tygrysy lubią najbardziej :) Dzięki za propozycję kontaktu, ale prawdopodobnie zdecyduję się przenieść to na maj. Tylko 8 miesięcy czekania ;)

Biuro Turystyki RYŚ
polecam Pana
Bazyliego Siepko,facet bez pośpiechu oprowadza po puszczy i zapewne jak się wcześniej umówisz zorganizuje grupę,a wtedy będzie taniej.
Mam jego telefon z wizytówki,jednak to było na wiosnę ubiegłego roku,więc za aktualność tych cyferek nie odpowiadam;)
608582840
660667790
pozdrawiam

MESSALINA
21-08-2009, 08:32
sorry,winno być Bazylego Skiepko

dominikmiz
21-08-2009, 08:51
a my mamy kolege na forum Samuraj sie zwie on jest tez przewodnikem z tego co kojarze:DJest co zwiedzac w puszczy i zobaczenie zubrow na wolnoosci to jest niesamowity widok:d

żółto-czarny
21-08-2009, 12:41
Dzięki za podpowiedzi :-D Mam nadzieję skorzystać na wiosnę, bo teraz już miejscówę gdzie indziej zaklepałem.

samuraj
02-09-2009, 21:41
No właśnie wcześniej dzwoniłem do "Rysia" i orientacyjna cena za godzinę pracy przewodnika to 90 zł :( A ja lekko liczę 7-8h.

a ja chodze z biura w Muzeum za 40 zł za godzinę... czy jestem gorszy?