PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i obiektywy na M42

pritchard
12-08-2009, 20:14
Witam! Czy ktokolwiek stosowal przy D90 lub innym modelu obiektywy typu M42? Sporo szkielek od Zenita mozna jeszcze dostac za smieszne pieniadze, a korci mnie zeby sobie nabyc przejsciowke i jakis fajny teleobiektyw:) Mam w idealnym stanie obiektywik Helios 50mm/2, wiec jasniutki i do portretow jak znalazl. Szkoda aby sie takie cacko marnowalo :) Napiszcie swoje doswiadczenia z takimi hybrydami.

mkl
12-08-2009, 20:38
Tak jak we wszelkich innych nikonach, przejściówka M42<-->Nikon, tryb M i robisz foty.
Bawiłem się swego czasu z obiektywem Revuenon 135/2.8 Bardzo fajne efekty. Niestety wszystkie obiektywy na M42 + Nikon nie ostrzą na nieskończoność. Są co prawda przejściówki, które umożliwiają ostrzenie, ale wtedy z dobrej stałki robi ci się jakość kitówki - przerabiałem dość dużym kosztem (przejściówka ponad 100 PLN), więc się nie opłaca. Aczkolwiek też nie ma co popadać w skrajność i kupować najtańszej przejściówki - bo też to przerabiałem i też w koszta poszedłem (30 PLN razem z przesyłką w plecy).

Zrezygnowałem jednak z tego systemu. Czasami na allegro można dostać czasami stare manualne radzieckie stałki z mocowaniem Nikon. Mam dwie... 100/2.8 oraz 200/3.5. Dodatkowo Vivatar 28/2.8 - to akurat już nie radziecka. Wszystkie kupiłem w cenie poniżej 250 PLN.

amirez
12-08-2009, 20:47
Wszelkie przejściówki /z soczewką lub bez/ to tak naprawdę zabawa. Moim zdaniem szkoda kasy.
Warto natomiast popstrykać obiektywami z wymienioną dupką - fabrycznie do Nikona lub podmienioną osobiście.
Na aledrogo można podłapać "dupki". Muszą być tylko oryginalne radzieckie, podróbki japońskie nie do końca się sprawdzają ;) Mam tak zmodyfikowanego Jupitera 135. Kółko na M, pomiar ostrości jest /D80/, zapala się kropka w wizjerze. Trochę kręcenia nastawieniami, ale foty przednie.
--------------------
Jak chcesz wiedzieć coś więcej pisz na PM.

Nocturnal-Amnesia
12-08-2009, 21:31
Użyj funkcji "szukaj" Na tym forum jest kilka wątkół o szkłach na m42. W tym takie w których jest opisane jak można przerobić część szkieł tak by działały z przelotkami bez soczewek normalnie.

pritchard
23-08-2009, 20:20
Wszelkie przejściówki /z soczewką lub bez/ to tak naprawdę zabawa. Moim zdaniem szkoda kasy.
Warto natomiast popstrykać obiektywami z wymienioną dupką - fabrycznie do Nikona lub podmienioną osobiście.
Na aledrogo można podłapać "dupki". Muszą być tylko oryginalne radzieckie, podróbki japońskie nie do końca się sprawdzają ;) Mam tak zmodyfikowanego Jupitera 135. Kółko na M, pomiar ostrości jest /D80/, zapala się kropka w wizjerze. Trochę kręcenia nastawieniami, ale foty przednie.
--------------------
Jak chcesz wiedzieć coś więcej pisz na PM.

Coś nie mogę się doszukać samych tych "dupek" z mocowaniem do nikona, które możnaby podmienić w obiektywach z mocowaniem M42.

To ma jakąś fachową nazwę??

Ether
23-08-2009, 20:33
t-mount

np allegro link (http://www.allegro.pl/search.php?string=t-mount+nikon&sourceid)

adolfik9501
24-08-2009, 13:36
Coś nie mogę się doszukać samych tych "dupek" z mocowaniem do nikona, które możnaby podmienić w obiektywach z mocowaniem M42.

Aby móc wymienić mocowanie obiektyw musi mieć taką możliwość. Są obiektywy posiadające mocowanie uniwersalne T-mount (jak np. długie SY), są też obiektywy ruskie posiadające wymienną dupkę (tzw. ruski t-mount). Lista tych ruskich obiektywów jak i dupka jest na tej (http://www.allegro.pl/item717036309_aj_nieskonczonosc_dla_nikona_i_ob_ma nualnych.html) aukcji. Zdecydowana większość obiektywów M42 nie ma możliwości podmiany mocowania w postaci wymiany dupki.

piechuś
10-05-2013, 21:24
Mam pytanie odnośnie szkiełka Zeiss 135 F3.5 Sonnar, jak oceniacie współgranie tego obiektywu z d90 ?

Emilnikon
12-05-2013, 16:25
Bawiłem się z zenitem 50mm i i trochę denerwujące, bo zdjęcia wychodziły nie do końca ostre, ale fajne doświadczenie i można się pobawić.

lenai
12-05-2013, 20:44
Miałam Sonnara z D90, to bardzo dobre szkło, ale mnie ta ogniskowa na DX niespecjalnie służyła.

Efekty zadowalające, chociaż miałam problem z ostrzeniem z większej odległości (adapter z soczewką).

Wyszło np. coś takiego:
http://www.flickr.com/photos/lena_i/7355601610/in/photostream

TOP67
12-05-2013, 20:47
Ten obiektyw doskonale da się przejustować i ostrzy na nieskończoność bez soczewki.