PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] omal mnie nie zadeptał ;-)

zprkangur
12-08-2009, 22:41
Tak mnie dziś podszedł z innej strony niż się spodziewałem go, że niemal mnie nie nadepnął. Wkurza mnie już ten koziołek, bo pojawia się jak zjawa i to w najmniej spodziewanym miejscu. Cały nie zmieścił sie w kadrze, nie było czasu na ustawianie czegokolwiek, aby się nie poruszyć i go nie spłoszyć. Migawka go jednak spłoszyła :(

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/6033/dsc2463ni9.jpg)

trochę pokąbinowałem, metodą prób i błędów nad niebem, ponieważ na zdjeciu wyszło prawie białe, perspektywa z dołu, ponieważ był wyżej, dużo wyżej ode mnie (w dole siedziałem :-D ) i wkurzajace jest to, że wyszedł mi niemal pod słońce, co prawda zachodziło, ale dawało nie żle :-(
może jakieś wskazówki uzyskam, jak zapanować w czasie obróbki nad takim przypadkiem, gdzie niebo nie jest błękitne i jak kolorek takiego błękitu dopasować?

rokus1
12-08-2009, 23:06
Bardzo ladny koziolek o niestardardowych parostkach,przeszkadza w odbiorze zdjecia trawa ktora sie wdarla w kadr.
Co do obrobki to sie nie wypowiem bo sie nie znam.
pozdrawiam

wld
12-08-2009, 23:07
całkiem fajnie to wyszło, szczególnie zlewająca się kolorystycznie z koziołkiem trawa, czy inne porosty :)

Zbysior
13-08-2009, 06:44
Fajna fotka i koziołek z dietetycznym porożem:-D.

dominikpl72
13-08-2009, 11:34
może jakieś wskazówki uzyskam, jak zapanować w czasie obróbki nad takim przypadkiem, gdzie niebo nie jest błękitne i jak kolorek takiego błękitu dopasować?

Moim zdaniem całkiem dobrze wyszło Ci to dopasowanie błękitu w czasie obróbki na tej fotce - ja nawet tak nie potrafię :) Oczywiste sztuczki typu polar, filtry połówkowe pewnie znasz - ale chyba nie wchodzą one w grę przy tego typu fotografii, no i są "przed" obróbką.
Jedyny pomysł jaki mi przychodzi na obróbkę - to pobranie pipetką błękitu nieba z fotki wykonanej na spokojnie w podobnym oświetleniu i przeniesienie go na docelową fotkę.

mycza
13-08-2009, 15:43
Fajny kozioł, niebo całkiem ok.

jurgen
13-08-2009, 15:47
Staram sie unikac takiego nieba. Ale tutaj ładnie zagrały kolory i jest pysznie.

ekoms
13-08-2009, 15:50
A jakby troszkę uciąć dół zdjęcia?

zprkangur
13-08-2009, 17:06
pocieszyliście :-D mnie i zmobilizowaliście, bo obawiałem się, że z tymi kolorkami coś jest nie tak, osobiście mi trochę nie leżą i nie jestem zbytnio z nich zadowolony, trochę jeszcze od poczatku pomieszam z tą fotką, może uda sie ją inaczej przedstawić

na trawę w takich ujeciach nie ma rady, ona po prostu jest :-D czasem fajnie komponuje się w kadr a czasmi rozwala zdjecie :( . mam duzo takich zdjęc, ale trawa eliminuje je. raz, że nie potrafię jeszcze dobrze wysteplowywawć i jej usunąć bez straty dla zdjęcia , a dwa nie zawsze jest to mozliwe aby ją wywalić, bo taka jakaś rozmazana :-) i włazi mi na zwierzaki.